MPEG2 și MPEG4 - descrieri de format

În acest moment, majoritatea operatorilor de televiziune prin cablu și satelit folosesc standardul MPEG2 pentru a-și transmite semnalele. Standardul MPEG2 a fost dezvoltat de Moving Pictures Experts Group al Organizației Internaționale pentru Standardizare. MPEG2 a fost publicat ca standard internațional ISO / IEC 13818. Acest standard descrie doar principiile generale ale compresiei, lăsând detalii pentru producătorii de codificatoare.
Algoritmul de compresie se bazează pe caracteristicile percepției umane a imaginii. De exemplu, ochiul uman percepe gradații de luminozitate mult mai bune decât cromaticitățile; gradațiile unor culori sunt percepute mai bine, altele - mai rele.
În plus, un fundal static și mai multe obiecte în mișcare sunt afișate cel mai adesea pe ecran. Prin urmare, este suficient doar pentru a transmite informații despre cadrul de bază și apoi pentru a transmite cadre care conțin informații despre obiecte în mișcare.
Un alt principiu care se aplică la comprimarea imaginilor în standardul MPEG2 este eliminarea informațiilor neimportante, similar cu principiile utilizate în formatul grafic JPEG.
Dar să revenim la subiectul real al conversației noastre. Dezvoltarea tehnologiei este condusă de principiul: mai bun, mai frumos, mai mult cu costuri mai mici și costuri mai mici. În cazul nostru, ne referim la o imagine de calitate mai bună, cu o lățime mai mică a canalului de informații (satelit, cablu, terestru). Îmbunătățirea codecurilor video MPEG2 a condus la faptul că acum pentru transmiterea imaginii este necesar un canal cu o lățime de bandă de 2 ori mai mică decât la începutul erei de difuzare digitală. De-a lungul timpului, a devenit evident că noile dezvoltări pot reduce semnificativ cantitatea de informații transmise, dar acestea nu corespund formatului MPEG2 existent. Prin urmare, specialiștii s-au confruntat cu sarcina de a dezvolta un standard mai universal care să corespundă tehnologiilor moderne.
Pentru televiziunea digitală prin satelit utilizând MPEG2, cu o rezoluție de 720 x 576 puncte, debitul maxim de informații este de 15 Mbit / s, iar rata de biți practic utilizată este de 3-4 Mbit / s. Un transponder (receptor - emițător) pe un satelit se potrivește de obicei 8-12 canale.
Deoarece HDTV presupune o rezoluție de 1920 x 1080 pixeli, adică suprafața ecranului este de 5 ori mai mare decât televiziunea convențională, atunci pentru difuzarea unui canal HDTV în standardul MPEG2 ar fi necesar să închiriați jumătate din transponder.
Standardul MPEG4 a devenit un nou pas în dezvoltarea algoritmilor de compresie a imaginii. Ideea standardului MPEG4 nu este de a standardiza un produs, ci de a combina mai multe sub-standarde din care furnizorii pot alege unul care se potrivește cel mai bine nevoilor lor.
Cele mai importante sub-standarde:
ISO 14496-1 (Sisteme), format container MP4, animație / interactivitate (de exemplu, meniu DVD)
ISO 14496-2 (Video # 1), Advanced Simple Profile (ASP)
ISO 14496-3 (Audio), Advanced Audio Coding (AAC)
ISO 14496-10 (Video # 2), Advanced Video Coding (AVC), cunoscut și sub numele de H.264.
Nu voi enumera caracteristicile tehnologiilor și algoritmilor care au fost utilizați în dezvoltarea formatului MPEG4.
Să trecem la cel mai important lucru: utilizarea combinată a DVB-S2 (un standard îmbunătățit pentru transmisia digitală de date) și H.264 vă permite să plasați 6-8 canale într-un transponder, dar deja televiziunea HDTV. Trebuie remarcat faptul că, ca întotdeauna, creșterea calității nu trece gratuit: numărul de calcule atât la receptoare, cât și la echipamentele de transmisie a crescut semnificativ. Din păcate, acest lucru a avut un impact semnificativ asupra costului echipamentelor pentru consumatori și pentru radiodifuzori.

MPEG2 și MPEG4 - descrieri de format
MPEG2 și MPEG4 - descrieri de format
MPEG2 și MPEG4 - descrieri de format
MPEG2 și MPEG4 - descrieri de format MPEG2 și MPEG4 - descrieri de format MPEG2 și MPEG4 - descrieri de format



Home | Articles

December 2, 2022 02:45:08 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting