LSD Време за реакция

Според някои тази характеристика е най-важна за LCD телевизорите. Други смятат, че това не отразява реалното качество на изображението. Във всеки случай за разработването на темата са изразходвани достатъчно пари, за да се привлече вниманието към нея.
Сред факторите, които определят качеството на показване на "картина" на LCD телевизионен екран, спецификацията "време за реакция" обикновено получава най-двусмислената оценка на специалистите и обикновените потребители. За съжаление, това не се дължи само на обичайния плурализъм на мненията, присъщ на която и да е област на знанието. Телевизионните компании са направили много за създаването на тази бъркотия.
Като цяло времето за реакция е скоростта, с която течнокристалният клетъчен пиксел на LCD екран е в състояние да промени степента на прозрачност, за да образува изображение. Почти всеки производител обаче счита за свой дълг да въведе своя собствена „координатна система“, основана на собствените му представи за същността на явлението.
Основното, което обединява всички разнородни спецификации, е, че за всички системи се счита, че колкото по-бързо е времето за реакция, толкова по-високо е качеството на изображението. Това важи особено за остарелите LCD телевизори или продукти от производители от „трето подразделение“ - млади корейски или китайски компании, които нямат достатъчно средства за внедряване на ефективни технологии.
Дългите времена на реакция означават, на първо място, размазана „картина“. В този случай бързо движещите се обекти оставят след себе си така наречената следа, видима за очите на зрителя. На първо място, това свойство може да се прояви, когато гледате спортни програми, динамични сцени във филми, а любителите на екшъна - компютърните игри (когато играете на декодер или свързвате телевизор като монитор) също могат да изпитат своя ефект.
Каквато и да е яркостта, контрастът и разделителната способност на телевизионния екран, бавните скорости на реакция могат да извадят от удоволствие вашето гледане. Затова някои от производителите, които имат малко материални и технически възможности, подхождат творчески към решението на проблема - чрез изобретяването на собствените си системи за измерване на времето за реакция.
Варианти
За ранните LCD телевизори имаше само един стандарт за измерване - така наречената реакция на нарастване и спускане или TrTf (Време нарастване, Време падане). В този случай се посочва времето за преход (в милисекунди - ms) на "течния" кристал от активно състояние (черно) в неактивно (бяло) и обратно. В действителност се вземат предвид 90% активност за черни и 10% активност за бели цветове. Известният разработчик на стандарти VESA го прие за телевизори и монитори.
Тук обаче все още няма твърди директиви. Въпреки авторитета на VESA, производителите са намерили поле за манипулация в тази рамка. Така например, в спецификациите на телевизора е посочено само половината от времето - преходът на клетката от черно към бяло. Това позволява времето за реакция да бъде "намалено" наполовина. Допълнителна възможност за манипулиране на числата е деклариране на максималните пикселни скорости на реакция вместо средните.
Друг начин за измерване на времето за реакция е GTG (от сиво до сиво). Тук не се измерва преходът от черно към бяло, а времето на градация от един нюанс на сивото към друг. Ясно е, че всички тези спецификации не са свързани помежду си.
Отбелязвайки времето за реакция в инструкциите, не всички производители посочват по коя система се измерват. Мнозина изобщо не го посочват. Някои - защото не го смятат за важно, други, защото всъщност нямат какво да посочат.
"Canonical" опция
И въпреки това най-често срещаният стандарт е TrTf (Време нараства, Време пада). На първо място, той се използва от големи компании "с името".
Оптималното време за реакция за тази система в близкото минало беше 20-25 ms. Според експерти това е напълно достатъчно за удобно гледане на „бързо“ видео. Според потребителите обаче някои от тях са в състояние да различат цикъла на дванадесет или дори осем милисекунди. Очевидно това са индивидуалните характеристики на визуалното възприятие на отделните хора, тъй като според някои оценки изображението на 50-Hz CRT телевизионен екран е приблизително еквивалентно на 16 милисекунди LCD.
Заключение
При настоящите обстоятелства трябва да се признае, че въпреки че „времето за реакция“ със сигурност е важно количество, основното внимание трябва да се обърне предимно на детайлите: системата за измерване, субективната оценка на производителя и т.н.
За щастие VESA вече започна да унифицира общ стандарт, базиран на TrTf. Надяваме се, че скоро той ще бъде приет навсякъде.

LSD Време за реакция
LSD Време за реакция
LSD Време за реакция
LSD Време за реакция LSD Време за реакция LSD Време за реакцияHome | Articles

December 5, 2022 03:04:32 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting