Oh, mraz-mraz: principi modernih hladnjaka

Nekada su naši preci zimi provodili puno vremena probijajući led. Morali su se nositi s ovim teškim i krajnje opasnim zanimanjem samo da bi osigurali sigurnost mesnih proizvoda u proljeće i ljeto, jer su od leda gradili ledenjake, analogne modernim hladnjačama i hladnjačama. Usput, kako je generalno uređen hladnjak i po kom principu radi? Jeste li ikad razmišljali o tome? Ako ne, onda uzalud - jer čak i bez poznavanja osnovnih principa rada modernih zamrzivača, gotovo je nemoguće napraviti pravilan i informisan izbor hladnjaka prilikom kupnje, a mnogo je teže otkriti simptome kvara koji mogu nastati tijekom njegovog rada. I zato - čitajte i budite prosvijetljeni!

Za početak, pogledajmo koji su glavni dijelovi od kojih se sastoji. Njegov najvažniji dio je motorni kompresor, vrsta pumpe koja cirkuliše posebnim rashladnim sredstvom (najčešće freonom). Na stražnjem zidu je skriven kondenzator - mjesto na kojem se rashladno sredstvo hladi, kondenzira i pretvara u tekućinu. Sljedeći važan element je isparivač, gdje dolazi do isparavanja tečnosti iz kondenzatora i time nastaje hladnoća.

Pa kako ovi dijelovi međusobno djeluju? Kompresor ispari isparavanje rashladnog sredstva iz isparivača, a zatim ih pumpa u kondenzator, gdje rashladno sredstvo prelazi u tekuće stanje. Zatim ta tekućina kroz filter i kapilarnu cijev ulazi u isparivač. U njoj se rashlađuje rashladno sredstvo, uzimajući toplinu sa površine isparivača i hladi unutrašnjost hladnjaka i svega što se u njemu nalazi. U isparivaču se tekuće rashladno sredstvo ponovo pretvara u paru i čitav postupak ponovo prolazi. To se događa sve dok temperatura ne padne na željeni nivo, nakon čega se motor isključuje.

Ovaj nekomplicirani proces funkcioniranja hladnjaka može biti poremećen u uvjetima nepravilnog rada i može dovesti do njegovog kvara. Da biste to izbjegli, razmislite o najproblematičnijim pitanjima hladnjaka.

Kako oprati frižider?

Hladnjak je mjesto gdje se čuvaju naši proizvodi i, naravno, moramo ga održavati potpuno čistim. Preporučuje se pranje hladnjaka najmanje jednom u sezoni, poštujući slijedeći postupak:

1. Pripremite otopinu tople vode sa sodom za pranje (2 kašike sode na 1 litru vode).

2. Isključite jedinicu iz napajanja. Izvadite svu hranu i čuvajte na hladnom mjestu.

3. U hladnjaku potpuno odmrznite.

4. Isperite je pripremljenom otopinom sode, a zatim isperite čistom, toplom vodom i osušite čistom, suhom krpom.

5. Spremnike i police isperite odvojeno kao i iznutra.

Oh, mraz-mraz: principi modernih hladnjaka
Oh, mraz-mraz: principi modernih hladnjaka
Oh, mraz-mraz: principi modernih hladnjaka
Oh, mraz-mraz: principi modernih hladnjaka Oh, mraz-mraz: principi modernih hladnjaka Oh, mraz-mraz: principi modernih hladnjakaHome | Articles

November 27, 2022 05:04:12 +0200 GMT
0.005 sec.

Free Web Hosting