Odzivni čas LSD

Po mnenju nekaterih je ta lastnost najpomembnejša za LCD televizorje. Drugi menijo, da ne odraža resnične kakovosti slike. Vsekakor je bilo za razvoj teme porabljenega dovolj denarja, da bi nanjo opozorili.
Med dejavniki, ki določajo kakovost prikaza "slike" na zaslonu LCD televizorja, je specifikacija "odzivni čas" običajno najbolj dvoumna med strokovnjaki in običajnimi uporabniki. Na žalost to ni le posledica običajnega pluralizma mnenj, ki je neločljivo povezano s katerim koli področjem znanja. TV-podjetja so veliko naredila za to nered.
Na splošno je odzivni čas hitrost, s katero lahko slikovni pik s tekočimi kristali LCD zaslona spremeni stopnjo prosojnosti in tvori sliko. Skoraj vsak proizvajalec pa meni, da je njegova dolžnost uvesti svoj "koordinatni sistem", ki temelji na njegovih lastnih idejah o bistvu pojava.
Glavna točka, ki združuje vse različne specifikacije, je, da za vse sisteme velja, da hitrejši kot je odzivni čas, večja je kakovost slike. To še posebej velja za zastarele LCD televizorje ali izdelke proizvajalcev "tretje divizije" - mladih korejskih ali kitajskih podjetij, ki nimajo dovolj sredstev za uvajanje učinkovitih tehnologij.
Dolgi odzivni časi pomenijo najprej zamegljeno "sliko". V tem primeru hitro premikajoči se predmeti za seboj pustijo tako imenovano sled, ki je vidna gledalčevim očem. Najprej se ta lastnost lahko kaže pri gledanju športnih programov, dinamičnih prizorov v filmih in svoj učinek lahko občutijo tudi ljubitelji akcij - računalniške igre (pri igranju na sprejemnik ali pri povezovanju televizorja kot monitorja).
Ne glede na svetlost, kontrast in ločljivost televizijskega zaslona lahko počasne odzivne hitrosti izkrivijo vaše zadovoljstvo. Zato so nekateri proizvajalci, ki imajo malo materialnih in tehničnih zmožnosti, pristopili k rešitvi vprašanja kreativno - z izumom lastnih sistemov za merjenje odzivnega časa.
Variante
Za zgodnje LCD televizorje je obstajal le en merilni standard - tako imenovani odziv na vzpon in padec ali TrTf (Čas narašča, Čas pada). V tem primeru je prikazan čas prehoda (v milisekundah - ms) "tekočega" kristala iz aktivnega stanja (črno) v neaktivno (belo) in nazaj. V resnici se upošteva 90-odstotna aktivnost za črno in 10-odstotna aktivnost za bele barve. Priznani razvijalec standardov VESA ga je sprejel za televizorje in monitorje.
Vendar tu še ni trdih smernic. Kljub avtoriteti VESA so proizvajalci v tem okviru našli področje za manipulacijo. Tako je na primer v specifikacijah televizorja navedena le polovica časa - prehod celice iz črne v belo. To omogoča, da se odzivni čas "prereže" na polovico. Dodatna zmožnost manipulacije s številkami je namesto povprečja navesti največjo hitrost odziva pikslov.
Drug način za merjenje odzivnega časa je GTG (od sive do sive). Tu ni izmerjen prehod iz črne v belo, ampak čas gradacije iz enega sivega odtenka v drugega. Jasno je, da vse te specifikacije niso medsebojno povezane.
Glede na odzivni čas v navodilih vsi proizvajalci ne navedejo, po katerem sistemu se merijo. Mnogi tega sploh ne označijo. Nekateri - ker se jim to ne zdi pomembno, drugi pa zato, ker pravzaprav nimajo česa navesti.
"Kanonična" možnost
In vendar je najpogostejši standard TrTf (Čas narašča, Čas pada). Najprej ga uporabljajo velika podjetja "z imenom".
Optimalni odzivni čas za ta sistem v nedavni preteklosti je bil 20-25 ms. Po mnenju strokovnjakov je to povsem dovolj za udoben ogled "hitrega" videa. Vendar pa po mnenju uporabnikov nekateri med njimi lahko ločijo zanko v dvanajstih ali celo osmih milisekundah. Očitno gre za posamezne značilnosti vizualnega zaznavanja posameznih ljudi, saj je po nekaterih ocenah slika na 50-Hz CRT TV zaslonu približno enaka 16 milisekund LCD.
Zaključek
V sedanjih okoliščinah je treba priznati, da čeprav je "odzivni čas" zagotovo pomembna količina, je treba glavno pozornost nameniti predvsem podrobnostim: merilnemu sistemu, subjektivni oceni proizvajalca itd.
Na srečo je VESA že začel poenoteti skupni standard, ki temelji na TrTf. Upamo, da bo kmalu sprejet povsod.

Odzivni čas LSD
Odzivni čas LSD
Odzivni čas LSD
Odzivni čas LSD Odzivni čas LSD Odzivni čas LSDHome | Articles

December 5, 2022 04:17:51 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting