Kako povezati TV s računalom

Živahne boje i široki zasloni novih digitalnih televizora ostavljaju živopisan, moćan dojam. Stoga se prije ili kasnije bilo koji gledatelj postavlja pitanje: je li moguće iskoristiti sve prednosti TV-a prilikom rada s računalom? Limenka!...
Unakrsna kompatibilnost vrlo je popularna među znalcima kvalitetne elektronike. Kamera je izravno spojena na pisač, Flash player na telefon, telefon na PDA i sve je to kompatibilno s osobnim računalom. Nije iznenađujuće što je računalo samo po sebi sustav raznih dodataka. Stoga je mogućnost upotrebe televizora umjesto monitora potpuno logična odluka.
Softverski i hardverski alati za ovu kompatibilnost postoje već dugo. Moderne mogućnosti video kartica omogućuju, u nekim slučajevima, povezivanje više zaslona s računalom. Naravno, najčešće grafička kartica podržava "laganu" verziju - tijekom rada alternativnog monitora glavni se isključuje, ali nisu rijetki sustavi s dva ili više istodobno radećih "zaslona".
Sučelja
Mnogo je mogućnosti za povezivanje televizora s računalom, kako za širokozaslonske digitalne modele, tako i za skromne analogne televizore:
RCA (A / V za RCA utikače)
Ovaj univerzalni konektor može se naći na gotovo bilo kojoj grafičkoj kartici. Preko njega je moguće povezati računalo na većinu analognih i mnogih digitalnih televizora. Kvaliteta slike kada je spojena na RCA najskromnija je, a glavna prednost joj je masivnost.
S-Video
Izlaz je dostupan na mnogim grafičkim karticama. Omogućuje prijenos na tri kanala - jedan za osvjetljenje i dva za kromu. Kvaliteta slike je znatno viša nego kad se koristi RCA.
DVI - HDMI
Suvremena sučelja za digitalni video prijenos. Vrlo su slični, ali, putem HDMI-a, audio se dodatno prenosi (do 8 kanala), dok kod DVI-a postoji zasebni kabel za zvuk. Sučelja su međusobno kompatibilna bez posebnih pretvarača, isključivo putem adapterskog kabela, oba podržavaju HDCP (High Definition Content Protection) - zaštitu od neovlaštenog snimanja sadržaja zaštićenih autorskim pravima. Zbog toga predstavljaju potencijalnu prijetnju progresivnim korisnicima. Ipak, sučelja su prilično česta na video karticama. Mnoge su kartice već danas opremljene DVI-jem, prema nekim izvješćima, nedavno su se pojavile kartice zasnovane na GeForce 7600 GT, a također i Radeon obitelj s HDMI izlazima.
VGA (D-Sub)
Jedna od vrsta RGB veza, koja se najčešće koristi za povezivanje monitora s računalom. Mnogi su moderni digitalni televizori opremljeni RGB priključkom. Međutim, naziv ne znači da izlaz podržava samo VGA rezoluciju. Veza je prikladna za rezolucije SVGA, QXGA, UXGA itd. Možda je podržana možda najviša kvaliteta slike.
U slučaju da izlazi na video kartici računala ne odgovaraju priključcima za TV, koriste se razni dodatni uređaji koji osiguravaju potpunu kompatibilnost i modulaciju signala, ako to ne radi video kartica, ne samo u razlučivosti, već i u frekvencijama itd. Ponekad su uređaji prilično skupi, ali u nekim su slučajevima, posebno za analogne televizore, jednostavno neophodni.
Analogni televizori
Mogućnosti analognih televizora donekle su ograničene. Dizajnirani su za dugogodišnje sustave boja. NTSC standard podržava maksimalnu razlučivost od 525 linija, PAL i SECAM - 625, a stvarna je razlučivost još niža. Kao rezultat toga, analogni TV obično ne može pružiti računalnu razlučivost veću od 640x480, za moderne potrebe ima vrlo skromne mogućnosti.
Deklarirana frekvencija analognih televizora je 50 i 100 Hz, u stvarnosti nitko nikada nije dostigao ove pokazatelje. Trebali biste znati da je udoban rad ispred uobičajenog računalnog monitora moguć pri vrijednostima od 70-80 Hz.
Uz to, svi analogni televizori koriste tzv. isprepleteno skeniranje (okvir sekvencijalno kreiraju dva poluokvira iz neparnih i parnih linija). U monitorima - progresivno skeniranje. Međutim, neki znalci preplitanje smatraju optimalnim za gledanje videozapisa, igranje igara itd. - scene s puno pokreta.
Optimalna sučelja za "izravno" povezivanje televizora s računalom su analogni RCA i S-Video. Uz pomoć posebnih pretvarača možete osigurati i kompatibilnost TV priključaka s računalnim VGA izlazom video kartice. U ovom slučaju signal prirodno gubi na kvaliteti.
Pa ipak, analogni televizori uspjeli su zauzeti snažnu poziciju u borbi da budu traženi za rad s osobnim računalima. Tekstualni materijali na zaslonu prikazuju se prilično nejasno i mutno, ali za gledanje videozapisa to je dodatni plus. "Zamućena" slika omogućuje vam izravnavanje artefakata povezanih sa softverskom obradom digitalnih video isječaka. Uz to, analogni je TV pristupačan uređaj za proračunske prezentacije.
Digitalni televizori
LCD, plazma i projekcijski televizori obično već imaju izravan VGA ulaz za računalo. Najnoviji modeli izvorno su stvoreni za HDTV - televiziju visoke razlučivosti, a lako se integriraju s računalima visoke razlučivosti. Nedavno se u početku izvode u računalno kompatibilnoj verziji (TV / monitor računala).
LCD paneli, koji su tehnologiju naslijedili od monitora, imaju vrlo visoke pokazatelje kvalitete. Na njima se gotovo ne može razlikovati rub televizora / monitora. LCD televizori zauzimaju malo prostora i dobro rade sa statičnim slikama. U tom su pogledu superiorniji od "plazme".
Iako su boje na plazma televizorima često svjetlije i "živopisnije" nego na LCD-ima, unutarnja fosforna prevlaka "plazme" "izgori" kad se dulje gleda mirna "slika". Iako je, zahvaljujući najnovijim događanjima, ovaj problem već izgubio nekadašnju ozbiljnost, i dalje postoji.
Projekcijski televizori ne prikazuju uvijek boje s dovoljnom svjetlinom, posebno razinama crne, ali vodeći su u veličinama zaslona koje druge tehnologije još nisu postigle.
U svim tim slučajevima poželjna je VGA veza ili DVI na HDMI digitalna veza računala i televizora. Oni pokazuju najbolje rezultate. Odgovaranje razlučivosti signala / slike na televizoru pruža se pomoću ugrađenog tunera ili PC video kartice.
Većina HDTV digitalnih televizora imaju velike veličine zaslona, ​​visokokvalitetnu reprodukciju video zapisa u širokom formatu, sjajne prezentacije i punopravne 3D računalne igre. Numeričke ploče lako prikazuju tekst i male grafike po potrebi.
Dakle, televizori su uspjeli zadržati svoju korisnost čak i u "igri na stranom terenu". Veliki zasloni omogućuju im da se nose s brojnim zadacima koji su teški za konvencionalne monitore. Vjerojatno je da će se razvojem industrijskih tehnologija ove dvije vrste uređaja kombinirati u jedan medijski blok pogodan za uporabu u bilo kojem digitalnom okruženju.

Kako povezati TV s računalom
Kako povezati TV s računalom
Kako povezati TV s računalom
Kako povezati TV s računalom Kako povezati TV s računalom Kako povezati TV s računalomHome | Articles

December 3, 2022 18:07:16 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting