Kako odabrati usisavač?

Kad su se usisivači tek pojavili u našoj zemlji, mnogi su ih tretirali samo kao " igračke " za buržoaziju, preferirajući stari proleterski način rješavanja prašine u obliku kašike i metle. Srećom, ti su dani prošli, a čak se i najstarija generacija već uspjela uvjeriti u blagodati usisavača. Uz to, moderni usisavač već dugo nije čudovište koje zavija, čija je vrećica propustila, kao da je, polovinu sve prašine prikupljene ovim mehanizmom. Suprotno tome, moderni usisavači ne koriste samo posudu s vodom kao sakupljač prašine, već se mogu napraviti i u obliku robota koji će samostalno očistiti vašu kuću.
Kako odabrati usisavač?
Prvo pitanje na koje bi potencijalni kupac trebao odgovoriti je otprilike ovako: koje funkcije treba raditi usisavač? Odgovor " usisati " se ne računa - svi usisavači to rade drugačije, a ovdje je važno odrediti opseg zadataka s kojima će se suočavati vaš budući usisavač.
Ako je glavni posao uređaja uklanjanje prašine s linoleuma, namještaja i tepiha, tada će vam najprikladnija kupnja biti jednostavni usisavač koji radi samo u načinu kemijskog čišćenja i snage oko 300 vata. Ako se u kući nalaze životinje duljine vune ili sami tepisi imaju značajno područje, tada je bolje kupiti moćniji uređaj - do 500 W, budući da snažnija oprema u pravilu ima veći resurs i bolje se nosi sa zagađenjem.
Kemijsko čišćenje nije jedina funkcija usisavača. Prije tridesetak godina pojavili su se modeli " pranja " - tj. usisavači kojima možete provesti mokro čišćenje prostorija. Takvi usisavači znatno su skuplji od običnih, no donose mnogo više koristi, jer mogu očistiti ne samo tepihe i linoleum, već i mnoge druge površine. Lakše je, možda, razjasniti da usisavači za pranje ne mogu očistiti - to su parketni podovi, tepisi na pjenastoj podlozi i skupi namještaj koji se urušava kad je izložen kapljevoj tekućoj vlagi.
Najmodernija vrsta usisavača je robotska. Prema proizvođačima, takvi usisavači mogu sami utvrditi onečišćenje poda, očistiti ga i vratiti na punjenje. U praksi se ispostavlja malo drugačije: usisavači-roboti su " dosadni ", pa stoga kvaliteta njihova rada ostavlja mnogo želja - dakle, još nitko od njih nije u stanju očistiti kutove prostorije.
Odlučivši o funkcionalnosti i snazi ​​usisavača, trebali biste se pozabaviti tako važnom točkom kao što je vrsta spremnika u kojem se nakuplja prašina.
Danas postoje tri takve vrste: filtar za vodu, spremnik i vreća.
Najprikladniji su usisavači s filterom za vodu. Suština njihovog rada je da usisani zrak prolazi kroz sloj vode, a sva prašina ostaje u spremniku. Ovo je gotovo idealna vrsta filtra, međutim, takvi usisavači u pravilu su nešto skuplji: osim toga, u nekim je modelima postupak čišćenja filtra prilično težak.
Usisavači za kontejnere skupljaju prašinu u plastičnoj ili metalnoj posudi. Pod tlakom zraka prašina se komprimira u gustu grudu koja se zatim jednostavno baci. Dva su nedostatka usisivača za posude - velika veličina i prilična količina buke povezane s plastičnim vibracijama.
Najčešći su usisavači opremljeni vrećama za jednokratnu upotrebu ili za višekratnu upotrebu. Takvi uređaji mogu biti vrlo kompaktni: osim toga, cijena usisavača s vrećama također je relativno niska. Jedini mogući problem u ovom slučaju je što jednokratne vrećice prije ili kasnije ponestanu, a nije uvijek moguće kupiti nove. Ovu složenost treba predvidjeti unaprijed - samo pitajte prodavatelja postoji li na prodaju rezervna torba ili njihov ekvivalent za višekratnu upotrebu.
Važan detalj usisavača je kabel, odnosno njegova duljina. Kupnja usisavača s kabelom duljim od šest metara opterećena je stalnim poteškoćama u korištenju, a kablovi od tri do četiri metra obično automatski zahtijevaju produžni kabel. Osim toga, treba obratiti pažnju na kvalitetu izolacije kabela, jer su kabeli usisavača općenito podložni mehaničkim oštećenjima.
Jedno od najtežih pitanja na koje kupac mora odgovoriti je pitanje veličine usisavača. Prirodno, svi teže stjecanju što kompaktnijeg uređaja, međutim, treba shvatiti da nitko ne može istodobno napraviti kompaktni, snažni i pouzdani elektromotor - stoga se uvijek mora nešto žrtvovati.

Kako odabrati usisavač?
Kako odabrati usisavač?
Kako odabrati usisavač?
Kako odabrati usisavač? Kako odabrati usisavač? Kako odabrati usisavač?Home | Articles

November 28, 2022 03:59:59 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting