Kako odabrati ovlaživač?

Naše zdravlje i raspoloženje s vama ovise o mnogim čimbenicima, među kojima važno mjesto zauzima okolna mikroklima, posebno relativna vlažnost zraka. Svi pate od nedostatka vlage: i raspadajući namještaj s parketom i sobne biljke, koje u početku usporavaju rast, a zatim potpuno umiru. Suha klima posebno je loša za djecu. Kada se takav zrak udahne, sluznica se isušuje, uslijed čega se povećava rizik od respiratornih i zaraznih bolesti uslijed smanjenja zaštitnih funkcija tijela.
Zaključak je očit - moraju se poduzeti hitne mjere u borbi protiv povećane suhoće klime. Najlakši način za to je kupnja posebnog uređaja - ovlaživača zraka. Svi modeli kućnih ovlaživača zraka ne zahtijevaju ugradnju i sposobni su raditi danonoćno u zatvorenoj sobi (soba, ured, radna soba itd.). Ne bojte se instalirati ga u spavaću sobu, razina buke uređaja je toliko niska da vam neće poremetiti san.
Uređajem za vlaženje vrlo je jednostavno rukovati. Trebate samo napuniti spremnik vodom i priključiti, ostalo će uređaj obaviti sam.
Vlaga zraka u zatvorenom
Dakle, relativna vlažnost zraka jedna je od najvažnijih sastavnica u održavanju ljudskog zdravlja i udobnosti njegovog života i rada. Postoje takve norme temperature i relativne vlažnosti za stambene prostore:
Razdoblje godine Temperatura Rel. vlaga (optimalna) Rel. vlažnost (prihvatljivo)
Hladno 18-24 C 45-30% 60%
Toplo 20-28 C 60-30% 65%
Konvencionalno se također smatra da je zrak s relativnom vlagom manjom od 50% suh, 50-70% umjerene vlažnosti, preko 70% vlažan. Dječji liječnici preporučuju za zdravlje djeteta održavanje vlage u sobi na razini od 50-60%. S takvim vrijednostima vrlo osjetljiva sluznica dišnih organa ne pati, stoga je vjerojatnost djetetove bolesti manja.
Ali istodobno, vrijedi se prisjetiti da ako je zrak prevlažan, to može imati negativne posljedice, jer se u vlažnim toplim sobama štetni mikrobi množe, a u hladnim prostorijama naglo se povećava mogućnost bolesti.
Vrste ovlaživača zraka
Postoje četiri vrste ovlaživača zraka, a kako biste odabrali odgovarajući za vas, trebali biste se upoznati s prednostima i nedostacima svakog od njih.
Tradicionalno. Djeluju na principu prirodnog, " hladnog " isparavanja. Smatraju se najprikladnijim za stanove, a posebno dječje sobe. Voda se ulijeva u posebnu posudu unutar ovlaživača, a zatim se dovodi u elemente za isparavanje. Gotovo tihi ugrađeni ventilator probija zrak kroz njih, iznoseći ga iz prostorije i odajući već navlažen. U tradicionalnim ovlaživačima zraka mogu se koristiti zamjenjive kasete za papir s antibakterijskom impregnacijom (jeftinija opcija) ili plastične pločice s upijajućom površinom (skuplje). Dakle, zrak se ne samo vlaži, već se i čisti od prašine i stranih čestica koje se u njemu nalaze. Glavna stvar je ne zaboraviti svaki tjedan ili dva isprati filter i posudu samom vodom.
Snaga y takvih ovlaživača zraka, u pravilu, je mala - 20-60 W, najmanje zvona, ali istodobno prilično velika površina za servisiranje - do 150 četvornih metara. m. Isparavanje vode u takvim ovlaživačima javlja se brzinom do 300-400 gp / h, ali na mnogo načina ovisi o vlažnosti prostorije. Niske performanse neće omogućiti da kratko vrijeme relativnu vlažnost zraka dovedu na potrebnu razinu, a kako je zrak zasićen vlagom blizu oznake od 60%, njihova se učinkovitost smanjuje gotovo na nulu. To je definitivna prednost: ovlaživač s hladnim isparavanjem nikada neće dovesti do pretjerane vlage u sobi. Tradicionalni ovlaživači zraka također se mogu koristiti kao uređaji za danas popularnu aromaterapiju. Dovoljno je u njih ugraditi kapsulu s aromatičnom tvari.
Prednosti:
radi na principu samoregulacije
iz njega ne izlazi para
korištenje vode iz slavine
mogućnost aromatizacije
moguće je pratiti količinu vode u spremniku
dostupnost filtera za višekratnu upotrebu u nekim modelima
Mane:
maksimalna vlažnost zraka - 60%
razina vlage raste s sobnom temperaturom
Parni ovlaživači zraka. Za razliku od tradicionalnih, gdje se isparavanje događa na " hladan " način, parne sobe rade na principu ključanja. Voda iz spremnika dovodi se u odvodnik u kojem su ugrađene elektrode. Kada je spojena na mrežu, elektroda zagrijava vodu i dolazi do isparavanja. Parni ovlaživači zraka opremljeni su sigurnosnim sustavom - ako voda ključa, uređaj će se automatski isključiti. Također, iz sigurnosnih razloga, kućišta ovlaživača zraka izrađena su od plastike otporne na toplinu, sam dizajn neće dopustiti da se uređaj prevrne ako se slučajno gurne, a ovlaživač se neće uključiti ako poklopac spremnika za vodu nije čvrsto zatvoren. Para koja dolazi iz ovlaživača ima temperaturu od 50-60 C, stoga se ne preporučuje stavljati je u vrtić. Istodobno, parni ovlaživači ne trebaju potrošni materijal (patrone, kasete, filtri).
Učinak ove vrste ovlaživača zraka prilično je visok: isparavaju do 700 ml tekućine na sat. Parni ovlaživači zraka također su dobri zbog mogućnosti upotrebe kao inhalator (neki modeli imaju čak i posebnu mlaznicu). U spremnik aparata mogu se dodati biljne ili ljekovite infuzije i dekocije, kao i aromatične tvari. Ovlaživači zraka ove vrste također se preporučuju za uporabu u staklenicima i zimskim vrtovima, jer mogu osigurati relativnu vlažnost zraka do 60%. Potrošnja energije parnih ovlaživača zraka iznosi približno 320 W, volumen spremnika za vodu je 5-5,5 litara.
Prednosti:
ne treba čistu vodu
sterilna para
postoji mogućnost udisanja, postupci aromaterapije
nema materijala koji treba zamijeniti (filteri, ulošci)
ima prikladnu ručku za nošenje
ima najviše performanse među svim vrstama ovlaživača zraka
ima pokazatelj količine preostale vode
vlaži zrak za više od 60%
relativno niska cijena i jednostavnost održavanja
Mane:
troši puno električne energije - znatno više od ostalih vrsta ovlaživača zraka
nema higrostat koji vam omogućuje održavanje zadane vlažnosti u sobi - mora se dodatno kupiti
ne preporučuje se u domovima u kojima ima djece i kućnih ljubimaca, jer može biti opasno ako se rukuje s njima grubo
Ultrazvučni ovlaživači zraka. Ova vrsta ovlaživača zraka posebno je zanimljiva zbog svog principa djelovanja. Sve isti spremnik s vodom, ali voda iz njega ne pada u ležište, već na ploču koja vibrira velikom (ultrazvučnom) frekvencijom. Vibracija cijepi tekućinu u sitne kapljice - dobiva se nešto slično magli ili oblaku. Ugrađeni ventilator tjera zrak kroz ovu " maglu ". Izgleda da iz uređaja dolazi prava, vruća para - ali apsolutno je hladno, možete sigurno držati ruku nad njom.
Ultrazvučna metoda ovlaživanja trenutno se smatra najučinkovitijom. Ova vrsta ovlaživača zraka opremljena je ugrađenim higrostatima - uređajima koji reguliraju razinu vlage " na izlazu ", koji se mogu sami uključiti i isključiti, održavajući zadanu razinu. Za rad ultrazvučnih ovlaživača zraka potrebni su ulošci s ionskom izmjenjivačkom smolom koja pročišćava vodu od soli teških metala i mineralnih nečistoća (uloške se moraju mijenjati svaka 3-4 mjeseca). Posebno se preporučuje ugradnja takvih ovlaživača zraka u sobe s parketom, antiknim namještajem, glazbenim instrumentima.
Potrošnja energije ultrazvučnih ovlaživača zraka je od 40 do 130 W, volumen spremnika za vodu je od 3,5 do 6,5 litara. Nedavno su se u prodaji pojavili novi modeli ovlaživača zraka, opremljeni dodatnim funkcijama: višestepeno pročišćavanje zraka (od neugodnih mirisa, štetnih tvari i kemijskih spojeva), ionizacija (stvaranje negativnih iona kisika, koji su korisni za zdravlje i čine svjež zrak), filtri za pročišćavanje zraka od grube prašine i životinjske dlake, dezinfekcija vode u spremniku, ozonizacija (za dezinfekciju unutarnjeg zraka).
Prednosti:
vlažnost koja vam je potrebna održava se zahvaljujući ugrađenom higrostatu
ovlaživač se uključuje i isključuje sam, neprestano održavajući zadanu vlažnost
razni modeli ultrazvučnih ovlaživača zraka omogućuju vam prikazivanje stvarne vlage u sobi, uništavanje mikroba u vodi, imaju dodirne tipke
mala veličina
vlaži zrak za više od 60%
ima moderan, moderan dizajn
Mane:
prisilna zamjena filtra svaka 2-3 mjeseca
nedostatak mogućnosti aromatiziranja sobe
posebna osjetljivost filtra na tvrdu vodu (potreba za uporabom posebne demineralizirane vode)
" Uređaj za pranje zraka " kombinira funkcije ovlaživača zraka i pročistača zraka. U ovom slučaju dolazi do vlaženja zraka zbog plastičnih diskova koji vodu pretvaraju u maglu. Kao rezultat, dolazi ne samo do vlaženja, već i pročišćavanja zraka od prašine, peludi, mikroorganizama itd. Temeljna razlika između "čišćenja zraka" i tradicionalnih ovlaživača zraka je u tome što ovaj uređaj radi bez zamjenjivih filtara i nije mu potreban potrošni materijal.
Dizajn "uređaja za pranje zraka" i njegovo načelo rada prilično su originalni: sustav plastičnih diskova složenog hidrodinamičkog oblika rotira se u spremniku s vodom. Čestice prašine koje onečišćuju zrak, ulazeći u uređaj, ugrađeni uređaj za predionizaciju pune se i talože na diskovima, a zatim se ispiru vodom. Ionizirajuće elektrode ISS smještene u tavi koriste se za borbu protiv mikroorganizama i bakterija. Dakle, zajedno s vlaženjem, "perač zraka" prirodno pročišćava zrak - prašina i prljavština se nakupljaju u koritu. Ako želite stalno osjećati svjež i čist zrak u svojoj sobi (kao nakon kiše), tada se „pranje zraka“ lako može nositi s tim zadatkom, a u sobama s jakom prašinom ovaj je uređaj jednostavno potreban za brzo uspostavljanje normalne mikroklime.
Prednosti:
radi na principu samoregulacije (bez higrostata)
postoji kapsula za aromu
iz njega ne izlazi para
različiti modeli mogu imati posebne filtere s ionizirajućom šipkom za biološko pročišćavanje zraka od različitih mikroorganizama
Mane:
prilično velike dimenzije
maksimalna vlažnost zraka - 60%
filtri u nekim modelima zahtijevaju povremenu zamjenu
" Uređaji za pranje zraka " prikladni su za ljude kojima je potreban izuzetno čist zrak bez prašine (alergičari, bronhijalna astma), kao i za kuću koja je nedavno obnovljena.
Klimatski kompleksi su moderni kućanski uređaji koji provode niz mjera za poboljšanje kvalitete zraka u kući.
Čišćenje zraka. U klimatskim kompleksima u pravilu se koristi nekoliko filtara: antibakterijski filtar tipa HEPA (visoko učinkovito zadržavanje čestica), za čišćenje zraka od najmanjih čestica prašine, grinja, bakterija i ugljični filtar za uklanjanje neugodnih mirisa , duhanski dim, gradski smog, ispušni plinovi. Proces vlaženja zraka u klimatskom kompleksu odvija se prirodnim isparavanjem vode, baš kao i kod tradicionalnih ovlaživača zraka. Izvedba ovlaživanja ovisi o vlažnosti zraka u sobi, tj. Što je veća vlaga, to je niža brzina isparavanja vode, tj. vlažnost zraka automatski se održava na optimalnoj razini.
Gotovo svi klimatski kompleksi opremljeni su ugrađenim ionizatorom zraka za obogaćivanje zraka negativnim ionima kisika čija se količina nalazi u zraku suvremenih gradova, a još više u stanovima, sobama s obiljem uredske opreme. Uz pomoć ionizacije poboljšava se kvaliteta zraka, zrak postaje "živ". Klimatski kompleksi pružaju mogućnost aromatizacije zraka pomoću posebne kapsule. Vaša će soba biti ispunjena ugodnom aromom, a mirisna ulja će smiriti živčani sustav, ublažiti napetost i imati tonik učinak.
Klimatski kompleksi učinkovito se koriste u stanovima, uredima, salonima ljepote, seoskim kućama i vrtićima. Njegova vrlo učinkovita cirkulacija zraka čini ga idealnim za izuzetno prašnjava ili zadimljena okruženja.
Prednosti:
multifunkcionalnost
mobilnost
Mane:
ograničavanje vlaženja zraka na 60%
dimenzije.
povremena zamjena potrošnog materijala (filtara)
Trebali biste sažeti na što se usredotočiti pri odabiru određenog modela:
Područje sobe i servisirano područje određenog uređaja. Priznajte, nema smisla kupiti uređaj dizajniran za vlaženje od 50-60 četvornih metara. m, ako je površina vaše sobe 15 kvadratnih metara. m. Osim toga, malo je vjerojatno da će biti moguće koristiti 1 uređaj za klimatizaciju u svim prostorijama stana odjednom, morat ćete ga prenijeti s jednog mjesta na drugo
Kapacitet spremnika za vodu. U kompaktnim ultrazvučnim ovlaživačima zraka, rezerva je obično mala, do 5 litara (inače je uređaj već prilično ozbiljne veličine). U pravilu je ova glasnoća više nego dovoljna ako ovlaživač zraka noću ostane uključen. Osim toga, ako proizvođač naznači koliko zraka može proći kroz uređaj (na primjer, prilikom čišćenja ili " pranja "), poželjno je da cjelokupna količina zraka u sobi može proći kroz filtere najmanje 2 puta na sat
Funkcija održavanja vlage na zadanoj razini. To će omogućiti da ne prevlažite zrak u sobi, sprječava pojavu vlage
Potrošnja energije. Općenito, uređaji su ekonomični, ali što je veća snaga, brže se hidratizira. Ovdje biste već trebali krenuti od svojih potreba, odabirom onoga što je za vas važno - performanse ili ekonomičnost
Potrošnja vode mjeri se u litrama po zalogaju ili u gramima na sat. Većina ovlaživača zraka za kućanstvo rasipa od 8 do 12 litara u sito i to je sasvim dovoljno
Tajmer će dodati praktičnost tijekom uporabe: na primjer, isključit će uređaj nakon određenog vremena rada
Razina buke (5-70 dB) određuje se stalnošću uređaja, brzinom ventilatora. Najmanje bučni modeli namijenjeni su spavaćoj sobi. Što je niži ovaj parametar, to će ugodnije spavanje biti kada uređaj radi.
Filteri. Ovlaživač zraka može biti opremljen filterom za prethodno čišćenje - ovo je mehanički " grubi " filtar za velike primjene. Više " toniranih " filtara očistit će zrak od grinja, spora gljivica, peludi biljaka, bolesnih bakterija (HEPA, ULPA, elektrostatički i fotokatalitički). Fotokatalitički filtri smatraju se najboljim i povijesno najnovijim filtrima, osim što su trajni
Također obratite pažnju na to kakvu kvalitetnu vodu možete napuniti u spremnik: destiliranu ili izravno iz slavine.
Svi ovlaživači zraka dizajnirani su za rad u istom zatvorenom prostoru, jednostavni su za upotrebu i dizajnirani su za rad danonoćno. Bez obzira na vrstu, ovlaživači imaju vrlo nisku razinu buke.
Upotreba ovlaživača zraka koristiće ne samo vama i vašoj djeci, već i svemu što vas okružuje: kućnim ljubimcima, biljkama, pa čak i predmetima interijera. Njihova upotreba povoljno će utjecati na vašu dobrobit i raspoloženje.

Kako odabrati ovlaživač?
Kako odabrati ovlaživač?
Kako odabrati ovlaživač?
Kako odabrati ovlaživač? Kako odabrati ovlaživač? Kako odabrati ovlaživač?Home | Articles

November 29, 2022 14:27:59 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting