Kako odabrati kapuljaču?

Hood - puni "stanovnik" modernog stana. Ako u obitelji kuhate često, onda ne možete bez ovog uređaja. Ne želite da novo obnovljena kuhinja izgubi sjaj za godinu dana? Odgovor je očigledan, a ako jeste, morat ćete voditi računa o borbi protiv masti i čađe. Možete, naravno, organizirati generalno čišćenje nakon svakog kuhanja, ali bolje je kupiti asortiman. Kako ne pogriješiti pri odabiru ovog uređaja - naučit ćete iz našeg materijala.

Prije nego što nabavite nešto od kućanskih aparata, poželjno je barem opisati kako to funkcionira. Aparat za napajanje nije izuzetak. Srećom, ovaj je uređaj jednostavan, tako da neće trebati mnogo da se prouči.

Glavni cilj haube je zaštititi strop, namještaj i uređaje u kuhinji od taloženja čađi i masti na njima. Čišćenje zraka od neugodnih mirisa koji se često javljaju u procesu kulinarskih vještica također je stvar njenog života. Uz to, kapuljača služi i za osvjetljavanje kuhinjskog stola. Naravno, moderne kapuljače izgledaju prilično atraktivno, tako da možda dobro ukrašavaju kuhinju. Općenito postoji samo jedan uređaj, ali postoje mnoge prednosti.

Dizajn kuhinjske nape je sljedeći: kućište od metala ili plastike, ponekad s drvenim ili staklenim umetcima, motorom (ponekad dva) i filtrima za čišćenje dolaznog zraka.

Vrsta konstrukcije

Ovisno o mjestu ugradnje, kapuljača je izrađena u odgovarajućem kućištu i ima neke druge tehnološke značajke. Po vrsti konstrukcije, haube se mogu podijeliti na:

Island Takve su kapice pričvršćene na strop iznad radnog područja. Potreba za ostrvskom kapuljačom javlja se ako je peć u središtu kuhinje ili ne pridržava nijednog zida (na lokaciji je peć svojevrsno "ostrvo" - otuda i naziv kapuljača).

Zid (kupola ili kamin) Ovo je najčešća vrsta kapuljača, dizajnirana za ugradnju u zid. Izrađuju se u kupolastim, piramidalnim, pravokutnim i drugim oblicima.

Ugaone kapice Ova vrsta se odnosi na zidne kapuljače, čije je kućište optimizirano za ugradnju u kut prostorije.

Ugradbene kapuljače Tip kapuljača dizajniran je za ugradnju u donji dio visećeg ormara iznad peći. Često takve kapuljače imaju ploču koja se izvlači, koja je dizajnirana da poveća područje usisa zraka. Većina kuhinja je malih dimenzija, tako da ovakve ugrađene haube mogu uštedjeti što više prostora.

Kruženje i protok

Prema vrsti pročišćavanja zraka, kapuljače možemo podijeliti na cirkulacijske i protočne. Mnogi moderni modeli kapuljača mogu raditi i u režimu protoka i u režimu recirkulacije.

Napuci za cirkulaciju pročišćavaju zrak koji usisavaju pomoću sistema filtra i vraćaju ga nazad u prostoriju, čime čuvaju toplinu u stanu, što je posebno važno u hladnoj sezoni. Za početak, zrak prolazi kroz filter masti koji zadržava čestice koje su dovoljno velike, kao što su kapljice masti, proizvodi izgaranja itd. Takvi filtri mogu biti ili za jednokratnu upotrebu, ili za višekratnu upotrebu. Filteri za jednokratnu upotrebu obično su izrađeni od sintepona, netkanih ili papira. Nakon začepljenja takvih filtera moraju se odbaciti. Stoga je mnogo ekonomičnije koristiti akrilne ili metalne filtere za višekratnu upotrebu. Nakon zamke za mast, zrak se konačno čisti u filtru s drvenim ugljenom. Takvi su filteri za jednokratnu upotrebu i moraju ih se ponovo kupiti dok su zaprljani.

Pros:

Nema potrebe za sistemom ventilacije zgrade.

Jednostavno povezivanje.

Držite toplo na hladnom vremenu.

Protiv:

Zamena karbonskih filtera (pošto postanu prljavi).

Mala efikasnost čišćenja. Bez obzira na to koliko su kvalitetni filtri, oni ne pročišćavaju zrak za 100%, najčešće je ta brojka bliža 70%.

Kružne kapice preporučujemo samo ako postoje značajne poteškoće u povezivanju haube na ventilacijsku osovinu.

Metoda čišćenja putem protoka temelji se na uklanjanju kontaminiranog zraka izvan prostorija. Ovu vrstu je teže instalirati, jer će trebati bušiti tehnološke rupe u zidu kako bi se povezali s ventilacijskim sustavom. Ali u isto vrijeme su kapuljače metodom pročišćavanja protoka mnogo efikasnije, jer će zagađeni zrak potpuno ispuštati, a čisti zrak će ga zamijeniti.

Na kapuljačama instalira se samo filtar za podmazivanje. Potrebna je tako da se na zidovima napa i ventilatorima ne nakuplja sloj masti, što može dovesti do kvara električnih dijelova.

Vrste filtera, njihovo čišćenje i zamjena

Filteri za mast ili grubi filteri su tri vrste:

Sinteponovski, netkani ili papirni filteri su za jednokratnu upotrebu. Na njihovoj površini nalaze se znakovi koji se mogu vidjeti kroz zaštitnu rešetku haube. Zamjena se vrši kada se znakovi više ne pojavljuju na površini filtera;

Akrilni filteri klasificirani su kao filteri za višekratnu upotrebu. Periodično, otprilike jednom mjesečno, moraju se prati u toploj sapunici. Istovremeno, nepotrebno je snažno istisnuti filtar, jer se lako može oštetiti;

aluminijski filteri se takođe mogu ponovo koristiti. Kad postane prljav, otprilike jednom mjesečno takav se filter očisti sredstvom za odmašćivanje ili se stavi u perilicu posuđa. Budući da se aluminijski filter obično sastoji od nekoliko tankih slojeva perforiranog aluminija, njime se mora pažljivo rukovati kako ne bi oštetio njegovu površinu.

Ugljeni filteri su izrađeni od aktivnog uglja. Oni su za jednokratnu upotrebu i zamjenjuju se otprilike svakih 4-6 mjeseci. Preciznije datume zamjene filtera treba odrediti proizvođač kapuljače. Naglašavamo da je potrebno neprestano nadgledati sve filtere, jer će začepljena površina filtera aktivnom upotrebom haubice drastično smanjiti radnu sposobnost i povećati opterećenje motora, što može značajno smanjiti životni vijek kapuljače.

Performanse haube

Prilikom odabira haube morate obratiti pažnju na parametar kao što su propusnost ili performanse haube. Ovaj parametar pokazuje količinu zraka koju kapuljača može proći kroz sebe u jedinici vremena. Mjeri se u kubičnim metrima zraka na sat. Za izračunavanje ovog parametra postoji sljedeća formula:

Produktivnost = (Količina prostorije) x (Mnoštvo izmjena zraka).

Izračunati količinu prostora za vas nije teško, množeći površinu kuhinje s visinom stropa. Za veću tačnost, volumen koji zauzima kuhinjski namještaj može se oduzeti od dobijene količine.

Brzina izmjene zraka je vrijednost koja određuje broj izmjena zraka u prostoriji u jednom satu. Za optimalnu izmjenu zraka, ovaj parametar treba biti 12.

Međutim, u svakom slučaju, bolje je odabrati haubu s marginom performansi, jer će konstantan rad na maksimalnoj snazi ​​uvelike utjecati na vijek trajanja. Uz to će kapuljača pri maksimalnoj brzini proizvesti prilično glasan šum. Osim toga, ako kanal napravljen za haubu ima zavoje, to će stvoriti dodatno opterećenje na haubici. Kao što je već spomenuto, kako filteri postaju prljavi, smanjuje se i rad ispušnih plinova, što također treba uzeti u obzir.

Ova formula je samo za smjernice. Tako se, na primjer, u kuhinji malog područja koncentracija štetnih tvari tokom aktivnog kuhanja može vrlo brzo približiti kritičnim vrijednostima. Da biste to izbjegli, možda ćete morati detaljnije pogledati haube, čija je izvedba 1,5-2 puta veća od preporučene vrijednosti.

Dimenzije i nivo buke

Pri odabiru veličina treba krenuti od dimenzija peći. Dakle, širina kapuljače treba biti veća ili jednaka širini ploče, tada će zahvatiti cijeli protok zraka s isparljivim tvarima koje se nalaze u njemu. Standardne širine haube su 50, 60 i 90 cm .

Nivo buke mjeri se u decibelima. Tako je, na primjer, šum od 40 dB uporediv sa tihim ljudskim govorom na udaljenosti od nekoliko metara, a 60 dB bit će uporedivo sa razinom ljudskog govora na udaljenosti od oko 1 m . Prosječna razina kapuljača pri maksimalnoj snazi ​​je približno 60-70 dB. Budući da ljudi često mogu biti u kuhinji duže vrijeme, buka može vrlo negativno utjecati na čovjekovo raspoloženje. Ako ovo želite izbjeći, onda morate obratiti pažnju na haube s dva ventilatora i visokokvalitetne električne motore.

Menadžment

Kao glavne kontrole za haubu možete odabrati prekidač motora, regulator brzine i uključivanje rasvjete. Regulator brzine koristan je s gledišta da je daleko od potrebe da se kapuljača koristi punom snagom. A u slučajevima kada je to zaista neophodno, turbo režim (nije prisutan u svim modelima) bit će koristan.

Samo prebacivanje može biti tipkalo, dodirno ili elektroničko.

Najjednostavniji oblik je kontrola tipki, koja se sastoji od skupine prekidača smještenih na prednjoj ploči haube. Ovisno o konkretnom zadatku, potrebno je uključiti ili isključiti željeni prekidač.

Sa dodirnim isključivanjem, umesto velikih prekidača, postoje sićušna dugmića koja se uključuju lakim pritiskom na dugme. U isto vrijeme, tipka se nalazi na razini ploče i ne uranja u nju, što će povoljno utjecati na jednostavnost čišćenja haube. Prednosti ovog upravljanja mogu uključivati ​​i lijep izgled.

Najskuplja kontrola je elektronička. Tako elektronička jedinica omogućuje podešavanje različitih načina rada kapuljače u određenim intervalima. Pored toga, takve kapuljače imaju veliki broj dodatnih funkcija. Na primjer, automatsko povećanje performansi haube, s jakim zagađenjem zraka. Automatsko uključivanje tokom kuhanja. Uključite osvetljenje kada osoba pristupi peći, filtrira indikator začepljenja i još mnogo toga. Naravno, bez svega toga možete jednostavno, ali sve dodatne značajke dodaju brojne prednosti takvom kriteriju kao što je jednostavnost korištenja.

Ostala poteza će biti korisna: ostavlja ventilatore uključene još 10 minuta nakon što je haubica već isključena. Ovo osigurava konačno pročišćavanje zraka nakon završetka kuhanja. Druga opcija je jednako korisna - intervalni režim. Napa se automatski uključuje na malo snage svakih sat vremena i na taj način pruža dodatnu ventilaciju u prostoriju.

Kao što vidite, nije tako teško otkriti koja je kapuljača poželjnija za vašu kuhinju. Glavna stvar je uzeti u obzir nekoliko osnovnih parametara. Nakon toga, dobit ćete izvrstan aparat, čija je upotreba čudna i o kojoj razgovarate ako ne želite imati sapušten strop i masni kuhinjski namještaj i uređaje. Cijena kapuljača je drugačija. Postoje ekonomični modeli, a postoje i uređaji s ugrađenim radio prijemnicima, televizorima, s mogućnošću povezivanja s računarom, koristeći skupe materijale u ukrasu. Izbor je vaš.

Kako odabrati kapuljaču?
Kako odabrati kapuljaču?
Kako odabrati kapuljaču?
Kako odabrati kapuljaču? Kako odabrati kapuljaču? Kako odabrati kapuljaču?Home | Articles

November 28, 2022 03:20:34 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting