LSD válaszidő

Egyesek szerint ez a jellemző a legfontosabb az LCD tévéknél. Mások úgy vélik, hogy nem tükrözi a kép valós minőségét. Mindenesetre elegendő pénzt költöttek a téma fejlesztésére, hogy felhívják rá a figyelmet.
Azok a tényezők, amelyek meghatározzák a "kép" megjelenítésének minőségét az LCD TV-képernyőn, a "válaszidő" specifikáció általában a legtöbb félreérthető értékelést kapja a szakemberektől és a hétköznapi felhasználóktól. Sajnos ez nem csak a tudás bármely területén rejlő szokásos vélemények pluralizmusának köszönhető. A tévétársaságok sokat tettek ennek a rendetlenségnek a létrehozásáért.
Általánosságban a válaszidő az a sebesség, amellyel az LCD képernyő folyadékkristályos cellapixelje képes az átlátszóság mértékének megváltoztatására kép kialakításához. Szinte minden gyártó kötelességének tekinti saját "koordinátarendszerének" bevezetését, amely a jelenség lényegével kapcsolatos saját elképzelésein alapul.
A fő szempont, amely egyesíti az összes eltérő specifikációt, az az, hogy minden rendszer esetében úgy gondolják, hogy minél gyorsabb a válaszidő, annál jobb a képminőség. Ez különösen igaz az elavult LCD-tévékre vagy a "harmadik osztályú" gyártók termékeire - olyan fiatal koreai vagy kínai vállalatokra, amelyek nem rendelkeznek elegendő pénzzel a hatékony technológiák megvalósításához.
A hosszú válaszidő mindenekelőtt elmosódott "képet" jelent. Ebben az esetben a gyorsan mozgó tárgyak egy úgynevezett nyomot hagynak maguk után, amelyet a néző szeme lát. Először is, ez a tulajdonság megnyilvánulhat sportműsorok, dinamikus filmjelenetek és cselekvés rajongók nézésekor - a számítógépes játékok (set-top boxon játszva, vagy tévét monitorként csatlakoztatva) szintén megtapasztalhatják hatását.
Bármi legyen a tévéképernyő fényereje, kontrasztja és felbontása, a lassú válaszsebesség kisiklhatja a nézés örömét. Ezért a gyenge, anyagi és technikai képességekkel rendelkező gyártók egy része kreatívan közelítette meg a kérdés megoldását - saját reakcióidő-mérőrendszereik feltalálásával.
Változatok
A korai LCD tévék esetében csak egy mérési szabvány volt - az úgynevezett emelkedés és zuhanás válasza vagy TrTf (Idő emelkedése, Idő csökkenése). Ebben az esetben a "folyékony" kristály átmeneti idejét (milliszekundumban - ms) jelzik az aktív állapotból (fekete) inaktívvá (fehér) és vissza. A valóságban a fekete és a fehér színek esetében a 90% -os aktivitást veszik figyelembe. A neves szabványfejlesztő, a VESA átvette a tévékhez és monitorokhoz.
Itt azonban még nincsenek kemény irányelvek. A VESA tekintélye ellenére a gyártók megtalálták a manipuláció területét ebben a keretben. Tehát például a TV specifikációiban csak az idő felét jelzik - a cella átmenetét feketéről fehérre. Ez lehetővé teszi a válaszidő felére "csökkentését". A számok manipulálásának további lehetősége az átlagos helyett a maximális pixel válaszarány deklarálása.
A válaszidő mérésének másik módja a GTG (szürke-szürke). Itt nem a feketéről a fehérre való átmenet mérhető, hanem a fokozatosság ideje a szürke egyik árnyalatától a másikig. Nyilvánvaló, hogy ezek a specifikációk nincsenek összefüggésben egymással.
Figyelembe véve a válaszidőt az utasításokban, nem minden gyártó jelzi, hogy melyik rendszerrel mérik őket. Sokan egyáltalán nem jelzik. Egyesek - mert nem tartják fontosnak, mások azért, mert valójában nincs mit jelezniük.
"Canonical" opció
Mindazonáltal a leggyakoribb szabvány a TrTf (Idő emelkedik, Idő csökken). Először is a nagyvállalatok használják "a névvel".
A közelmúltban ennek a rendszernek az optimális válaszideje 20-25 ms volt. Szakértők szerint ez elég a "gyors" videók kényelmes megtekintéséhez. A felhasználók szerint azonban közülük néhányan tizenkét vagy akár nyolc ezredmásodperc alatt képesek megkülönböztetni a hurkot. Nyilvánvaló, hogy ezek az egyes emberek vizuális észlelésének egyedi jellemzői, mivel egyes becslések szerint az 50 Hz-es CRT TV képernyőn a kép megközelítőleg 16 milliszekundum LCD-vel egyenértékű.
Következtetés
A jelenlegi körülmények között el kell ismerni, hogy bár a "válaszidő" minden bizonnyal fontos mennyiség, a fő figyelmet elsősorban a részletekre kell fordítani: a mérőrendszerre, a gyártó szubjektív minősítésére stb.
Szerencsére a VESA már megkezdte a TrTf alapú közös szabvány egységesítését. Remélhetőleg hamarosan mindenhol elfogadják.

LSD válaszidő
LSD válaszidő
LSD válaszidő
LSD válaszidő LSD válaszidő LSD válaszidőHome | Articles

November 28, 2022 17:07:38 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting