Mini hladnjaci

Svakog dana raste potražnja za frižiderima malih dimenzija. Najčešće se koriste u uredima, hotelima, zabavnim kompleksima, bolničkim odjelima povećane udobnosti. Glavna pogodnost je što zauzimaju malo prostora, mnogi modeli imaju dizajn koji omogućava njihovo smještanje u ured ili sobu. Prikladan je i uski hladnjak u zemlji ili bilo kojem drugom privremenom kućištu.

Takvi kućanski uređaji mogu biti prenosivi ili stacionarni, neki modeli su ugrađeni u šank ili namještaj. Prema vrsti hlađenja, mali hladnjak može biti apsorpcijski, termoelektrični ili kompresijski. Prilikom ugradnje ugrađenih uređaja važno je da se elementi poput kondenzatora (kompresijsko hlađenje), izmjenjivača topline (metoda apsorpcije) ili ploče toplinskih komponenata mogu hladiti.

Isparivač koristi se za hlađenje unutrašnjosti, svaki jednokomorni mini hladnjak ima pladanj ispod isparivača, zbog čega se podešava i temperaturni režim u zamrzivaču, koji se obično nalazi u gornjem dijelu ormara. Isparivač služi i kao kontejner za zamrzivač. Za smještaj u kancelariju, optimalni će biti mali hladnjak volumena ne više od 85 cm , koji se može staviti čak i ispod stola.

Nivo buke

Neki modeli kompresorskih frižidera imaju nizak nivo buke. Slabiji zvuk tokom rada stvaraju apsorpcijski uređaji, jer im nedostaje kompresor i dijelovi koji se kreću. Najtiši, možda termoelektrični hladnjaci, u kojima nema kompresora, cijevi rashladnog sredstva ili pokretnih elemenata. Termoelektrični hladnjaci podijeljeni su u dvije klase, prva se koristi u zatvorenom, a druga je prenosiva, može se koristiti bilo gdje. Hladnjaci namijenjeni upotrebi u prijevozu mogu imati posebne pričvršćivače, pomoću kojih se postavljaju na karoseriju automobila, autobusa, vozova ili plutajućih vozila.

Kako odabrati mini frižider?

Najpovoljniji su termoelektrični hladnjaci, ali njihov je trošak za red veličine veći od izotermičkih (spremnici s toplotnom izolacijom, gdje se baterije prethodno hlade), u ovoj tehnici niska temperatura duže traje. Najsnažniji su modeli električnog plina i kompresije, vjerovatno su najskuplji, ali imaju temperaturni prekidač.

Kod odabira prijenosnog mini frižidera prije svega trebate odlučiti o zahtjevima za njega. Dakle, proizvodi povezani sa izotermalnim tipom su spremnici s toplinskom izolacijom (obično polistiren), čije hlađenje nastaje zbog posebnih (prethodno zamrznutih u zamrzivaču domaćeg hladnjaka) akumulatora hladnoće.

Mini hladnjaci
Mini hladnjaci
Mini hladnjaci
Mini hladnjaci Mini hladnjaci Mini hladnjaciHome | Articles

December 5, 2022 04:10:21 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting