Kako odabrati klima uređaj?

Ljeti klima uređaj djeluje kao " čarobni štapić ", stvarajući ugodan hlad kod kuće, ureda, trgovina.
A kad ste se već odlučili za vrstu klima uređaja (prethodni članak " Vrste klima uređaja - koji odabrati? " Pomoći će vam u tome), vrijeme je da shvatite tehničke karakteristike kako biste odabrali najbolju opciju za tebe.
Potrošnja energije klima uređaja
Potrošnja energije često se brka sa snagom hlađenja. Zapravo, snaga koju klima uređaj troši otprilike je 3 puta manja od snage hlađenja, odnosno klima uređaj snage 2,5 kW troši samo oko 800 W - manje od glačala ili električnog kuhala. Stoga se kućanski klima uređaji, u pravilu, mogu uključiti u uobičajenu utičnicu bez straha od " izbačenih " utikača. Ovdje nema paradoksa, jer je klima uređaj rashladni stroj koji ne " proizvodi " hladnoću, već je prebacuje s ulice u sobu.
Odnos rashladne snage i potrošnje energije glavni je pokazatelj energetske učinkovitosti klima uređaja, što je u tehničkim katalozima naznačeno ERR (Omjer energetske učinkovitosti). Drugi parametar - COP (koeficijent izvedbe - toplinski koeficijent) jednak je omjeru snage grijanja i potrošnje energije. ERR stambenih split sustava obično je u rasponu od 2,5 do 3,5, a COP od 2,8 do 4,0. Primijetit ćete da je COP viši od ERR-a. To je zbog činjenice da se tijekom rada kompresor zagrijava i prenosi dodatnu toplinu na freon. Zbog toga klima uređaji uvijek generiraju više topline nego hladnoće. Ovu činjenicu beskrupulozni proizvođači često koriste, u oglašavanju potvrđujući visoku energetsku učinkovitost svojih klima uređaja, COP koeficijent umjesto ERR. Postoji sedam kategorija za energetsku učinkovitost kućanskih aparata, označenih slovima od A (najbolje) do G (najgore). Klima uređaji kategorije A imaju COP> 3,6 i ERR> 3,2, a kategorije G - COP <2,4 i ERR <2,2.
Treba napomenuti da se potrošnja energije i rashladni kapacitet obično mjere u skladu s ISO 5151 (unutarnja temperatura 27 ° C, vanjska temperatura 35 ° C). Kad se ti uvjeti promijene, snaga i učinkovitost klima uređaja bit će niži (na primjer, pri vanjskoj temperaturi zraka koja je jednaka minus 20 ° C, snaga klima uređaja bit će samo 30% od nominalne vrijednosti).
" Topli " klima uređaj ili mogućnost zagrijavanja zraka
Postoje klima uređaji koji mogu samo hladiti zrak, zvani samo hladni, i klima uređaji s mogućnošću zagrijavanja zraka, nazvani toplinsko-hladni, dizalica topline, reverzibilni klima uređaj ili jednostavno " topli " klima uređaj. Modeli s mogućnošću zagrijavanja zraka su skuplji, ali izvan sezone (jesen i proljeće) mogu zamijeniti grijač.
Naziv dizalice topline nije naveden slučajno. Pokazuje da klima uređaj zagrijava zrak ne električnom zavojnicom ili grijaćim elementom, poput električnog grijača, već toplinom koja se uzima iz vanjskog zraka (toplina se pumpa s ulice u sobu). Dakle, u načinu grijanja događa se isti postupak kao u načinu hlađenja, čini se da su zamijenjene samo vanjske i unutarnje jedinice klima uređaja. Sukladno tome, u načinu grijanja, kao i u načinu hlađenja, potrošnja energije je 3 - 4 puta manja od snage grijanja, odnosno klima uređaj emitira 3 - 4 kW topline po 1 kW potrošene energije. Napominjemo da svi klima uređaji s dizalicom topline mogu učinkovito raditi samo na pozitivnim vanjskim temperaturama, tako da se zimi ne možete zagrijavati s klima uređajem!
Razina buke klima uređaja
Ako ćete instalirati klima uređaj u spavaću sobu ili ako se pored vanjske jedinice nalazi susjedov prozor, tada trebate obratiti pažnju na razinu buke kupljenog klima uređaja. Razina buke mjeri se u decibelima (dB) - relativnoj jedinici koja pokazuje koliko je puta jedan zvuk glasniji od drugog. Prag sluha uzima se kao 0 dB (imajte na umu da se zvukovi niže od 25 dB zapravo ne čuju). Razina šaptanja iznosi 25 - 30 dB, buka u uredskoj sobi, poput jačine uobičajenog razgovora, odgovara 35 - 45 dB, a buka u prometnoj ulici ili glasnom razgovoru iznosi 50 - 70 dB.
Za većinu kućanskih klima uređaja razina buke unutarnje jedinice kreće se u rasponu od 26 - 36 dB, a za vanjsku jedinicu - 38 - 54 dB. Možda ćete primijetiti da buka unutarnje jedinice koja radi ne prelazi razinu buke uredskog prostora. Stoga ima smisla obratiti pažnju na razinu buke klima uređaja ako ga planirate instalirati u mirnoj sobi (spavaća soba, privatni ured itd.).
Čini se da je sada dovoljno odabrati klima uređaj s najnižom razinom buke, a udobnost je zajamčena. No, nije sve tako jednostavno: može se ispostaviti da će klima uređaj s razinom buke od 26 dB u praksi raditi glasnije od klima uređaja s razinom od 32 dB. Štoviše, ovdje nema obmane i sva su mjerenja izvedena ispravno. Evo u čemu je stvar. Bilo koji klima uređaj može raditi u nekoliko desetaka načina rada, a svaki način rada ima svoju razinu buke. Budući da je glavni izvor buke u unutarnjoj jedinici protok zraka kroz ventilator, radijator i rešetke za razvod, logično je izmjeriti razinu buke na najmanjoj brzini ventilatora, pa čak i smanjiti ovu brzinu.
Problem je što u ovom načinu rada klima uređaj neće isporučiti deklariranu snagu, a po vrućem vremenu će se automatski prebaciti na veću brzinu (s povećanom bukom) ili neće moći održavati zadanu temperaturu. U cjelovitom opisu klima uređaja, u pravilu se daje razina buke za sve načine rada ventilatora ili barem maksimalne i minimalne vrijednosti. Istodobno, tipična razina buke unutarnje jedinice elitnog klima uređaja je 27 - 31 - 34 dB za trobrzinski ventilator. U reklamnoj brošuri može se navesti samo najmanja brojka od 27 dB, a ne i točnija maksimalna vrijednost buke od 34 dB.
Treba napomenuti da klima uređaji mogu biti izvor ne samo monotone buke koju generira strujanje zraka, već i nekih drugih zvukova - pucketanje, šištanje, klokotanje, klikovi. Obično su ti zvukovi primjetni samo u potpunoj tišini, ali mogu ometati miran san jer su iznenadni zvukovi mnogo neugodniji od monotone buke. Ti su zvukovi različite prirode. Pucanje se događa kada se plastični dijelovi kućišta šire i skupljaju, uzrokovano promjenama njegove temperature. Freon može klokotati i siktati kad se kompresor uključuje i isključuje. A klikovi se javljaju kod prebacivanja releja koji kontroliraju rad ventilatora, kompresora i ostalih dijelova klima uređaja. Od svih tih zvukova, pucanje kućišta je najneugodnije - takvi vas zvukovi mogu čak i probuditi usred noći. " Pucketavu " unutarnju jedinicu možete prepoznati po jeftinoj plastici koja se izgledom i dodirom bitno razlikuje od plastike od koje se izrađuju klima uređaji elitne grupe.
Ako vam zaista treba " tihi " klima uređaj, prije kupnje možete savjetovati da zaobiđete nekoliko tvrtki koje imaju salone s operativnim modelima klima uređaja, dodirnete unutarnje jedinice, poslušate kako rade u različitim načinima rada. U principu, u pravilu, najviše „ napredno ” i skupi klima uređaja su i najtiši.
Nekoliko riječi o vanjskoj jedinici. Kada su prozori zatvoreni, inače nije dopušteno raditi s klima uređajem, buka vanjske jedinice praktički se ne čuje. Ali ovaj je zvuk jasno čujan za vaše susjede ako oni sami nemaju klima uređaj i ako su svi prozori otvoreni. Iako buka vanjske jedinice ispravnog kućnog klima uređaja nikada ne prelazi razinu dopuštenu za dnevni boravak, ta buka i dalje može uvelike uznemiriti stanovnike, posebno noću. Imajte na umu da je razlika u razini buke vanjskih jedinica klima uređaja gornje i donje cjenovne skupine znatno veća od razlike u razini buke unutarnjih jedinica.
Sustavi zaštite klima uređaja
Ako su potrošačke funkcije svih klima uređaja iste, tada se funkcije zaštite od nepravilnog rada ili nepovoljnih vanjskih uvjeta, naprotiv, značajno razlikuju. Kompletni sustav praćenja stanja klima uređaja povećava troškove za 20 - 30%. Istodobno, malo je vjerojatno da će biti moguće učinkovito oglašavati, recimo, prisutnost niskotlačne sklopke i, shodno tome, neće biti moguće brzo povratiti uloženi novac. Stoga u " proračunskim " klima uređajima sustavi zaštite praktički odsutni. Čak i u prvoj skupini, mnogi klima uređaji imaju samo djelomičnu zaštitu od zlouporabe.
Glavni sustavi upravljanja i zaštite:
Ponovo pokrenite. Ova funkcija omogućuje uključivanje klima uređaja nakon nestanka struje. Štoviše, klima uređaj će se uključiti u istom načinu u kojem je radio prije kvara. Ova najjednostavnija funkcija implementirana je na razini firmvera i stoga je prisutna u gotovo svim klima uređajima.
Nadgledanje statusa filtara. Ako se filtri unutarnje jedinice klima uređaja ne očiste, tada će se za nekoliko mjeseci na njima nakupljati takav sloj prašine da će se performanse klima uređaja smanjiti nekoliko puta. Kao rezultat, bit će poremećen normalan rad rashladnog sustava i tekući će se freon dovoditi na ulaz kompresora umjesto plinovitog, što će najvjerojatnije dovesti do zaglavljivanja kompresora. Ali čak i ako kompresor ne otkaže, s vremenom će se prašina zalijepiti na ploče hladnjaka unutarnje jedinice, ući u sustav odvodnje i unutarnja jedinica morat će se odvesti u servisni centar. Odnosno, posljedice rada klima uređaja s prljavim filtrima mogu biti najozbiljnije. Kako bi se zaštitio od ovih posljedica, u klima-uređaj je ugrađen sustav kontrole čistoće filtra - kad su filtri prljavi, svijetli odgovarajući indikator.
Kontrola propuštanja freona. U bilo kojem podijeljenom sustavu, količina freona smanjuje se s vremenom zbog standardiziranog curenja. Za osobu nije opasno, jer je freon inertni plin, ali klima uređaj bez punjenja gorivom može " živjeti " samo 2 - 3 godine. Činjenica je da se kompresor klima uređaja hladi freonom i, ako je nedovoljan, može se pregrijati i otkazati. Prije se koristila niskotlačna sklopka za isključivanje kompresora kad je nedostajalo freona - kad je tlak u sustavu pao, ovaj je relej isključio kompresor. Sada se većina proizvođača prebacuje na elektroničke upravljačke sustave koji mjere temperaturu u ključnim točkama sustava i / ili struju kompresora, a na temelju tih podataka izračunavaju se svi radni parametri rashladnog sustava, uključujući freonski tlak.
Zaštita od prekomjerne struje. Brojni kvarovi u rashladnom sustavu mogu se prepoznati iz struje kompresora. Smanjena struja znači da kompresor radi bez opterećenja - što znači da je freon iscurio. Povećana struja signalizira da se na ulaz kompresora ne dovodi plinoviti, već tekući freon, što može biti uzrokovano preniskom vanjskom temperaturom ili prljavim filtrima unutarnje jedinice. Dakle, senzor struje kompresora može značajno poboljšati pouzdanost klima uređaja.
Automatsko odmrzavanje. Kada je temperatura vanjskog zraka niža od +5 ° C, vanjska jedinica klima uređaja može se prekriti slojem mraza ili leda, što će dovesti do pogoršanja izmjene topline, a ponekad i do sloma ventilatora od udara oštrica na ledu. Što god se to dogodilo, sustav upravljanja klima uređajem nadgleda uvjete svog rada i, ako postoji opasnost od poledice, povremeno uključuje sustav automatskog odmrzavanja (klima uređaj radi 5-10 minuta u načinu hlađenja bez uključivanja unutarnjeg prostora ventilatora, dok se izmjenjivač topline vanjske jedinice zagrijava i odmrzava) ...
Zaštita od niske temperature. Kategorički se ne preporučuje uključivanje neprilagođenog klima uređaja na negativnim vanjskim temperaturama. Da bi se spriječili kvarovi, neki se modeli klima uređaja automatski isključuju ako vanjska temperatura padne ispod određene oznake (obično minus 5 - 10 ° C).
Naravno, zaštita klima uređaja nije ograničena na navedene sustave, ali mi smo razmotrili one sustave čija je prisutnost vrlo poželjna kako bi se klima uređaj brinuo o vama, a ne vi o klima uređaju .
Udaljenost između vanjske i unutarnje jedinice klima uređaja
Udaljenost između jedinica je od velike važnosti, kako za troškove ugradnje klima uređaja, tako i za njegov vijek trajanja. Ova udaljenost određuje se duljinom međujedinstvenih komunikacija - bakrenih cijevi i kabela. Standardna instalacija obično uključuje stazu od 5 metara - u većini slučajeva to je sasvim dovoljno. U načelu je maksimalna duljina staze za domaće klima uređaje 15 - 20 metara, međutim, nije preporučljivo koristiti stazu ove duljine iz više razloga. Prvo, troškovi ugradnje klima uređaja značajno se povećavaju - za 15 - 20 dolara za svaki dodatni metar komunikacije, a ako je potrebno kanalizirati zid, tada se ukupni trošak svakog dodatnog brojila može povećati na 40 - 50 dolara. Drugo, s povećanjem duljine rute, snaga klima uređaja smanjuje se, a opterećenje kompresora povećava.
Ako je potrebno koristiti stazu veću od 15 - 20 metara, na primjer, prilikom postavljanja vanjske jedinice na krov zgrade, tada ćete morati koristiti ne kućanski klima uređaj, već poluindustrijski sustav. Dakle, VRV sustavi omogućuju razmak blokova za 100 metara s visinskom razlikom od 50 metara, ali trošak takvih sustava je puno veći.
Utjecaj temperature na rad klima uređaja
Ispravno odabrani klima uređaj sposoban je uspostaviti i održavati ugodnu temperaturu zraka u sobi - obično od +18 ° C do +28 ° C. Teže je s vanjskom temperaturom. Za način hlađenja: donja granica je od -5 ° C do +18 ° C za različite modele, gornja granica je oko +43 ° C. Za način grijanja: donja granica je od -5 ° C do +5 ° C za razne modele gornja je oko +21 ° C. Značajno širenje donje temperaturne granice objašnjava se činjenicom da je za osiguranje normalnog rada klima uređaja u širokom temperaturnom rasponu potrebno ugraditi dodatne senzore i kompliciraju krug klima uređaja, a to povećava njegovu cijenu. Ako planirate uključiti klima uređaj za hlađenje kada je vanjska temperatura zraka ispod +15 ° C, tada vam savjetujemo da obratite pažnju na radno područje odabranog modela. Raspon radne temperature uvijek je naznačen u tehničkim katalozima ili u korisničkom priručniku. Rad klima uređaja na temperaturi nižoj od dopuštene dovodi do nestabilnog rada i smrzavanja radijatora unutarnje jedinice, uslijed čega voda može curiti iz klima uređaja.
Ako vanjska temperatura padne ispod -5 ° C, tada se toplo ne preporučuje uključivanje klima uređaja. Na niskim temperaturama mijenjaju se fizikalna svojstva freona i ulja za kompresore. Kao rezultat, pri pokretanju hladni kompresor može se zaglaviti i morat će ga zamijeniti. No, čak i u slučaju uspješnog pokretanja, trošenje kompresora bit će znatno veće od dopuštenog. Stoga će rad klima uređaja zimi neizbježno dovesti do kvara kompresora u roku od 2 - 3 godine. Uz to, pri niskim temperaturama, odvodna rupa odvodnog crijeva se smrzava i, radeći na hlađenju, sav kondenzat počinje teći u prostoriju.
Međutim, nije sve loše. Mnogi proizvođači imaju klima uređaje prilagođene zimskim uvjetima.
Kao zaključak, evo nekoliko praktičnih preporuka:
Snaga klima uređaja određuje se na temelju izračuna i ne ovisi o našim željama i preferencijama. Pokušaj uštede novca i kupnje klima uređaja manje snage može se opravdati samo malim (10 - 15%) odstupanjem od izračunate vrijednosti.
Odabirom klima uređaja s mogućnošću zagrijavanja zraka i trošenja dodatnih 100 - 150 USD, možete se zagrijati u jesen i proljeće, a istovremeno uštedjeti 65% električne energije. Međutim, ne zaboravite da za isti novac možete kupiti dobar grijač koji će se moći grijati i zimi. Prema statistikama, " topli " klima uređaji kupuju se nekoliko puta više od " hladnih ".
Klima uređaj na freon zaštićen od ozona ima cijenu 10-15% višu u odnosu na sličan model na freonu R-22, a troškovi ugradnje takvog klima uređaja povećavaju se za 20-30%. Istodobno, uporaba ozona sigurnog freona ni na koji način ne utječe na potrošačka svojstva klima uređaja.
Klima uređaj s pretvaračem štedi do 30% električne energije, točnije održava zadanu temperaturu i stvara manje buke. Istodobno, mnogo je teže izraditi. Stoga ne preporučujemo kupnju pretvarača " popularnih " marki. Bolje je za isti novac kupiti obični klima uređaj prve ili druge skupine - bit će pouzdaniji.
Budući da ne postoji mogućnost provjetravanja zraka u klima uređajima za kućanstvo, sustav opskrbne ventilacije potreban je za stvaranje ugodnih uvjeta u klimatiziranim sobama. U suprotnom, morat ćete povremeno otvoriti prozor za prozračivanje sobe.
Potrošačke funkcije svih klima uređaja približno su iste, stoga je pri odabiru klima uređaja bolje obratiti pažnju na njegovu pouzdanost i prisutnost zaštitnih sustava od nepravilnog rada i nepovoljnih vanjskih uvjeta.
Moderni klima uređaji za kućanstvo imaju dovoljno nisku razinu buke da u većini slučajeva ne obraćaju pažnju na ovaj parametar.
Ograničenja temperaturnog raspona vanjskog zraka, svojstvena svim jeftinim klima uređajima, ne igraju veliku ulogu u domaćim uvjetima, jer se u načinu hlađenja klima uređaj koristi samo ako temperatura izvan prozora prelazi 20 ° C. Ako potreban vam je stabilan rad klima uređaja u širokom temperaturnom rasponu, tada je bolje odabrati model posebno prilagođen zimskim uvjetima.
Kada planirate postavljanje jedinica podijeljenog sustava, pokušajte smanjiti duljinu komunikacije među jedinicama. U tipičnoj verziji instalacije klima uređaja (vanjska jedinica je ispod prozora, unutarnja je blizu prozora), duljina rute ne prelazi 5 metara. Ako je duljina staze veća od 7 metara, tada je poželjno ne koristiti " proračunske " klima uređaje.

Kako odabrati klima uređaj?
Kako odabrati klima uređaj?
Kako odabrati klima uređaj?
Kako odabrati klima uređaj? Kako odabrati klima uređaj? Kako odabrati klima uređaj?Home | Articles

November 27, 2022 04:55:50 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting