LSD vrijeme odziva

Po nekima je ova karakteristika najvažnija za LCD televizore. Drugi vjeruju da to ne odražava stvarnu kvalitetu slike. U svakom slučaju, za razvoj teme potrošeno je dovoljno novca da se na nju skrene pažnja.
Među čimbenicima koji određuju kvalitetu prikazivanja "slike" na LCD TV zaslonu, specifikacija "vrijeme odziva" obično dobiva najjasniju ocjenu stručnjaka i običnih korisnika. Nažalost, to nije samo zbog uobičajenog pluralizma mišljenja svojstvenog bilo kojem polju znanja. TV kuće učinile su puno da stvore ovaj nered.
Općenito, vrijeme odziva je brzina kojom stanični piksel tekućeg kristala LCD zaslona može promijeniti stupanj prozirnosti kako bi stvorio sliku. Međutim, gotovo svaki proizvođač smatra svojom dužnošću uvesti vlastiti "koordinatni sustav", zasnovan na vlastitim idejama o suštini fenomena.
Glavna stvar koja objedinjuje sve različite specifikacije jest da se za sve sustave smatra da je brže vrijeme odziva veća kvaliteta slike. To se posebno odnosi na zastarjele LCD televizore ili proizvode proizvođača "treće lige" - mladih korejskih ili kineskih tvrtki koje nemaju dovoljno sredstava za primjenu učinkovitih tehnologija.
Dugačka vremena odgovora prije svega znače mutnu "sliku". U ovom slučaju, brzo pokretni predmeti ostavljaju iza sebe takozvani trag, vidljiv očima gledatelja. Prije svega, ovo se svojstvo može očitovati prilikom gledanja sportskih programa, dinamičnih scena u filmovima, a ljubitelji akcije - računalne igre (pri igranju na set-top boxu ili povezivanju televizora kao monitora) također mogu iskusiti svoj učinak.
Bez obzira na svjetlinu, kontrast i razlučivost TV zaslona, ​​spore brzine odziva mogu vam iskočiti zadovoljstvo pri gledanju. Stoga su neki proizvođači, koji imaju malo materijalnih i tehničkih mogućnosti, rješavanju problema pristupili kreativno - izumom vlastitih sustava za mjerenje vremena odziva.
Varijante
Za rane LCD televizore postojao je samo jedan mjerni standard - takozvani odgovor na uspon i pad ili TrTf (vrijeme raste, vrijeme pada). U tom je slučaju naznačeno vrijeme prijelaza (u milisekundama - ms) "tekućeg" kristala iz aktivnog stanja (crno) u neaktivno (bijelo) i natrag. U stvarnosti se uzima u obzir aktivnost od 90% za crnu i 10% za bijelu boju. Poznati razvijač standarda VESA usvojio ga je za televizore i monitore.
Međutim, ovdje još nema tvrdih smjernica. Unatoč autoritetu tvrtke VESA, proizvođači su u tom okviru pronašli polje za manipulaciju. Tako je, na primjer, u specifikacijama televizora naznačeno samo pola vremena - prijelaz ćelije iz crne u bijelu. To omogućuje da se vrijeme odziva "prereže" na pola. Dodatna sposobnost manipulacije brojevima je deklariranje maksimalne brzine odziva piksela umjesto prosjeka.
Drugi način mjerenja vremena odziva je GTG (od sivog do sivog). Ovdje se ne mjeri prijelaz iz crne u bijelu, već vrijeme gradacije iz jedne sive sjene u drugu. Jasno je da sve ove specifikacije nisu međusobno povezane.
Napominjući vrijeme odziva u uputama, svi proizvođači ne navode po kojem se sustavu mjere. Mnogi to uopće ne naznačuju. Neki - jer to ne smatraju važnim, drugi zato što, zapravo, nemaju što naznačiti.
"Kanonska" opcija
I, bez obzira na to, najčešći je standard TrTf (Vrijeme raste, Vrijeme opada). Prije svega, koriste ga velike tvrtke "s imenom".
Optimalno vrijeme odziva za ovaj sustav u nedavnoj prošlosti bilo je 20-25 ms. Prema riječima stručnjaka, ovo je sasvim dovoljno za ugodno gledanje "brzog" videozapisa. Međutim, prema korisnicima, neki od njih mogu razlikovati petlju u dvanaest ili čak osam milisekundi. Očito su to pojedinačne karakteristike vizualne percepcije pojedinih ljudi, jer je, prema nekim procjenama, slika na CRT TV zaslonu od 50 Hz približno ekvivalentna 16 milisekundi LCD-a.
Zaključak
U trenutnim okolnostima mora se priznati da, iako je "vrijeme odziva" zasigurno važna veličina, glavnu pozornost treba posvetiti prvenstveno detaljima: mjernom sustavu, subjektivnoj ocjeni proizvođača itd.
Srećom, VESA je već počeo objedinjavati zajednički standard zasnovan na TrTf-u. Nadamo se da će uskoro biti posvuda usvojen.

LSD vrijeme odziva
LSD vrijeme odziva
LSD vrijeme odziva
LSD vrijeme odziva LSD vrijeme odziva LSD vrijeme odzivaHome | Articles

December 3, 2022 03:48:15 +0200 GMT
0.021 sec.

Free Web Hosting