Kako odabrati napa?

Napa je punopravni " stanovnik " modernog stana. Ako često kuhaju u obitelji, bez ovog uređaja ne možete. Ne želite da novouređena kuhinja za godinu dana izgubi sjaj, zar ne? Odgovor je očit, a ako je tako, morat ćete se pobrinuti za borbu protiv masti i čađe. Možete, naravno, dogovoriti generalno čišćenje nakon svakog kuhanja, ali bolje je kupiti napa. Kako se ne pogriješiti pri odabiru ovog uređaja - naučit ćete iz našeg materijala.
Prije kupnje nečega od kućanskih aparata, poželjno je barem općenito izložiti kako to djeluje. Napa nije iznimka. Srećom, ovaj je uređaj jednostavan, pa neće trebati puno vremena da ga naučite.
Glavni zadatak nape je zaštititi strop, namještaj i uređaje u kuhinji od taloženja čađe i masti na njima. Čišćenje zraka od neugodnih mirisa koji se često javljaju u procesu kulinarskog čaranja također je njezino životno djelo. Uz to, napa za kuhanje služi i za osvjetljenje kuhinjskog radnog stola. Naravno, moderne nape izgledaju dovoljno atraktivno da mogu ukrasiti kuhinju. Općenito, uređaj je jedan, ali ima mnogo prednosti.
Dizajn kuhinjske nape je sljedeći: tijelo izrađeno od metala ili plastike, ponekad s drvenim ili staklenim umetcima, motorom (ponekad i dva) i filtrima za čišćenje dolaznog zraka.
Vrsta konstrukcije
Ovisno o mjestu ugradnje, napa je proizvedena u odgovarajućem kućištu i ima neke druge tehnološke značajke. Po vrsti konstrukcije nape se mogu podijeliti na:
Otočne nape su pričvršćene na strop iznad radnog područja. Potreba za otočnom nape pojavljuje se ako je peć u središtu kuhinje ili se ne pridržava ni sa jednim zidom (prema položaju, štednjak je svojevrsni " otok " - otuda i naziv nape).
Zidna (kupola ili kamin) Ovo je najčešća vrsta napa, namijenjena za zidnu ugradnju. Izrađuju se u kupolastim, piramidalnim, pravokutnim i drugim oblicima.
Kutne nape Ova vrsta odnosi se na zidne nape, čije je kućište optimizirano za ugradnju u kut sobe.
Ugrađene nape Napa je dizajnirana za ugradnju u donji dio visećeg ormarića iznad peći. Često takve nape imaju izvlačnu ploču koja je dizajnirana za povećanje površine usisa zraka. Većina kuhinja su malih dimenzija, pa vam takve ugrađene nape omogućuju maksimalan radni prostor.
Cirkulira i teče
Po vrsti pročišćavanja zraka nape se mogu podijeliti na cirkulacijske i protočne. Mnogi moderni modeli nape mogu raditi i u načinu protoka i u načinu recirkulacije.
Nape s cirkulacijom pročišćuju zrak koji uvlače sustavom filtera i vraćaju ga natrag u sobu, održavajući na taj način stan toplim, što je posebno važno u hladnoj sezoni. Za početak zrak prolazi kroz filtar za masnoću koji zadržava dovoljno velike čestice kao što su kapljice masti, proizvodi izgaranja itd. Takvi filtri mogu biti jednokratni i višekratni. Jednokratni filtri obično su izrađeni od podstavka od poliestera, netkanog materijala ili papira. Nakon što se ovi filtri začepe, moraju se baciti. Stoga je mnogo ekonomičnije koristiti akrilne ili metalne filtere za višekratnu upotrebu. Nakon filtra za masnoću, zrak se napokon očisti u ugljenom filtru. Ovi su filtri jednokratni i moraju se ponovo kupiti jer se zaprljaju.
Pros:
Nema potrebe za ventilacijskim sustavom zgrade.
Jednostavno povezivanje.
Održavanje topline u hladnom vremenu.
Minusi:
Zamjena filtera za ugljen (jer se zaprljaju).
Niska učinkovitost čišćenja. Bez obzira koliko su filtri kvalitetni, zrak ne pročišćavaju za 100%, najčešće je ta brojka bliža 70%.
Preporučujemo cirkulacijske nape samo ako postoje značajne poteškoće pri povezivanju nape s ventilacijskim oknom.
Protočna metoda čišćenja temelji se na uklanjanju onečišćenog zraka izvan prostorija. Ovu je vrstu teže instalirati, jer će biti potrebno bušenje tehnoloških rupa u zidu za povezivanje s ventilacijskim sustavom. Ali istodobno, nape koje koriste protočnu metodu čišćenja mnogo su učinkovitije, jer će se zagađeni zrak u potpunosti izbaciti, a zamijeniti će ga čisti zrak.
U protočne nape je ugrađen samo filter masti. Potreban je kako se sloj masti ne bi nakupljao na zidovima nape i lopatica ventilatora, što može dovesti do otkaza električnih dijelova.
Vrste filtara, njihovo čišćenje i zamjena
Filteri za mast ili grubi filtri su tri vrste:
obloženi poliesterski, netkani ili papirnati filtri su jednokratni. Na njihovoj su površini znakovi koji se mogu vidjeti kroz zaštitni rešetku tijela nape. Zamjena se vrši kad se oznake prestanu pojavljivati ​​na površini filtra;
akrilni filtri nazivaju se filtrima za višekratnu upotrebu. Povremeno, otprilike jednom mjesečno, treba ih prati u toploj sapunici. U tom je slučaju nepotrebno jako stiskati filtar, jer se lako može oštetiti;
aluminijski filtri su također višekratni. Kako se zaprlja, otprilike jednom mjesečno, takav se filtar mora očistiti sredstvom za odmašćivanje ili staviti u perilicu posuđa. Budući da se aluminijski filtar obično sastoji od nekoliko tankih slojeva perforiranog aluminija, s njim se mora raditi pažljivo kako ne bi oštetio njegovu površinu.
Ugljeni filtri sastoje se od aktivnog ugljena. Jednokratne su i treba ih zamijeniti otprilike svaka 4-6 mjeseci. Točno vrijeme zamjene filtra trebao bi odrediti proizvođač nape. Naglašavamo da se svi filtri moraju neprestano nadzirati, jer će začepljena površina filtra tijekom aktivne upotrebe haube drastično smanjiti radne performanse i povećati opterećenje motora, što može značajno smanjiti radni vijek nape.
Kapacitet ekstrakcije
Pri odabiru nape, morate obratiti pažnju na takav parametar kao propusnost ili performanse nape. Ovaj parametar pokazuje količinu zraka kroz koju napa može proći kroz sebe u jedinici vremena. Mjeri se u kubnim metrima zraka na sat. Za izračunavanje ovog parametra postoji sljedeća formula:
Produktivnost = (volumen prostorije) x (tečaj zraka).
Neće vam biti teško izračunati volumen prostorije pomnoživši kuhinjsku površinu s visinom stropa. Za veću točnost, volumen koji zauzima kuhinjski namještaj može se oduzeti od dobivenog volumena.
Razmjena zraka je vrijednost koja određuje broj promjena zraka u sobi na sat. Za optimalnu izmjenu zraka, ovaj bi parametar trebao biti jednak 12.
Međutim, u svakom je slučaju bolje odabrati napa s maržom performansi, jer će stalni rad pri maksimalnoj snazi ​​uvelike utjecati na radni vijek. Uz to, napa će maksimalno brzinom ispuštati prilično glasan zvuk. Osim toga, ako zračni kanal izgrađen za napa ima zavoje, to će stvoriti dodatno opterećenje nape. Kao što je već spomenuto, kako se filtri zaprljavaju, smanjuje se i učinak ekstrakcije, što također mora biti uzeto u obzir.
Ova je formula samo smjernica. Tako se, na primjer, u kuhinji malog područja koncentracija štetnih tvari tijekom aktivnog kuhanja može vrlo brzo približiti kritičnim vrijednostima. Da biste to izbjegli, možda ćete morati pažljivije pogledati nape, čija je izvedba 1,5-2 puta veća od preporučene.
Dimenzije i razina buke
Pri odabiru veličina potrebno je nadograditi veličinu peći. Dakle, širina nape mora biti veća ili jednaka širini ploče, tada će zahvatiti čitav protok zraka s hlapljivim tvarima u sebi. Standardne širine nape su 50, 60 i 90 cm.
Razina buke mjeri se u decibelima. Tako je, na primjer, buka od 40 dB usporediva s tihim ljudskim govorom na udaljenosti od nekoliko metara, a 60 dB bit će usporediva s razinom ljudskog govora na udaljenosti od oko 1 m. Prosječna razina ekstrakata na maksimalna snaga je otprilike 60-70 dB. Budući da ljudi često mogu provesti puno vremena u kuhinji, buka može vrlo negativno utjecati na čovjekovo raspoloženje. Ako to želite izbjeći, tada morate obratiti pažnju na nape s dva ventilatora i visokokvalitetne električne motore.
Kontrolirati
Kao glavne komande nape možete izdvojiti prekidač elektromotora, regulator brzine i osvjetljenje. Regulator broja okretaja koristan je u smislu da nije uvijek potrebno napa koristiti punim kapacitetom. A u slučajevima kada je to doista potrebno, korisni će biti turbo način rada (nije prisutan u svim modelima).
Samo prebacivanje može biti tipkovno, osjetljivo na dodir ili elektroničko.
Najjednostavniji tip je upravljanje pomoću gumba, koje se sastoji od skupine prekidača smještenih na prednjoj ploči nape. Ovisno o određenom zadatku, potrebno je uključiti ili isključiti željeni prekidač.
Uz isključivanje temeljeno na dodir, umjesto velikih prekidača, postoje maleni gumbi koji se uključuju laganim pritiskom na tipke. U ovom slučaju, gumb je u razini ploče i nije udubljen u njega, što će povoljno utjecati na lakoću čišćenja nape. Prednosti takvog upravljanja uključuju lijep izgled.
Najskuplja kontrola je elektronička. Tako vam elektronička jedinica omogućuje podešavanje različitih načina rada nape u određenim vremenskim intervalima. Uz to, ove nape imaju velik broj dodatnih funkcija. Na primjer, automatsko povećanje kapaciteta nape kada je zrak jako zagađen. Automatsko uključivanje prilikom kuhanja. Uključivanje osvjetljenja kad se osoba približi štednjaku, indikator začepljenja filtra i još mnogo toga. Naravno, bez svega ovoga možete jednostavno, ali sve dodatne značajke dodaju brojne prednosti takvom kriteriju kao što je jednostavnost upotrebe.
Funkcija naleta bit će korisna: ostavlja ventilatore uključenih još 10 minuta nakon što je napa već isključena. To osigurava konačno pročišćavanje zraka nakon završetka kuhanja. Druga mogućnost nije ništa manje korisna - intervalni način. Napa se automatski uključuje pri maloj snazi ​​svakih sat vremena, pružajući time dodatnu ventilaciju u sobi.
Kao što vidite, nije tako teško shvatiti koja napa je poželjnija za vašu kuhinju. Glavna stvar je uzeti u obzir nekoliko osnovnih parametara. Učinivši to, dobit ćete izvrstan uređaj, o prednostima kojeg je neobično pričati, ako ne želite imati zadimljeni strop i masni kuhinjski namještaj i uređaje. Trošak nape je drugačiji. Postoje ekonomični modeli, a postoje uređaji s ugrađenim radiom, televizorima, s mogućnošću spajanja na računalo, koristeći skupe materijale u dekoraciji. Tvoj izbor.

Kako odabrati napa?
Kako odabrati napa?
Kako odabrati napa?
Kako odabrati napa? Kako odabrati napa? Kako odabrati napa?Home | Articles

November 30, 2022 09:09:30 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting