MPEG2 и MPEG4 - описания на формати

В момента повечето оператори на кабелна и сателитна телевизия използват стандарта MPEG2 за предаване на своите сигнали. Стандартът MPEG2 е разработен от Експертната група по движещи се снимки на Международната организация по стандартизация. MPEG2 е публикуван като международен стандарт ISO / IEC 13818. Този стандарт описва само общите принципи на компресия, оставяйки подробности за производителите на енкодери.
Алгоритъмът за компресия се основава на характеристиките на човешкото възприятие на изображението. Например, човешкото око възприема градации на яркостта много по-добре от цветността; градации на някои цветове се възприемат по-добре, други - по-лошо.
Освен това на екрана най-често се показват статичен фон и няколко движещи се обекта. Следователно е достатъчно просто да предадете информация за основния кадър и след това да предадете кадри, съдържащи информация за движещи се обекти.
Друг принцип, който се прилага при компресиране на изображения в стандарта MPEG2, е изхвърлянето на маловажна информация, подобно на принципите, използвани в JPEG графичния формат.
Но да се върнем към действителната тема на нашия разговор. Развитието на технологиите се ръководи от принципа: по-добре, по-красиво, повече с по-малко разходи и по-малко разходи. В нашия случай имаме предвид картина с по-добро качество, с по-малка ширина на информационния канал (сателитен, кабелен, наземен). Подобрението на MPEG2 видео кодеците доведе до факта, че сега за предаване на изображение се изисква канал с честотна лента 2 пъти по-малка, отколкото в началото на ерата на цифровото излъчване. С течение на времето стана очевидно, че новите разработки могат значително да намалят количеството предадена информация, но те не съответстват на съществуващия MPEG2 формат. Следователно, специалистите се сблъскаха със задачата да разработят по-универсален стандарт, съответстващ на съвременните технологии.
За цифрова сателитна телевизия, използваща MPEG2, с разделителна способност 720 на 576 точки, максималната скорост на информационния поток е 15 Mbit / s, а на практика използваната скорост на предаване е 3-4 Mbit / s. Един транспондер (приемник - предавател) на сателит обикновено побира 8-12 канала.
Тъй като HDTV приема разделителна способност 1920 x 1080 пиксела, т.е. площта на екрана е 5 пъти по-голяма от конвенционалната телевизия, тогава за излъчване на един HDTV канал в стандарта MPEG2 би било необходимо да наемете половината от транспондера.
Стандартът MPEG4 се превърна в нова стъпка в разработването на алгоритми за компресиране на изображения. Идеята на стандарта MPEG4 не е да стандартизира един продукт, а да комбинира няколко подстандарта, от които доставчиците могат да изберат такъв, който най-добре отговаря на техните нужди.
Най-важните под-стандарти:
ISO 14496-1 (системи), MP4 формат на контейнера, анимация / интерактивност (напр. DVD меню)
ISO 14496-2 (видео № 1), усъвършенстван опростен профил (ASP)
ISO 14496-3 (аудио), усъвършенствано аудио кодиране (AAC)
ISO 14496-10 (Video # 2), Advanced Video Coding (AVC), известен също като H.264.
Няма да изброявам характеристиките на технологиите и алгоритмите, които са били използвани при разработването на MPEG4 формат.
Нека да преминем към най-важното: комбинираното използване на DVB-S2 (подобрен стандарт за цифрово предаване на данни) и H.264 ви позволява да поставите 6-8 канала в транспондер, но вече HDTV телевизия. Трябва да се отбележи, че както винаги повишаването на качеството не преминава безплатно: броят на изчисленията както в приемниците, така и в предавателното оборудване се е увеличил значително. За съжаление това е оказало значително влияние върху цената на оборудването за потребителите и за телевизионните оператори.

MPEG2 и MPEG4 - описания на формати
MPEG2 и MPEG4 - описания на формати
MPEG2 и MPEG4 - описания на формати
MPEG2 и MPEG4 - описания на формати MPEG2 и MPEG4 - описания на формати MPEG2 и MPEG4 - описания на форматиHome | Articles

December 8, 2022 01:01:18 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting