Kako povezati televizor z računalnikom

Živahne barve in široki zasloni novih digitalnih televizorjev naredijo živ, močan vtis. Zato se prej ali slej pri vsakem gledalcu pojavi vprašanje: ali je mogoče pri delu z računalnikom izkoristiti vse prednosti televizorja? Lahko! ...
Navzkrižna združljivost je zelo priljubljena pri poznavalcih kakovostne elektronike. Kamera je neposredno povezana s tiskalnikom, predvajalnik Flash s telefonom, telefon s PDA in vse to je združljivo z osebnim računalnikom. Ni presenetljivo, da je računalnik sam sistem različnih vtičnikov. Zato je možnost uporabe televizorja namesto monitorja povsem logična odločitev.
Programska in strojna orodja za to združljivost obstajajo že dolgo. Sodobne zmogljivosti grafičnih kartic v nekaterih primerih omogočajo povezavo več kot enega zaslona z računalnikom. Seveda najpogosteje grafična kartica podpira "lahko" različico - med delovanjem nadomestnega monitorja se glavni izklopi, niso pa redki sistemi z dvema ali več hkrati delujočimi "zasloni".
Vmesniki
Obstaja veliko možnosti za povezavo televizorja z računalnikom tako za širokozaslonske digitalne modele kot za skromne analogne televizorje:
RCA (A / V za RCA vtiče)
Ta univerzalni konektor je na skoraj vseh grafičnih karticah. Preko njega je mogoče povezati računalnik z večino analognih in številnih digitalnih televizorjev. Kakovost slike, ko je povezana z RCA, je najbolj skromna, njena glavna prednost pa je njena masivnost.
S-Video
Izhod je na voljo na številnih grafičnih karticah. Omogoča prenos na treh kanalih - enem za svetilnost in dveh za kromo. Kakovost slike je bistveno višja kot pri uporabi RCA.
DVI - HDMI
Sodobni vmesniki za digitalni video prenos. So si zelo podobni, vendar se prek HDMI dodatno prenaša zvok (do 8 kanalov), medtem ko je pri DVI ločen kabel za zvok. Vmesniki so med seboj združljivi brez posebnih pretvornikov, izključno prek adapterja, oba podpirata HDCP (High Definition Content Protection) - zaščito pred nepooblaščenim snemanjem avtorsko zaščitene vsebine. Zato predstavljajo potencialno grožnjo naprednim uporabnikom. Kljub temu so vmesniki na grafičnih karticah zelo pogosti. Številne kartice so že danes opremljene z DVI, po nekaterih poročilih pa so se nedavno pojavile kartice, ki temeljijo na GeForce 7600 GT in tudi družini Radeon z izhodi HDMI.
VGA (D-Sub)
Ena izmed vrst RGB povezav, ki se najpogosteje uporablja za povezavo monitorja z računalnikom. Številni sodobni digitalni televizorji so opremljeni s priključkom RGB. Vendar pa ime ne pomeni, da izhod podpira samo ločljivost VGA. Povezava je primerna za ločljivosti SVGA, QXGA, UXGA itd. Morda je podprta najvišja kakovost slike.
V primeru, da izhodi na grafični kartici računalnika ne ustrezajo priključkom televizorja, se uporabljajo različne dodatne naprave, ki zagotavljajo popolno združljivost in modulacijo signala, če grafična kartica tega ne stori, ne samo v ločljivosti, temveč tudi v frekvencah itd. Včasih so naprave precej drage, vendar so v nekaterih primerih, zlasti za analogne televizorje, preprosto potrebne.
Analogni televizorji
Zmogljivosti analognih televizorjev so nekoliko omejene. Namenjeni so dolgoletnim barvnim sistemom. Standard NTSC podpira največjo ločljivost 525 vrstic, PAL in SECAM - 625, dejanska ločljivost pa je še nižja. Posledično analogni televizor običajno ne more zagotoviti računalniške ločljivosti, višje od 640x480, za sodobne potrebe pa ima zelo skromne zmogljivosti.
Deklarirana frekvenca analognih televizorjev je 50 in 100 Hz, v resnici teh kazalnikov še nihče ni dosegel. Vedeti morate, da je udobno delo pred običajnim računalniškim monitorjem mogoče pri vrednostih 70-80 Hz.
Poleg tega vsi analogni televizorji uporabljajo tako imenovane. prepleteno skeniranje (okvir zaporedno ustvarijo dva polovična okvira iz neparnih in parnih črt). V monitorjih - progresivno skeniranje. Nekateri poznavalci pa menijo, da je prepletanje optimalno za gledanje videoposnetkov, igranje iger itd. - prizori z veliko gibanja.
Optimalna vmesnika za "neposredno" povezavo televizorja z računalnikom sta analogna RCA in S-Video. S pomočjo posebnih pretvornikov lahko zagotovite tudi združljivost TV priključkov z računalniškim VGA izhodom grafične kartice. V tem primeru signal naravno izgubi kakovost.
Kljub temu pa so analogni televizorji uspeli zavzeti močan položaj v boju za to, da jih povprašujejo po delu z osebnimi računalniki. Besedilni materiali na zaslonu so prikazani precej nejasno in zamegljeno, a za ogled videoposnetkov je to dodaten plus. "Zamegljena" slika vam omogoča, da izravnate artefakte, povezane s programsko obdelavo digitalnih video posnetkov. Poleg tega je analogna televizija cenovno ugodna naprava za proračunske predstavitve.
Digitalni televizorji
LCD, plazemski in projekcijski televizorji so običajno že opremljeni z neposrednim vhodom VGA za računalnik. Najnovejši modeli so bili prvotno ustvarjeni za HDTV - televizijo z visoko ločljivostjo in se enostavno integrirajo z osebnimi računalniki z visoko ločljivostjo. V zadnjem času se izvajajo v računalniško združljivi različici (TV / računalniški monitor).
LCD paneli, ki so tehnologijo podedovali od monitorjev, imajo zelo visoke kazalnike kakovosti. Roba televizorja / monitorja se pri njih skoraj ne razlikuje. LCD televizorji zavzamejo malo prostora in dobro delujejo s statičnimi slikami. V tem pogledu so boljši od "plazme".
Čeprav so barve v plazemskih televizorjih pogosto svetlejše in bolj "žive" kot pri LCD-jih, notranja fosforna prevleka "plazme" "izgori", ko si dlje časa ogledujemo mirno "sliko". Čeprav je zaradi najnovejših dosežkov ta težava že izgubila svojo nekdanjo resnost, še vedno obstaja.
Projekcijski televizorji ne prikazujejo vedno barv z zadostno svetlostjo, zlasti ravni črne, so pa vodilni pri velikostih zaslona, ​​ki jih druge tehnologije še niso dosegle.
V vseh teh primerih je zaželena povezava VGA ali digitalna povezava DVI do HDMI računalnika in televizorja. Kažejo najboljše rezultate. Ustreznost ločljivosti signala / slike v televizorju je zagotovljena z vgrajenim sprejemnikom ali PC grafično kartico.
Večina digitalnih televizorjev HDTV ima velike velikosti zaslona, ​​visokokakovostno predvajanje videa v širokem formatu, briljantne predstavitve in polnopravne 3D računalniške igre. Številske plošče po potrebi zlahka prikažejo besedilo in majhne grafike.
Tako je televizijam uspelo ohraniti uporabnost tudi v "igri na tujem terenu". Veliki zasloni jim omogočajo, da se spopadejo s številnimi nalogami, ki so za običajne monitorje težke. Verjetno bosta ti dve vrsti naprav z razvojem industrijskih tehnologij združeni v en sam medijski blok, primeren za uporabo v katerem koli digitalnem okolju.

Kako povezati televizor z računalnikom
Kako povezati televizor z računalnikom
Kako povezati televizor z računalnikom
Kako povezati televizor z računalnikom Kako povezati televizor z računalnikom Kako povezati televizor z računalnikomHome | Articles

November 29, 2022 13:44:24 +0200 GMT
0.023 sec.

Free Web Hosting