MPEG2 и MPEG4 - описи на формат

Во моментот, повеќето кабелски и сателитски ТВ оператори го користат стандардот MPEG2 за пренесување на своите сигнали. Стандардот MPEG2 е развиен од Групата експерти за подвижни слики на Меѓународната организација за стандардизација. MPEG2 е објавен како меѓународен стандард ISO / IEC 13818. Овој стандард ги опишува само општите принципи на компресија, оставајќи детали за производителите на енкодери.
Алгоритмот за компресија се заснова на одликите на човечката перцепција на сликата. На пример, човечкото око перцепира градации на осветленост многу подобро од хроматичностите; градациите на некои бои се перципираат подобро, други - полошо.
Покрај тоа, статичката позадина и неколку предмети што се движат најчесто се прикажани на екранот. Затоа, доволно е само да се пренесат информации за основната рамка, а потоа да се пренесат рамки што содржат информации за предмети што се движат.
Друг принцип што се применува при компресија на слики во MPEG2 стандардот е отфрлање на неважни информации, слични на принципите што се користат во графичкиот формат JPEG.
Но, да се вратиме на реалната тема на нашиот разговор. Развојот на технологијата е воден од принципот: подобар, поубав, повеќе со помалку трошоци и помалку трошоци. Во нашиот случај, мислиме на слика со подобар квалитет, со помала ширина на информативниот канал (сателит, кабел, копнен). Подобрувањето на видео кодеците MPEG2 доведе до фактот дека сега за пренос на слика е потребен канал со ширина на опсег 2 пати помалку отколку на почетокот на ерата на дигиталното емитување. Со текот на времето, стана очигледно дека новите случувања можат значително да го намалат количеството пренесена информација, но тие не одговараат на постојниот формат MPEG2. Затоа, специјалистите се соочија со задача да развијат поуниверзален стандард што одговара на современите технологии.
За дигитална сателитска телевизија што користи MPEG2, со резолуција од 720 на 576 поени, максималната брзина на проток на информации е 15 Mbit / s, а практично користената брзина на бит е 3-4 Mbit / s. Еден транспондер (приемник - предавател) на сателит обично одговара на 8-12 канали.
Бидејќи HDTV претпоставува резолуција од 1920 x 1080 пиксели, т.е. областа на екранот е 5 пати поголема од конвенционалната телевизија, тогаш за емитување на еден HDTV канал во стандардот MPEG2 ќе биде потребно да се изнајми половина од транспондер.
Стандардот MPEG4 стана нов чекор во развојот на алгоритми за компресија на слика. Идејата за стандардот MPEG4 не е да се стандардизира еден производ, туку да се комбинираат неколку под-стандарди од кои добавувачите можат да изберат оној што одговара најдобро на нивните потреби.
Најважните под-стандарди:
ISO 14496-1 (системи), формат на контејнер MP4, анимација / интерактивност (на пр. Мени ДВД)
ISO 14496-2 (Видео # 1), Напреден едноставен профил (ASP)
ISO 14496-3 (аудио), напредно аудио кодирање (AAC)
ISO 14496-10 (Видео # 2), Напредно видео кодирање (AVC), исто така познато како H.264.
Јас нема да ги набројам карактеристиките на технологиите и алгоритмите што беа користени во развојот на форматот MPEG4.
Да преминеме на најважната работа: комбинираната употреба на DVB-S2 (подобрен стандард за пренос на дигитални податоци) и H.264 ви овозможува да поставите 6-8 канали во транспондер, но веќе HDTV телевизија. Треба да се напомене дека, како и секогаш, зголемувањето на квалитетот не поминува бесплатно: бројот на пресметки и во приемниците и на опремата за пренос значително се зголеми. За жал, ова има значително влијание врз цената на опремата за потрошувачите и за радиодифузерите.

MPEG2 и MPEG4 - описи на формат
MPEG2 и MPEG4 - описи на формат
MPEG2 и MPEG4 - описи на формат
MPEG2 и MPEG4 - описи на формат MPEG2 и MPEG4 - описи на формат MPEG2 и MPEG4 - описи на форматHome | Articles

November 28, 2022 04:32:05 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting