MPEG2 és MPEG4 - formátumleírások

Jelenleg a legtöbb kábel- és műholdas TV-szolgáltató az MPEG2 szabványt használja jeleinek továbbítására. Az MPEG2 szabványt a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet Moving Pictures Experts Group fejlesztette ki. Az MPEG2 az ISO / IEC 13818 nemzetközi szabványként jelent meg. Ez a szabvány csak a tömörítés általános elveit írja le, részleteket hagyva a kódolók gyártói számára.
A tömörítési algoritmus a kép emberi észlelésének jellemzőin alapul. Például az emberi szem sokkal jobban érzékeli a fényerő fokozatait, mint a színárnyalatok; egyes színek gradációi jobban, mások - rosszabbul érzékelhetők.
Ezenkívül statikus háttér és több mozgó tárgy jelenik meg a képernyőn a leggyakrabban. Ezért elegendő csak az alapkeretről információt továbbítani, majd a mozgó tárgyakról információkat tartalmazó kereteket továbbítani.
Egy másik elv, amelyet a képek MPEG2 szabvány szerinti tömörítésénél alkalmaznak, a lényegtelen információk elvetése, hasonlóan a JPEG grafikus formátumban alkalmazott elvekhez.
De térjünk vissza beszélgetésünk aktuális témájához. A technológia fejlődését az az elv vezérli: jobb, szebb, több kevesebb költséggel és kevesebb költséggel. Esetünkben jobb minőségű képet értünk, kisebb az információs csatorna szélessége (műholdas, kábel, földi). Az MPEG2 videokodekek fejlesztése oda vezetett, hogy a képátvitelhez most kétszer kisebb sávszélességű csatornára van szükség, mint a digitális műsorszórás kezdetén. Idővel nyilvánvalóvá vált, hogy az új fejlesztések jelentősen csökkenthetik a továbbított információk mennyiségét, de nem felelnek meg a meglévő MPEG2 formátumnak. Ezért a szakemberek azzal a feladattal szembesültek, hogy a modern technológiáknak megfelelő egyetemesebb szabványt dolgozzanak ki.
Az MPEG2-t használó digitális műholdas televíziózáshoz, 720x576 pont felbontással, a maximális információáramlási sebesség 15 Mbit / s, a gyakorlatilag használt bitsebesség pedig 3-4 Mbit / s. Egy műholdas transzponder (vevő - adó) általában 8-12 csatornát tartalmaz.
Mivel a HDTV 1920 x 1080 pixel felbontást feltételez, azaz a képernyő területe ötször nagyobb, mint a hagyományos televíziónál, akkor egy HDTV-csatorna sugárzásához az MPEG2 szabványban szükség lenne a transzponder felének bérlésére.
Az MPEG4 szabvány a képtömörítési algoritmusok fejlesztésének új lépése lett. Az MPEG4 szabvány ötlete nem egy termék szabványosítása, hanem több al-szabvány kombinálása, amelyek közül a beszállítók kiválaszthatják az igényeiknek leginkább megfelelőt.
A legfontosabb alszabványok:
ISO 14496-1 (rendszerek), MP4 konténer formátum, animáció / interaktivitás (pl. DVD menü)
ISO 14496-2 (1. videó), haladó egyszerű profil (ASP)
ISO 14496-3 (audio), fejlett hangkódolás (AAC)
ISO 14496-10 (2. videó), Advanced Video Coding (AVC), más néven H.264.
Nem sorolom fel a technológiák és algoritmusok azon tulajdonságait, amelyeket az MPEG4 formátum fejlesztésében használtak.
Térjünk át a legfontosabbra: a DVB-S2 (továbbfejlesztett szabvány a digitális adatátvitelre) és a H.264 együttes használata lehetővé teszi, hogy 6-8 csatornát helyezzen el egy transzponderbe, de már HDTV televízióba. Meg kell jegyezni, hogy mint mindig, a minőség növekedése sem múlik el ingyen: jelentősen megnőtt a számítások száma mind a vevőkben, mind az adó berendezésekben. Sajnos ez jelentős hatással volt a berendezések fogyasztói és műsorszolgáltatók költségeire.

MPEG2 és MPEG4 - formátumleírások
MPEG2 és MPEG4 - formátumleírások
MPEG2 és MPEG4 - formátumleírások
MPEG2 és MPEG4 - formátumleírások MPEG2 és MPEG4 - formátumleírások MPEG2 és MPEG4 - formátumleírásokHome | Articles

December 2, 2022 01:10:25 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting