Kako odabrati usisavač?

Zapravo je koncept " usisavača " istovremeno jednostavan i složen. S jedne strane, svrha uređaja sasvim je očita iz njegovog imena, ali s druge strane ... Kao što iskustvo pokazuje, izbor ove vrste kućanskih aparata, čak i u trgovini gdje je asortiman robe ograničen na desetak modela, može izazvati poteškoće. Što reći o trgovačkim centrima čiji prozori nude široku paletu vrsta usisavača! Neki su kompaktni i lagani, drugi su upečatljivi u svojoj snazi, treći se odlikuju elegantnim dizajnom i tako se podudaraju s bojom novog namještaja, a četvrti osvajaju potpunom neovisnošću od vlasnika. Međutim, sve moguće vrste i vrste ovih kućanskih aparata treba detaljnije razmotriti.
Vrste usisavača
Počnimo s činjenicom da postoje mobilni usisavači, odnosno pomični i ugrađeni. Potonji su cijeli sustav koji se sastoji od pogonske jedinice, zidnih ulaza i crijeva s raznim četkama i mlaznicama. Crijevo je spojeno na jedan od zidnih otvora, a zatim se smeće kroz sustav zračnih kanala odvodi u spremnik za smeće instaliran izvan kuće. Ova vrsta usisavača ima neporecivu prednost: ne uklanja se samo smeće iz prostorije, već i prašina, što je jednostavno nemoguće postići mobilnim usisavačem. Do nedavno su ugrađeni usisavači bili dizajnirani samo za kemijsko čišćenje, no sada su se pojavili kombinirani modeli. Sada se mogu koristiti za skupljanje prašine, osvježavanje tepiha, čišćenje prolivene vode, pa čak i čišćenje prozora. Iskustvo pokazuje da prednosti moraju biti popraćene nedostacima, a naš slučaj nije iznimka. Glavni, a možda i jedini nedostatak takvog usisavača je njegova visoka cijena. Možda zato ugrađeni modeli još uvijek nisu vrlo česti na ruskom tržištu kućanskih aparata. Dosad ih predstavljaju proizvodi KRONEMARK, BEAM, BVC SIEMENS, Husky, PUZER i nekih drugih. Pa ipak, poznatiji mobilni modeli koriste se u svakodnevnom životu.
Obje vrste usisavača mogu obavljati kemijsko ili mokro čišćenje, pa bi prilikom odabira modela za dom trebali odlučiti kakav posao biste trebali obaviti. Ako ćete čistiti parkete, tepihe i namještaj, čija je vlaga kontraindicirana, vrijedi se zaustaviti kod najčešćeg usisavača za kemijsko čišćenje. Oni se pak dijele na balonske, vertikalne i robotske usisavače.
Cilindrični usisavači
Cilindrični usisavači uglavnom predstavljaju kompaktni modeli čija masa ne prelazi 7 kilograma ili uređaji s velikim sakupljačem prašine. Takve jedinice mogu težiti do 10 kg zbog brojnih dodatnih funkcija i prisutnosti mehanizirane turbo četke koja izbija prašinu s tepiha. Kako bi zadržali prašinu i spriječili ispuštanje njezinih najmanjih čestica u zrak, koriste se razni filtri - od papira i tkanine do ugljika i sintetičkih. U nekim modernim modelima koriste se akvafilteri, gdje separator neutralizira prašinu miješajući je s vodom.
Okomiti usisavači
Vertikalni usisavači, toliko popularni na Zapadu, sada su ušli u život ruskog potrošača. Takvi su modeli volumetrijsko cilindrično tijelo pričvršćeno na podnu četku. Dizajnirani su za uklanjanje otpadaka i prašine u velikim prostorijama i dobro rade ovaj zadatak. Međutim, zajedno sa svojim prednostima, imaju i svoje nedostatke - relativno visoku razinu buke i impresivne dimenzije: dvojbeno je zadovoljstvo nositi takav model po podovima vikendice.
Roboti za usisavače
Robot usisavač uvijek je bio jedan od najpoznatijih stanovnika kuće u gotovo bilo kojoj knjizi znanstvene fantastike. No, ne tako davno, san o čistoći, stvoren bez ljudske intervencije, postao je stvarnost. Brojne tvrtke za kućanske aparate nude kupcima modele koji se mogu nositi s čišćenjem bilo koje sobe. Razrađeni sustav četkica omogućuje vam skupljanje otpadaka s tepiha i podnih površina, kao i posebnu pozornost na podnice i druga teško dostupna područja. Robot samostalno određuje optimalni put čišćenja, zahvaljujući ugrađenim senzorima zaobilazi prepreke i po potrebi odlazi do bazne stanice kako bi napunio baterije. Kad je spremnik za prašinu pun, jedinica za čišćenje baca prikupljenu prašinu u veliku kantu koja se nalazi na podnožju, a zatim nastavlja s čišćenjem. Razina buke takvih modela prilično je niska, ali nedostatak je visoka cijena koja ne dopušta nikome da kupi " pametnu " jedinicu.
Pranje usisavača
Oni koji žele i mogu kombinirati postupak odvoza smeća s mokrim čišćenjem, pri odabiru usisavača, trebaju obratiti pažnju na liniju modela " pranja " . U pravilu su uređaji za kombinirano čišćenje, odnosno mogu se očistiti i u " suhom " načinu i pomoću tekućih deterdženata. Mokri se radovi obično rade na finim tepisima od lateksa, podovima i zidovima popločanim ili obojenim vodootpornim smjesama. Ako imate odgovarajuće mlaznice (obično ih ima pet do sedam), usisavačem možete očistiti prozore, skupljati prolivenu tekućinu i odčepiti začepljenu kadu ili sudoper.
Usisavači za pranje opremljeni su s dva spremnika: od prvog se do četke dovodi smjesa za čišćenje koja se raspršuje po cijelom području mlaznice, a u drugu je voda već onečišćena, sakuplja se s površine zajedno s prašinom i krhotine. U načinu pranja, usisavač mora raditi punom snagom kako bi prikupio tekućinu prije nego što se tepih ili tkanina za presvlake smoče. Ipak, nakon takvog čišćenja očišćene površine ostaju vlažne neko vrijeme. Ova " nuspojava " neizbježna je kada se koristi bilo koja jedinica, čak i najveće snage.
Prednost modela za pranje je sposobnost vlaženja i osvježavanja zraka tijekom čišćenja. Glavni nedostatak je velika veličina, težina i, kao rezultat toga, niska upravljivost. Osim toga, nakon svake upotrebe usisavač se mora rastaviti, spremnici oprati i ostaviti na otvorenom dok se potpuno ne osuše. Cijena usisavača za pranje nešto je veća od modela za suho sakupljanje prašine. A ne biste trebali zaboraviti ni na troškove čišćenja tekućine.
Ako ste se već odlučili za vrstu i vrstu usisavača, vrijeme je da razgovarate o tome na koje karakteristike trebate obratiti pažnju prilikom odabira modela.
Karakteristike
Vlast. Ova je karakteristika obično naznačena na slučaju modela. Međutim, trebali biste biti svjesni da su potrošnja energije i snaga usisavanja dva potpuno različita koncepta. A ako prva može biti od 1200 do 1800 W, tada vrijednost druge vjerojatno neće prijeći granicu od 440 aerovata (A W). Međutim, velika snaga usisavanja u svakodnevnom životu nije potrebna: za svakodnevno čišćenje relativno čistih prostorija dovoljno je od 250 do 330 A W. Učinkovito uklanjanje prašine omogućuju modeli snage od 350 do 440 A W. Postoje li " snažniji " usisavači i ako postoje, gdje se mogu koristiti - ostaje tajna, jer već 400 A W na kraju može pohabati tkaninu na namještaju ili hrpu tepiha od prirodnih vlakana. U pravilu su svi moderni modeli opremljeni regulatorom snage usisavanja.
Filteri. Cijena usisavača u velikoj mjeri ovisi o njihovoj količini i kvaliteti: što više filtara, to će vas koštati odabrani model. Međutim, ne zaboravite da su, prije svega, filtri dizajnirani za čišćenje usisnog zraka od prašine, pa je nerazumno štedjeti na njima. Učinkovitost filtriranja često je navedena u putovnici usisavača i izražava se u postocima. Što je veći taj broj, zrak u vašem domu bit će čišći. Prirodno, prisutnost mnogih suvremenih filtara koji pružaju dobro čišćenje čini potrebnim povećanje potrošnje energije usisavača, a ovaj pokazatelj podrazumijeva povećanje njegovih ukupnih troškova. Danas proizvođači usisavača nude modele s papirnatim, tkaninskim, karbonskim, vodenim i sintetičkim filtrima.
Tip sakupljača prašine. To može biti uklonjiva vreća - papirnata ili platnena vrećica, trajna platnena vrećica ili plastična posuda. Potonji zahtijevaju dodatno ispiranje i sušenje nakon svakog uklanjanja ostataka.
Broj priloga. U pravilu su glavne, najčešće korištene mlaznice četka za tepih, četka za pod, nastavci za čišćenje namještaja, uključujući uske nastavke za uklanjanje prašine s teško dostupnih mjesta. Uz to se mogu pričvrstiti četka za čišćenje prozora, četka za čišćenje pločica i klip (ako usisavač pere).
Jamčiti
Mobilni usisavači različitih modela obično imaju jednogodišnju ili dvogodišnju garanciju. Poznati proizvođač kućanskih aparata Miele naziva istu brojku. Programeri skupih ugrađenih usisavača svojim kupcima nude od tri (BEAM) do 7-8 (BVC SIEMENS) godina jamstvenog servisa, ali proizvođači robotskih usisavača ne usuđuju se podići jamstveno razdoblje iznad 18 mjeseci.
Kako se odlučiti za izbor marke
S istim skupom funkcija, troškovi usisavača proizvedenih pod različitim markama različiti su. U pravilu poznati, davno uspostavljeni proizvođači ove vrste proizvoda nude skuplje modele. Šanse su da će iznos koji je razlika u cijeni između dva slična modela biti plaćen za marku. Ali ne zaboravite da je promovirana marka ta koja jamči kvalitetu i pouzdanost: dugogodišnja slava i imidž tvrtke postat će ključ za učinkovit rad vaše nove akvizicije.

Kako odabrati usisavač?
Kako odabrati usisavač?
Kako odabrati usisavač?
Kako odabrati usisavač? Kako odabrati usisavač? Kako odabrati usisavač?Home | Articles

November 28, 2022 16:20:43 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting