Kako odabrati pisač

Odabir i kupnja pisača je poput traženja prikladnog modela automobila u smislu da ga kupujete ne za ukrašavanje interijera, već ćete ga trebati " voziti ". Običnoj je osobi prilično teško pronaći pravi model, potrebno je prvo proučiti tehničke karakteristike pisača koje danas nude dobavljači. A izbor uređaja za ispis je tako velik i raznolik! U ovom ćemo materijalu pomoći odgovoriti na pitanje kako odabrati pisač? Kako odabrati pravi pisač i istaknuti tehničke specifikacije na temelju kojih ćete odabrati.
Prvo morate napraviti popis zadataka koje planirate riješiti uz pomoć nove akvizicije. Analizirajte svoje uredske potrebe na temelju karakteristika različitih pisača: performanse, trošak potrošnog materijala, cijena samog uređaja. Nakon toga imat ćete jasniju ideju koji printer odabrati za dom, a koji za ured.
vrsta instalacije
Prema vrsti instalacije, svi se pisači mogu podijeliti u tri vrste:
podno mjesto
mjesto stola
prijenosni
Postavljanje na pod zahtijeva posebno velike uređaje koji obrađuju značajnu količinu dokumenata. Najčešće su to višenamjenski uređaji značajnih dimenzija i težine, koji se ugrađuju u urede ili tiskare i opterećeni su velikom količinom posla. Stolni se pisači koriste u malim uredima ili kod kuće za stacionarni rad. Prijenosni se uglavnom koriste za ispis fotografija na poslovnim putovanjima, lagani su i malih dimenzija.
Pisači se također dramatično razlikuju u pogledu mogućnosti. Od običnih pisača s funkcijom ispisa, jeftinih i praktičnih za rješavanje malih i jednostavnih zadataka kućnog mini ureda, do multifunkcionalnih uređaja koji kombiniraju nekoliko različitih mogućnosti pojedinih uređaja pisača, skenera, kopirke, faksa. Ako trebate opremu za tiskaru, obratite se tvrtki Ural-Minolta!
Višenamjenski uređaji
Prirodno, cijena takvih pametnih uređaja mnogo je veća od cijene jednostavnih kućnih pisača.
Višenamjenski uređaji (MFP) lako se uklapaju u bilo koju računalnu mrežu i najsloženiji sustav za upravljanje dokumentima.
A koliko prednosti ima multifunkcionalnost - jedan uređaj ekonomičnije koristi prostor od pet ili šest pisača. A cijena " višeokružnog stroja " niža je od kompletnog seta faks-pisača-skenera-kopirke. MFP-ove je jednostavnije instalirati i konfigurirati - možete se snaći s jednim upravljačkim programom i jednim kabelom sučelja umjesto mnogo različitih.
Život i performanse pisača
Vrlo važan parametar. Skromni strojevi za kućni ured sposobni su obraditi do 10.000 stranica mjesečno. Tu se uključuju inkjet i laserski pisači. Najpopularniji su mali uredski pisači s mogućnostima ispisa od 10.000 do 50.000 primjeraka mjesečno. MFP-ovi u uredima srednje veličine mogu obraditi do 100 tisuća stranica, pa čak i za najveće urede, uređaji za tisak uglavnom se natječu s tiskarama.
Za izvedbu odaberite uređaj na temelju opterećenja vašeg ureda. Za kućni printer ovaj pokazatelj nije toliko važan, ali za prosječni printer već je potrebno dobiti do 30 stranica obrađenog materijala u minuti, zahtjevi za uređaje visokih performansi prilično su visoki i do 40 stranica u minuti.
Tehnologija tiska
Razumijemo tehnologiju ispisa suvremenih pisača. Na MFP-u ili pisaču s laserskom tehnologijom možete dobiti vrlo kvalitetne ispise. Kvalitetu osigurava elektrografski tisak, ali cijena takvog uređaja je velika. Međutim, to se u procesu rada kompenzira niskom cijenom tiska.
Inkjet printeri su puno atraktivnije cijene i izuzetno su popularni. Koriste se piezoelektričnim ili termalnim inkjet tiskom. Što se tiče kvalitete ispisa, dokumenti nisu lošiji od laserskih dokumenata ako su izrađeni na foto papiru. Prilikom kupnje takvog pisača imajte na umu da su troškovi ispisa jednog dokumenta u ovom slučaju visoki. Razlog tome su visoki troškovi tintnih uložaka i osobitost ovog uređaja, koji zahtijeva stalni kontinuirani rad kako bi se izbjeglo isušivanje tinte. Uz to, trajanje ispisa na inkjet pisaču je dulje, a ovo njihovo svojstvo čini ih vjerojatnijima za upotrebu kod kuće. Uzmite u obzir ove savjete pri odabiru inkjet pisača.
Kako pisač radi
Kako funkcionira svaka vrsta uređaja? U laserskim pisačima zraka stvara sliku na fotoosjetljivom bubnju. I tek tada se ova slika prenosi na list papira pomoću praškaste boje. Valjak se zagrijava i topi čestice praha kako bi oblikovao tekst ili grafiku. Boja može biti različitih boja, a u skladu s tim povećava se i broj uložaka. Uložak drži jedan toner. Načelo rada LED pisača vrlo je slično onome gore opisanom, ali linija LED dioda zahtijeva manje proizvodnih troškova od lasera, što se odražava na cijeni pisača.
U inkjet pisačima matrica ispisne glave uvlači tintu na papir. Dijafragma piezo kristala tvori kapljicu tinte. Kada se primijeni električna energija, piezoelektrični kristal se savija i pritišće dijafragmu, gurajući kapljicu iz mlaznice. Ova tehnologija proslavila je svjetski poznatu tvrtku za tisak Epson. Uređaji ove tvrtke poznati su po nevjerojatnoj trajnosti.
U sublimacijskim printerima tint se zagrijava pomoću topionika i isparava na listu papira. Duga vremena ispisa ovih pisača rezultat su činjenice da se svaka boja obrađuje redom i tek tada se nanosi zaštitni premaz.
U printerima s čvrstom tintom, tinta se prvo topi u spremniku, a zatim ubacuje u glavu za ispis, a zatim na list papira.
Broj uložaka razlikuje se za različite modele pisača. Loše je kad postoji samo jedan uložak i za crno i za bijelo i u boji, jedna od boja ponestaje i trebate promijeniti cijeli uložak.
Da biste izbjegli prilagođavanje ispisa pomoću računala, odaberite pisač s dodirnom tipkovnicom na ploči kućišta, kao i LCD zaslon ili zaslon za trenutne informacije.
Kako i koliko papira ulazi u pisač? Jeftini kućni pisači imaju jednu ladicu za ulaganje papira u koju može stati do 150 listova. Uređaji za srednje urede mogu prihvatiti do 500 listova, a za velike 1000 i više. Modularni višenamjenski uređaji obično su opremljeni s više ladica, a mogućnosti su proširene na 8.700 listova. Takvi ozbiljni strojevi često su opremljeni automatskim ulagačem dokumenata za originale tijekom postupka skeniranja. Trebate samo postaviti hrpu listova, a sam uređaj kopira prvo jednu, a zatim drugu stranu lista, okrećući ga sam.
Razmotrite tendenciju pisača da stvaraju buku tijekom rada. Što je pisač moćniji, to više buke proizvodi.
Je li vaša svrha ispis fotografija na pisač? Kupite pisač s mogućnošću ispisa na fotopapiru, jedino ćete tako postići visokokvalitetni ispis. Što se tiče gustoće papira za pisače, njegova maksimalna vrijednost je 1190,0 g / m2.
Kako su povezani pisači?
U velikim poduzećima i institucijama stručnjaci MFP istovremeno povezuju s nekoliko računala, čime organiziraju besplatan pristup zaposlenika uređaju za ispis dokumenata. U tu svrhu koristi se HTTP protokol. Standardni postupak konfiguracije odvija se iz uobičajenog internetskog preglednika.
A pisače za fotografije više nije potrebno konfigurirati pomoću računala. Otiske u tandemu mogu izrađivati ​​samo fotoaparatom. Za uređivanje slika i pregled fotografija, ovi su pisači opremljeni zaslonom u boji.
Pitanje odabira računalnih operativnih sustava za normalan rad tandema pisač-računalo nije relevantno u naše vrijeme. Računalo može biti opremljeno bilo kojim OS-om, a prilikom odabira pisača na list papira zapišite podatke o količini RAM-a i vrsti vašeg procesora. Pisači imaju vlastiti RAM. Pohranjuje podatke za obradu slike, a pri visokoj razlučivosti količina ove memorije je vrlo značajna.
Uz veliko opterećenje pisača, bitna je frekvencija njegovog procesora; na višim frekvencijama, red ispisa brže prolazi.
Pribor i potrošni materijal
Vlasnici pisača trebali bi se sjetiti Exuperyjeve izreke da smo odgovorni za one koje smo ukrotili. Da parafraziram ovo, ako ste kupili pisač, morat ćete se stalno brinuti o njemu. A ta će se briga sastojati u održavanju ispravnog stanja zamjenom dijelova i kupnjom potrošnog materijala.
Upečatljiv primjer je fotobubanj kao dio koji zahtijeva zamjenu nakon iscrpljenja vijeka trajanja. Ovaj uređaj prenosi sliku na list papira. A u laserskim i LED pisačima svoj resurs razvija prilično brzim ispisom. Ako je bubanj za fotografije smješten unutar uloška, ​​kao što se to radi u višenamjenskim uređajima i jednostavnim pisačima, tada se njegov vijek trajanja povećava.
Resurs magnetskog praha u laserskom pisaču također ima svoj vlastiti okvir - programer, odnosno taj prah, može trajati do oko 600 000 stranica. Izvor tonera je još manji - traje samo pet tisuća stranica u osobnim pisačima, do trideset tisuća primjeraka u produktivnim velikim uređajima. Nešto veći resursi uložaka tonera u boji - do pedeset tisuća i crno-bijelih uložaka tonera - do sto tisuća stranica. Obratite pažnju na činjenicu da su pri značajnoj razini cijena inkjet pisača resursi njihovih spremnika s tintom vrlo skromni. Jednako je tristo stranica.
Koje sučelje koristiti?
Uz pomoć kojeg sučelja svoj novi pisač spojite s računalom, odlučite se ne nakon kupnje, već do onog sretnog trenutka kada će vam potpuno novi uređaj ukrasiti ured. Pokušajmo shvatiti obilje ljudskih izuma na polju prijenosa podataka s procesora na periferni uređaj. Postoje žičana i bežična sučelja. Potonji su, dakako, prikladniji u svim pogledima, a čovječanstvo se kreće u svojim izumima, odmičući se od potrebe prianjanja za žice pod nogama. Opet ističemo da sve ovisi o cijeni, a vi sami odlučujete koje sučelje odabrati:
Ethernet je ožičeno sučelje, RJ-45 kabel povezuje se s pisačem ili višenamjenskim uređajem. Neugodnost leži u žicama pod nogama i potrebi ponovnog uvijanja kabela u novi konektor, pod uvjetom da je netko pao i hvatao se za njega. Opskrbite se konektorima i kupite stezaljku.
LPT je vrlo popularno paralelno sučelje za prijenos podataka s računala na pisač, ali danas nestaje. Karakterizira ga mala brzina i polako živi svoje dane.
USB - budući da je najpopularnije i najrasprostranjenije sučelje danas - preporučujemo da na njemu ostanete. Svako moderno računalo ima nekoliko USB priključaka. Stoga ne bi trebalo biti problema s promjenom kupnje.
FireWire - ovo je serijsko sučelje i ne samo po tome što se razlikuje od LPT-a. Brzina ove veze je mnogo veća i iznosi oko 400 Mbps.
Bluetooth je izuzetno prikladno bežično sučelje. Slažete se, zadovoljstvo mi je prebaciti pisač bez žica koje leže na podu.
Wi-Fi je moderna verzija bežične komunikacije. Koristi se u velikim tvrtkama i organizacijama za izgradnju bežičnih mreža. Prikladan i siguran, omogućuje vam da zaboravite na žice.
IRDA - infracrveni port. Ima malu brzinu prijenosa podataka, ali koristi se za prebacivanje gotovo svih uređaja opremljenih sličnim sučeljem infracrvenog zračenja.
Faksimilne mogućnosti
Proizvođači višenamjenskih uređaja naporno su radili na proširivanju mogućnosti najnovijih uređaja, a mi imamo priliku iskoristiti ovu široku paletu. Zvuči li poput bajke kopirati, skenirati, slati i primati faksove i istovremeno razgovarati telefonom bez prijamnika? Ali te su mogućnosti odavno dostupne svima!
Među mogućnostima MFP-a su sve prednosti punopravnog telefona, štoviše, neki od tih pametnih strojeva opremljeni su bežičnom slušalicom. Stoga se možete, po uzoru na Julija Cezara, istovremeno nositi s nekoliko zadataka - odgovaranjem na poziv, kopiranjem slika i ispijanjem kave. Ako je spikerfon uključen u vaš MFP, tada vam razgovor bez ruku ne predstavlja problem. Automatski odgovor preuzet će funkciju rješavanja poziva kupaca ako niste na poslu.
Ako programsko konfigurirate računalo za upotrebu ugrađenog faksa MFP-a, ostvarit ćete značajne uštede u troškovima papira.
MFP mogućnosti skeniranja
Ovi čarobni višenamjenski uređaji također se mogu pretvoriti u skener u boji. Ugrađeni skeneri u višenamjenskim uređajima podijeljeni su u dvije vrste - ravni i razvlačni. Prvi su dizajnirani za skeniranje pojedinačnih dokumenata. Postavljanjem lista na staklo skenera visokokvalitetno čitate podatke iz dokumenta. Ako pokušate, ovu operaciju možete obaviti s knjigom. Ali skener za provlačenje neće vam omogućiti rad sa stranicom knjige ako je prethodno niste istrgnuli. Ova vrsta skenera dizajnirana je za izvršavanje vrlo različitih zadataka. Ako su vaša slika ili poster veliki - višenamjenski pisač širokog formata s prolaznim skenerom samo je za vaše potrebe. Sposoban je digitalizirati plakate i kalendare, znakove, fotografije i najave velikog formata. Kad odabirete MFP, obratite pažnju na ovo.
Proizvođači višenamjenskih proizvoda ne bi bili vodeći u prodaji da na tržište nisu uveli višenamjenske uređaje s ugrađenim skenerima koji kombiniraju i mogućnosti ravne platforme i uređaja za razvlačenje! Da, postoje takvi kombinirani uređaji.
Treba naglasiti da trošak ugrađenog skenera, a time i cijena cijelog višenamjenskog uređaja, značajno ovisi o vrsti senzora koji koriste proizvođači. U većini slučajeva u skeneru ćete naići na CIS senzor kontakta. Ova je opcija demokratičnija po cijeni i namijenjena je potrošačima u sektoru kućnih ureda.
Ali ako su vaše profesionalne potrebe povezane s obradom grafike, visokokvalitetnom digitalizacijom slika i fotografija, tada vam je na raspolaganju CCD skener. Prirodno, trošak takvog uređaja bit će veći.
Mogućnosti suvremenih višenamjenskih uređaja omogućuju vam da ne pribjegavate uslugama golubova naočala, već da pročitanu sliku odmah pošaljete e-poštom i bez ulaska u preglednik računala, već pomoću dodirne ploče samog uređaja i adresara . I recite mi nakon toga da se naše stoljeće ne može nazvati razdobljem novih ljudskih mogućnosti!
MFP mogućnosti kopiranja
Neki modeli MFP-ova pružaju mogućnosti kopiranja bez računalne kontrole. Kvaliteta i brzina postupka nisu inferiorni u odnosu na standardne kolege.
Brzina jednobojnog kopiranja za A4 papir iznosi 3 do 140 ppm, a boja od 1 do 130 ppm.
Jamstva servisne podrške
Kada kupuje skupu opremu, svaki kupac sam otkriva moguće opcije za uslugu, jer složeni uređaji u određeno vrijeme vlasniku predstavljaju neugodna iznenađenja. U pravilu se to događa u najnepovoljnijem trenutku usred radnog dana s maksimalnim opterećenjima i vremenskim ograničenjima na njegovom popravku.
U takvim se situacijama vrlo brzo, na poziv, u uredu pojave beskrupulozni " stručnjaci " iz jednodnevnih tvrtki, koji uz visoke zahtjeve u visini plaćanja za svoje usluge i dalje uspijevaju vaše visokokvalitetne dijelove zamijeniti s manje učinkovite.
Da biste izbjegli takve situacije, pokušajte unaprijed kupiti opremu kod prodavača koji će vam u kratkom roku dati garanciju za kvalitetnu zamjenu dijela koji je u kvaru. Bit ćete osigurani od zamjene dijelova vašeg skupog uređaja.
Rusifikacija izbornika
Moderne višenamjenske uređaje vrlo je teško razumjeti njihove radne uređaje s ogromnom raznolikošću funkcija. Stoga će vam biti lakše svladati informacije o njegovim mogućnostima i raditi s njima ako je izbornik na vašem materinjem ruskom jeziku.
Zaključak
Postignuća na polju IT-tehnologija zasigurno su impresivna, ali daleko je čas kad ćemo potpuno zaboraviti papirnatu verziju dokumenata i prijeći na elektroničku. Mnogi ljudi vjeruju da ova ideja nije izvediva.
Iz životnog iskustva svi znaju kako može biti gorko izgubiti važan dokument u hitno nužnoj situaciji zbog kvara na računalu. No, prednost papirnate verzije dokumenta je u njegovom trajnom očuvanju, ne računajući požare.
Razvoj proizvodnje opreme za kopiranje ne zaostaje za općim trendovima u računalnoj tehnologiji, proizvođači su osjetljivi na puls potreba zaposlenika velikih tvrtki i tvrtki. To nam omogućuje upotrebu širokog spektra visokokvalitetne tehnologije u bilo kojem trenutku. Nadamo se da će vam savjeti za odabir pisača pomoći!

Kako odabrati pisač
Kako odabrati pisač
Kako odabrati pisač
Kako odabrati pisač Kako odabrati pisač Kako odabrati pisačHome | Articles

December 5, 2022 20:45:57 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting