Kako radi LCD televizor

Konkurencija među televizorima je vrlo velika. Jedan od stvarnih zahtjeva je sposobnost obrade digitalnih signala. Zbog specifičnosti svog podrijetla, LCD televizori u početku imaju niz ozbiljnih prednosti.
U suvremenom se svijetu osoba uglavnom oslanja na brojne tehničke "pomoćnike" - automobile, računala, GPS sustave, mobilne telefone i drugu elektroniku. LCD - tehnologija uspjela je dokazati svoju korisnost u svim sferama ljudskog djelovanja. Teško je zamisliti bilo što tehnološki napredno bez informativnog LCD zaslona, ​​prikladnog za nadzor rada bilo kojeg uređaja. LCD tehnologija se svakodnevno nalazi u novim područjima primjene. Nije iznenađujuće što je osvojio IT tržište i na kraju revolucionirao TV proizvodnju.
LCD televizori su ravni, elegantni uređaji za kojima se svakodnevno povećava potražnja.
Načelo rada
"Tekuće" kristale otkrio je 1888. austrijski botaničar. U različitim uvjetima imaju različit stupanj transparentnosti. 60-ih godina prošlog stoljeća znanstvenici su uspjeli stvoriti prve eksperimentalne modele zaslona s tekućim kristalima, ali radili su previše nestabilno da bi ih se moglo isključiti iz proizvodnje. Tek relativno nedavno programeri su postigli prihvatljive rezultate.
U modernim televizorima najčešće se koristi TFT LCD tehnologija - zaslon s tekućim kristalima na tankoslojnim tranzistorima. Sastoji se od dva lista polariziranog materijala nalik staklu, od kojih je jedan prekriven TFT filmom. Film sadrži kristale, toliko kristala - toliko piksela. Tranzistori s tankim filmom reguliraju protok struje, uzrokujući promjenu i deformaciju kristala, pružajući prozirnost / neprozirnost.
Sami kristali ne svijetle pa se iza zaslona nalazi fluorescentna svjetiljka. Zaslon i svjetiljka odvojeni su bijelim zaslonom koji ravnomjerno raspoređuje svjetlost.
Za dobivanje slike u boji koristi se poseban filtar. Dodaje crvenu, zelenu i plavu boju. Bilo koja druga boja može se stvoriti njihovim kombiniranjem. Budući da su pikseli vrlo mali, gledatelj na kraju vidi "solidnu" sliku.
Zbog osobitosti LCD tehnologije, zaslon ne emitira zračenje.
Slika
Dijagonala zaslona u LCD-televizorima doseže 50 inča, a u nekim modelima - i više. Do sada proizvođači nisu uspjeli u potpunosti riješiti problem povećanja veličina. Svaki dodani piksel zahtijeva dodavanje tri tranzistora; u modelima većim od 37 inča raspodjela svjetlosti je problematična. Srećom, vodeći proizvođači uspjeli su u velikoj mjeri riješiti ovaj problem. Sony, Samsung, Sharp, LG - to su marke pod kojima se prodaju visokokvalitetni LCD televizori velike dijagonale.
Omjer stranica nekih modela je 16: 9, ovaj je format najprikladniji za gledanje DVD-a i HDTV-a, međutim, mnogi modeli zadržavaju tradicionalni 4: 3, koji i dalje podržava većina TV kanala. Neusklađenost između formata signala i TV-a obično se nadoknađuje različitim algoritmima.
Slika na LCD televizoru obično je mnogo svjetlija i kontrastnija nego na konvencionalnom CRT-u. Daje dobru "sliku" u bilo kojem svjetlu. Ni dnevno svjetlo ni umjetno svjetlo ne mogu ometati njegov ispravan rad.
TV možete gledati iz bilo kojeg položaja, budući da je kut gledanja obično od 160 stupnjeva, kod najnovijih modela - do 178 stupnjeva. Prije se vjerovalo da "plazma" ima najbolji kut gledanja, međutim odgovarajući pokazatelji obje tehnologije gotovo su jednaki. U pravilu, na kut gledanja ne utječe najmanje "zrno" zaslona, ​​tzv. "korak točkica" - po mogućnosti manji od 0,28 mm.
Jedna od najvažnijih karakteristika LCD-a je vrijeme odziva - što je manje, to bolje (pokazuje koliko se brzo može promijeniti prozirnost pojedinog piksela bez gubitka kvalitete slike). Vrijeme odziva mjeri se u milisekundama, optimalni pokazatelj je od 20 ms ili manje. Brzo vrijeme odziva vrlo je važno kod gledanja DVD-a i HDTV-a na velikim ekranima, posebno u brzim scenama.
Za razliku od plazma i CRT televizora, slika na LCD-u ne "izgara" pa je vrlo dobra za rad s računalom ili spajanje video konzola. Kvaliteta prikaza teksta i grafika je vrlo visoka.
Jedna od čestih zabluda je "što je veća razlučivost, to je slika veća". Nije uvijek tako. Većina konvencionalnih CRT televizora ima VGA rezoluciju (640x480 piksela), LCD također može imati XGA (1024X768) ili W-XGA (1280X768). Prije proučavanja brojeva, bolje je usporediti samu "sliku".
Tehničke značajke
Obično se LCD televizori prodaju s ugrađenim audio sustavom, tunerima itd., No bolje je unaprijed znati što je uključeno u paket. Primjerice, televizori nekih proizvođača ne podržavaju povezivanje s računalom, što može biti iznenađenje za nepažljivog kupca, ponekad televizor nema zvučnike da bi radio u sustavu kućnog kina.
Važno je da TV podržava HDTV signale. Digitalna slika visoke razlučivosti puno je bolja od uobičajene slike. Danas neki kabelski i plaćeni satelitski kanali rade s HDTV-om, au budućnosti će konvencionalna televizija raditi s njim.

Kako radi LCD televizor
Kako radi LCD televizor
Kako radi LCD televizor
Kako radi LCD televizor Kako radi LCD televizor Kako radi LCD televizorHome | Articles

December 6, 2022 17:15:37 +0200 GMT
0.009 sec.

Free Web Hosting