Kako odabrati tablet računar

Popularnost tablet računara trenutno samo dobija na značaju. Njihove veličine, težina i funkcije neprestano se razvijaju i budu u toku s razvojem računarske tehnologije. Sve više i više tvrtki nudi tablete na tržištu, a jednostavnom laiku je ponekad teško odabrati iz te raznolike opreme. Ovdje ćemo vam pokušati pomoći i odgovoriti na pitanje: kako odabrati tablet računar?

Vrijedi započeti s definicijama i otkriti što je tablet računar? U stvari, pod istim nazivom se skriva nekoliko vrsta uređaja. Razmotrimo najčešće od njih. Ovo je tablet računar i internet tablet.

Prvi tip je normalno punokrvno računalo, jedina razlika od običnog stacionarnog osobnog računala je njegov faktor oblika, jednostavnim riječima njegov izgled je vrlo sličan velikom tabletu. Za rad s vanjskim uređajima ima sva moguća sučelja i na njega možete povezati i tipkovnicu i miš te sve uobičajene uređaje za rad u uredu. Na takvom računaru instalirane su pune verzije operativnih sistema porodice Windows ili Linux ili Mac OS.

Zasebno, treba reći o internetskom tabletu. Kombinuje dva uređaja, pametni telefon i laptop i ima nespornu prednost, kompaktan je. Uprkos veličini, moderni internetski tableti su prilično funkcionalni i uglavnom su usmjereni na rad na Internetu i web aplikacijama. Bilo koji internetski tablet kompatibilan je s osobnim računarom i ima mogućnost povezivanja s njim za dijeljenje datoteka i druge operacije. Najčešći operativni sistemi za takve tablete su android i iOS. Upravo na tim sustavima proizvodi se ogromna većina modernih tableta.

Sada kada je definirana razlika između Internet tableta i tablet računara, možete se detaljnije zaustaviti na Internet tabletima i otkriti na što biste trebali obratiti posebnu pažnju.

Jedno od glavnih pitanja prilikom kupovine bilo kojeg digitalnog uređaja na koje sami morate odgovoriti je pitanje, zašto mi treba? Za koje zadatke vam je potreban tablet? Ako ganjate laganu težinu, kompaktnost, pokretljivost, praktičnost rada na Internetu i web surfanja igricama, onda je ovaj uređaj za vas.

Izgled i ergonomija

Jedan od glavnih kriterija kupca je izgled uređaja. Kako kažu da ih sreće odjeća. Danas možete izabrati između stotina modela raznih proizvođača, svi imaju svoje čipove, a jedan od njih može biti ljepota uređaja. Drugim riječima, za ukus i boju ne postoje drugovi. Ovdje je potrebno rezervisati da se iza vanjske privlačnosti može sakriti loš izgled ili drugi neugodni trenuci, na primjer, loša ergonomija tableta. Da biste to saznali, postoje dva načina, prvi je čitanje recenzija uređaja na specijaliziranim forumima i web mjestima, uz pomoć stručnjaka, ili ćete se sami uvjeriti da je uređaj jednostavan za upotrebu gledajući i pregledavajući ga.

CPU

Punjenje tableta je još jedan najvažniji detalj. Procesor, ovo je srce tableta, naravno da nema onu snagu kao kod stacionarnih računara, jer ne izvodi složene matematičke operacije. Ako ste običan korisnik i obično ćete surfati Internetom u potrazi za zanimljivim informacijama, tada je procesor sa taktom frekvencije 600-800 MHz sasvim prikladan. Ako ćete se igrati i gledati video zapise, obratite pažnju na snažnije modele.

Sećanje

Prije svega, valja razlikovati RAM-u i ugrađenu memoriju. Prvi utječe na brzinu rada, a drugi je odgovoran za pohranu podataka. Sa RAM-om je sve jasno, to bolje, kao i u stvari s drugim. Treba imati na umu da se za povećanje memorije za pohranu podataka izdaju memorijske kartice, tako da se njen volumen može povećati.

Operativni sistem

Kao što je već spomenuto, lideri na tržištu operativnih sistema za tablete su Google s operativnim sistemom android i Apple sa iOS. Windows Phone osmišljen je da zakorači, ali po popularnosti je znatno inferiorniji od prva dva. Mnogo je mišljenja o prednostima jednog ili drugog operativnog sistema, evo nekoliko točaka na koje biste trebali obratiti pažnju:

Kupovinom ipada postajete ponosni vlasnik iOS OS-a. Ona je brza, stabilna u radu i izuzetno atraktivna. S druge strane, može uključivati ​​veliki broj plaćenih aplikacija, neugodnosti preuzimanja datoteka s računala i nedostatak kompatibilnosti s Flash playerom, odnosno razne animacije s swf ekstenzijom na vašem iOS tabletu neće se prikazivati.

Ako imate uređaj na androidu, tada ste vlasnik možda najpopularnijeg OS-a danas. Ona je lišena svih gore navedenih nedostataka, fleksibilna je u postavkama, ima mogućnost ažuriranja i hrpe aplikacija na android tržištu.

Postoje i drugi operativni sistemi za tablete, ali oni u Rusiji nisu toliko popularni i na njih nećemo obraćati pažnju.

Zaslon i dijagonala

Ova značajka može biti od 4 do 11 inča . Na mnoge načine cijena uređaja može ovisiti o ovom parametru. Ako želite udobno surfati Internetom, tada je tablet računar dijagonale 10 inča sasvim prikladan .

Tablete imaju dodirni ekran, vrijedi napomenuti da postoje kapacitivne i otporne sorte dodirnih ekrana. Kapacitivni reagiraju na lagani dodir prstiju, ali nisu pogodni za dodirivanje olovke, a otporni su dizajnirani za stiluse, ali prisutna je i mogućnost dodirivanja prstima, ali ćete morati s naporom pritisnuti ekran. Trenutno je široko rasprostranjena kapacitivna raznolikost ekrana.

Trajanje baterije

Vrlo važan parametar na koji treba obratiti pažnju. Deo tableta koji najviše troši energiju je zaslon, naravno, što je veći, to se baterija brže troši. Obratite pažnju na kapacitet baterije, poželjno je da nije niži od 2400 mAh, to je dovoljno za 4-6 sati neprekidnog rada.

Druga važna stvar je težina, sve ovisi o vašim preferencijama, danas su proizvođači značajno pojednostavili svoje modele zahvaljujući tehnologiji i neće biti velikih problema s odabirom.

Bežični adapteri

Rad na internetu i web aplikacijama glavna je svrha tableta, tako da moraju biti opremljeni Wi-Fi i 3G adapterima. Danas su mreže treće generacije i bežična veza Wi-Fi dostupni u Rusiji u gotovo bilo kojem mjestu.

Telo tableta

Torbica je po pravilu izrađena od metala ili plastike. Naravno, metalna futrola je puno jača od plastične. Napominjemo da se slučaj ne "drobi" u rukama i izgleda holistički. Međutim, za sve, bez izuzetka, Internet tablete, trebali biste kupiti futrolu. Spasit će vašu tabletu od cerapina i neželjenih mrlja.

Kako odabrati tablet računar
Kako odabrati tablet računar
Kako odabrati tablet računar
Kako odabrati tablet računar Kako odabrati tablet računar Kako odabrati tablet računarHome | Articles

December 3, 2022 08:19:27 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting