MPEG2 i MPEG4 - opisi formata

Trenutno većina operatera kabelske i satelitske televizije koristi MPEG2 standard za prijenos svojih signala. MPEG2 standard razvila je skupina stručnjaka za pokretne slike Međunarodne organizacije za standardizaciju. MPEG2 je objavljen kao međunarodna norma ISO / IEC 13818. Ovaj standard opisuje samo općenita načela kompresije, ostavljajući detalje proizvođačima kodera.
Algoritam kompresije temelji se na značajkama ljudske percepcije slike. Na primjer, ljudsko oko puno bolje percipira stupnjeve svjetline od kromatičnosti; gradacije nekih boja percipiraju se bolje, druge - lošije.
Uz to, na zaslonu se najčešće prikazuje statična pozadina i nekoliko objekata u pokretu. Stoga je dovoljno samo prenijeti podatke o osnovnom okviru, a zatim poslati okvire koji sadrže informacije o pokretnim objektima.
Sljedeće načelo koje se primjenjuje prilikom komprimiranja slika u MPEG2 standardu je odbacivanje nevažnih podataka, slično načelima korištenim u JPEG grafičkom formatu.
No, vratimo se stvarnoj temi našeg razgovora. Razvoj tehnologije potaknut je načelom: bolje, ljepše, više s manje troškova i manje troškova. U našem slučaju mislimo na sliku bolje kvalitete, s manjom širinom informacijskog kanala (satelit, kabel, zemaljski). Poboljšanje MPEG2 video kodeka dovelo je do činjenice da je sada za prijenos slike potreban kanal s propusnošću 2 puta manjom nego na početku ere digitalnog emitiranja. S vremenom je postalo očito da novi razvoj može značajno smanjiti količinu prenesenih informacija, ali oni ne odgovaraju postojećem MPEG2 formatu. Stoga su se stručnjaci suočili sa zadatkom razvoja univerzalnijeg standarda koji odgovara modernim tehnologijama.
Za digitalnu satelitsku televiziju koja koristi MPEG2, s rezolucijom 720 na 576 točaka, maksimalna brzina protoka informacija je 15 Mbit / s, a praktički korištena brzina prijenosa je 3-4 Mbit / s. Jedan transponder (prijemnik - odašiljač) na satelitu obično stane 8-12 kanala.
Budući da HDTV pretpostavlja rezoluciju od 1920 x 1080 piksela, tj. površina ekrana je 5 puta veća od konvencionalne televizije, tada bi za emitiranje jednog HDTV kanala u MPEG2 standardu bilo potrebno unajmiti polovicu transpondera.
MPEG4 standard postao je novi korak u razvoju algoritama za kompresiju slike. Ideja MPEG4 standarda nije standardizirati jedan proizvod, već kombinirati nekoliko pod-standarda od kojih dobavljači mogu odabrati onaj koji najbolje odgovara njihovim potrebama.
Najvažniji pod-standardi:
ISO 14496-1 (sustavi), MP4 format spremnika, animacija / interaktivnost (npr. DVD izbornik)
ISO 14496-2 (Video # 1), napredni jednostavni profil (ASP)
ISO 14496-3 (audio), napredno audio kodiranje (AAC)
ISO 14496-10 (Video # 2), Napredno kodiranje videa (AVC), također poznato kao H.264.
Neću nabrajati značajke tehnologija i algoritama koji su korišteni u razvoju MPEG4 formata.
Prijeđimo na najvažnije: kombinirana uporaba DVB-S2 (poboljšani standard za digitalni prijenos podataka) i H.264 omogućuje vam postavljanje 6-8 kanala u transponder, ali već HDTV televiziju. Treba napomenuti da, kao i uvijek, povećanje kvalitete ne prolazi besplatno: broj proračuna kako u prijemnicima tako i na odašiljačkoj opremi znatno se povećao. Nažalost, to je imalo značajan utjecaj na troškove opreme za potrošače i za emitere.

MPEG2 i MPEG4 - opisi formata
MPEG2 i MPEG4 - opisi formata
MPEG2 i MPEG4 - opisi formata
MPEG2 i MPEG4 - opisi formata MPEG2 i MPEG4 - opisi formata MPEG2 i MPEG4 - opisi formataHome | Articles

December 5, 2022 04:32:29 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting