Miért van szükség HDMI-re

A modern videokészülékek kezelőpaneljein elérhető számos bemenet / kimenet között mindenképpen van HDMI csatlakozó. Valójában ez a nagy sebességű interfész az új lejátszók és a digitális tévék jövőbeni szabványa.
Korábban egyszerűbben és szerényebben éltek. A tévében volt egy RF antennabemenet, amihez minden csatlakozott - UHF antennák, hétköznapi antennák és, akinek megvoltak, videofelvevők. A káosznak azt nevezik, amelyet a múlt század 90-es éveiben nagy és kicsi tudományos és technológiai forradalmak sorozata hozott. Sok videotechnológiát alkalmaztak, és mindegyikhez külön bemenetre volt szükség a TV-n - RCA, S-Video, RGB stb. A televízió fejlesztésének új szakaszát a digitális TV panelek megjelenése jellemezte. Egy sor kísérlet után megjelent a nagyfelbontású képek továbbítására szolgáló univerzális digitális interfész - HDMI (High Definition Multimedia Interface).
A HDMI digitális interfész média tartalom (audio és video) átvitelére szolgál egy forrásból - DVD-lejátszóról, műholdas vevőről vagy dekóderről digitális TV-re. Az adatokat tömörítés nélkül továbbítják egyetlen kábelen (ellentétben például a kompatibilis DVI-vel, amely csak képekkel működik).
Mára a HDMI a hang- és videotartalom továbbításának tényleges gyártási szabványává vált. A közelmúltban nemcsak a szórakoztató elektronika ismert gyártói - a Hitachi, a Matsushita Electric Industrial (Panasonic), a Philips, a Sony, a Thomson (RAC), a Toshiba -, hanem a legnagyobb szórakoztató vállalatok - Fox, Universal, Warner Bros., Disney stb. Ez év végéig akár 60 millió HDMI-csatlakozással rendelkező eszköz értékesítését tervezik.
A fejlesztők azzal érvelnek, hogy a kezelőfelület létrehozásának fő okai a felhasználóbarátság és az így kapott kép kiváló minősége. Maguk a felhasználók eltérő véleményen vannak ebben a kérdésben.
Általános tulajdonságok
Kétségtelen, hogy a HDMI egy progresszív technológia. A 2006. júniusi utolsó interfész, az 1.3-as verzió, 340 MHz-es (legfeljebb 10,2 Gbps) frekvenciás működést biztosít - mindenekelőtt az ilyen mutatókat a HDTV-formátum jövőbeli fejlesztésére tervezték, de most a legtöbb kapacitás a berendezések iránti igény, és rendeltetésükre használják.
A felület ideális a Blu-Ray és HD-DVD, a következő generációs játékkonzolok (XBOX 360, Playstation3) és a modern HDTV tévék használatához.
Az interfész visszafelé kompatibilis a DVI-vel. Ez azt jelenti, hogy elméletileg lehetőség van egy DVI eszközről származó videók megtekintésére egy HDMI TV-n, és fordítva.
A HDMI támogatja a számítógépek és a szórakoztató elektronika összekapcsolását. A számítógép videokártyán keresztül digitális monitorhoz és TV-hez is csatlakoztatható.
Ezenkívül a kezelőfelületet folyamatosan fejlesztik a régebbi eszközökkel való visszamenőleges kompatibilitás fenntartása érdekében.
Videó
A HDMI képes mind a hagyományos minőségű digitális jelekkel, mind a HDTV minőséggel dolgozni - 420p és 1080p közötti felbontással a digitális videó számára, és elvileg analóg rendszerekkel NTSC, PAL stb.
A HDMI 1.3 legújabb verziója az RGB szabványon belül 30, 36 és 48 bites színt támogat - vagyis több mint egymilliárd (!) Árnyalatot - jobb kontrasztot, színátmeneteket stb. Támogatják az új színszabványokat is (pl. xvYCC - 1,8-szor több szín, mint a mai HDTV jel támogatása).
Hang
A felület számos audioformátummal működik:
Sztereó;
Többcsatornás audio formátumok - Dolby Digital, DTS stb.
A közeljövő formátumai - Dolby TrueHD és DTS-HD;
Támogatja a 8 csatornás digitális hang továbbítását 192 kHz-en, tömörítés nélkül.
A HDMI 1.3 verzió biztosítja a video és audio szinkronizálást. A videó feldolgozása általában valamivel hosszabb ideig tart, mint az audio - a HDMI automatikusan beállítja.
Általánosságban elmondható, hogy a vevőnek először meg kell ismerkednie a megvásárolt berendezés interfész-specifikációival. A szórakoztató elektronikai gyártók általában csak azokat a szolgáltatásokat támogatják, amelyeket a fogyasztói igényekről alkotott elképzelésük alapján szükségesnek tartanak egy adott modellhez. Így az egyik tévémodellben egy nominálisan modernebb HDMI interfész nem biztos, hogy rendelkezik egy régebbi funkcióval. Minden vásárlást az Ön egyedi igényei alapján kell kiválasztani.
És ami a legfontosabb, a bajok elkerülése érdekében előzetesen ügyelnie kell arra, hogy a HDMI interfésszel rendelkező tévé támogassa a HDCP technológiát.
HDCP
(HDCP) A nagy sávszélességű digitális tartalomvédelem a Digital Content Protection, LLC (az Intel leányvállalata) által kifejlesztett technológia, amely megvédi a médiatartalmat az illetéktelen felvételtől. DVI-ben (ritkán) és HDMI-ben egyaránt használják. Manapság szinte az összes szélesvásznú digitális tévét HDCP-vel látják el. Mivel a HDCP elválaszthatatlanul kapcsolódik a HDMI-hez, ez okozza a felhasználók legfőbb panaszait az interfész felé.
Mint tudják, a tartalomkészítőket rettegik a kalózok által végzett kiváló minőségű digitális tartalmak lopása és átírása. Ezért a felhasználók gyakran hibáztatják a filmgyártókat, amiért némi zavart okoztak az elektronikai piacon.
A HDCP működési elve viszonylag egyszerű - a HDMI-kábelen keresztüli eszközök kapcsolatot teremtenek egymással, és kulcsot cserélnek a jel visszafejtésére. Ha felvevő eszköz van csatlakoztatva, a lejátszó modul nem hajlandó információt továbbítani rá. A HDCP-t nem támogató HDMI-tévék tulajdonosai szintén ennek a találékonyságnak az áldozatai. Az ilyen eszközök nem csak nem írnak védett tartalmat, de nem is olvassák azt.
Ez meglehetősen indokolt irritációt okoz a vásárlók számára, akik nemrég rengeteg pénzt adtak a csúcstechnológiás berendezésekért. Elméletileg a készülék készen áll a kiváló minőségű jel vételére - valójában a HDCP írásvédelme zavarja a vételt.
Valójában az írásvédelmi technológia a "megfoghatatlan Joe" szerepét tölti be. A Blu-Ray és a HDCP feltöréséről szóló hírek szinte azonnal elterjedtek az interneten a technológia bejelentése után, de túl drága ellopni és HDCP-tartalmakat előállítani, amelyek a mai napig ritkák.
Így a kétségtelenül hasznos és ígéretes HDMI interfész szinte minden termékben felesleges függeléket kap írásvédelmi technológia formájában bárki számára, néhány médiacég kivételével. Ennek ellenére a vásárlóknak továbbra sincs más választásuk - HDMI-bemenettel rendelkező eszközt kell vásárolniuk, vagy a fejlődés szélén kell maradniuk.

Miért van szükség HDMI-re
Miért van szükség HDMI-re
Miért van szükség HDMI-re
Miért van szükség HDMI-re Miért van szükség HDMI-re Miért van szükség HDMI-reHome | Articles

November 29, 2022 14:13:13 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting