Kako odabrati projektor

Prilično visoka cijena projektora sugerira njegov pažljiv odabir. 30-60 hiljada rubalja upravo je iznos koji vam je potreban za navigaciju. Ovaj će vam materijal pomoći da odgovorite na pitanje: kako odabrati projektor i razumjeti nijanse i važne točke ovog izbora.

Kao što je već spomenuto, prilično visoka cijena projektora prvenstveno je zaslužna za njegov uređaj. Prije svega, kad odaberete bilo koji digitalni uređaj, morate odlučiti za što vam treba? To je upravo ono što trebate učiniti za projektor, jer su projektor za prezentacije i projektor za gledanje filmova kod kuće potpuno različite stvari.

Uzmimo, na primjer, projektor za prezentacije. Budući da će često putovati s tobom na razne događaje, njegova kompaktnost, težina i svjetlina izlaze u prvu ulogu. Još jedna situacija i zahtjevi su nametnuti kućnim projektorima, jer su tihi rad i visoki kvalitet slike za njih relevantni.

Razmotrimo osnovne principe projektora

CTR projektori

Tri cijevi za slike formiraju zajedničku sliku pomoću objektiva poravnanih na ekranu. Takvi su projektori obično glomazni, teški (težina može doseći nekoliko desetaka kg) i nisu pokretni, stoga nisu prikladni za posluživanje prezentacija. Osim toga, konfiguracija takvih uređaja je komplicirana i zahtijeva pomoć stručnjaka. pozitivna strana CTR projektora je kvaliteta slike. Precizna reprodukcija boja i bogati tonovi, nedostatak buke i pikselacije. Sve ove prednosti čine ga odličnim projektorom za gledanje filmova u vašem domu.

Nemoguće je ne primijetiti visoku cijenu koju će za takav projektor morati platiti, tako da se velika većina kupaca odmah eliminira.

LCD projektori

Princip konstrukcije slike je sljedeći: svjetlost koja prolazi kroz tečni kristalni matriks pada na ekran. Takva fizika rada omogućava vam izradu prilično kompaktnih modela s dobrom svjetlošću. Od ozbiljnih nedostataka valja napomenuti buku ventilatora rashladne matrice, jer se sastoji od kristala koji su osjetljivi na visoke temperature. Samo gledajući to, na ekranu možete pronaći mrežu matričnih piksela.

Da bi poboljšali kvalitetu slike, proizvođači ponekad koriste nekoliko tekućih kristalnih matrica. LCD projektori su jedan od najpopularnijih segmenata na tržištu projektora; cijena takvih modela može varirati od 30.000 tisuća rubalja i više.

LP projektori

Relativno novi razvoj koji već imaju svoje kupce. Tehnologija je zasnovana na reflektirajućem matriksu, koji se sastoji od mnogo mikromirrora. Svetlost ove lampe kroz poseban filter reflektira se iz matrice i pogađa ekran. Značajna prednost u usporedbi s LCD projektorima je nedostatak dijela piksela na ekranu, što se postiže smanjenom granicom između ogledala u usporedbi s matriksom s tekućim kristalima. Još jedna pozitivna tačka je visoka razina osvetljenosti. To je zato što svjetlosni tok ulazi u ekran bez gubitaka, za razliku od LCD projektora. I posljednji plus je nedostatak inercije.

Među minusima može se razlikovati diskretno oblikovanje slike bilo da je točka osvijetljena ili ne.

Tehnologija je nesavršena, ali proizvođači pronalaze izlaz iz situacije. Povećanjem broja matrica i povećanjem svjetlosnih filtera.

Ne kupujte jeftine DLP projektore za gledanje videozapisa. formirana slika je sasvim specifična i na ekranu ima treperav efekat, ovo nam umara oči kada ga dugo gledamo.

D-ILA projektori

Najmoćnija tehnologija koja uključuje pozitivne osobine LCD i DLP projektora. Pokreće ga reflektivna složena matrica tečnih kristala. Sposoban za rad na visokim temperaturama. Stručnjaci smatraju ovu tehnologiju najboljom, a proizvođači je razvijaju.

Ali, vrijedi primijetiti da ti projektori nisu uobičajeni u životu. Razlog za to je previsoka cijena, tako da će vaš izbor najvjerojatnije biti ograničen na LCD i DLP projektore.

Rezolucija projektora

U prošlosti je rezolucija projektora bila na razini standardnih PC grafičkih kartica, ali s razvojem digitalne tehnologije, televizije visoke rezolucije i pojavom DVD-a i FullHD-a rezolucija projektora postala je mnogo veća.

Razmotrite uobičajene opcije dozvola:

SVGA (800x600)

XGA (1024x780)

SXGA (1280x1024)

UXGA (1600x1200)

QXGA (2048x1536)

Full HD (1920x1080)

WUXGA (1920x1200)

HD 4K (4096x2400)

Osim gore navedenog postoje i manje uobičajeni formati. Kao što je već spomenuto, širokozaslonski modeli su pogodniji za gledanje filmova. Također je vrijedno napomenuti da su trendovi modernih digitalnih tehnologija i televizije u velikoj mjeri odredili prijelaz proizvodnje projektora na matrice širokog formata među proizvođačima.

Moderni projektori podržavaju uobičajene formate boja PAL, SECAM, NTSC4, uključujući HDTV visoke rezolucije.

Imajte na umu da što je veća rezolucija, to će biti bolja slika na ekranu i veći su troškovi projektora.

Svjetlosni tok, svjetlina

Mjerne jedinice svjetlosnog toka ANSI lm. Nećemo ulaziti u tehničke točke, već ćemo samo dati vrijednosti zahvaljujući kojima možete navigirati. Za projektore dizajnirane za gledanje filmova u zamračenoj sobi dovoljan je svjetlosni tok od 700 do 1500 ANSI lumena. Ako se vaš projektor koristi za prezentacije u svijetlim prostorijama, preporučljivo je kupiti projektor s visokom svjetlošću.

Pri kupnji vrijedi uzeti u obzir da je svjetlosni tok naveden u tehničkim karakteristikama projektora niži od stvarnih vrijednosti za oko 10%, a u nekim slučajevima i više.

Također je vrijedno upozoriti na sunčevu svjetlost na ekranu. Ne, čak ni najmoćniji projektor u ovom slučaju neće pružiti dobru, kvalitetnu sliku, stoga pri gledanju filmova obavezno koristite žaluzine ili zavjese od debele tkanine.

Mrežni interfejsi

Bežični prenos podataka je danas trend. Nepostojanje žica, Wi-Fi i bluetooth tehnologija čvrsto se utvrđuje u životu svakog aktivnog korisnika računara. Današnji projektori sposobni su za prijem podataka putem mreže, uključujući bežičnu. Kupovinom posebnog adaptera svaki projektor može primiti streaming video.

Kontrast

Odnos maksimalne svjetline i minimuma naziva se kontrast. Kontrast je jedan od najvažnijih pokazatelja pri odabiru projektora za kućni bioskop. Danas se proizvođači, natječući se međusobno, pokušavaju malo povećati ovaj parametar u karakteristikama proizvoda. Uza sve to, proizvodne tehnologije se ne mijenjaju i gotovo je nemoguće shvatiti na šta proizvođač stavlja jednu ili drugu figuru. Nažalost, sve ovo igra okrutnu šalu sa kupcem, a odabrati projektor za razliku od toga nije lako. Na primjer, 2004. godine ta vrijednost bila je otprilike 3000: 1, a za 2010. u podacima o pasošu iznosi 10000: 1. Moramo se fokusirati na marku i vlastitu percepciju.

Objektiv projektora

Moderni projektori opremljeni su ZOOM lećama promjenjive žarišne duljine. To uvelike pojednostavljuje rad, postaje moguće promijeniti veličinu slike bez pomicanja projektora sa mjesta.

Mogućnost upravljanja slikom, podešavanje fokusa postoji danas pomoću daljinskog upravljača.

U najnaprednijim modelima objektivi su opremljeni električnim pogonima koji omogućavaju ne samo ručno, već i daljinskim upravljačem za promjenu skale slike i podešavanje fokusa. Ova kvaliteta je, naravno, zgodna, posebno kada je projektor postavljen na plafon, ali je uređaj skuplji. Najvažnija karakteristika sočiva je tzv. omjer projekcije Pro - vrijednost jednaka omjeru udaljenosti projekcije prema širini slike. Standardni objektivi imaju Pro u rasponu od 1,8-2,2, telefoto - do 4-8, kratki fokus - 0,8 -1,2. Nedavno su se pojavili projektori s izuzetno malim omjerima projekcije. Ovi projektori, sposobni stvarati slike dijagonalno 80-100 inča ( širine oko 180-200 cm ) sa projekcijskim razmakom od samo 8-30 cm , prvenstveno su namijenjeni za upotrebu s interaktivnim pločama i ostalim posebnim aplikacijama.

Kako odabrati projektor
Kako odabrati projektor
Kako odabrati projektor
Kako odabrati projektor Kako odabrati projektor Kako odabrati projektorHome | Articles

December 3, 2022 03:36:39 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting