Kako odabrati navigatora

Život moderne osobe apsolutno je nemoguće zamisliti bez GPS navigatora. Ovi prekrasni uređaji pravo su otkriće za putnike i one koji cijene svoje vrijeme i ne žele ga provesti lutajući beskrajnim labirintima velikih gradova. Navigatori kombiniraju funkcije GPS prijamnika i računala. Prijemnik je usredotočen na obradu satelitskih signala, računalo je zauzeto njihovim dekodiranjem. Većina kućnih navigacijskih uređaja podržava sustav Navstar koji je u vlasništvu Ministarstva obrane Sjedinjenih Država. Sateliti Navstar nalaze se na udaljenosti od 20180 km. Glavni konkurent Navstaru je sustav Glonass. Satelitska konstelacija ovog sustava i prava na njegovo korištenje pripadaju ruskom Ministarstvu obrane. Sateliti Glonass nalaze se u tri aviona na udaljenosti od 19100 kilometara. Europske, kineske i indijske tvrtke u fazi su razvoja svojih sustava. O odabiru navigatora razgovarat ćemo kasnije.
Vrste navigatora
Među vrstama GPS navigatora postoje brodski, zrakoplovni, univerzalni, motocikl, bicikl, modeli automobila. Možda su najpopularniji među stanovnicima grada automobilski navigatori, pa je pitanje kako odabrati automobilski navigator danas vrlo popularno. Ova vrsta navigatora opremljena je glasovnim mehanizmom koji predlaže rutu, funkciju izračuna rute i mogućnost preuzimanja karata grada.
Također, navigatori su podijeljeni u dvije velike skupine - neovisne i stacionarne. Samostalni ne zahtijevaju vanjsko računalo da bi funkcionirao. Imaju zaslon koji odražava potrebne informacije. Te uređaje napaja ugrađena baterija velikog kapaciteta. Navigatori dizajnirani za automobil miruju. Naplaćuju se iz upaljača.
Dizajn navigatora
Na što još tražiti, kako sami odabrati GPS navigator? Ne brinite, dizajn je dovoljno jednostavan. Uređaj osim samog prijemnika uključuje i procesor, RAM, kućište opremljeno zaslonom i bateriju. Brzina GPS prijamnika ovisi o snazi ​​procesora ugrađenog u navigator. Što je snažniji, brže obavlja svoj posao (izračunavanje rute, učitavanje karata itd.). Parametar snage mjeri se u megahercima. Pokazatelj frekvencije kreće se od 266 do 600 MHz. Svakako obratite pažnju na ovaj parametar.
CPU
Procesor je skup čipova koji vrši proračune za određivanje koordinata. Također je odgovoran za primanje signala. Danas su najpopularniji čipovi SiRF Star III, SiRF Atlas III i SiRF Atlas IV i SiRF 3i. Najnovije generacije navigatora koriste hardverski grafički akcelerator ugrađen u procesorski kristal. Potrebno je prikazati video koji nije prilagođen navigacijskom uređaju i izraditi 3D modele svih vrsta zgrada prikazanih na navigacijskim kartama.
Navigacijski procesori pokreću se sustavima WAAS / EGNOS. Dizajnirani su kako bi poboljšali točnost pozicioniranja. Suvremeni procesori imaju mogućnost primijeniti ispravke na tim sustavima. Međutim, korekcije sustava rade samo na onim mjestima gdje postoje bazne stanice koje ih prenose.
Druga vrsta čipseta iz SiRF-a - Centrality Atlas III, postupno stječe popularnost među korisnicima navigatora. Potrošnja energije im je relativno niska i podržavaju oko 51 kanal. Jasno prateći satelite, ti čipseti koriste svoje signale za rad s određivanjem koordinata. Ipak, danas su ovi modeli čipova znatno inferiorniji od razvoja SiRF Star Atlas IV i SiRF 3i +, koji podržavaju do 64 paralelna kanala.
Vrijeme početka
Vrijeme početka za svaki model može biti različito. Odvojite takozvani hladni, topli i vrući početak rada.
Hladan start. Ako je GPS isključen iz napajanja dulje vrijeme, postupak hladnog pokretanja nastavit će s radom, djelomično koristeći informacije pohranjene u memoriji uređaja. Unatoč činjenici da će informacije biti pomalo zastarjele, još uvijek se mogu koristiti za ulazak u operativni način. Vrijeme hladnog starta može trajati od 100 do 300 sekundi.
Topli početak. Proces koji započinje kad se uređaj kratko isključi. Samo vrijeme starta relativno je kratko u usporedbi s istim hladnim startom - od 1 do 60 sekundi. Istodobno, GPS prijamnik u svoju memoriju pohranjuje sve informacije o satelitima, vremenu i koordinatama sustava. Trebat će vam samo nekoliko desetaka sekundi da u potpunosti vratite rad prijemnika u uobičajeni način.
Vruć početak. Gotovo trenutačni način oporavka GPS-a, primjenjiv nakon gubitka napajanja uslijed gubitka satelitskog signala. To se, na primjer, događa kada se nađete u tunelu. Kada se dogodi takav slučaj, iako se komunikacija sa satelitom gubi, zadržavaju se pouzdane informacije u vezi s koordinatama mjesta. Ostaje spremljeno s prethodnog koordinatnog mjesta. Vrijeme vrućeg starta obično nije duže od deset sekundi. Što je niži ovaj pokazatelj, vaš prijemnik preciznije prati datu rutu.
Podaci o vašoj lokaciji ažuriraju se velikom brzinom. Ovaj je parametar jednak pokazatelju u rasponu od 0,1 do 10 puta / s. Velika većina modela svake sekunde ažurira svoje podatke o lokaciji. Vodeći pokazatelj prijemnika za ovaj parametar je 10 ažuriranja u sekundi.
Rad navigatora vrlo je usko povezan s mobilnim mrežama. Najčešći od njih su samo dva, to su GSM i 3G. Mobilne mreže koriste se kako bi se osiguralo da izračun lokacije bude što precizniji i brži. Interakcija s mobilnim mrežama proširuje mogućnosti uređaja. Među takvim mogućnostima su preuzimanje karte položaja satelita u odnosu na teren, određivanje vremena i mjesta korisnika. Ova se opcija provodi pomoću GPRS veze putem Interneta.
Ispravci tačnosti koordinata
Ova je opcija dostupna u gotovo svim modernim modelima navigatora. Govorimo o korekcijama posebnih sustava koji služe za povećanje pokazatelja točnosti koordinata. Sustavi se nazivaju WAAS i EGNOS. Međutim, opcija se provodi samo na teritorijima na kojima se nalaze bazne stanice, sposobne za prijenos tih ispravki. Vrijeme provedeno na izračunavanju koordinata u mikrokrugu odgovara vremenu dok radio valovi prijeđu udaljenost od satelita do mikrosklopa kontrolera.
Sustav EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Services) stvoren je posebno za povećanje preciznosti navigacijskih uređaja iz satelitske skupine. Sustav djeluje na europskom teritoriju. U Rusiji je, nažalost, gotovo nemoguće koristiti sustav. Izuzetak su Lenjingradska, Smolenska, Pskovska i Novgorodska regija, kao i Republika Karelija. Na tim teritorijima uspostavljaju se bazne stanice čije su koordinate unaprijed poznate. Stanice primaju podatke sa satelita i njihove koordinate. Kao rezultat, stanice izračunavaju pogrešku koja je relevantna za određeno vrijeme i mjesto. Postoji nekoliko razloga za pojavu pogreške: kašnjenja u ionosferi, nevažni vremenski uvjeti, pogreške u neposrednom položaju satelita i neki drugi.
WAAS (Wide Area Augmentation System) djeluje na isti način kao i EGNOS. Sustav ispravlja podatke primljene sa satelita. Ovim postupkom upravljaju bazne stanice. Stanice ispravljaju podatke pomoću posebnih ispravki, dok su same stanice instalirane izravno u uslužnim područjima WAAS-a. Sustav se ne odnosi na područja Ruske Federacije, ali djeluje unutar Sjedinjenih Država.
Prikaz
Zaslon je dio navigatora, bez kojeg jednostavno niste mogli saznati ništa, ni svoje koordinate, ni druge podatke. Zaslon prikazuje sve potrebne informacije o mjestu, a također simulira kartu područja. Uz to, zaslon vam pokazuje putanju vaše rute. Svi moderni modeli koji su danas predstavljeni na tržištu kućanskih aparata opremljeni su zaslonima u boji. Dijagonala zaslona može biti do 7 inča. Minimalna veličina je 3,5 inča. Naravno, velika dijagonala zaslona pruža maksimalnu udobnost pri korištenju GPS prijamnika. Važan parametar zaslona je razlučivost zaslona. Što se tiče broja piksela, vrijednost ovog parametra kreće se od 320 do 800 jedinica. Ako korisnik često gleda zaslon iz daljine, veličina zaslona može igrati važnu ulogu u donošenju konačne odluke o kupnji.
Najveći broj modela opremljen je zaslonom osjetljivim na dodir. Ova odluka proizvođača diktirana je sigurnosnim mjerama. Sada ćete, dok vozite automobil, potrošiti minimum svoje pažnje na navigator. Da biste kartu premjestili kamo želite, samo trebate kliznuti prstom po zaslonu.
Uz to, zaslon osjetljiv na dodir prikladniji je za vaš uređaj za obavljanje multimedijskih funkcija. Potrebne tipke, bez obzira na način rada uređaja, bilo da se radi o navigaciji ili reprodukciji datoteka, automatski se prikazuju. Također, možete prilagoditi razinu svjetline i prikazati vrijeme pozadinskog osvjetljenja na GPS-navigatoru. Svijetli zaslon s osvjetljenjem vrlo je prikladan za vozače koji slijede rutu, uključujući i u mraku. Pozadinsko osvjetljenje čini zaslon svjetlijim i omogućuje vam upotrebu GPS-a noću.
Memorija navigatora
Ugrađena memorija navigatora omogućuje vam istovremeno učitavanje jedne ili nekoliko karata u uređaj. Na broj kartica koje se mogu izravno učitati utječe količina ugrađene memorije uređaja. Sukladno tome, što se istovremeno učita više karata, to su bolje performanse vašeg GPS prijamnika. Brojni uređaji mogu se nadograditi povećanjem količine ugrađene memorije. Ovaj parametar postaje važan ako je u uređaj nemoguće učitati sadržaj s prijenosnih memorijskih kartica. Svi GPS navigatori opremljeni su posebnim utorima za memorijske kartice. Između ostalog možete koristiti i memoriju svog GPS uređaja za pohranu medijskih datoteka.
Softver
Navigatori se, kao i bilo koja druga oprema na tržištu, neprestano moderniziraju. To diktira visoka razina natjecanja. Konkurencija utječe ne samo na same GPS prijamnike, već i na razne srodne proizvode. Na primjer softver. Postoje deseci konkurentskih tvrtki među proizvođačima softvera za navigatore. Reći ćemo vam o najpopularnijem softveru s ovog dugog popisa.
Navitel. Softver ruske tvrtke koja je obdarena svim potrebnim funkcijama i najneophodnijim sadržajem. Pomoću Navitela možete optimalno izračunati svoje rute. Navitel, što je važno, podržava mogućnost preuzimanja podataka o prisutnosti ili odsutnosti gužve u prometu.
Danas Navitel podržava mape gradova Ruske Federacije.
Garmin. Softver s vodećeg tržišta navigacijskih uređaja smatra se jednim od najboljih na svijetu. Garminov softver sadrži mape svih gradova i zemalja na svijetu. Softver ove tvrtke odlikuje se najvišom razinom sadržaja i sposobnošću rada s proizvodima najviših tehnologija. Sustav za prepoznavanje govora, sustav protiv krađe i Googleov sustav sinkronizacije podržani su softverom Garmin. Softver Garmin možda je najbolji izbor za ljude koji putuju svijetom.
Gradski vodič. Softver čija je glavna značajka svakodnevno pružanje ažuriranih karata grada i prometne situacije. Karte se također ažuriraju svakodnevno u automatskom načinu rada. Prometna situacija uključuje, između ostalog, i razne putokaze, ograničenja brzine i gužve u prometu. Uz to, Gradski vodič također je i 24-satna informativna usluga. Informacijske usluge uključuju pružanje informacija o gužvi u prometu i alternativnim opcijama rute. City Guide radi sa svim poznatim platformama. Među njima su poznati iOS, Android, Windows Mobile.
Sygic je inovativan softver u svijetu GPS navigacijskog softvera. Sygic Mobile Maps za mobilne uređaje temelji se na popularnim modernim platformama. Među njima su Windows Mobile, Symbian, Linux, Ios i drugi. Uz to, softver ima sučelje i glasovne naredbe na ruskom jeziku.
" Progorod ". Softver dizajniran za rad, uglavnom na teritoriju ruskih gradova. Razlikuje se visokim stupnjem detaljnosti karata terena. Grad je dizajniran za navigatore koji rade sa satelitima GLONASS. Sadržaj s kojim Progorod radi impresivan je. Broj naselja, pokrivači za krevet softver " Progorod " doseže 33 tisuće, a regija, ima oko pedeset. Cestovna mreža obuhvaćena kartama PO " Progorod " iznosi 800 tisuća kilometara. " Progorod " podržava Windows Mobile platformu i automobilske navigatore - PND, seriju klasičnih modela GPS-prijamnika.
IGO je softver dizajniran za cestovne mreže Moskve, Sankt Peterburga i Europe. Karakteristična karakteristika IGO-a je posebna tipkovnica. Tipkovnica ostavlja aktivne samo one tipke prilikom upisivanja naziva ulica, što je moguće kombinacijom već unesenih znakova.
TomTom je program koji se nalazi i na originalnim navigatorima i na uređajima trećih strana. Jedna od značajki je mogućnost preuzimanja najnovijih informacija s meteoroloških postaja.
Avtosputnik je ruski program koji pokriva više od 200 gradova u Rusiji, Ukrajini, Armeniji, Bjelorusiji, Kazahstanu i brojnim europskim teritorijima. Prema programu " Autosputnik " možete pretraživati ​​adrese, znajući samo kućni broj, ogradu ili strukturu. Omogućuje vam pretraživanje adresa ne samo prema kućnim brojevima, već i prema zgradama i objektima. Osim toga, uz pomoć " Avtosputnika " možete izgraditi rutu uzimajući u obzir prometne gužve.
Navteq je program koji trenutno pruža navigaciju u Moskvi i Moskovskoj regiji, Sankt Peterburgu i Lenjingradskoj regiji, kao i u Europi.
Kartice
U pravilu se proizvođači navigatora već unaprijed brinu o potrebnom softveru za svoje uređaje. Ugrađene karte, unaprijed instalirani softver čine vaš navigator potpuno spremnim za rad dok je još na izlogu.
Ako trebate preuzeti neki sadržaj i instalirati programe određenih proizvođača, sve to možete bez problema kupiti i instalirati. Najdetaljnije mape terena za GPS prijamnik i dalje treba kupiti zasebno ili ih učitati u memoriju s bilo kojeg prikladnog flash medija. Učitavanje se odvija putem odgovarajućih flash kartica, uložaka i sučelja.
Na kartama instaliranim u uređaju korisnik može označiti putne točke koje služe kao znakovi odredišta. U većini slučajeva to su razna mjesta za odmor. Ako su putnici unaprijed razradili rutu, međutočke će se smatrati ključnim oznakama rute i bit će povezane s bilo kakvim promjenama u smjeru kretanja, mjestima parkiranja, noćenjima, trajektima, mjestu atrakcija koje bi željeli posjetiti.
Rute
Kako mogu dobiti upute pomoću navigatora? Ruta je skup međutočaka smještenih duž ključnih dijelova rute. Jedna ruta može sadržavati najviše 50 putnih točaka. Trenutni model GPS prijamnika podržava oko 20 ruta. Neovisnim prebacivanjem navigatora, korisnika se vodi duž rute od točke do točke.
U ovom se slučaju korisnik kreće u odnosu na samo dvije točke - početnu i završnu točku. Ruta koja se sastoji od skupine malih dijelova bit će preciznija s obzirom na složenost cestovne mreže. Doista, u gotovo svim područjima kretanje, na ovaj ili onaj način, može biti otežano iz više razloga. To može uključivati ​​radove na cesti, prometne gužve, oznake na cestama i još mnogo toga.
Metode za stvaranje ruta
Automatsko generiranje. Metoda koja se smatra najprikladnijom i najučinkovitijom. Dostupan je u većini modernih modela navigatora. Korisnik postavlja krajnju točku. I navigator automatski izračunava rutu. Ovu metodu podržava funkcija " autorouting ". Automatsko usmjeravanje je automatsko usmjeravanje. Također, da biste implementirali funkciju automatskog usmjeravanja, u navigator morate učitati karte s trenutnim prometnim informacijama.
Spremljena staza. Prošavši određeni put, korisnik ga pretvara u rutu. Spremljena staza koristi se za daljnja putovanja ovom stazom.
Ručni unos međutočaka. Korisnik samostalno bira mjesta koja mu trebaju na karti i dodaje bodove. U tom slučaju možete sami odabrati nazive točaka.
Preuzmite s računala. Putne točke s osobnog računala možete učitati u memoriju uređaja duž rute. Sastavljeno unaprijed.
Odabir točaka s popisa. Ako je popis putnih točaka unaprijed pripremljen, korisnik može mijenjati redoslijed točaka dodavanjem ili uklanjanjem.
Ako ne želite propustiti točku koja vam treba. Postavite prilagođeno upozorenje. Alarm će se oglasiti kad se približite odabranoj točki. Uz to, navigator će procijeniti preostalu udaljenost do točke i vrijeme potrebno za njezino dostizanje. Navigator također zumira kartu kako bi olakšao upravljanje vozilom. Kad se dosegne željena točka, uređaj će se premjestiti na sljedeću točku, prema popisu koji ste naveli.
Pjesme
U GPS navigatorima staze su određeni slijed točaka koji odražava put koji ste prešli. Točke staze ponekad se miješaju s putnim točkama, ali to su različiti koncepti. Točke traga informiraju korisnika o koordinatama koje vrijede u zadanom trenutku vremena, o vrijednosti visine i brzine automobila. Brzina se izračunava na temelju susjednih koordinatnih točaka, kao i razlike izračunate prema vremenu snimanja. Staza ima mogućnost vratiti korisnika na početak puta. To se radi pomoću posebne funkcije koja se naziva trackback.
Pojedinosti
Pojedinosti rute karakterizira broj bodova na stazi. Proporcije su sljedeće: što je veći broj bodova na stazi, ruta je detaljnija. Broj bodova u stazi može se razlikovati. Modeli modernih navigatora mogu sadržavati do 5 tisuća točaka u stazi, dok jedna staza, ako je spremljena, ne može sadržavati više od 256 točaka. Sukladno tome, to ne utječe na najbolji način na kvalitetu detalja. Osim toga, spremljena staza ne ostavlja očitanja o nadmorskoj visini i vremenu, već samo koordinate. Također treba dodati da u isključenom stanju GPS uređaj neće snimati trag. Stoga će se povezivanje točaka odvijati prije isključivanja uređaja i neposredno nakon uključivanja.
Komutacija
Uključuju izmjenjive flash memorijske kartice, sučelja, utora dizajnirana za održavanje uređaja povezanim s mrežom.
Utori za memorijske kartice
Izmjenjive memorijske kartice koriste se za proširivanje ugrađene memorije GPS prijamnika. To je potrebno za proširenje mogućnosti navigatora. Detaljne karte, rute, putne točke možete pohraniti u velikim količinama ako koristite dodatnu memorijsku karticu. Postoji nekoliko vrsta memorijskih kartica koje rade s modernim modelima navigatora.
CompactFlash. Najčešća i najjeftinija vrsta memorijske kartice.
MicroSD (Micro Secure Digital) je vrsta flash memorijske kartice minimalne veličine. Moguće je nekoliko puta povećati veličinu memorije navigatora.
SD (Secure Digital) je najbrži standard od svih flash-memorijskih kartica koje rade s navigatorima. Osim povećane brzine prijenosa i snimanja podataka, ima i visok stupanj zaštite podataka. SD kartice su izdržljive, male i energetski učinkovite. Također možete staviti MMC kartice u utor za SD, ali ne možete staviti SD kartice u utor za MMC kartice.
Uložak. Uložak nije namijenjen za pohranu i prijenos datoteka, ali već sadrži sve potrebne karte područja. Patrone proizvode proizvođači navigatora.
Konektori
Većina navigatora opremljena je priključkom za slušalice. To je neophodno za implementaciju multimedijskih mogućnosti GPS uređaja. Te značajke uključuju reprodukciju glazbenih datoteka, video datoteka, snimanje zvuka na diktafon i sustav audio poruka.
Ulazi
Navigatori imaju AV ulaz. Može se koristiti za prijenos audio i video signala. Također se koristi za povezivanje signala s nekih prijenosnih uređaja. Na primjer, kamkorder ili TV tuner.
Sučelja
Bluetooth. Mogućnost prijenosa podataka bez upotrebe žica ili kabela. Bluetooth se koristi za preuzimanje novih karata i ruta na uređaj, kao i za prijenos potrebnih podataka na osobno računalo.
COM priključak ili RS-232. Još jedno sučelje za prijenos podataka koje se koristi na isti način kao i Bluetooth. Pomoću nje možete preuzeti karte, staze i rute. Nedavno je ova vrsta sučelja izgubila svoju popularnost. To je zbog činjenice da COM priključak pruža prilično malu brzinu prijenosa u usporedbi s analogima.
GSM / GPRS. Bluetooth modul koji omogućuje internetsku vezu. Modul može biti vanjski ili ugrađeni. Ovo sučelje preuzima podatke pomoću GPRS tehnologije. Međutim, da bi mogao koristiti ovu uslugu, vlasnik GPS navigatora mora kupiti zasebnu sim karticu. Pri crtanju rute zasigurno ćete morati uzeti u obzir postojeće prometne gužve i prometnu situaciju općenito. S obzirom na ovo stanje, korisnici preferiraju preglednik Opera mini, koji podržava GPRS tehnologija i ne zahtijeva ozbiljne financijske troškove prilikom preuzimanja podataka. Opera mini također zahtijeva interni modem i mogućnost vanjskog povezivanja s Internetom kako bi ga održao u pogonu. Ako vaš uređaj nema takve mogućnosti, u te svrhe možete koristiti CFIO-Bluetooth modul ili mobilni telefon.
USB (Univerzalna serijska sabirnica) je još jedno sučelje koje se koristi za prijenos podataka. Smatra se da je najprikladniji za upotrebu. Svi prijenosnici i osobna računala opremljeni su ovim sučeljem.
Standardi
GPS prijamnici koriste protokol prijenosa podataka NMEA 0183. Budući da je NNEA 0183 općeprihvaćeni standard, većina odgovarajućih uređaja prilagođena mu je. Protokol prijenosa podataka jamči kompatibilnost vašeg uređaja s popularnim softverom napisanim za podršku GPS navigaciji.
Dodatne funkcije
Navigatori danas slijede kurs koji su poduzeli proizvođači većine potrošačkih elektroničkih i digitalnih uređaja. Prije svega, govorimo o multifunkcionalnosti i svestranosti uređaja. Zbog trenutnih trendova, proizvođači su prisiljeni proizvoditi svoje uređaje s prilično velikim popisom dodatnih funkcija. Te funkcije uključuju sljedeće:
Daljinski upravljač. Uređaj koji daljinski upravlja navigatorom. Prisutnost daljinskog upravljača posljedica je multifunkcionalnosti uređaja. Konzola ima zasebne tipke za svaku funkciju.
Spikerfon. Korištenjem ove funkcije telefon možete komunicirati pomoću mikrofona i zvučnika te Bluetooth veze. Funkcija je prikladna za telefonske razgovore tijekom vožnje jer ne treba odvlačiti pažnju s vožnje.
MP3 uređaj. Ugrađeni uređaj značajka je koja stječe sve veću popularnost među korisnicima. Uređaj vam omogućuje slušanje glazbe i drugih audio datoteka pročitanih s prijenosne flash kartice.
Ugrađene igre. Savršeno će se nositi s vašom čežnjom tijekom dugih čekanja u gužvama na autocestama u velikim gradovima.
Ugrađeni snimač glasa. Korisniku je potreban diktafon kada stvara audio snimke ili kratke glasovne bilješke.
FM odašiljač. Ovo je radio odašiljač. Emitira zvuk na obični radio snimač i radi u FM valnom rasponu. Korisnik, da bi koristio odašiljač, mora postaviti slobodnu frekvenciju na navigatoru i magnetofonu. Slobodna frekvencija znači frekvenciju koju ne zauzima, na primjer, nijedna radio stanica. Odašiljač vam omogućuje slušanje medijskih datoteka, zvučnih zapisa i upita izravno kroz zvučnike automobila. Međutim, kod upotrebe odašiljača često se javljaju poteškoće. Primjerice, prilikom ulaska na teritorij na kojem frekvenciju koju koristi zauzima radio zrak. U ovom će slučaju rad odašiljača biti kompliciran smetnjama, u takvim situacijama može biti prilično teško pronaći novu frekvenciju.
Magnetski kompas. Koristi informacije sa satelita. Važno je napomenuti da kompas ne prekida svoj rad čak i kad je GPS navigator isključen.
Video. Funkcija omogućuje pregled video datoteka u formatima koje uređaj podržava izravno na zaslonu GPS prijamnika.
Fotografija. Zasloni u boji modernih navigatora omogućuju vam pregled svih vrsta grafičkih datoteka bez gubitka kvalitete slike. Grafičke datoteke uključuju fotografije.
Zaključak
Kao što i sami vidite, odabir navigatora prilično je težak zadatak. Postupak odabira također je kompliciran redovitim ažuriranjem raspona modela navigatora i beskrajnim kompliciranjem funkcionalnosti ovih uređaja. Pojavio se softver za ove uređaje, detalji kartica i performanse čipova dosegli su neviđenu visinu. Najjednostavniji uređaji dosegli su razinu višenamjenskih uređaja koji imaju sposobnost kombiniranja mnogih uređaja. Ipak, sigurni smo da ćete napraviti pravi izbor, jer sada znate sve o GPS navigatorima.

Kako odabrati navigatora
Kako odabrati navigatora
Kako odabrati navigatora
Kako odabrati navigatora Kako odabrati navigatora Kako odabrati navigatoraHome | Articles

November 29, 2022 12:45:42 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting