Kako odabrati ovlaživač?

Naše zdravlje i raspoloženje ovise o mnogim čimbenicima, među kojima važno mjesto zauzima okolna mikroklima, posebno relativna vlaga. Svi pate od nedostatka vlage: i suhi namještaj s parketom, i sobne biljke, koje prvo usporavaju svoj rast, a zatim potpuno umiru. Suva klima posebno je loša za djecu. Kada se udiše takav zrak, sluznice se isušuju, što rezultira povećanim rizikom od respiratornih i zaraznih bolesti uslijed smanjenja zaštitnih funkcija tijela.

Zaključak je očit - hitne mjere moraju se poduzeti u borbi protiv povećane suhe klime. Najlakši način da to učinite je kupovina posebnog uređaja - ovlaživača zraka. Svi modeli ovlaživača u domaćinstvu ne zahtevaju ugradnju i mogu raditi non-stop u zatvorenoj prostoriji (soba, ured, ured itd.). Ne bojte se instalirati ga u spavaću sobu, razina buke uređaja je toliko niska da vam neće poremetiti san.

Ovlaživač je vrlo jednostavan za rukovanje. Trebate samo napuniti rezervoar vodom i uključiti ga u utičnicu, uređaj će učiniti ostatak sam.

Vlažnost u zatvorenom prostoru

Stoga je relativna vlažnost zraka jedna od najvažnijih sastavnica u održavanju zdravlja ljudi i udobnosti njegovog života i rada. Za stambene prostore postoje takvi standardi za temperaturu i relativnu vlažnost:

Period godine Rel. vlažnost (optimalna) Rel. vlaga (dozvoljena)

Hladno 18-24 C 45-30% 60%

Topla 20--28 C 60-30% 65%

Također se konvencionalno pretpostavlja da je zrak s relativnom vlagom manjom od 50% suh, 50-70% umjeren, više od 70% vlažan. Dječji ljekari preporučuju održavanje vlažnosti u sobi na 50-60% za zdravlje djeteta. Sa takvim vrijednostima ne osjetljiva je vrlo osjetljiva sluznica aparata za disanje, vjerovatnoća za oboljenje djeteta definitivno je manja.

Ali istodobno, vrijedi zapamtiti da ako je prilaz previše vlažan, to može imati negativne posljedice, jer se u toplim, vlažnim prostorijama bijeli klice razmnožavaju, a u hladnim uvjetima postoji vrlo mala mogućnost bolesti.

Vrste ovlaživača

Postoje četiri vrste ovlaživača i da biste odabrali pravi za vas, trebali biste se upoznati s prednostima i nedostacima svakog od njih.

Tradicionalna. Oni rade na principu prirodnog, hladnog isparavanja. Smatraju se najprikladnijim za apartmane i posebno dječje sobe. Voda se izliva u poseban spremnik unutar ovlaživača, a zatim se dovodi u elemente za isparavanje. Gotovo tihi ugrađeni ventilator provlači zrak kroz njih, izvodeći ga iz sobe i daje već navlažen. U tradicionalnim ovlaživačima mogu se koristiti zamjenjivi ulošci za papir s antibakterijskom impregnacijom (jeftinija opcija) ili plastični diskovi s upijajućom površinom (skuplji). Tako se zrak ne samo vlaži, već i čisti od prašine i stranih čestica prisutnih u njemu. Glavno je ne zaboraviti svake sedmice ili dvije isprati filter i sam spremnik vodom.

Snaga y takvih ovlaživača zraka u pravilu je mala - 20-60 W, najmanje zavoja, ali istovremeno i dovoljno veliko promatrano područje - do 150 sq. m . Isparavanje vode u takvim ovlaživačima događa se brzinom do 300-400 g / h, ali u mnogim aspektima ovisi o vlažnosti prostorije. Mala produktivnost ne omogućava kratko vrijeme da se relativna vlaga dovede na potrebnu razinu, a kako je zrak zasićen vlagom blizu granice od 60%, njihova se učinkovitost smanjuje gotovo na nulu. Ovo ima definitivnu prednost: ovlaživač hladnim isparavanjem nikada ne dovodi do prevelike vlažnosti u prostoriji. Tradicionalni ovlaživači mogu se koristiti i kao uređaji za aromaterapiju koja je danas popularna. Dovoljno je u njih instalirati kapsulu s aromatičnom supstancom.

Prednosti:

djeluje na principu samoregulacije

iz njega ne izlazi para

upotreba vode iz slavine

mogućnost okusa

moguće je pratiti količinu vode u rezervoaru

filteri za višekratnu upotrebu u nekim modelima

Nedostaci:

maksimalna vlažnost zraka - 60%

razina vlage raste s povećanjem sobne temperature

Parni ovlaživači. Za razliku od tradicionalnih, gdje se isparavanje odvija na "hladan" način, pare rade po principu ključanja. Voda iz spremnika se dovodi u posudu u kojoj su ugrađene elektrode. Kada se spoji na mrežu, elektroda zagrijava vodu i dolazi do isparavanja. Parni ovlaživači opremljeni su sigurnosnim sistemom - ako voda proključa, uređaj će se automatski isključiti. Također, iz sigurnosnih razloga, kućišta ovlaživača izrađena su od plastike otporne na toplinu, sam dizajn neće dopustiti da se uređaj prevrne ako se slučajno gurne, a ovlaživač se neće uključiti ako poklopac spremnika za vodu nije pravilno zatvoren. Para koja dolazi iz ovlaživača zraka ima temperaturu od 50-60 C, pa se ne preporučuje stavljati ga u rasadnik. U ovom slučaju, parni ovlaživači ne trebaju potrošni materijal (patrone, uloške, filtere).

Performanse ove vrste ovlaživača zraka su prilično visoke: isparuju do 700 ml tekućine na sat. Parni ovlaživači su takođe dobri u mogućnosti da ih koristite kao inhalator (neki modeli imaju čak i priključenu posebnu mlaznicu). U rezervoar uređaja možete dodati biljne ili ljekovite infuzije i dekocije, kao i aromatične tvari. Ovlaživači ove vrste se takođe preporučuju za upotrebu u plastenicima i zimnicama, jer mogu da obezbede relativnu vlažnost vazduha do 60%. Potrošnja energije parnih ovlaživača iznosi oko 320 W, zapremina spremnika za vodu je 5–5,5 litara .

Prednosti:

ne treba čistu vodu

sterilna para

postoji mogućnost inhalacijskog postupka, aromaterapije

nema materijala koji trebaju zamjenu (filteri, uložak)

ima prikladnu ručku za nošenje

ima najveće performanse među svim vrstama ovlaživača

ima indikator količine preostale vode

vlaži zrak za više od 60%

relativno niska cijena i jednostavnost održavanja

Nedostaci:

troši puno električne energije - znatno više od ostalih vrsta ovlaživača

nema higrostat koji vam omogućava da održavate zadanu vlažnost u prostoriji - morate je dodatno kupiti

ne preporučuje se u domovima sa decom i kućnim ljubimcima, kao ako se rukuje, može biti opasno

Ultrazvučni ovlaživači. Ova vrsta ovlaživača je posebno zanimljiva - zbog principa djelovanja. Sve isti spremnik s vodom, ali voda iz njega ne pada u posudu, već na ploču koja vibrira velikom (ultrazvučnom) frekvencijom. Vibracija razdvaja tečnost na sitne kapljice - ispada da nešto slično magli ili oblaku. Ugrađeni ventilator provlači vazduh kroz ovu „maglu“. Čini se da iz uređaja dolazi prava, vruća para - ali apsolutno je hladno, možete sigurno držati ruku nad njom.

Ultrazvučna metoda vlaženja danas se smatra najučinkovitijom. Ova vrsta ovlaživača opremljena je ugrađenim higrostatima - uređajima s kojima možete podesiti razinu vlage "na izlazu", koja se mogu uključiti i isključiti, održavajući zadani nivo. Za rad ultrazvučnih ovlaživača potrebne su patrone sa jono-izmjenjivačkom smolom koja pročišćava vodu od soli teških metala i mineralnih nečistoća (patrone se moraju mijenjati svaka 3-4 mjeseca). Posebno se preporučuje postavljanje takvih ovlaživača u prostorije s parketima, antiknim namještajem i muzičkim instrumentima.

Potrošnja energije ultrazvučnih ovlaživača je od 40 do 130 W, zapremina rezervoara za vodu je od 3,5 do 6,5 litara . Nedavno su se u prodaji pojavili novi modeli ovlaživača zraka, opremljeni dodatnim funkcijama: višestepeno pročišćavanje zraka (od neugodnih mirisa, štetnih tvari i kemijskih spojeva), ionizacija (proizvodnja negativnih jona kisika koji su zdravi i čine zrak svježim), filteri za pročišćavanje zraka od grube prašine i životinjske dlake, dezinfekcija vode u spremniku, ozoniranje (za dezinfekciju zraka u zatvorenom prostoru).

Prednosti:

vlaga koja vam je potrebna održava se zahvaljujući integriranom higrostatu

sam ovlaživač se uključuje i isključuje, neprestano održavajući zadanu vlažnost

različiti modeli ultrazvučnih ovlaživača zraka omogućavaju vam da prikažete stvarnu vlažnost u sobi, uništite mikrobe u vodi, imate dodirne tipke

male veličine

vlaži zrak za više od 60%

ima moderan, elegantan dizajn

Nedostaci:

prinudna promena filtera svaka 2-3 meseca

nedostatak aromatizacije prostorije

posebna osjetljivost filtera na tvrdu vodu (potreba korištenja posebne demineralizirane vode)

„Pranje zraka“ kombinira funkcije ovlaživača i pročišćivača zraka. U tom se slučaju zrak vlaži plastičnim diskovima koji vodu pretvaraju u vodenu prašinu. Kao rezultat toga, nastaje ne samo vlaženje, već i pročišćavanje zraka od prašine, polena, mikroorganizama itd. Temeljna razlika između "pranja zraka" i tradicionalnih ovlaživača zraka je u tome što ovaj uređaj radi bez zamjenjivih filtera i ne treba potrošni materijal.

Dizajn "zraka za pranje" i njegov princip rada vrlo su originalni: sustav plastičnih diskova složenog hidrodinamičkog oblika rotira se u spremniku za vodu. Čestice prašine koje zagađuju zrak koji ulazi u uređaj nakupljaju ugrađeni uređaj za predionizaciju i talože se na diskovima te se nakon toga ispiraju vodom. Borba protiv mikroorganizama i bakterija vodi ISS ionizirajuće elektrode smještene u tavi. Na taj način, zajedno sa vlaženjem, „pranje vazduhom“ prirodno pročišćava vazduh - u posudi se nakupljaju prašina i prljavština. Ako želite stalno osjećati svjež i čist zrak u svojoj sobi (poput kiše), tada će se „pranje zraka“ lako nositi s tim zadatkom, a u sobama sa visokim sadržajem prašine ovaj je uređaj jednostavno potreban za brzu obnovu normalne mikroklime.

Prednosti:

radi na principu samoregulacije (bez higrostata)

postoji kapsula za aromatiziranje

iz njega ne izlazi para

različiti modeli mogu imati posebne filtre s ionizirajućim šipkama za biološko pročišćavanje zraka od raznih mikroorganizama

Nedostaci:

prilično velikih dimenzija

maksimalna vlažnost zraka - 60%

filteri na nekim modelima zahtijevaju periodičnu zamjenu

"Perilice za zrak" pogodne su za ljude kojima je potreban veoma čist zrak bez prašine (osobe koje pate od alergije sa bronhijalnom astmom), kao i za kuću u kojoj je popravka nedavno izvršena.

Klimatski kompleksi moderni su kućanski aparati koji provode brojne mjere za poboljšanje kvalitete zraka u kući.

Pročišćavanje zraka. U klimatskim kompleksima u pravilu se koristi nekoliko filtera: antibakterijski filter tipa HEPA (zadržavanje čestica visoke učinkovitosti), za čišćenje zraka od najmanjih čestica prašine, grinja, bakterija i ugljičnog filtra za uklanjanje neugodnih mirisa, duhanskog dima, gradskog smoga, izduvnih plinova. Proces vlaženja u klimatskom kompleksu odvija se prirodnim isparavanjem vode, kao i u ovlaživačima tradicionalnog tipa. Učinak vlaženja ovisi o vlažnosti u prostoriji, tj. Što je veća vlažnost zraka, to je niža brzina isparavanja vode, tj. vlažnost se automatski održava na optimalnom nivou.

Gotovo svi klimatski kompleksi opremljeni su ugrađenim ionizatorom zraka za obogaćivanje zraka negativnim ionima kisika, čija je količina u zraku modernih gradova, a posebno apartmana, prostorija sa puno uredske opreme izuzetno mala. Korištenjem ionizacije poboljšava kvalitet zraka, zrak postaje "živ". U klimatskim kompleksima pruža se mogućnost aromatizacije zraka uz pomoć posebne kapsule. Vaša će soba biti ispunjena ugodnom aromom, a aromatična ulja će smiriti nervni sistem, osloboditi napetosti i imati tonik efekat.

Klimatski kompleksi efikasno se koriste u stanovima, uredima, kozmetičkim salonima, seoskim kućama i vrtićima. Zahvaljujući vrlo učinkovitoj cirkulaciji zraka, idealna je za vrlo prašne ili dimne prostorije.

Prednosti:

multifunkcionalnost

mobilnost

Nedostaci:

ograničenje vlaženja zraka do 60%

ukupne dimenzije.

periodična zamjena potrošnog materijala (filtera)

Vrijedno je prijeći na što obratiti pažnju prilikom odabira određenog modela:

Površina prostorije i područje pokriveno određenim uređajem. U skladu s tim, nema smisla kupiti uređaj dizajniran za vlaženje površine 50-60 kvadratnih metara. m , ako je površina vaše sobe 15 četvornih metara. m . Uz to, malo je vjerovatno da ćete moći upotrijebiti 1 uređaj za vlaženje zraka u svim sobama kuće odmah, morate ga prenijeti s jednog mjesta na drugo

Kapacitet rezervoara za vodu. Za kompaktne ultra-ovlaživače ovlaživača, sigurnosna kopija je obično mala, do 5 litara (u suprotnom su dimenzije jedinice prilično ozbiljne). U pravilu je takva zapremina više nego dovoljna ako ovlaživač ostane uključen noću. Pored toga, ako proizvođač navede koliko zraka može proći kroz aparat (na primjer, prilikom čišćenja ili pranja), poželjno je da cjelokupna količina zraka u sobi prođe kroz filtere najmanje 2 puta u satu

Funkcija održavanja vlažnosti na zadanom nivou. Na taj način ćete spriječiti da zrak ostane zarobljen u sobi, sprečavajući pojavu vlage.

Potrošnja energije. Uopće, uređaji su ekonomičniji, ali što je veća snaga, brže je vlaženje. Ovdje biste već trebali početi od svojih potreba, odabrati ono što je za vas najvažnije - performanse ili ekonomičnost

Potrošnja vode mjeri se u litrama po litri u gramima ili gramima na sat. Većina vlaživača za domaćinstvo troši od 8 do 12 litara na sat, a to je sasvim dovoljno

Tajmer će dodati pogodnost za upotrebu: na primjer, isključite uređaj nakon određenog vremena

Razina zaslona (5-70 dB) određena je dizajnom uređaja, brzinom ventilatora. Najmanji modeli dizajnirani su za spavaće sobe. Što je niži ovaj parametar, ugodniji je san kad uređaj radi.

Filteri Ovlaživač može biti opremljen predfiltorom - ovo je mehanički „grubi“ filter za velike primene. Više "tanjih" filtera očistiće zrak od grinja, poput gljivica, biljnog polena i bakterija (HEPA, ULPA, elektrostatički i fotokatalizni). Fotokatalitički filtri smatraju se najboljim i povijesno najnovijim filtrima, a istovremeno su i izdržljivi

Molimo obratite pažnju i na kvalitetu vode koja se može sipati u rezervoar: destilirana ili direktno iz slavine.

Svi ovlaživači zraka dizajnirani su za rad u jednom zatvorenom prostoru, jednostavni su za upotrebu i dizajnirani su za non-stop rad. Bez obzira na vrstu, ovlaživači zraka imaju vrlo nizak nivo buke.

Korištenje ovlaživača zraka će koristiti ne samo vama i vašoj djeci već i svemu što vas okružuje: kućnim ljubimcima, biljkama, pa čak i uređenju doma. Njihova upotreba povoljno će uticati na vaše blagostanje i raspoloženje.

Kako odabrati ovlaživač?
Kako odabrati ovlaživač?
Kako odabrati ovlaživač?
Kako odabrati ovlaživač? Kako odabrati ovlaživač? Kako odabrati ovlaživač?Home | Articles

November 28, 2022 16:40:20 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting