Kako odabrati usisivač?

Kada su se usisivači upravo pojavili u našoj zemlji, mnogi su ih tretirali samo kao „igračke“ za buržoaziju, preferirajući stari proletarski način borbe protiv prašine u obliku posude za prašinu i metle. Srećom, ti su dani prošli i čak je i najstarija generacija već uspjela vidjeti prednosti usisavača. Uz to, moderni usisivač nije dugo zavijao čudovište, čija je vreća prošla, niti polovinu prašine koju je prikupio ovaj sim mehanizam. Naprotiv, moderni usisivači ne samo da koriste spremnik vode kao sakupljač prašine, već se mogu izvesti i u obliku faktora robota koji će samostalno čistiti vašu kuću.

Kako odabrati usisivač?

Prvo pitanje na koje bi potencijalni kupac trebao odgovoriti je otprilike ovako: koje funkcije treba usisavač obavljati? Odgovor "usisavanje" ne broji - svi usisivači to rade drugačije i važno je odlučiti se u nizu zadataka koji stoje pred vašim budućim usisivačem.

Ako je glavni posao uređaja uklanjanje prašine s staza linoleuma, namještaja i tepiha, tada je za vas najprikladnija jednostavna usisavačica koja radi samo u režimu suhog čišćenja i snage oko 300 W. Ako kuća sadrži životinje s dugom kosom ili samim tepihom postoji značajno područje, onda je bolje kupiti snažniji uređaj - do 500 vata, jer moćnija oprema u pravilu ima duži resurs i bolje se nosi s zagađenjem.

Kemijsko čišćenje nikako nije jedina funkcija usisavača. Prije otprilike trideset godina pojavili su se modeli za pranje - tj. usisivači sa kojima možete vršiti mokro čišćenje. Ovakvi usisivači su znatno skuplji od običnih, ali donose mnogo više koristi, jer mogu očistiti ne samo tepihe i linolej, već i mnoge druge površine. Možda je lakše pojasniti da usisavači ne mogu čistiti - to su parketi, tepisi na bazi pjene i skupi namještaj koji se urušava kad kaplje tekuća vlaga.

Najsavremenije vrste usisavača su robotske. Takvi usisavači, prema proizvođačima, sami su u mogućnosti da utvrde zagađenje poda, očiste ga i vrate puniti. U praksi se ispostavlja malo pogrešno: robotski usisivači su „glupi“, pa stoga i kvaliteta njihovog rada ostavlja mnogo za poželjeti - pa, nijedan od njih do sada ne može očistiti kutove sobe.

Odlučivši se za funkcionalnost i snagu usisavača, trebali biste se pozabaviti tako važnim trenutkom kao što je vrsta rezervoara u kojem se nakuplja prašina.

Do danas postoje tri vrste: filter za vodu, spremnik i kesa.

Usisivači s filtrom za vodu su najpovoljniji. Suština njihovog rada je da usisni zrak prolazi kroz sloj vode, a sva prašina ostaje unutar rezervoara. Ovo je gotovo idealna vrsta filtera, međutim, takvi usisivači su u pravilu nešto skuplji: osim toga, u nekim je modelima postupak čišćenja filtra prilično težak.

Vakuumi u kontejnerima nakupljaju prašinu u plastičnoj ili metalnoj posudi. Pod pritiskom zraka, prašina se sažima u tijesnu grudvicu, koja se zatim jednostavno odbacuje. Postoje dva nedostatka usisnih usisnika - velike veličine i prilična buka povezana sa plastičnim vibracijama.

Usisivači opremljeni vrećama za jednokratnu upotrebu ili višekratnu upotrebu najčešći su. Takvi uređaji mogu biti vrlo kompaktni: osim toga, trošak usisavača s vrećama također je relativno nizak. Jedini mogući problem u ovom slučaju je taj što se jednokratne torbe pre ili kasnije završavaju, a kupovina novih nije uvijek moguća. Ovu složenost treba predvidjeti unaprijed - samo pitajte prodavatelja postoje li u prodaji rezervni torbice ili njihov kolega za višekratnu upotrebu.

Važan detalj usisavača je kabel, tačnije njegova dužina. Kupovina usisavača s kablom dužim od šest metara prepun je stalnih poteškoća u njegovoj upotrebi, a tri do četiri metra obično obično zahtijevaju produžni kabel. Pored toga, trebali biste obratiti pažnju na kvalitetu izolacije kabela, jer su kabeli usisavača uglavnom izloženi mehaničkim oštećenjima.

Jedno od najtežih pitanja na koje kupac mora odgovoriti je pitanje veličine usisavača. Naravno, svi žele nabaviti što kompaktniji uređaj, ali treba imati na umu da nitko ne može istovremeno proizvesti kompaktan, moćan i pouzdan električni motor - zato uvijek morate nešto žrtvovati.

Kako odabrati usisivač?
Kako odabrati usisivač?
Kako odabrati usisivač?
Kako odabrati usisivač? Kako odabrati usisivač? Kako odabrati usisivač?Home | Articles

November 27, 2022 04:10:20 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting