Krahasimi i ATSC dhe DVB-T

Nëse specialistët amerikanë do të kryenin teste krahasuese të sistemit të tyre jo vetëm në një laborator, por edhe në një qytet të vërtetë, atëherë vështirë se do të kishin zbuluar avantazhet e standardit ATSC. Në të vërtetë, për sa i përket cilësisë, të dy ATSC dhe DVB-T i ofrojnë çdo shikuesi cilësinë e studios të prodhuar nga kompanitë kryesore televizive. Në këtë aspekt, nuk ka kuptim të krahasohen këto standarde. DVB-T, si ATSC, përfshin HDTV dhe Dolby AC-3. Standardet bazohen në MPEG-2, por ajo që i dallon ata me të vërtetë është besueshmëria e dërgimit të sinjalit tek një shikues specifik. Kështu, për shembull, nëse një zog bie papritur në antenë gjatë një shfaqje bejsbolli ATSC dhe transmetimi ndërpritet për shkak të kësaj, shikuesi do të jetë i pakënaqur me funksionimin e një televizioni të tillë.
Nëse krahasojmë Shtetet e Bashkuara dhe Rusinë, dikujt mund t’i duket se vendet janë të ngjashme. Por kjo është e vërtetë vetëm për territoret e tyre të mëdha. Si për Shtetet e Bashkuara ashtu edhe për Rusinë, kjo nënkupton rëndësinë e zhvillimit të një konstelacioni satelitor për shpërndarjen primare dhe rishpërndarjen e programeve televizive. Dallimet lidhen kryesisht me kushte të ndryshme klimatike. Pavarësisht se sa e çuditshme mund të duket, transparenca në radio e ndërtesave në klimë më të ngrohtë e bën më të lehtë marrjen e televizionit. Sidoqoftë, edhe me kushte kaq të favorshme, pritja ATSC në antenat e brendshme dhe TV portative nuk konsiderohet aspak. Në Nju Jork, çdo shtëpi është e lidhur me një kabëll, megjithatë, çdo familje amerikane ka 3-4 TV shtesë me një antenë dhome për një TV të lidhur me kabllo.
Kështu, zbatimi praktik i standardit ATSC tregoi qartë mospërputhjen e modulimit të amplitudës (8VSB) dhe mungesën e një mjeti efektiv për të trajtuar sinjalin e reflektuar. Në fakt, në vend të uljes së reklamuar të fuqisë së transmetuesit DH, në fakt, fuqia e transmetuesit në ndërtesën më të lartë në New York u rrit në 350 kW, ndërsa nuk siguroi pritje të garantuar në çdo pikë të qytetit. Grashtë kënaqësi të vërehet se SH.B.A. ka caktuar një bandë për transmetimin eksperimental DVB-T.
Në Rusi, ndërtesat janë kryesisht betonarme ose tulla me dysheme betoni të armuar. Edhe shumë fshatra dhe qytete dacha përbëhen nga shtëpi që përmbajnë struktura prej betoni të armuar ose metali që i bëjnë ato jo-rrezatuese. Ne nuk duhet të harrojmë për faktin se në Rusi dhe vendet fqinje, është miratuar standardi televiziv analog Secam, masat anti-ndërhyrje të të cilit nuk janë dhënë fare në standardin ATSC. Futja e standardit ATSC në Rusi do të jetë jo vetëm e dëmshme, por edhe katastrofike, pasi do të kërkojë investime kolosale në pajisjet e furnizimit me antena të rrjeteve televizive, si dhe braktisjen e menjëhershme të transmetimeve analoge në standardin Secam.

Krahasimi i ATSC dhe DVB-T
Krahasimi i ATSC dhe DVB-T
Krahasimi i ATSC dhe DVB-T
Krahasimi i ATSC dhe DVB-T Krahasimi i ATSC dhe DVB-T Krahasimi i ATSC dhe DVB-THome | Articles

December 3, 2022 14:40:48 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting