Kako odabrati projektor

Prilično visoka cijena projektora podrazumijeva pažljiv odabir. 30-60 tisuća rubalja je točno iznos na koji se trebate usredotočiti. Ovaj će vam materijal pomoći odgovoriti na pitanje: kako odabrati projektor i razumjeti nijanse i važne točke ovog izbora.
Kao što je gore spomenuto, prilično visoka cijena za projektor prvenstveno je zahvaljujući njegovom dizajnu. Prije svega, prilikom odabira bilo kojeg digitalnog uređaja, morate odlučiti za što vam treba? Isto vrijedi i za projektor, jer su prezentacijski projektor i filmski projektor kod kuće potpuno različite stvari.
Uzmimo za primjer prezentacijski projektor. Budući da će često putovati s vama na razne događaje, njegova kompaktnost, težina i svjetlina ističu se na vrhu. Drugačija situacija i zahtjevi primjenjuju se na kućne projektore, jer su tihi rad i visoka kvaliteta slike za njih bitni.
Razmotrite osnovna načela projektora
CTR projektori
Tri kineskopa oblikuju opću sliku uz pomoć leće poravnate na ekranu. Takvi su projektori obično glomazni, teški (težina može doseći i nekoliko desetaka kg) i nisu pokretni, stoga nisu prikladni za posluživanje prezentacija. Osim toga, postavljanje takvih uređaja teško je i potrebna je pomoć stručnjaka. pozitivna strana CTR-a projektora je kvaliteta slike. Točna reprodukcija boja i bogati tonovi, bez buke i pikselacije. Svi ovi plusevi čine ga izvrsnim projektorom za gledanje filmova u vašem domu.
Treba imati na umu visoku cijenu koja će se morati platiti za takav projektor, tako da je pretežna većina kupaca odmah eliminirana.
LCD projektori
Princip gradnje slike je sljedeći: svjetlost koja prolazi kroz matricu tekućih kristala pogađa zaslon. Ova fizika rada omogućuje proizvodnju prilično kompaktnih modela s dobrom svjetlinom. Od ozbiljnih nedostataka vrijedi istaknuti buku ventilatora koji hladi matricu, jer se sastoji od kristala osjetljivih na visoke temperature. Također, pomno gledajući, na zaslonu možete pronaći mrežu matričnih piksela.
Da bi poboljšali kvalitetu slike, proizvođači ponekad koriste više matrica s tekućim kristalima. LCD projektori jedan su od najpopularnijih segmenata na tržištu projektora, cijena takvih modela može varirati od 30.000 tisuća rubalja i više.
LP projektori
Relativno novi razvoj koji već ima svoje kupce. Tehnologija se temelji na reflektirajućoj matrici koja se sastoji od mnogih mikrom ogledala. Svjetlost ove svjetiljke odbija se od matrice kroz poseban svjetlosni filtar i pogađa zaslon. Značajna prednost u usporedbi s LCD projektorima je odsutnost presjeka piksela na zaslonu, što se postiže smanjenom granicom između zrcala u usporedbi s matricom od tekućih kristala. Još jedna pozitivna točka je visoka razina svjetline. To je zato što svjetlosni tok ulazi na zaslon bez gubitaka, za razliku od LCD projektora. I posljednji plus je nedostatak tromosti.
Među minusima se mogu razlikovati diskretne slike, bilo da je točka osvijetljena ili ne.
Tehnologija je nesavršena, ali proizvođači pronalaze izlaz iz situacije. Povećavanjem broja matrica i povećanjem svjetlosnih filtara.
Ne kupujte jeftine DLP projektore za gledanje video zapisa. generirana slika prilično je specifična i na zaslonu se pojavljuje treperenje, što umara oči tijekom duljeg gledanja.
D-ILA projektori
Najmoćnija tehnologija koja uključuje pozitivne značajke LCD i DLP projektora. Radi na reflektirajućoj složenoj matrici tekućih kristala. Sposoban za rad na visokim temperaturama. Stručnjaci ovu tehnologiju smatraju najboljom, a proizvođači je razvijaju.
No, vrijedi napomenuti da ti projektori nisu uobičajeni u životu. To je zato što je cijena previsoka, pa će vaš izbor vjerojatno biti ograničen na LCD i DLP projektore.
Rezolucija projektora
U stara vremena razlučivost projektora bila je na razini standardnih PC grafičkih kartica, ali razvojem digitalnih tehnologija, televizije visoke razlučivosti i pojavom DVD-a i FullHD-a, razlučivost projektora postala je puno veća.
Razmotrimo uobičajene opcije dopuštenja:
SVGA (800 x 600)
XGA (1024 x 780)
SXGA (1280 x 1024)
UXGA (1600 x 1200)
QXGA (2048 x 1536)
Full HD (1920 x 1080)
WUXGA (1920 x 1200)
HD 4K (4096 x 2400)
Uz navedene, postoje i rjeđi formati. Kao što je već spomenuto, širokozaslonski modeli su prihvatljiviji za gledanje filmova. Treba također napomenuti da su trendovi modernih digitalnih tehnologija i televizije u velikoj mjeri odredili prijelaz proizvodnje projektora na matrice velikog formata među proizvođačima.
Suvremeni projektori podržavaju uobičajene formate boja PAL, SECAM, NTSC4, uključujući HDTV.
Imajte na umu da što je veća razlučivost, to je bolja slika na ekranu i veći troškovi projektora.
Svjetlosni tok, svjetlina
Jedinice svjetlosnog toka su ANSI lm. Nećemo ulaziti u tehničke trenutke, već samo dajemo vrijednosti zahvaljujući kojima ćete se moći kretati. Za projektore dizajnirane za gledanje filmova u zamračenoj sobi dovoljan je svjetlosni tok od 700 do 1500 ANSI lumena. Ako se vaš projektor koristi za prezentacije u osvijetljenim prostorijama, preporučljivo je kupiti projektor velike svjetline.
Pri kupnji vrijedi uzeti u obzir da je svjetlosni tok naveden u tehničkim karakteristikama projektora niži od stvarnih vrijednosti za oko 10%, a u nekim slučajevima i više.
Također je vrijedno spriječiti padanje sunčevih zraka na zaslon. Ne, čak će i najsnažniji projektor u ovom slučaju pružiti dobru, visokokvalitetnu sliku, stoga pri gledanju filmova svakako koristite rolete ili zavjese od guste tkanine.
Mrežna sučelja
Bežični prijenos podataka danas je u trendu. Odsutnost žica, Wi-Fi i bluetooth tehnologija čvrsto su utemeljene u životu svakog aktivnog korisnika računala. Današnji projektori sposobni su primati podatke putem mreže, uključujući bežičnu. Kupnjom posebnog adaptera, svaki projektor može primati streaming video.
Kontrast
Odnos maksimalne osvjetljenosti zaslona prema minimalnoj naziva se kontrast. Omjer kontrasta jedan je od najvažnijih čimbenika pri odabiru projektora za kućno kino. Danas proizvođači, natječući se jedni s drugima, pokušavaju malo povećati ovaj parametar u karakteristikama proizvoda. Uz sve to, proizvodne se tehnologije istodobno ne mijenjaju i gotovo je nemoguće razumjeti na temelju onoga što proizvođač postavlja ovu ili onu brojku. Nažalost, sve se ovo igra okrutnoj šali s kupcem, a odabir projektora s obzirom na kontrast prilično je težak. Primjerice, 2004. godine ta je vrijednost bila približno približno 3000: 1, a za 2010. godinu u podacima o putovnici nalazi se brojka od 10000: 1. Morate se usredotočiti na marku i vlastitu percepciju.
Objektiv projektora
Moderni projektori opremljeni su ZOOM lećama s promjenjivom žarišnom duljinom. To uvelike pojednostavljuje rad, postaje moguće mijenjati veličinu slike bez premještanja projektora s mjesta na mjesto.
Sposobnost upravljanja slikom, podešavanja fokusa postoji i danas s daljinskog upravljača.
U najnaprednijim modelima leće su opremljene električnim pogonima, koji omogućuju ne samo ručno nego i daljinsko upravljanje promjenu skale slike i podešavanje fokusa. Ova je kvaliteta, naravno, prikladna, pogotovo kada je projektor postavljen na strop, ali povećava cijenu uređaja. Najvažnija karakteristika leće je tzv. omjer projekcije Pro je vrijednost jednaka omjeru udaljenosti projekcije i širini slike. Standardne leće imaju Pro u rasponu od 1,8-2,2, daleke - do 4-8, kratke - 0,8 -1,2. Nedavno su se pojavili projektori s izuzetno malim omjerima projekcije. Sposobni za stvaranje slika dijagonalno od 80 do 100 inča (široke otprilike 180-200 cm) s udaljenostom projekcije od samo 8-30 cm, ovi su projektori prvenstveno namijenjeni za upotrebu s interaktivnim bijelim pločama i drugim posebnim aplikacijama.

Kako odabrati projektor
Kako odabrati projektor
Kako odabrati projektor
Kako odabrati projektor Kako odabrati projektor Kako odabrati projektorHome | Articles

December 5, 2022 03:33:09 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting