Një botë 3D në shtëpinë tuaj. Si të zgjidhni një TV 3D

Kështu që, ju keni shikuar Avatar, përpiquni të mos humbni premierat e filmave në 3D, dhe tashmë jeni të pjekur për të blerë një TV 3D. Ky artikull do t'ju ndihmojë të kuptoni ndërlikimet e teknologjive 3D dhe t'ju tregojë se çfarë të kërkoni kur zgjidhni një TV 3D.
Çfarë është TV 3D?
Sot shumica dërrmuese e të gjithë përmbajtjes video - filma, transmetime, lojëra - paraqitet në 2D, d.m.th. ne e shohim foton vetëm në dy plane. 3D shton një dimension të tretë në imazh - thellësinë. Në vetvete, efekti stereoskopik nuk është diçka e re, por vetëm tani teknologjitë 3D janë bërë me të vërtetë masive. Tani, për të parë një film 3D, nuk është e nevojshme të shkoni në një kinema të specializuar dhe të shpenzoni para për bileta të shtrenjta. Thjesht duhet të blini një TV 3D.
Si funksionon TV 3D
Televizioni 3D bazohet në mekanizmat e vizionit njerëzor. Prandaj, për të kuptuar se si funksionon teknologjia 3D, le të kuptojmë se si funksionojnë sytë dhe truri ynë. Në kursin shkollor të trigonometrisë, termi triangulim është i pranishëm. Shtë një metodë e përcaktimit të distancës nga një objekt duke matur këndet nga një pikë specifike. Mekanizmi i vizionit tonë zbatohet në një mënyrë të ngjashme. Sytë e një të rrituri janë rreth 7 cm larg, kështu që secili prej tyre sheh një objekt nga një kënd pak më ndryshe. Nëse mbyllni syrin tuaj të majtë dhe shikoni një objekt dhe më pas, pa i hequr sytë, hapni syrin tuaj të djathtë, mund t’ju ​​duket se objekti që po shikonit është duke kërcyer. Ky efekt është shkaktuar nga ndryshimi në këndet e shikimit të secilit sy. Truri analizon dhe krahason dy imazhe dhe na jep një pamje të vetme.
Po kështu, thjesht duke parë një imazh 3D në një ekran 3D TV, fillimisht shihni dy imazhe të ndara. Teknologjia 3D e bën trurin të mendojë se objektet në foto janë më larg ose më afër sesa janë në të vërtetë. Secila prej dy imazheve transmetohet në secilin prej dy syve. Me ndihmën e syzeve 3D, truri i kombinon ato, " duke dhënë " si rezultat i një efekti stereoskopik.
Llojet e teknologjisë 3D
Ashtu si shumë shpikje të tjera njerëzore, teknologjia 3D ka rrugë të ndryshme të zhvillimit dhe zbatimit. Ekzistojnë 3 lloje të imazhit 3D:
Anaglyph është mënyra e parë, klasike e modelimit të imazheve 3D duke përdorur syze me lente të kuqe dhe blu. Në këtë rast, imazhi 3D është rezultat i filtrimit të ngjyrave, si rezultat i të cilit shfaqet disavantazhi kryesor i këtij lloji - ngjyrat joreale në 3D.
Teknologjia pasive për krijimin e një imazhi stereoskopik përdoret kur këndi i shikimit të figurës nga shikuesi është më i vogël se madhësia e ekranit - për shembull, në kinematë me një ekran të madh. Disavantazhi i kësaj teknologjie është se nëse nuk jeni drejtpërdrejt para ekranit ose anoni kokën, syzet nuk do të rikrijojnë efektin 3D.
Syzet 3D aktive janë lloji më progresiv dhe modern deri më tani. Disavantazhi i kësaj teknologjie është disponueshmëria e syzeve (në ditët e sotme, po bëhen përpjekje të suksesshme për të marrë një imazh 3D pa përdorimin e syzeve dhe aksesorëve të tjerë ndihmës). Sidoqoftë, shikuesi ka mundësinë të shijojë imazhe Full HD 1080p me ngjyra reale dhe të pasura.
Çfarë ju duhet për të parë 3D
Së pari, TV i ri 3D. TV 2D konvencionalë teknologjikisht nuk janë në gjendje të riprodhojnë imazhe stereo. Para se të blini një pajisje, sigurohuni që ju dhe anëtarët e familjes tuaj të jeni në gjendje të vëzhgoni efektet 3D. Rreth 7% e njerëzve nuk shohin imazhe stereo për shkak të problemeve të ndryshme të shikimit ose përjetojnë shqetësime gjatë shikimit të tyre (dhimbje koke, marrje mendsh, etj.). Dhe edhe syzet më të mira aktive 3D nuk do të ndihmojnë në këtë rast.
Së dyti, syzet. Shumica e prodhuesve të TV 3D ofrojnë përdorimin e syzeve aktive 3D për shikimin e transmetimeve në 3D. Sigurohuni që të kontrolloni kompletin e plotë, disponueshmërinë dhe performancën e syzeve kur zgjidhni dhe blini një TV. Shumica e TV 3D vijnë me një ose dy palë syze - nëse keni një familje të madhe, do t'ju duhet të blini syze shtesë për të parë së bashku. Në të njëjtën kohë, të gjithë TV 3D mund të transmetojnë një fotografi të zakonshme 2D me rezolucion të lartë, domethënë mund të shikoni çdo program dhe film në ekranin e një pajisjeje të tillë.
Çfarë të kërkoni kur blini një TV 3D
TV 3D mund të jenë plazma ose LED / LCD. Në çdo rast, këto janë pajisje të teknologjisë së lartë të pajisura bujarisht nga prodhuesit me funksione të ndryshme shtesë dhe aftësi të gjera komunikimi, duke përfshirë lidhjen në internet, aftësinë për të parë video sipas kërkesës, mbështetje për media të jashtme të ruajtjes dhe shumë më tepër.
Një nga faktorët më të rëndësishëm në zgjedhjen e një TV 3D është shpejtësia e rifreskimit. Sa më e lartë të jetë, aq më e rehatshme do të jetë për sytë tuaj të shikojnë programe televizive në të dy formatet 3D dhe 2D. Shumica e TV 3D me cilësi të lartë LED / LCD kanë një shpejtësi rifreskimi prej 200Hz, modelet më të lira mund të pajisen me matrica me një shpejtësi të rifreskimit të ekranit prej 100Hz. Për TV plazma 3D, shpejtësia optimale e rifreskimit të ekranit sot është 600 Hz. Në vlera më të ulëta të kësaj karakteristike të një TV 3D, do të përjetoni shqetësime kur shikoni skena dinamike (filma aksion, transmetime sportive) për një kohë të gjatë.
Një faktor tjetër i rëndësishëm në zgjedhjen është metoda e lidhjes së syzeve aktive 3D me TV. Mund të jetë infra të kuqe (Infrared, IR) dhe radio frekuencë (Radio Frequency, RF). Në rastin e parë, syzet funksionojnë si një telekomandë - për të parë fotografi 3D, duhet të jeni në vështrimin e drejtpërdrejtë të transmetuesit infra të kuq të TV. Lloji i dytë siguron më shumë liri, pasi përdor valët e radios për të komunikuar me TV.
Ka edhe syze 3D me tela, por ato i përkasin së kaluarës, kështu që nuk do të ndalemi më në detaje.
Masa paraprake
Si përfundim, këtu janë disa rekomandime për shikimin e televizionit 3D. Edhe pse dizajnerët e TV 3D po punojnë vazhdimisht për të përmirësuar teknologjinë, për shumë njerëz, shikimi i imazheve 3D për periudha të gjata kohore mund të jetë rraskapitës. Kjo është veçanërisht e vërtetë për fëmijët. Dozoni shikimin e tyre në TV, veçanërisht në 3D.
Gëzuar pazar dhe shikim i këndshëm!

Një botë 3D në shtëpinë tuaj. Si të zgjidhni një TV 3D
Një botë 3D në shtëpinë tuaj. Si të zgjidhni një TV 3D
Një botë 3D në shtëpinë tuaj. Si të zgjidhni një TV 3D
Një botë 3D në shtëpinë tuaj. Si të zgjidhni një TV 3D Një botë 3D në shtëpinë tuaj. Si të zgjidhni një TV 3D Një botë 3D në shtëpinë tuaj. Si të zgjidhni një TV 3DHome | Articles

December 3, 2022 08:08:14 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting