Kako odabrati klima uređaj?

Ljeti klima uređaj obavlja funkciju čamaca za spašavanje, stvarajući ugodnu hladnoću u kući, uredima, trgovinama.

A kad ste već odlučili o vrsti klima uređaja (prethodni članak „Vrste klima uređaja - koga odabrati?“, Pomoći će vam u tome), vrijeme je da se pozabavite tehničkim specifikacijama kako biste odabrali najbolju opciju za vas.

Snaga koju troši klima uređaj

Potrošnja energije često se meša sa snagom hlađenja. Zapravo, potrošnja klima uređaja je oko 3 puta manja od snage hlađenja, to jest, klima uređaj od 2,5 kW troši samo oko 800 vata - manje od pegle ili električnog kuhala. Stoga se kućni klima uređaji, po pravilu, mogu priključiti u uobičajenu utičnicu bez straha da će ih „izbiti“ utikači. Ovdje nema paradoksa, jer je klima uređaj rashladni uređaj koji ne "proizvodi" hladnoću, već je prenosi s ulice u sobu.

Odnos rashladne snage i potrošnje energije glavni je pokazatelj energetske učinkovitosti klima uređaja, što se u tehničkim katalozima navodi koeficijentom ERR (omjer energetske učinkovitosti). Drugi parametar - COP (koeficijent performansi - toplinski koeficijent) jednak je omjeru snage grijanja i potrošnje energije. Koeficijent ERR sistema razdvajanja domaćinstava obično je u rasponu od 2,5 do 3,5, a COP - od 2,8 do 4,0. Možda ćete primijetiti da je vrijednost COP veća od ERR-a. To je zbog činjenice da se tijekom rada kompresor zagrijava i prenosi dodatnu toplinu na freon. Zbog toga klima uređaji uvijek stvaraju više topline nego hladnoće. Ovu činjenicu često koriste beskrupulozni proizvođači, što u oglašavanju označava da potvrdi visoku energetsku efikasnost svojih klima uređaja, koeficijent COP umjesto ERR. Da biste ukazali na energetsku efikasnost kućanskih aparata, postoji sedam kategorija označenih slovima od A (najbolje) do G (najgore). Klima uređaji kategorije A imaju COP> 3.6 i ERR> 3.2, a klima uređaji kategorije G imaju COP <2.4 i ERR <2.2.

Treba napomenuti da se potrošnja električne energije i snaga hlađenja obično mjere u skladu s ISO 5151 (unutarnja temperatura 27 ° C, van 35 ° C). Ako se ti uvjeti promijene, snaga i efikasnost klima uređaja bit će manja (na primjer, na vanjskoj temperaturi od minus 20 ° C, snaga klima uređaja bit će samo 30% nazivne).

„Topli“ klima uređaj ili mogućnost zagrevanja vazduha

Postoje klima uređaji koji mogu samo rashladiti zrak, nazivaju se samo hladni i klima uređaji s mogućnošću zagrijavanja zraka, zvani toplina - hladno, toplotna pumpa, reverzibilni klima uređaj ili samo „topli“ klima uređaj. Modeli s mogućnošću zagrijavanja zraka skuplji su, ali u izvan sezone (jesen i proljeće) mogu zamijeniti grijač.

Naziv toplotne pumpe nije dat slučajno. Pokazuje da klima uređaj zagrijava zrak ne električnom spiralom ili grijaćim elementom, poput električnog grijača, već s toplinom koja se uzima iz vanjskog zraka (toplina se prenosi s ulice u sobu). Dakle, u režimu grijanja događa se isti postupak kao i u načinu hlađenja, samo se čini da vanjske i unutarnje jedinice klima uređaja mijenjaju mjesta. U skladu s tim, i u načinu grijanja, kao i u načinu hlađenja, potrošnja električne energije je 3-4 puta manja od snage grijanja, odnosno klima uređaj emitira 3-4 kW topline po 1 kW potrošnje energije. Imajte na umu da svi klima uređaji s toplinskom pumpom mogu učinkovito raditi samo na pozitivnim vanjskim temperaturama, tako da zimi ne možete zagrijavati klima uređajem!

Nivo buke klima uređaja

Ako planirate ugraditi klima uređaj u spavaću sobu, ili ako je prozor susjeda smješten pored vanjske jedinice, tada biste trebali obratiti pažnju na razinu buke kupljenog klima uređaja. Razina buke mjeri se u decibelima (dB) - relativna jedinica koja pokazuje koliko je puta jedan zvuk glasniji od drugog. Za 0 dB prihvaćen je prag zvučnosti (imajte na umu da zvukovi s razinom manjom od 25 dB zapravo nisu zvučni). Nivo šaputanja je 25 - 30 dB, buka u uredskoj sobi, kao i glasnoća normalnog razgovora, odgovara 35 - 45 dB, a buka prometne ulice ili glasan razgovor - 50 - 70 dB.

Za većinu domaćih klima uređaja razina buke unutarnje jedinice nalazi se u rasponu od 26 - 36 dB, a za vanjsku jedinicu - 38 - 54 dB. Možda ćete primjetiti da buka unutarnje jedinice ne prelazi razinu buke u poslovnoj zgradi. Zbog toga ima smisla obratiti pažnju na nivo buke klima uređaja ako ga planirate instalirati u mirnoj prostoriji (spavaća soba, lični ured itd.).

Čini se da je sada dovoljno odabrati klima uređaj s najnižim nivoom buke, a udobnost je zagarantovana. No nije sve tako jednostavno: može se ispostaviti da će klima uređaj s razinom buke od 26 dB u praksi raditi glasnije od klima uređaja koji ima nivo od 32 dB. Štaviše, ovdje nema prevare i sva mjerenja su izvršena korektno. Ali stvar je u tome. Bilo koji klima uređaj može raditi u nekoliko desetaka modova, a svaki način rada ima svoju razinu buke. Budući da je glavni izvor buke unutarnje jedinice protok zraka koji prolazi kroz ventilator, hladnjak i distribucijske žlijebove, logično je izmjeriti razinu buke na najnižoj brzini ventilatora, pa čak i učiniti ovu brzinu što nižom.

Problem je što u ovom načinu rada klima uređaj neće odavati deklariranu snagu, a po vrućem vremenu će se automatski prebaciti na veću brzinu (s povećanjem buke) ili neće moći održavati postavljenu temperaturu. U potpunom opisu klima uređaja u pravilu se daje razina buke za sve načine rada ventilatora ili, barem, maksimalne i minimalne vrijednosti. Istovremeno, tipična razina buke u unutrašnjoj jedinici elitnog klima uređaja je 27 - 31 - 34 dB za trostupanjski ventilator. U knjižici za oglašavanje može se dati samo najmanja znamenka od 27 dB, a ne tačnija maksimalna vrijednost buke od 34 dB.

Treba napomenuti da klima uređaji mogu biti izvor ne samo monotone buke koju stvara struja zraka, već i nekih drugih zvukova - pucketanje, šištanje, gunđanje, klikovi. Obično su ti zvukovi uočljivi samo u potpunoj tišini, međutim, mogu ometati miran san, jer iznenada nastali zvukovi iritiraju mnogo više od monotonog šuma. Ovi zvukovi imaju drugačiju prirodu. Pukotine nastaju tokom širenja i savijanja dijelova plastičnog kućišta uzrokovanih promjenom njegove temperature. Freon može gunđati i šištati kad je kompresor uključen i isključen. A klikovi se javljaju prilikom prebacivanja releja koji kontroliraju rad ventilatora, kompresora i drugih komponenti klima uređaja. Od svih ovih buka, najveća neprijatnost je pucketanje kućišta - takvi zvukovi se mogu probuditi i usred noći. Unutrašnja jedinica koja pukne može se prepoznati po jeftinoj plastici koja se po izgledu i dodiru znatno razlikuje od plastike od koje su napravljeni elitni klima uređaji.

Ako vam zaista treba „tihi“ klima uređaj, možete savjetovati da prije kupovine obilazite nekoliko kompanija koje imaju salone sa postojećim klima uređajima, dodirnite unutrašnje jedinice i slušate kako rade u različitim režimima. U pravilu, najnapredniji i najskuplji klima uređaji su u isto vreme i najtiši.

Nekoliko riječi o vanjskoj jedinici. Ako su prozori zatvoreni, jer u protivnom nije dopušteno pokretanje klima uređaja, buka vanjske jedinice je praktično nečujna. Ali ovaj šum dobro čuje vaše susjede, ako oni sami nemaju klima uređaj i svi su prozori otvoreni. Iako buka vanjske jedinice funkcionirajućeg kućanskog klima uređaja nikada ne prelazi razinu dopuštenu za stambeni prostor, ova buka još uvijek može jako ometati stanovnike, posebno noću. Imajte na umu da je razlika u razini buke vanjskih jedinica klima uređaja gornje i donje cjenovne skupine znatno veća od razlike u razini buke unutarnjih jedinica.

Sustavi zaštite klima uređaja

Ako su potrošačke funkcije svih klima uređaja iste, onda se funkcije zaštite od nepravilnog rada ili nepovoljnih vanjskih uvjeta znatno razlikuju. Potpuni sistem praćenja stanja klima uređaja povećava njegove troškove za 20-30%. Istovremeno, malo je verovatno da će biti efikasno reklamirati, recimo, prisustvo prekidača niskog pritiska i, shodno tome, neće biti moguće brzo povratiti uloženi novac. Stoga u „proračunskim“ klima uređajima sigurnosni sustavi gotovo i nemaju. Čak i u prvoj grupi mnogi klima uređaji imaju samo djelomičnu zaštitu od nepravilnog rada.

Osnovni sistemi upravljanja i zaštite:

Ponovo pokreni Ova funkcija omogućava uključivanje klima uređaja nakon nestanka struje. Štoviše, klima uređaj će se uključiti u istom režimu u kojem je radio prije kvara. Ova najjednostavnija funkcija implementira se na nivou firmvera i zbog toga je prisutna u gotovo svim klima uređajima.

Praćenje stanja filtera. Ako se filtri unutarnje jedinice klima uređaja ne očiste, za nekoliko mjeseci na njima će se povećati takav sloj prašine, da će se učinak klima uređaja nekoliko puta smanjiti. Kao rezultat toga, poremećen je normalan rad rashladnog sustava, a tekući freon ulazi u ulaz kompresora umjesto plinovitih, što će najvjerovatnije dovesti do zaglavljivanja kompresora. Ali čak i ako kompresor ne uspije, prašina će s vremenom zalijepiti na ploče hladnjaka unutarnje jedinice, pasti u sustav odvodnje i unutarnju jedinicu morat ćete odvesti u servisni centar. Odnosno, posljedice korištenja klima uređaja s prljavim filtrima mogu biti najozbiljnije. Da bi se zaštitili od ovih posljedica, ugrađen je sustav kontrole čistoće filtra u klima uređaj - ako se filtri zaprljaju, svijetli odgovarajući indikator.

Freon kontrola curenja. U bilo kojem podijeljenom sustavu količina freona se smanjuje s vremenom zbog normaliziranog istjecanja. Za osobu to nije opasno, jer je freon inertan plin, ali klima uređaj bez ponovnog punjenja može „živjeti“ samo 2 do 3 godine. Činjenica je da se kompresor klima uređaja hladi freonom, a ako ga nema, može se pregrijati i raditi. Prije toga za isključivanje kompresora s nedostatkom freona upotrijebljen je prekidač niskog tlaka - kad se tlak u sistemu smanjio, taj prekidač isključio je kompresor. Sada se većina proizvođača prebacuje na elektroničke upravljačke sustave koji mjere temperaturu u ključnim točkama u sustavu i / ili struji kompresora i na temelju tih podataka izračunavaju se svi radni parametri rashladnog sustava, uključujući tlak freona.

Trenutna zaštita. Pomoću struje kompresora može se utvrditi niz neispravnosti rashladnog sistema. Smanjena struja ukazuje na to da kompresor radi bez opterećenja - pa je freon procurio. Pojačana struja ukazuje na to da ulaz plina nije tečni, već tečni freon, koji može biti uzrokovan ili preniskom vanjskom temperaturom ili prljavim filtrima unutarnje jedinice. Stoga senzor struje kompresora može značajno poboljšati pouzdanost klima uređaja.

Automatsko odmrzavanje. Ako je vanjska temperatura ispod + 5 ° C, vanjska jedinica klima uređaja može se prekriti slojem mraza ili leda, što će dovesti do lošeg prijenosa topline, a ponekad čak i do pucanja ventilatora od udara lopatica na led. Da se to ne bi dogodilo, sustav upravljanja klimatizacijom nadzire njegove radne uvjete i, ako postoji opasnost od zaleđivanja, periodično uključuje sustav za automatsko odmrzavanje (klima uređaj radi 5-10 minuta u načinu hlađenja bez uključivanja ventilatora unutarnje jedinice, dok se izmjenjivač topline vanjske jedinice zagrijava i otapa) .

Zaštita od niskih temperatura. Uključivanje neprilagođenog klima uređaja na negativnim vanjskim temperaturama izrazito je obeshrabrujuće. Kako bi se spriječile kvarove, neki se modeli klima uređaja automatski isključuju ako temperatura na ulici padne ispod određene točke (obično minus 5 - 10 ° C).

Naravno, zaštita klima uređaja nije ograničena na nabrojane sustave, ali ispitali smo one sustave čija je prisutnost vrlo poželjna da bi klima uređaj brinuo o vama, a ne vi o klima uređaju.

Udaljenost između vanjske i unutarnje jedinice klima uređaja

Udaljenost između bloka je od velike važnosti kako zbog troškova instaliranja klima uređaja, tako i zbog njegovog vijeka trajanja. Ova udaljenost određuje se dužinom komunikacija među jedinicama - bakrenim cijevima i kablom. Standardna instalacija obično uključuje stazu od 5 metara - u većini slučajeva to je sasvim dovoljno. U principu, maksimalna dužina staze za kućne klima uređaje iznosi 15 - 20 metara , međutim, uporaba staza ove dužine ne preporučuje se iz više razloga. Prvo, troškovi ugradnje klima uređaja znatno se povećavaju - za 15-20 dolara za svaki dodatni metar komunikacije, a ako je potrebno drobljenje zida, ukupni troškovi svakog dodatnog brojila mogu se povećati na 40–50 dolara. Drugo, s povećanjem duljine staze, snaga klima uređaja smanjuje se i opterećenje kompresora se povećava.

Ako je potrebno koristiti stazu veću od 15 - 20 metara , primjerice, prilikom postavljanja vanjske jedinice na krov zgrade, morat ćete koristiti ne domaći klima uređaj, već poluindustrijski sustav. Dakle, VRV sustavi omogućuju vam distribuciju blokova na 100 metara s razlikom visine od 50 metara, ali trošak takvih sustava je mnogo veći.

Uticaj temperature na rad klima uređaja

Ispravno odabrani klima uređaj može postaviti i održavati ugodnu sobnu temperaturu zraka - obično od + 18 ° C do + 28 ° S. Teže je s vanjskom temperaturom. Za način hlađenja: donja granica je od -5 ° C do + 18 ° C za različite modele, gornja je oko + 43 ° S. Za režim grijanja: donja granica je od -5 ° C do + 5 ° C za različite modele, gornja je oko + 21 ° C. Značajno rasulo na granici niže temperature objašnjava se činjenicom da je za normalan rad klima uređaja u širokom temperaturnom rasponu potrebna ugradnja dodatnih senzora i kompliciranje kruga klima uređaja, a to povećava njegove troškove. Ako namjeravate uključiti klima uređaj za hlađenje na vanjskoj temperaturi ispod + 15 ° C, savjetujemo vam da obratite pažnju na radni opseg odabranog modela. Raspon radne temperature uvijek je naveden u tehničkim katalozima ili u korisničkom priručniku. Rad klima uređaja na temperaturi ispod dopuštene razine dovodi do nestabilnog rada i smrzavanja na radijatoru unutarnje jedinice, zbog čega voda može kapnuti iz klima uređaja.

Ako temperatura na otvorenom padne ispod -5 ° C, toplo se ne preporučuje uključivanje klima uređaja. Pri niskim temperaturama mijenjaju se fizička svojstva ulja freona i kompresora. Zbog toga se pri pokretanju može zaglaviti hladni kompresor i morat ćete ga zamijeniti. No čak i u slučaju uspješnog pokretanja, trošenje kompresora bit će znatno veće od dozvoljenog. Stoga će rad klima uređaja zimi neizbježno dovesti do kvara kompresora u roku od 2 do 3 godine. Pored toga, pri niskim temperaturama otvor za odvodno crijevo smrzava, a tijekom rada hlađenja sav kondenzat počinje dolaziti u prostoriju.

Međutim, nije sve tako loše. Mnogi proizvođači imaju klima uređaje prilagođene uvjetima zimskog rada.

Zaključno, nekoliko praktičnih preporuka:

Snaga klima uređaja određuje se na osnovu izračuna i ne ovisi o našim željama i sklonostima. Pokušaj uštede i kupnje klima uređaja niže snage može se opravdati samo malim (10 - 15%) odstupanjem od izračunate vrijednosti.

Odabirom klima uređaja s mogućnošću zagrijavanja zraka i potrošnje dodatnih 100 do 150 USD, možete zakuhati u jesen i proljeće, štedeći 65% električne energije. Međutim, sjetite se da za isti novac možete kupiti dobar grijač koji se može ugrijati i zimi. Prema statistici, „topli“ klima uređaji kupuju se nekoliko puta više od „hladnih“.

Klimatizacija na ozonu sigurnom freonu ima cijenu za 10-15% veću u odnosu na sličan model na freonu R-22, a troškovi ugradnje takvog klima uređaja povećavaju se za 20-30%. U isto vrijeme, uporaba frezona sigurnog za ozon ne utječe na potrošačka svojstva klima uređaja.

Inverterski klima uređaj štedi do 30% energije, tačnije održava postavljenu temperaturu i stvara manje buke. U isto vrijeme značajno je teže proizvoditi. Stoga ne preporučujemo kupovinu pretvarača „nacionalnih“ marki. Bolje je kupiti isti klima uređaj prve ili druge grupe za isti novac - biće pouzdaniji.

Kako u kućnim klima uređajima ne postoji mogućnost ventilacije zraka, potreban je ventilacijski sustav za stvaranje ugodnih uvjeta u klimatiziranim sobama. U suprotnom ćete morati povremeno otvarati prozor da biste prozračili sobu.

Potrošačke funkcije svih klima uređaja približno su iste, stoga je pri odabiru klima uređaja bolje obratiti pažnju na njegovu pouzdanost i dostupnost zaštitnih sustava od nepravilnog rada i nepovoljnih uvjeta okoliša.

Moderni klima uređaji za kućanstvo imaju dovoljno nizak nivo buke tako da u većini slučajeva ne obraćaju pažnju na ovaj parametar.

Ograničenja temperaturnog raspona vanjskog zraka svojstvena svim klima uređajima s niskim cijenama ne igraju veliku ulogu u kući, jer se u načinu hlađenja klima uređaj koristi samo ako temperatura izvan prozora prelazi 20 ° C. Ako vam je potreban stabilan rad klima uređaja u širokom temperaturnom rasponu, tada je bolje odabrati model koji je posebno prilagođen zimskim uvjetima.

Prilikom planiranja postavljanja blokova podijeljenih sustava pokušajte smanjiti dužinu komunikacije među jedinicama. U uobičajenoj ugradnji klima uređaja (vanjska jedinica ispod prozora, unutarnja jedinica u blizini prozora) dužina rute ne prelazi 5 metara . Ako je dužina rute veća od 7 metara , tada je preporučljivo ne koristiti „proračunske“ klima uređaje.

Kako odabrati klima uređaj?
Kako odabrati klima uređaj?
Kako odabrati klima uređaj?
Kako odabrati klima uređaj? Kako odabrati klima uređaj? Kako odabrati klima uređaj?Home | Articles

November 28, 2022 17:12:08 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting