MPEG2 dhe MPEG4 - përshkrimet e formatit

Për momentin, shumica e operatorëve të TV kabllor dhe satelitor përdorin standardin MPEG2 për të transmetuar sinjalet e tyre. Standardi MPEG2 u zhvillua nga Grupi i Ekspertëve Moving Pictures të Organizatës Ndërkombëtare për Standardizim. MPEG2 është botuar si një standard ndërkombëtar ISO / IEC 13818. Ky standard përshkruan vetëm parimet e përgjithshme të kompresimit, duke lënë detaje për prodhuesit e kodifikuesit.
Algoritmi i kompresimit bazohet në tiparet e perceptimit njerëzor të figurës. Për shembull, syri i njeriut percepton shkallëzimet e shkëlqimit shumë më mirë sesa kromatikat; gradimet e disa ngjyrave perceptohen më mirë, të tjerët - më keq.
Përveç kësaj, një sfond statik dhe disa objekte në lëvizje shfaqen më shpesh në ekran. Prandaj, mjafton vetëm të transmetosh informacione rreth kornizës bazë, dhe pastaj të transmetosh korniza që përmbajnë informacione në lidhje me objektet në lëvizje.
Një parim tjetër që zbatohet kur kompresoni imazhet në standardin MPEG2 është hedhja e informacionit të parëndësishëm, e ngjashme me parimet e përdorura në formatin grafik JPEG.
Por le t'i kthehemi temës aktuale të bisedës sonë. Zhvillimi i teknologjisë drejtohet nga parimi: më i mirë, më i bukur, më shumë me më pak kosto dhe më pak kosto. Në rastin tonë, ne nënkuptojmë një fotografi me cilësi më të mirë, me një gjerësi më të vogël të kanalit të informacionit (satelitor, kabllor, tokësor). Përmirësimi i kodekëve video MPEG2 ka çuar në faktin se tani për transmetimin e imazhit, kërkohet një kanal me një gjerësi bande 2 herë më pak sesa në fillim të epokës së transmetimit dixhital. Me kalimin e kohës, u bë e qartë se zhvillimet e reja mund të zvogëlojnë ndjeshëm sasinë e informacionit të transmetuar, por ato nuk korrespondojnë me formatin ekzistues MPEG2. Prandaj, specialistët u përballën me detyrën e zhvillimit të një standardi më universal që korrespondon me teknologjitë moderne.
Për televizionin dixhital satelitor që përdor MPEG2, me një rezolucion prej 720 me 576 pikë, shpejtësia maksimale e rrjedhës së informacionit është 15 Mbit / s dhe shpejtësia e bit-it e përdorur praktikisht është 3-4 Mbit / s. Një transponder (marrës - transmetues) në një satelit zakonisht përshtatet me 8-12 kanale.
Meqenëse HDTV merr një rezolucion prej 1920 x 1080 pikselë, d.m.th. zona e ekranit është 5 herë më e madhe se televizioni konvencional, atëherë për transmetimin e një kanali HDTV në standardin MPEG2 do të ishte e nevojshme të merret me qira gjysma e transponderit.
Standardi MPEG4 është bërë një hap i ri në zhvillimin e algoritmeve të kompresimit të imazhit. Ideja e standardit MPEG4 nuk është të standardizojë një produkt, por të kombinojë disa nën-standarde nga të cilat furnizuesit mund të zgjedhin një që i përshtatet më mirë nevojave të tyre.
Nën-standardet më të rëndësishme:
ISO 14496-1 (Sistemet), formati i kontejnerit MP4, animacioni / ndërveprimi (p.sh. menuja DVD)
ISO 14496-2 (Video # 1), Profili i Thjeshtë i Avancuar (ASP)
ISO 14496-3 (Audio), Kodimi i Advanced Audio (AAC)
ISO 14496-10 (Video # 2), Kodimi i Avancuar i Videove (AVC), i njohur gjithashtu si H.264.
Unë nuk do të rendis tiparet e teknologjive dhe algoritmeve që janë përdorur në zhvillimin e formatit MPEG4.
Le të kalojmë te gjëja më e rëndësishme: përdorimi i kombinuar i DVB-S2 (një standard i përmirësuar për transmetimin e të dhënave dixhitale) dhe H.264 ju lejon të vendosni 6-8 kanale në një transponder, por tashmë televizion HDTV. Duhet të theksohet se, si gjithmonë, rritja e cilësisë nuk kalon falas: numri i llogaritjeve si në marrës ashtu edhe në pajisjet transmetuese është rritur ndjeshëm. Fatkeqësisht, kjo ka pasur një ndikim të rëndësishëm në koston e pajisjeve për konsumatorët dhe transmetuesit.

MPEG2 dhe MPEG4 - përshkrimet e formatit
MPEG2 dhe MPEG4 - përshkrimet e formatit
MPEG2 dhe MPEG4 - përshkrimet e formatit
MPEG2 dhe MPEG4 - përshkrimet e formatit MPEG2 dhe MPEG4 - përshkrimet e formatit MPEG2 dhe MPEG4 - përshkrimet e formatitHome | Articles

December 3, 2022 05:36:19 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting