Oh, mraz-mraz: principi modernih hladnjaka

Nekoć su naši preci zimi provodili puno vremena sječeći led. Morali su se baviti tim teškim i izuzetno opasnim zanimanjem samo kako bi osigurali sigurnost mesnih proizvoda u proljeće i ljeto, budući da su od leda uskladištenog za zimu izrađivali ledenjake - analoge modernih hladnjaka i hladnjača. Usput, kako uopće funkcionira hladnjak i na kojem principu radi? Jeste li ikad razmišljali o tome? Ako ne, onda uzalud - uostalom, bez poznavanja čak ni osnovnih principa rada suvremenih uređaja za zamrzavanje, gotovo je nemoguće napraviti točan i informiran izbor hladnjaka pri kupnji, a mnogo je teže to saznati simptomi kvarova koji se mogu pojaviti tijekom njegovog rada. I zato - čitajte i educirajte se!
Prvo, pogledajmo od kojih se glavnih dijelova sastoji. Njegov najvažniji dio je motorni kompresor, vrsta pumpe koja cirkulira posebnim rashladnim sredstvom (najčešće freonom). Kondenzator je skriven na stražnjem zidu - mjestu gdje se rashladno sredstvo hladi, kondenzira i pretvara u tekućinu. Sljedeći važan element je isparivač, gdje tekućina iz kondenzatora isparava i tako nastaje hladnoća.
Pa kako ti dijelovi međusobno djeluju? Kompresor vadi pare rashladnog sredstva iz isparivača, a zatim ih pumpa u kondenzator, gdje rashladno sredstvo prelazi u tekuće stanje. Tada ta tekućina ulazi u isparivač kroz filtar i kapilarnu cijev. U njemu rashladno sredstvo ključa uzimajući toplinu s površine isparivača i hladeći unutrašnjost hladnjaka i sve u njemu. U isparivaču se tekuće rashladno sredstvo pretvara natrag u paru i cijeli se postupak ponavlja. To se događa sve dok temperatura ne padne na željenu razinu, nakon čega se motor isključuje.
Ovaj jednostavan postupak rada hladnjaka može se poremetiti u uvjetima nepravilne uporabe i može dovesti do njegovog kvara. Da biste to izbjegli, razmotrite najproblematičnija pitanja hladnjaka.
Kako očistiti hladnjak?
Hladnjak je mjesto gdje se čuva naša hrana i, naravno, moramo je održavati potpuno čistom. Preporučuje se pranje hladnjaka najmanje jednom u sezoni, poštujući sljedeći postupak:
1. Pripremite otopinu tople vode i sode bikarbone za pranje (2 žlice sode bikarbone na 1 litru vode).
2. Odspojite jedinicu s napajanja. Izvadite svu hranu i čuvajte je na hladnom mjestu.
3. Odmrznite hladnjak u potpunosti.
4. Operite ga pripremljenom otopinom sode, zatim isperite čistom toplom vodom i osušite čistom suhom krpom.
5. Isperite spremnike i police odvojeno na isti način kao i unutrašnjost.

Oh, mraz-mraz: principi modernih hladnjaka
Oh, mraz-mraz: principi modernih hladnjaka
Oh, mraz-mraz: principi modernih hladnjaka
Oh, mraz-mraz: principi modernih hladnjaka Oh, mraz-mraz: principi modernih hladnjaka Oh, mraz-mraz: principi modernih hladnjakaHome | Articles

December 3, 2022 14:52:53 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting