MPEG2 in MPEG4 - opisi formatov

Trenutno večina operaterjev kabelske in satelitske televizije za prenos svojih signalov uporablja standard MPEG2. Standard MPEG2 je razvila skupina Moving Pictures Experts Group pri Mednarodni organizaciji za standardizacijo. MPEG2 je bil objavljen kot mednarodni standard ISO / IEC 13818. Ta standard opisuje le splošna načela stiskanja, proizvajalcem dajalnikov pa ostajajo podrobnosti.
Algoritem stiskanja temelji na značilnostih človeškega dojemanja slike. Na primer, človeško oko zazna gradacije svetlosti veliko bolje kot kromatičnost; gradacije nekaterih barv se zaznajo bolje, druge - slabše.
Poleg tega je na zaslonu najpogosteje prikazano statično ozadje in več premikajočih se predmetov. Zato je dovolj samo posredovanje informacij o osnovnem okviru in nato posredovanje okvirjev, ki vsebujejo informacije o premikajočih se predmetih.
Drugo načelo, ki se uporablja pri stiskanju slik v standardu MPEG2, je zavrženje nepomembnih informacij, podobno kot v grafičnem formatu JPEG.
A vrnimo se k dejanski temi našega pogovora. Razvoj tehnologije vodi načelo: boljše, lepše, več z manj stroški in manj stroškov. V našem primeru mislimo na sliko boljše kakovosti z manjšo širino informacijskega kanala (satelitski, kabelski, prizemni). Izboljšanje MPEG2 video kodekov je privedlo do dejstva, da je zdaj za prenos slike potreben 2-krat manjši pasovni pas kot na začetku obdobja digitalnega oddajanja. Sčasoma je postalo očitno, da lahko nov razvoj znatno zmanjša količino prenesenih informacij, vendar ne ustreza obstoječemu formatu MPEG2. Zato so se strokovnjaki soočili z nalogo razviti bolj univerzalni standard, ki ustreza sodobnim tehnologijam.
Za digitalno satelitsko televizijo, ki uporablja MPEG2, z ločljivostjo 720 na 576 točk je največja hitrost pretoka informacij 15 Mbit / s, praktično uporabljena bitna hitrost pa 3-4 Mbit / s. En transponder (sprejemnik - oddajnik) na satelitu običajno ustreza 8-12 kanalom.
Ker HDTV predpostavlja ločljivost 1920 x 1080 slikovnih pik, tj. površina zaslona je petkrat večja od običajne televizije, potem bi bilo treba za oddajanje enega HDTV kanala v standardu MPEG2 najeti polovico transponderja.
Standard MPEG4 je postal nov korak v razvoju algoritmov za stiskanje slik. Ideja standarda MPEG4 ni standardizirati enega izdelka, temveč združiti več podstandardov, med katerimi lahko dobavitelji izberejo tistega, ki najbolj ustreza njihovim potrebam.
Najpomembnejši podstandard:
ISO 14496-1 (sistemi), oblika vsebnika MP4, animacija / interaktivnost (npr. Meni DVD)
ISO 14496-2 (Video # 1), napredni preprosti profil (ASP)
ISO 14496-3 (avdio), napredno kodiranje zvoka (AAC)
ISO 14496-10 (Video # 2), napredno kodiranje videa (AVC), znano tudi kot H.264.
Ne bom našteval lastnosti tehnologij in algoritmov, ki so bili uporabljeni pri razvoju formata MPEG4.
Pojdimo k najpomembnejšemu: kombinirana uporaba DVB-S2 (izboljšani standard za digitalni prenos podatkov) in H.264 vam omogoča, da v transponder postavite 6-8 kanalov, vendar že HDTV televizijo. Treba je opozoriti, da kot vedno povečanje kakovosti ne mine zastonj: število izračunov tako v sprejemnikih kot na oddajni opremi se je znatno povečalo. Na žalost je to pomembno vplivalo na stroške opreme za potrošnike in izdajatelje televizijskih programov.

MPEG2 in MPEG4 - opisi formatov
MPEG2 in MPEG4 - opisi formatov
MPEG2 in MPEG4 - opisi formatov
MPEG2 in MPEG4 - opisi formatov MPEG2 in MPEG4 - opisi formatov MPEG2 in MPEG4 - opisi formatovHome | Articles

November 28, 2022 16:41:04 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting