Kako odabrati mikrovalnu pećnicu?

Svatko određuje ulogu mikrovalne pećnice u svakodnevnom životu: nekima je to još jedna moderna „ igračka “, drugima je neophodan i nezamjenjiv pomoćnik u kuhinji. Netko ga kupuje kako bi brzo i sigurno podgrijao hranu, nekome u potpunosti zamjenjuje ploču za kuhanje i pećnicu. Doista, u modernoj mikrovalnoj pećnici ne možete samo odmrzavati hranu, kuhati juhe, dinstati povrće, ribu, meso, već i peći pite, kuhati piletinu s apetizirajućom hrskavom koricom i druge kulinarske užitke. Važno je samo odabrati pravi model, a tada će troškovi novih kućanskih aparata biti opravdani, a njegovi će vlasnici biti zadovoljni.
Govoreći o ugrađenim kućanskim aparatima, čak i iskusni potrošači ne znaju uvijek da mu se može pripisati i mikrovalna pećnica. U međuvremenu su se odavno proizvodili posebni okviri, uz pomoć kojih su razni modeli mikrovalnih pećnica sigurno učvršćeni u nišama zidnih ormarića, čime se oslobađa prostor na kuhinjskim stolovima i noćnim ormarićima. Dakle, kupac ima mogućnost izbora ugrađene mikrovalne pećnice ili samostalne mikrovalne pećnice.
Što je mikrovalna pećnica? Najjednostavniji je ormar s vratima u kojima se nalazi magnetron. On je taj koji generira same mikrovalne pećnice ili, znanstveno rečeno, ultra visoke frekvencije (mikrovalne pećnice), uz pomoć kojih se provodi toplinska obrada proizvoda. Pod utjecajem mikrovalnih valova molekule vode sadržane u hrani počinju vibrirati, zagrijavajući se i zagrijavajući sve što ih okružuje. Dakle, proizvodi se kuhaju iznutra, takoreći. Meso, perad ili riba za kuhanje u mikrovalnoj pećnici ne zahtijevaju masnoću ili vodu, a hrana zadržava svoja korisna svojstva što je više moguće.
Vrste mikrovalnih pećnica
Sve mikrovalne pećnice možemo podijeliti u tri vrste:
mikrovalna pećnica;
mikrovalne pećnice i roštilji;
mikrovalne pećnice, roštilj i konvekcija.
U bilo kojem modelu prve vrste možete odmrzavati, kuhati i podgrijavati. Ali da biste dobili raznolikija jela, sami mikrovalni valovi nisu dovoljni, pa su mnogi moderni modeli mikrovalnih pećnica opremljeni roštiljem.
Roštilj je dvije vrste: grijaći element i kvarc.
Spirala rešetke s grijaćim elementom nalazi se u gornjem dijelu radne komore, a ponekad se nalazi i na dnu. Ova vam opcija omogućuje ravnomjernije zagrijavanje hrane i stvaranje one vrlo apetitne oštre kore, što se ne može postići jednostavnom mikrovalnom pećnicom. U nekim modelima roštilj može promijeniti svoj položaj iz vodoravnog u okomiti položaj. Uz sve prednosti grijaćeg elementa, roštilj ima još jednu stvar koja se tako često pokaže odlučujućom pri odabiru mikrovalne pećnice: modeli s njom koštaju manje od sličnih opremljenih kvarcnom.
Kvarcni roštilj ugrađen je u vrh mikrovalne pećnice. Zauzima manje prostora od grijaćeg elementa, što znači da radna komora drži veću količinu proizvoda. Kvarcni roštilj miruje, brže dobiva operativnu snagu i puno je jednostavniji za održavanje. Naravno, za ovo ćete morati platiti malo više.
Modeli s roštiljem i funkcijom konvekcije omogućuju vam stvaranje najistaknutijih kulinarskih remek-djela. Mogu se kuhati na pet različitih načina: korištenjem mikrovalnih pećnica, pečenjem na žaru, kao i kombiniranjem mikrovalnih pećnica i pečenjara, pečenjem na žaru i konvekcijom, mikrovalnim pećnicama i konvekcijom. Konvekcijske mikrovalne pećnice imaju grijaći element i ventilator koji distribuira zrak kroz komoru za kuhanje. Učinak je isti kao da ste hranu pekli u pećnici, ali istodobno se zrak u kuhinji ne zagrijava, pa čak i po jakoj vrućini ljeti, postupak kuhanja ne stvara neugodnosti.
Dobra mikrovalna pećnica s roštiljem i konvekcijom, ako u kući postoji električni čajnik i aparat za kavu, omogućuje vam potpuno napuštanje ploče za kuhanje i pećnice. Zašto zauzeti mjesto glomaznog, premda poznatog iz djetinjstva štednjaka, ako se sve - od juhe do kompota i pita - može kuhati u mikrovalnoj pećnici? Takvi modeli, instalirani u malim kafićima i uredskim kuhinjama, izvrsno rade svoj zadatak, omogućujući ne samo zagrijavanje gotove hrane, već i prženje piletine ili ribe, pečenje peciva i izradu krutona.
Međutim, udobnost zahtijeva pristojnu količinu, a dimenzije pećnice s konvekcijom i roštiljem premašuju dimenzije jednostavne mikrovalne pećnice istog volumena.
Volumen mikrovalne pećnice
Na ovaj parametar ne biste trebali obratiti manje pažnje nego na vrstu mikrovalne pećnice i vrstu roštilja, jer volumen radne komore određuje koliko proizvoda možete istovremeno utovariti i kuhati. Mikrovalna pećnica s volumenom radne komore od 8,5 litara dovoljna je za jednu osobu, model za 13-19 litara sasvim je prikladan za dvoje, a ako se vaša obitelj sastoji od 3 ili više ljudi, trebali biste se usredotočiti na 23-32 litre. Ali ovaj volumen još nije ograničenje! Za one koji vole pozivati ​​goste i priređivati ​​zabave, više će im se svidjeti pećnica zapremnine od 38 do 41 litre u koju se lako može smjestiti velika piletina, patka, pa čak i guska, u kojoj možete kuhati pečeni krumpir ili veliku ploču . Međutim, imajte na umu da ugrađeni roštilj zahtijeva određeno mjesto, stoga vanjski identične pećnice s mikrovalnim pećnicama te s mikrovalnim pećnicama i roštiljem imaju različit volumen radne komore.
Tip kontrole
Način upravljanja mikrovalnom pećnicom uvelike određuje koliko ćete biti prikladni za njezino korištenje. Svaka od metoda koju trenutno nude proizvođači ove vrste kućanskih aparata ima svoje prednosti i nedostatke.
Najjednostavnije i najpouzdanije je mehaničko upravljanje. Dva okretna gumba omogućuju podešavanje snage uređaja i njegovo vrijeme rada Obično je tajmer dizajniran za 30-60 minuta.
Elektroničko upravljanje može biti tipkovno ili osjetljivo na dodir.
Tipke omogućuju izbor razine snage, vremena kuhanja, prebacivanja u režim roštilja ili konvekcije. Danas se ova vrsta upravljanja mikrovalnom pećnicom smatra optimalnom: jednostavna je i prilično pouzdana. Ponekad se okretni gumb nalazi pored tipkovnice.
Dodirna ploča potpuno je glatka i omogućuje potpunu automatizaciju postupka kuhanja. Obično uz njegovu pomoć možete unaprijed programirati brojne omiljene recepte, a u nekim su modelima takvi recepti već uključeni u program. Samo trebate navesti težinu proizvoda i vrstu jela koje želite primiti. Pećnica će sama postaviti potrebno vrijeme, odabrati način rada i na kraju postupka zapištati zvučni signal.
Za razliku od plastičnih gumba, dodirni gumbi nemaju izraženo olakšanje i pokreću ih laganim dodirom.
Dodatne funkcije i dodaci
Jedna od dodatnih funkcija mikrovalne pećnice je sposobnost opskrbe parom koja pomaže u sprječavanju pretjeranog sušenja neke hrane tijekom kuhanja. Zahvaljujući ovoj funkciji, hrana se kuha dva do tri puta brže zadržavajući prirodnu konzistenciju.
Mogućnost provjetravanja radne komore možemo nazvati sitnicom, ali vrlo ugodnom. Miris ribe ili mesa sa začinima uklanja se za nekoliko minuta, a nedugo nakon pripreme vrućeg jela možete staviti listove ili pite da se peku.
Stalak za ploče s više razina omogućuje vam istovremeno zagrijavanje nekoliko posuđa.
S dvije rešetke za roštilj možete kuhati dvostruko više hrane u jednoj " sesiji ".
Neke su pećnice opremljene funkcijom automatskog utega, odnosno opremljene su ugrađenom elektroničkom vagom. U takvim modelima nije potrebno naznačiti težinu proizvoda smještenih u radnu komoru - mikrovalna će to sama odrediti.
" Hrskavi tanjur ", inače nazvan " Hrskavi ", omogućuje vam prženje hrane na njemu kao u tavi. Izrađen je od posebnog metala i zagrijava se do 200 ° C.
Funkcija " Dvostruko zračenje " koju je proglasio proizvođač znači da je izvor zračenja dvojak. Ovo razdvajanje doprinosi ravnomjernijem zagrijavanju proizvoda i povećava učinkovitost pećnice.
Ponekad su mikrovalne pećnice opremljene interaktivnim načinom rada, s kojim čak i dijete može kuhati. Vodeće pitanje istaknuto je na zaslonu, a na njega trebate odgovoriti samo da bi se pojavilo sljedeće. Neki modeli izgovaraju duplicirane poruke prikazane na elektroničkoj ploči.
Elektronička kuharica - Ova će značajka uvelike olakšati vaš novčanik u trenutku kupnje, a život nakon " pametne " mikrovalne pećnice bit će isporučen kući. Čak i dijete može kuhati uz pomoć zbirke recepata, samo trebate razumjeti kako ga koristiti. Međutim, u naše računarsko doba djeca su puno bolji prijatelji s elektronikom od odraslih.
Unutarnje uređenje kamere
Unutarnja prevlaka radne komore može biti različita.
Caklina je možda najčešća. Njega je jednostavna i ne traje puno vremena: zidove mikrovalne pećnice samo obrišite vlažnom mekom krpom.
Keramičku prevlaku gotovo je nemoguće oštetiti, barem kada se pećnica koristi za namjenu, u skladu s uputama. Na njemu se ne zadržavaju masne čestice, a one koje slučajno ostanu na zidovima lako se isperu spužvom ili salvetom.
Radna komora od nehrđajućeg čelika ima atraktivan izgled, visoku čvrstoću i može dugo izdržati visoke temperature. No, nažalost, briga za nju traje malo više vremena.
Neki jeftini modeli jednostavnih mikrovalnih pećnica mogu se jednostavno obojiti " caklinom ". Uzimajući u obzir da se takve pećnice češće koriste za zagrijavanje gotove hrane, ovaj premaz može trajati prilično dugo. No, kod duljeg izlaganja visokim temperaturama, upravo ono što bi se trebalo dogoditi s bojom: jednostavno će se oljuštiti.
Kako odabrati marku
Kao što pokazuje iskustvo kupovine - elektroničke i potpuno stvarne - cijene mikrovalnih pećnica kreću se od 100 do 2200 eura. A ako je određena razlika u cijeni između različitih vrsta pećnica razumljiva - uključuje troškove roštilja, konvekcijskog ventilatora, zaslona i dodirne ploče, tada vas na razmišljanje navode mikrovalne pećnice s istim setom funkcija različitih proizvođača. Zašto platiti, na primjer, šest stotina, ako se ista stvar može kupiti za četiri? Isto, ali ne to. Pokušajte usporediti jeftine proizvodne modele s vrhunskim modelima, gdje se svaki detalj testira i ispravlja kako bi se savršeno izveli! Možda je ovo sitnica, ali upotreba solidne skupe opreme puno je ugodnija od jeftine kolege. U mikrovalnim pećnicama tvrtke Miele, Bosch, Siemens, Gaggenau ili Kuppersbusch raduje sam dodir površinskog materijala, stakla vrata, gumba ili upravljačkih gumba. Modeli takvih poznatih marki su moderan dizajn, dostupnost dodatnih funkcija i ugodne sitnice, a ujedno i jamstvo besprijekornog rada.
Životni vijek i jamstva
Mikrovalne pećnice obično su pokrivene jamstvom proizvođača na godinu dana, dok se njihov životni vijek kreće od 5 do 8 godina. Odabrane trgovine daju trogodišnje jamstvo na modele renomiranih proizvođača.
I konačno
Uz svu raznolikost funkcija moderne mikrovalne pećnice, vrijedi zapamtiti da u njoj glavna stvar nije ugrađeni toster, napa ili prijemnik, niti mogućnost samostalnog pristupa Internetu, a zasigurno ni sposobnost " govoriti ". Mikrovalne pećnice, pečenje na žaru i konvekcija ono su što svakodnevno trebate za kuhanje ili zagrijavanje hrane.
Zaslon s tekućim kristalima je lijepa stvar, ali nije baš prilagodljiv " našim " padovima napona. Samo je " bolno " isključiti struju da reagira i dodirnuti upravljačku ploču, pa ako ste odlučni kupiti baš takav model, pripazite pri kupnji stabilizatora. Međutim, imajte na umu da ćete za to morati platiti od 70 do 200 konvencionalnih jedinica.
Nije važno koju ste mikrovalnu pećnicu odlučili odabrati: ugrađenu ili samostalnu, s cijelim nizom funkcija ili najjednostavnijom, glavno je da udovoljava svim vašim zahtjevima i postane pravi asistent u kuhinji, i nije lijep skupi namještaj. U ovom smo članku razgovarali o glavnim parametrima za odabir mikrovalne pećnice. I samo vi možete odrediti željenu boju i oblik.

Kako odabrati mikrovalnu pećnicu?
Kako odabrati mikrovalnu pećnicu?
Kako odabrati mikrovalnu pećnicu?
Kako odabrati mikrovalnu pećnicu? Kako odabrati mikrovalnu pećnicu? Kako odabrati mikrovalnu pećnicu?Home | Articles

December 2, 2022 02:22:15 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting