Kako odabrati navigator

Život moderne osobe apsolutno je nemoguće zamisliti bez GPS navigatora. Ovi čudesni uređaji su pravo otkriće za putnike i one koji cijene svoje vrijeme i ne žele ga potrošiti na lutanje u beskrajnim labirintima velikih gradova. Navigatori kombiniraju funkcije GPS prijamnika i računala. Prijemnik je fokusiran na obradu satelitskih signala, računar ih dešifrira. Većina kućnih navigatora podržava sustav Navstar, čija prava na korištenje pripadaju Ministarstvu obrane Sjedinjenih Država. Sateliti Navstar nalaze se na udaljenosti od 20 180 km . Glavni konkurent Navstara je sistem Glonass. Satelitska zviježđa ovog sustava i prava na njegovo korištenje pripadaju ruskom Ministarstvu obrane. Sateliti Glonass smješteni su u tri ravnine na udaljenosti od 19.100 kilometara . U fazi razvoja njihovih sistema su evropske, kineske i indijske kompanije. Kako odabrati navigator, raspravljat ćemo kasnije.

Vrste navigatora

Među vrstama GPS navigatora postoje morski, zračni, univerzalni, motocikl, bicikli, automobili. Možda su najpopularniji među stanovnicima gradova upravo automobilski navigatori, pa je pitanje kako izabrati automobilski navigator ovih dana vrlo popularno. Ova vrsta navigatora opremljena je govornim motorom koji kaže rutu, funkciju izračunavanja rute i mogućnost preuzimanja karata gradova.

Navigatori su također podijeljeni u dvije velike grupe - neovisne i stacionarne. Nezavisni ne trebaju vanjsko računalo za funkcioniranje. Imaju displej koji odražava potrebne informacije. Ove uređaje pokreće ugrađena baterija velikog kapaciteta. Navigacijski uređaji dizajnirani za automobil su nepomični. Naplaćuju ih upaljačem.

Dizajn navigatora

Šta još potražiti, kako sami odabrati GPS navigator? Ne brinite, jer je uređaj dizajniran prilično jednostavno. Uređaj uključuje, osim samog prijemnika, procesor, RAM memoriju, kućište opremljeno displejom i bateriju. Brzina GPS prijemnika ovisi o snazi ​​procesora ugrađenog u navigator. Što je moćniji, to brže obavlja svoj posao (računanje rute, učitavanje karata itd.). Parametar snage se mjeri u megahercima. Indikator frekvencije se kreće od 266 do 600 MHz. Obavezno obratite pažnju na ovaj parametar.

CPU

Procesor je skup čipova koji vrši proračune za određivanje koordinata. Takođe je odgovoran za prijem signala. Danas se SiRF Star III, SiRF Atlas III i SiRF Atlas IV i SiRF 3i smatraju najpopularnijim. Posljednje generacije navigatora koriste hardver grafičkog akceleratora ugrađen u procesorski čip. Potrebno je prikazati video koji nije prilagođen navigacijskom uređaju i stvoriti 3D modele raznih građevina prikazanih na navigacijskim kartama.

Navigacijski procesori pokreću WAAS / EGNOS sisteme. Dizajnirani su tako da poboljšaju tačnost pozicioniranja. Savremeni procesori imaju mogućnost primjene ispravki na ove sisteme. Međutim, sistemske korekcije djeluju samo na mjestima gdje su prisutne bazne stanice koje ih prenose.

Druga vrsta čipseta iz SiRF - Centrality Atlas III, postepeno dobija na popularnosti među korisnicima navigatora. Razina njihove potrošnje energije relativno je niska, osim toga, podržavaju oko 51 kanala. Jasnim praćenjem satelita, ovi skupovi čipova koriste svoje signale za rad sa pozicioniranjem. Ipak, danas su ovi modeli čipova znatno inferiorniji od razvoja SiRF Star Atlas IV i SiRF 3i +, koji podržavaju do 64 paralelna kanala.

Vrijeme početka

Vrijeme početka u svakom modelu može biti različito. Dijeljen je takozvani hladni, topli i topli početak rada.

Hladni početak. Ako je GPS odavno isključen iz napajanja, postupak hladnog pokretanja nastavit će s radom, djelomično koristeći informacije pohranjene u memoriji uređaja. Unatoč činjenici da će informacije biti pomalo zastarjele, ipak se mogu koristiti za prelazak u radni režim. Vrijeme hladnog pokretanja može trajati od 100 do 300 sekundi.

Topli početak. Proces koji započinje kad se uređaj na kratko isključi. Samo vrijeme lansiranja je relativno kratko u usporedbi s istim hladnim startom - od 1 do 60 sekundi. Istovremeno, GPS-prijemnik pohranjuje u svoju memoriju sve informacije o satelitima, sistemskom vremenu i koordinatama. Trebat će vam samo nekoliko desetina sekundi da biste potpuno vratili prijemnik u svoj uobičajeni način rada.

Hot start. Način gotovo trenutnog nastavka GPS-a, primjenjiv nakon gubitka snage zbog gubitka satelitskog signala. To se događa, na primjer, kada se nađete u tunelu. U slučaju takvog slučaja, veza sa satelitom se gubi, ali se pohranjuju pouzdane informacije u vezi koordinata lokacije. Ostaje spremljena s prethodne lokacije koordinata. Vruć start obično traje ne više od deset sekundi. Što je niži ovaj indikator, tačnije vaš prijemnik prati datu rutu.

Podaci o vašoj lokaciji ažuriraju se velikom brzinom. Ovaj je parametar jednak indikatoru u rasponu od 0,1 do 10 puta / s. Velika većina modela ažurira podatke o lokaciji svake sekunde. Vodeći indikator prijemnika za ovaj parametar je 10 ažuriranja u sekundi.

Rad navigatora je jako usko povezan s mobilnim mrežama. Najčešća od njih su samo dva, to su GSM i 3G. Mobilne mreže koriste se za točniji i brži izračun lokacije. Interakcija s mobilnim mrežama proširuje mogućnosti uređaja. Među tim značajkama je učitavanje karte položaja satelita u odnosu na područje, određivanje vremena i lokacije korisnika. Ova se opcija provodi pomoću GPRS veze putem Interneta.

Korekcije tačnosti tačnosti

Ova je opcija dostupna u skoro svim modernim modelima navigatora. Govorimo o izmjenama i dopunama posebnih sistema koji služe za povećanje indeksa tačnosti koordinata. Sistemi se nazivaju WAAS i EGNOS. Međutim, opcija se implementira samo na teritorijima na kojima se nalaze bazne stanice sposobne da šalju te izmjene. Vrijeme potrebno za izračunavanje koordinata u mikro krugu odgovara vremenu koje radio talasi prelaze udaljenost od satelita do mikro kruga regulatora.

EGNOS (European Geostationary Navigation Services Overlay Services) sistem kreiran je posebno za povećanje tačnosti navigacijskih instrumenata iz satelitske grupe. Sistem funkcioniše na evropskom teritoriju. U Rusiji je, nažalost, gotovo nemoguće koristiti sistem. Izuzeci su Lenjingradska, Smolenska, Pskovska i Novgorodska oblast, kao i Republika Karelija. Na ovim su teritorijama uspostavljene bazne stanice, čije su koordinate unaprijed poznate. Stanice primaju podatke sa satelita i njihovih koordinata. Kao rezultat toga, stanice izračunavaju grešku relevantnu za određeno vrijeme i lokaciju. Nekoliko je razloga za pojavu pogreške: kašnjenje ionosfere, loši vremenski uvjeti, pogreške u direktnoj lokaciji satelita i neki drugi.

WAAS (sistem proširenja širokog područja) ima isti princip rada kao i EGNOS. Sistem ispravlja podatke primljene od satelita. Taj proces kontroliraju bazne stanice. Stanice ispravljaju podatke pomoću posebnih korekcija; same stanice se instaliraju izravno u WAAS servisnim područjima. Sistem se ne odnosi na teritorije Ruske Federacije, ali djeluje unutar Sjedinjenih Država.

Prikaz

Zaslon je dio navigatora, bez kojeg jednostavno ne biste mogli znati ništa, osim vaših koordinata, kao ni drugih podataka. Zaslon prikazuje sve potrebne informacije o lokaciji, a također simulira i kartu područja. Osim toga, na ekranu pratite putanju svoje rute. Svi moderni modeli koji su danas predstavljeni na tržištu kućanskih uređaja opremljeni su zaslonom u boji. Veličina ekrana može dostići 7 inča . Minimalna veličina je 3,5 inča . Naravno, velika dijagonala ekrana pruža maksimalnu udobnost tokom rada sa GPS-prijemnikom. Važan parametar prikaza je rezolucija ekrana. Prema broju piksela vrijednost ovog parametra je od 320 do 800 jedinica. Ako korisnik često gleda ekran iz daljine, veličina zaslona može igrati važnu ulogu u donošenju konačne odluke o kupnji.

Najveći broj modela opremljen je zaslonom osjetljivim na dodir. Ova odluka proizvođača diktirana je sigurnosnim mjerama. Sada, dok vozite automobil, najmanje ćete pažnje potrošiti na navigatoru. Da biste kartu premjestili na mjesto gdje trebate, samo morate prelaziti prstom preko ekrana.

Pored toga, dodirni zaslon je praktičniji kada vaš uređaj obavlja multimedijske funkcije. Potrebne tipke, bez obzira na način na koji uređaj radi, bilo da se radi o navigaciji ili reproduciranju datoteka, automatski se prikazuju na ekranu. Takođe, možete podesiti nivo svjetline i vrijeme pozadinskog osvjetljenja displeja na GPS navigatoru. Svijetli i osvijetljeni displej je vrlo prikladan za vozače koji prate rutu, uključujući u mraku. Pozadinsko osvjetljenje povećava svjetlinu slike na ekranu i omogućava vam upotrebu GPS-a u mraku.

Memorija Navigatora

Ugrađena memorija navigatora omogućuje vam istovremeno učitavanje jedne ili više karata u uređaj. Na broj kartica koje možete direktno učitati utječe količina interne memorije uređaja. U skladu s tim, što više karata učitanih istovremeno, veće su performanse vašeg GPS-prijemnika. Broj uređaja može se nadograditi povećanjem količine interne memorije. Ovaj je parametar od velike važnosti ako nije moguće preuzeti sadržaj s izmjenjivih memorijskih kartica na uređaj. Posebni utora za memorijske kartice opremljeni su svim GPS navigatorima. Možete koristiti memoriju svog GPS uređaja, između ostalog, za pohranu medijskih datoteka.

Softver

Navigatori se, kao i svaka oprema na tržištu, stalno nadograđuju. To diktira visok nivo konkurencije. Konkurencija ne utječe samo na sam GPS prijemnike, već i na razne povezane proizvode. Na primjer, softver. Deseci konkurentskih kompanija među proizvođačima softvera za navigatore. Razgovarat ćemo o najpopularnijem softveru s ove duge liste.

Navitel. Softver ruske kompanije koji je obdaren svim potrebnim funkcijama i najpotrebnijim sadržajem. Koristeći Navitel možete optimalno izračunati svoje rute. Navitel, što je važno, podržava mogućnost preuzimanja podataka o prisutnosti ili odsutnosti prometnih gužvi.

Danas Navitel podržava mape gradova Ruske Federacije.

Garmin. Softver vodećeg tržišta za navigacijske uređaje smatra se jednim od najboljih na svijetu. Garmin softver sadrži mape svih gradova i država svijeta. Softver ove kompanije odlikuje se najvišim nivoom sadržaja i mogućnostima rada s proizvodima najviše tehnologije. Sistem prepoznavanja govora, protuprovalni sistem, sistem sinkronizacije s Googleom - sve to podržava Garminov softver. Garmin softver je vjerovatno najbolji izbor za ljude koji putuju po svijetu.

Vodič gradom. Softver, čija je glavna značajka svakodnevno pružanje ažuriranih karata grada i prometnih uvjeta. Karte se takođe svakodnevno ažuriraju u automatskom režimu. Pod prometnom situacijom, između ostalog, podrazumijeva i razne prometne znakove, ograničenje brzine, prometne gužve. Pored toga, City Guide je i 24-satna informativna služba. Informacijske usluge uključuju pružanje informacija o saobraćaju i alternativne mogućnosti rute. City Guide surađuje sa svim poznatim platformama. Među njima su poznati ios, android, windows mobile.

Sygic - softver povezan sa inovativnim softverom u svijetu GPS navigacijskog softvera. Mobilni uređaji Sygic Mobile Maps zasnivaju se na popularnim modernim platformama. Među njima su Windows Mobile, Symbian, Linux, Ios i drugi. Pored toga, softver ima sučelje i glasovne naredbe na ruskom jeziku.

"Grad". Softver dizajniran za rad, uglavnom u gradovima Rusije. Sadrži mape visokog stepena detalja u tom području. Progorod je dizajniran za navigatore koji rade sa satelitima GLONASS. Sadržaj s kojim Progorod radi je impresivan. Broj naselja obuhvaćenih softverom Progorod doseže 33 tisuće, a postoji pedesetak regija. Cestovna mreža uključena u softverske mape Progorod iznosi 800 hiljada kilometara. Progorod podržava Windows Mobile platformu i automobilske navigatore - PND, seriju klasičnih modela GPS prijemnika.

IGO - softver dizajniran za putne mreže u Moskvi, Sankt Peterburgu i Evropi. Izrazita karakteristika IGO-a je njegova posebna tastatura. Tipkovnica ostavlja samo one tipke koje su aktivne kada upišete imena ulica koja su moguća pomoću kombinacije već unesenih znakova.

TomTom je program koji se nalazi i na originalnim navigatorima i na uređajima drugih proizvođača. Jedna od karakteristika je mogućnost preuzimanja najnovijih informacija s meteoroloških stanica.

Autosatelit je ruski program koji pokriva više od 200 gradova i gradova Rusije, Ukrajine, Jermenije, Belorusije, Kazahstana i niza evropskih teritorija. Prema programu "Autosatelit" možete tražiti adrese, znajući samo broj kuće, zgrade ili građevine. Omogućuje vam traženje adresa ne samo po kućnim brojevima, već i po zgradama i strukturama. Pored toga, pomoću "Autosatelita" možete izgraditi rutu uzimajući u obzir prometne gužve.

Navteq je program koji trenutno pruža navigaciju do Moskve i Moskve, Sankt Peterburga i Lenjingradske regije, kao i Evrope.

Karte

Proizvođači navigatora u pravilu već unaprijed brinu o potrebnom softveru za svoje uređaje. Ugrađene mape, unaprijed instalirani softver čine da vaš navigator u potpunosti funkcionira kada je još uvijek u prodavaonici.

Ako trebate preuzeti određeni sadržaj i instalirati programe određenih proizvođača, sve to lako možete kupiti i instalirati. Najpotpunije mape terena za GPS prijemnik i dalje je potrebno kupiti odvojeno ili učitati u memoriju s bilo kojeg pogodnog flash medija. Preuzimanje se vrši preko odgovarajućih flash kartica, uložaka i sučelja.

Na mapama instaliranim na uređaju korisnik može naznačiti putne točke koje služe kao znakovi odredišta. U većini slučajeva to su različita mjesta za odmor. Ako su putnici unaprijed odredili rutu, putne će se točke smatrati ključnim oznakama rute i bit će povezane s bilo kojim promjenama smjera, mjesta parkiranja, noćenja, prijelaza, lokacija atrakcija koje bih želio posjetiti.

Rute

Kako doći do uputstava pomoću navigatora? Ruta - skup putnih točaka koji su sekvencijalno smješteni na ključnim dijelovima staze. Jedna ruta može sadržavati ne više od 50 putnih točaka. Savremeni model GPS prijemnika podržava oko 20 ruta. Nezavisno uključivanje navigatora, korisnik se prati duž rute od točke do točke.

U tom se slučaju korisnik pomiče u odnosu na samo dvije točke - početak i kraj. Ruta koja se sastoji od grupe malih dionica bit će preciznija s obzirom na složenost putne mreže. Doista, u gotovo svim područjima promet, na ovaj ili onaj način, može biti otežan iz više razloga. Među njima mogu biti radovi na cestama, prometne gužve, markiranje i još mnogo toga.

Načini kreiranja ruta

Automatska generacija. Metoda, koja se smatra najpovoljnijom i najučinkovitijom. Dostupna je u većini modernih modela navigatora. Korisnik postavlja krajnju točku. A navigator automatski izračunava rutu. Ova metoda je podržana funkcijom "auto-outing". Automatsko usmjeravanje je automatsko usmjeravanje. Također, za implementaciju funkcije automatskog izlaska potrebno je učitati karte s trenutnim podacima o prometu u navigator.

Spremljena staza. Nakon što je prošao određeni put, korisnik ga pretvara u rutu. Spremljena staza koristi se u budućim putovanjima ovom stazom.

Ručno unošenje putnih tačaka. Korisnik samostalno bira mjesta koja su mu potrebna na karti i dodaje bodove. Imena bodova u ovom slučaju možete odabrati vlastite.

Preuzmite sa PC-a. Na ruti možete preuzeti putne točke sa svog osobnog računara u memoriju uređaja. Sastavljeno unaprijed.

S popisa odaberite bodove. Ako je popis putnih točaka pripremljen unaprijed, korisnik ima priliku mijenjati redoslijed točaka dodavanjem ili uklanjanjem.

Ako ne želite propustiti točku koja vam je potrebna. Podesite poseban signal upozorenja. Signal će se oglasiti kada se približite tački po vašem izboru. Uz to, navigator će procijeniti udaljenost preostalu do točke i vrijeme koje je potrebno da bi se postigla. Navigator će takođe zumirati kartu kako bi pojednostavio manevriranje automobilom. Kad dosegne željenu točku, uređaj će preći na sljedeću točku, prema popisu koji ste zadali.

Tragovi

U GPS-navigatorima staze su određeni niz točaka koji odražava put kojim ste putovali. Pravacne točke ponekad se miješaju sa točkama, ali to su različiti koncepti. Točke staze informiraju korisnika o koordinatama koje su relevantne za određenu minutu vremena, o vrijednosti visine i brzine automobila. Brzina se izračunava na osnovu susjednih koordinatnih točaka, kao i razlike izračunate vremenom snimanja. Staza ima mogućnost vratiti korisnika na početak putanje. To se postiže posebnom funkcijom koja se zove trackback.

Detalj

Detalj rute karakterizira broj točaka u stazi. Proporcije su sljedeće: što je veći broj točaka u stazi, veći je detalj rute. Broj bodova u zapisu može biti različit. Modeli modernih navigatora mogu sadržati do 5 tisuća točaka u zapisu, dok jedna pjesma, ako je spremljena, ne može sadržavati više od 256 točaka. Prema tome, to ne utječe na kvalitetu detalja na najbolji način. Osim toga, spremljena staza ne ostavlja visinu i vrijeme, već samo koordinate. Također je vrijedno dodati da GPS uređaj u isključenom stanju neće snimati zapis. Stoga će se povezivanje točaka dogoditi prije isključivanja uređaja i odmah nakon uključivanja.

Komutacija

Oni uključuju uklonjive flash memorijske kartice, sučelja, utore dizajnirane za održavanje vašeg uređaja na mreži.

Prorezi za memorijske kartice

Izmjenjive memorijske kartice koriste se za povećanje količine interne memorije GPS prijemnika. Ovo je potrebno da biste proširili mogućnosti navigatora. Možete pohraniti detaljne mape, rute, međutočke u velikom broju ako koristite dodatnu memorijsku karticu. Postoji nekoliko vrsta memorijskih kartica koje rade sa savremenim modelima navigatora.

CompactFlash Najčešća i najjeftinija vrsta memorijske kartice.

MicroSD (Micro Secure Digital) je vrsta flash memorijske kartice minimalne veličine. U stanju je da poveća memoriju navigatora nekoliko puta.

SD (Secure Digital) je najbrži standard svih flash memorijskih kartica koje rade s navigatorima. Pored povećane brzine prenosa podataka i brzine snimanja, posjeduje i visoki stupanj zaštite podataka. SD kartice su izdržljive, male veličine i štede energiju. Takođe možete umetnuti MMC kartice u SD utor, ali SD kartice ne možete staviti u utor za MMC kartice.

Cartridge Uložak nije namijenjen za spremanje i prijenos datoteka, već sadrži sve potrebne karte područja. Ketridže proizvode proizvođači navigatora.

Konektori

Većina navigatora ima priključak za slušalice. Ovo je neophodno za ostvarivanje multimedijalnih mogućnosti GPS uređaja. Takve karakteristike uključuju reprodukciju muzičkih datoteka, video datoteka, snimanje zvuka na diktafon i sistem audio poruka.

Ulazi

Navigatori imaju AV ulaz. Može se koristiti za prenos audio i video signala. Takođe se ulaz koristi za povezivanje signala s nekih prenosivih uređaja. Na primjer, kamkorder ili TV tjuner.

Interfejsi

Bluetooth Mogućnost prijenosa podataka bez korištenja žica ili kabla. Bluetooth se koristi za preuzimanje novih karata i ruta na uređaj, kao i za prijenos potrebnih podataka na osobni računar.

COM port ili RS-232. Još jedno sučelje za prijenos podataka koje se koristi na isti način kao i Bluetooth. Pomoću njega možete preuzimati mape, zapise i rute. U posljednje vrijeme ova vrsta sučelja je izgubila svoju popularnost. To je zbog činjenice da COM port pruža prilično nisku brzinu prijenosa u usporedbi s analogima.

GSM / GPRS Modul koji podržava Bluetooth koji omogućava internetsku vezu. Modul može biti vanjski ili integrirani. Ovo sučelje preuzima podatke pomoću GPRS tehnologije. Međutim, da bi koristio ovu uslugu, vlasnik GPS navigatora mora kupiti zasebnu sim karticu. Pri postavljanju rute sigurno ćete uzeti u obzir postojeće prometne gužve i prometnu situaciju općenito. S obzirom na ovaj uvjet, korisnici više vole Opera mini pretraživač.Ovaj pretraživač podržava GPRS tehnologija i ne zahtijeva značajne financijske troškove prilikom preuzimanja podataka. Za podršku Opera mini-u također vam je potreban interni modem i mogućnost eksternog povezivanja na Internet. Ako vaš uređaj nema takve mogućnosti, za ove svrhe možete koristiti ili CFIO-Bluetooth modul ili mobilni telefon.

USB (Universal Serial Bus) je još jedno sučelje koje se koristi za prijenos podataka. Smatra se najprikladnijim za upotrebu. Svi laptopi i lični računari opremljeni su ovim sučeljem.

Standardi

GPS prijemnici koriste protokol prijenosa podataka NMEA 0183. Budući da je NNEA 0183 općenito prihvaćen standard, većina relevantnih uređaja prilagođena je njemu. Protokol za prijenos podataka garantira kompatibilnost vašeg uređaja s popularnim softverom napisanim da podrži rad GPS navigacije.

Dodatne funkcije

Navigatori danas slijede kurs koji su vodili proizvođači većine kućnih elektroničkih i digitalnih uređaja. Prije svega se radi o multifunkcionalnosti, univerzalnosti uređaja. Zbog trenutnih trendova, proizvođači su prinuđeni da proizvode svoje uređaje s prilično velikom popisom dodatnih funkcija. Među tim se funkcijama može razlikovati sljedeće:

Daljinski upravljac. Uređaj koji daljinsko upravlja navigatorom. Prisustvo daljinskog upravljača je zbog multifunkcionalnosti uređaja. Daljinski upravljač ima zasebne tipke za svaku funkciju.

Handsfree Pomoću ove funkcije možete razgovarati telefonom koristeći mikrofon i zvučnik i Bluetooth vezu. Funkcija je prikladna za telefonske razgovore tokom vožnje, jer vas ne treba odvlačiti od vožnje.

MP3 plejer. Ugrađeni plejer funkcija je koja dobiva sve veću popularnost među korisnicima. Plejer vam omogućuje slušanje muzike i drugih audio datoteka koje se čitaju sa uklonjive flash kartice.

Ugrađene igre. Savršeno se uvlače u svoju čežnju tokom dugačkih očekivanja u prometnim gužvama autocesta velikih gradova.

Ugrađeni diktafon. Korisniku je potreban diktafon kada stvara audio zapise ili kratke glasovne bilješke.

FM predajnik. Ovo je radio predajnik. Emitira zvuk na običnom magnetofonu i radi u dometu FM talasa. Za korištenje predajnika, korisnik mora postaviti besplatnu frekvenciju na navigatoru i radiju. Slobodna frekvencija odnosi se na frekvenciju koja, na primjer, nije zauzeta nijednom radio stanicom. Odašiljač omogućava slušanje medijskih datoteka, snimka glasa i upita direktno kroz zvučnike automobila. Međutim, kod korištenja odašiljača često se pojavljuju poteškoće. Na primjer, tokom ulaza na teritoriju na kojoj mu je frekvencija zauzeta radio. U ovom će slučaju rad odašiljača biti kompliciran smetnjama, može biti prilično teško pronaći novu frekvenciju u takvim situacijama.

Magnetni kompas. Koristi podatke o satelitu. Važno je napomenuti da kompas ne prekida svoj rad čak i kad je GPS navigator isključen.

Video Ova funkcija omogućuje gledanje video datoteka u formatima koje uređaj podržava direktno na zaslonu GPS prijemnika.

Fotografija Zasloni u boji modernih navigatora omogućuju vam gledanje svih vrsta grafičkih datoteka bez gubitka kvalitete slike. Grafičke datoteke uključuju, ali nisu ograničene na, fotografije.

Zaključak

Izbor navigatora, kao što se i sami uvjerite, prilično je kompliciran. Proces odabira je također kompliciran redovitim ažuriranjem raspona navigatora i beskonačnim kompliciranjem funkcionalnosti ovih uređaja. Za ove uređaje postojao je softver, detaljne mape i performanse čipova dostigli su neviđene visine. Najjednostavniji uređaji dostigli su nivo multifunkcionalnih uređaja koji imaju mogućnost kombiniranja mnogih uređaja. Ipak, sigurni smo da ćete napraviti pravi izbor, jer sada znate sve o GPS-navigatorima.

Kako odabrati navigator
Kako odabrati navigator
Kako odabrati navigator
Kako odabrati navigator Kako odabrati navigator Kako odabrati navigatorHome | Articles

December 5, 2022 03:52:24 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting