Odabir hladnjaka: koji je sistem za odmrzavanje bolji?

Proizvođači hladnjaka trude se da pobijede konkurenciju. U koje trikove ne pribjegavaju: stvarajte modele nevjerovatnog dizajna, osmislite nove funkcije. Sve to sa jednim ciljem - privući kupce. Ogroman izbor različitih modela odvodi posjetioce u šoping centar, teško je izdvojiti jedan model iz takvog obilja. Ovaj će članak govoriti o sustavima za odmrzavanje rashladnim sredstvima, nakon što se upoznaju sa materijalom, čitaoci će moći razumjeti koji uređaj za skladištenje hrane im najviše odgovara.

Pri kupnji hladnjaka jedan od najvažnijih kriterija je metoda odmrzavanja uređaja. Postoje tri glavne tehnologije ovog procesa:

1. kapljeti;

2. kombinovano;

3. Antena, poznatija kao "No Frost".

Glavni cilj ovih sustava je spriječiti stvaranje snježne kore na površinama zamrzivača i hladnjaka. Iako ne može utjecati na rad motora ili drugih elemenata uređaja, no njegova prisutnost utječe na prijenos topline između pohranjenih proizvoda i uređaja za isparavanje. Zbog toga se način zamrzavanja znatno pogoršava, na motor se postavlja povećano opterećenje.

Sistem kapanja

Ova metoda odmrzavanja sastoji se u tome što se na stražnjem zidu sakuplja kondenzacija, to je zbog razlike u temperaturi u sobi i hladnjaku kada se otvori. Svaki put u ovaj trenutak topli zrak ulazi u uređaj, pridonoseći stvaranju vlage. Periodično, kada postoji pauza u kompresoru, tečnost se odvodi u poseban spremnik, a zatim isparava. U ovom slučaju, led se ne formira u odjeljku hladnjaka, već se nalazi u zamrzivaču. Zbog toga će se hladnjak morati povremeno odmrzavati.

"Bez smrzavanja"

U rashladnoj opremi s takvim sustavom odmrzavanja koristi se prisilna cirkulacija zraka, dok se čestice vlage uklanjaju iz rashladne komore. Tehnologija je dobra po tome što se u odjeljku za zamrzavanje također neće stvoriti izlijevanje leda na njegovim zidovima. Ovo je njen veliki plus. Budući da se zrak stalno kreće unutar uređaja, proizvodi se ravnomjerno hlade, pa je i njihov rok trajanja duži. Postoji i jedan minus: proizvodi se, stalno u „propuhu“, suše. Čuvajte ih u zatvorenoj ambalaži.

Gore navedene metode odmrzavanja kućanskih aparata nisu idealne, a svaka od njih ima nedostatke pa proizvođači stalno traže izlaz, pokušavajući pronaći najbolji način. Zbog toga je odlučeno da se izrade modeli koji kombiniraju obje mogućnosti. Ovo će biti opisano u nastavku.

Kombinovani sistem

Ova se tehnologija koristi samo u skupim modelima. Glavna poanta je sljedeća: odjeljak hladnjaka je otopljen kapljicama, a zamrzivač pomoću prisilne ventilacije. Takva primjena nema nedostataka sa stanovišta potrošača. Postoje tehnički nedostaci: hladnjak ima više blokova, zbog čega se njegov trošak povećava.

Poznavajući ove karakteristike, lakše ćete se odlučiti o izboru hladnjaka. Prilikom odabira određenog modela, obratite pažnju na njegovu klasu uštede energije i kapacitet - ovi parametri su takođe važni.

Odabir hladnjaka: koji je sistem za odmrzavanje bolji?
Odabir hladnjaka: koji je sistem za odmrzavanje bolji?
Odabir hladnjaka: koji je sistem za odmrzavanje bolji?
Odabir hladnjaka: koji je sistem za odmrzavanje bolji? Odabir hladnjaka: koji je sistem za odmrzavanje bolji? Odabir hladnjaka: koji je sistem za odmrzavanje bolji?Home | Articles

November 28, 2022 17:08:16 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting