Kako odabrati hladnjak?

Suvremeni modeli hladnjaka razlikuju se od svojih prethodnika ne samo izgledom, već i novim modernim materijalima, kao i nizom funkcija koje omogućuju dugotrajno pohranjivanje najrazličitijih proizvoda. Ugradbeni kućanski uređaji postali su novo rješenje u dizajnu interijera kuhinja, a zajedno s štednjacima, pećnicama, perilicama rublja i perilicama posuđa pojavio se i koncept " ugrađenih hladnjaka ". U usporedbi sa samostojećim modelima, oni imaju neke prednosti: veću učinkovitost u radu - zbog bolje toplinske izolacije zidova, niže razine buke, budući da ukrasni paneli namještaja značajno " vlaže " zvuk. I, naravno, ugrađeni hladnjaci skladno se uklapaju u kuhinjsko okruženje i pružaju prikladan pristup njihovom sadržaju u bilo kojem trenutku.
Proizvođači kućanskih aparata potrošačima nude modele različitih veličina, oblika i čak boja. No, da biste odabrali najbolju opciju, morate znati na koje parametre trebate obratiti pažnju.
Dimenzije hladnjaka i značajke modela
Prije svega, potrebno je odlučiti o volumenu hladnjaka, a time i o njegovim dimenzijama. Za obitelj od 1-2 osobe prikladan je kompaktni model koji nije velike veličine. U pravilu su to jednokomorni hladnjaci visine do 1 metra, uključujući hladnjak i mali pretinac za zamrzavanje. Na neki način mogu nalikovati skromnim starim modelima koji su se morali odmrzavati ručno. Ali sada su gotovo svi hladnjaci opremljeni sustavom No Frost, koji sprječava stvaranje mraza na zidovima komore (za Liebherr hladnjake ovaj naziv piše se zajedno - Nofrost). Primjer takvih hladnjaka je model Bosch KIF 20A50.
Obitelj od 3-4 osobe trebat će veći model. Ovdje već vrijedi obratiti pažnju na hladnjak s prostranim glavnim pretincem i zamrzivačem koji se zatvara odvojenim vratima. Visina takvih modela doseže 1,9 metara, unutarnji prostor obično je podijeljen u tri zone: hlađenje, smrzavanje i područje nulte temperature, što je većini potrošača poznato kao „ zona očuvanja svježine ”. Ako nema pitanja o prva dva poglavlja, onda je za treće potrebno pojašnjenje. Komora, koja zauzima do petine glavnog prostora hladnjaka, posebno je dizajnirana za čuvanje kvarljive hrane. Odmrzavanje takvog hladnjaka prilično je jednostavno: u pravilu samo zamrzivač treba potpuno odmrzavanje, hladnjak je opremljen istim sustavom No Frost.
Hladnjacima s dva odjeljka može se upravljati s jednim ili dva kompresora, a obje opcije imaju svoje prednosti. Prva je ekonomičnija u radu, ali druga omogućuje isključivanje i odmrzavanje bilo koje komore, ostavljajući drugu u ispravnom stanju. A ovo je, kako pokazuje iskustvo, puno prikladnije.
I na kraju, veliki bočni hladnjaci. Vlasnici prostranih kuhinja mogu si to priuštiti, jer je ovo možda najprostranija i najdimenzionalnija vrsta hladnjaka. Doslovno jedno uz drugo znači " jedno uz drugo ", što je istina: kamere su smještene jedna do druge i otvaraju se s dva zaokretna vrata. Visina modela varira od 1,7 do 1,9 metara, širina može biti do 1,2 m, a ukupna korisna zapremina je od 520 do 800 litara. Unatoč impresivnoj veličini hladnjaka, nećete imati problema s odmrzavanjem: tehnologija No Frost u njima je obavezan standard, na primjer, samostojeći hladnjak Gaggenau IK 300-354 "Side by Side"
Modeli usporedo imaju više temperaturnih zona, uključujući zatvorenu komoru s nultom temperaturom i odjeljak s promjenjivom vlagom. Gotovo svi hladnjaci ove vrste pružaju dodatnu mogućnost hlađenja pića: u posebnom pretincu na vratima temperatura se održava za 3 stupnja niže nego u glavnoj komori. Uz to, ugrađeni aparat za izradu leda omogućuje vam proizvodnju oko 4 kg leda dnevno bez dosadnog ulijevanja vode u kalupe i odvajanja smrznutih kockica od njih. Kroz crijevo spojeno na dovod vode, voda će ući u filtar zamjenjivim ulošcima, a zatim, očišćena od nečistoća, ući u odjeljak za stvaranje leda. Prikladno, jednostavno i vrlo učinkovito.
Međutim, prilikom odabira dimenzija hladnjaka, ne zaboravite na pitanja njegove isporuke do mjesta ugradnje. Imajte na umu da mora proći kroz vrata stana i kuhinje - barem, a maksimalno - uklopiti se u dizalo, koje će vašu kupnju odvesti na željeni kat. Pa, ako ste se već odlučili za model uz bok, budite spremni donijeti nestandardnu ​​odluku: možda ćete morati ukloniti vrata u stanu. Jedina je utjeha što su te neugodnosti privremene.
Mjesto kamera
Poanta nije potrebna, već se promatra kao problem upotrebljivosti. Ako vaš hladnjak ima dvije ili više komora, možda bi bilo dobro odlučiti gdje bi se trebao nalaziti pretinac za zamrzavanje - na vrhu ili na dnu. Ako više volite kuhati uglavnom smrznutu i praktičnu hranu i koristite zamrzivač nekoliko puta dnevno, jednostavno nema smisla čučati ispred nje. Za one koji češće otvaraju vrata hladnjaka, prikladnije je odabrati model gdje se zamrzivač nalazi ispod hladnjaka, kao što se to radi u modelu Bosch KIV 38X00.
Sposobnost smrzavanja
Ova je karakteristika često naznačena na vratima zamrzivača ili, ako je hladnjak jedan pretinac, pored indikatora rada. Dvije pahulje označavaju da je maksimalna temperatura u zamrzivaču -12 ° C, tri označavaju da ta vrijednost doseže -18 ° C, a kada prikazujete četiri pahulje, možete sigurno računati na sve -24 ° C.
Kontrolirati
Hladnjakom se može upravljati i elektromehanički i elektronički. Prvi je najpoznatiji i najjednostavniji: uključivanje i isključivanje događa se pritiskom na tipke, a željeni način rada postavlja se okretanjem gumba termostata. Druga metoda koristi elektroničku ploču s digitalnim zaslonom i upravljačku ploču. Uz njihovu pomoć možete podesiti željenu temperaturu s točnošću do stupnja, što se ne može učiniti ručnom regulacijom, ali ako imate zaslon, morat ćete se pobrinuti za kupnju dobrog stabilizatora napona.
Uzimajući u obzir da su osnovne funkcije hladnjaka s različitim načinima upravljanja gotovo iste, izbor modela za ovaj parametar u potpunosti je na vašem nahođenju.
Odmrzavanje
Prema ovom kriteriju hladnjaci su podijeljeni u modele s ručnim odmrzavanjem i automatskim. Spominjanje prve opcije samo naglašava prednosti druge, koja ne zahtijeva ljudsku intervenciju. Odmrzavanje kondenzata odvija se automatski na stražnjem unutarnjem zidu rashladne komore, gdje se nalazi isparivač. Voda teče u poseban žlijeb na dnu rashladne komore i prolazi kroz posebnu rupu u pladanj iznad kompresora, a tamo, pod utjecajem topline koju stvara, isparava.
Dodatne funkcije hladnjaka
Uz sustav No Frost, koji sprječava stvaranje leda u pretincu hladnjaka, mnogi modeli modernih hladnjaka imaju niz dodatnih funkcija.
Zračni tuš osigurava stvaranje i održavanje režima niske temperature i cirkulacije zraka, zbog čega dolazi do svojevrsne ventilacije rashladne komore.
BioFresh je funkcija koja vam omogućuje regulaciju temperature i razine vlage u komori, osiguravajući pritom stvaranje svih potrebnih uvjeta za čuvanje raznih vrsta hrane. Visoka vlažnost zraka doprinosi dugotrajnom očuvanju svježine povrća, voća, začinskog bilja.
Višenamjenski zaslon MagicEye, smješten na vratima, prikazuje informacije o radu hladnjaka.
Coolmatic pruža brzo prisilno hlađenje strujanjem zraka koje vode ventilatori. Nakon što prođe 6 sati nakon aktiviranja ove funkcije, normalna temperatura se uspostavlja.
Antibakterijska zaštita osigurava se premazivanjem zidova i unutarnje površine vrata hladnjaka polimerom na bazi iona srebra. Ova je značajka dostupna u brojnim modelima tvrtke Bosch, Siemens i nekih drugih proizvođača.
Crisp Fresh je filtar ugrađen u policu za odlaganje povrća i omogućava mu da dugo ostane svjež.
GlassLight sustav je LED rasvjeta ugrađena u police koja vam omogućuje brzo snalaženje u sustavu polica i plasmanu proizvoda.
Hladnjak je uređaj ugrađen u vrata hladnjaka za hlađenje i grijanje pitke vode, koji se sastoji od spremnika, jedne ili dvije slavine i obrnute bočice za vodu pričvršćene na vrh. U spremniku se voda, ovisno o zadatku, zagrijava ili hladi, nakon čega se dovodi kroz slavinu.
Zvučni signal - mogućnost signalizacije o otvorenim vratima hladnjaka.
Antibakterijski sustav SilverClean, stvoren od strane proizvođača Neff hladnjaka, sprječava taloženje i rast štetnih bakterija. Temelji se na djelovanju srebrnih iona, koji su dio materijala za zidove i unutarnju površinu vrata hladnjače. Hladnjaci opremljeni sustavom SilverClean nikada neće imati neugodan miris, a hrana će trajati dulje.
Prisutnost uklonjive pregrade između kutija, koja omogućuje pohranu proizvoda velike veličine, različito se naziva u hladnjacima različitih marki. Miele ima VarioRoom, Liebherr ima VarioSpace, AEG ima VarioBox. Proizvođači su opremili zamrzivače sa staklenim policama i spremnicima na izvlačenje za praktičnije skladištenje hrane. Svi se ovi elementi mogu jednostavno ukloniti ako je potrebno, čime se stvara dovoljno prostora za postavljanje velikih proizvoda.
Funkcija SuperCool omogućuje brzo i visokokvalitetno hlađenje zraka pomoću posebnog ventilatora. Višesmjerni protoci zraka hlade sadržaj komore sa svih strana, što je posebno važno za proizvode koji su upravo stavljeni u hladnjak. LG ima istu značajku nazvanu Multi Air Flow.
Način SuperFrost omogućuje vam brzo zamrzavanje velike količine hrane na temperaturi od -32 ... -38 ° C, čime se čuva njihov okus i osigurava dulje čuvanje. Način se automatski isključuje jer je cijeli volumen hrane smrznut.
Funkcija FrostControl, koju je razvio Liebherr, nadgleda temperaturu u zamrzivaču i, ako poraste, aktivira zvučni i vizualni alarm. Indikator FrostControl omogućit će vam da na vrijeme poduzmete mjere i koristite način SuperFrost ako se, kao rezultat nestanka struje, hrana počne odmrzavati.
Samostojeći ili udubljeni
Ova je točka također vrlo važna. Sada, kada ugrađeni kućanski aparati polako, ali sigurno zamjenjuju „ solo “ model , kada se štednjak zamijeni pločom za kuhanje i pećnicom, kada se čak i mikrovalne pećnice „ sakriju “ u dubinama elegantnih ormarića, proizvođači hladnjaka sve su češće šireći proizvodnju potpuno ugrađenih modela. Naravno, puno su skuplji od njihove odvojene " braće ", jer su zahtjevi za njima puno veći. Prvo, minimalne vibracije, kako drveni namještaj ne bi postao svojevrsna rezonatorska kutija, a brujanje motora ne može se čuti u cijeloj kuhinji. Drugo, toplinska izolacija. Hladnjaci " solo " ne bi trebali biti susjedni namještaju i zidovima, a postoji i poseban zahtjev za razmak između hladnjaka i radijatora. Potpuno ugrađeni modeli mogu se postaviti tamo gdje je prikladno vama i samo vama.
I na kraju, razmotrimo čisto estetsku stranu izbora hladnjaka. Klasični bijeli modeli i dalje su najpopularniji, ali sada, uz njih, postoje i oni u boji: žuti, čelični, s završetkom nalik drvu, nehrđajući čelik Liebherr CPes 40030. Međutim, hladnjak će se najskladnije uklopiti samo u unutrašnjost ako su to vrata, bit će apsolutno ista ploča kao i fasade kuhinjskog namještaja. A to je moguće samo ako kupite ugrađeni model.
Vinski hladnjaci ili stalci za vino
Znalci dobrih vina, koji ih imaju priliku kupiti u velikim količinama, morat će nabaviti posebnu jedinicu za čuvanje ovog dragocjenog pića. Kao što znate, da vino ne bi izgubilo svojstva, potrebno je osigurati ne samo određenu temperaturu, već i vlažnost. S tim ciljem ima na umu da su brojni proizvođači kućanskih aparata razvili i pokrenuli proizvodnju vinskih ormarića.
Baš kao i hladnjaci, i " spremišta " vina međusobno se razlikuju po veličini i mogućnostima. Stoga pitanje kako odabrati vinski ormar zahtijeva zasebno razmatranje. Ukratko, možemo reći da se sljedbenici određenih sorti vina mogu dobro snaći s jednotemperaturnim modelima, ali ljubitelji raznolikosti morat će se pobrinuti za kupnju multi-temperaturnih. Štoviše, što je vinska vitrina skuplja, to više mogućnosti pruža za pravilno skladištenje širokog izbora vina - bijelih i crvenih, ojačanih i pjenušavih. Miele hladnjak za vino model KWL 4712 SG izd
Financijske mogućnosti
Odabirom hladnjaka neizbježno ćete se suočiti s financijskim pitanjem, naime koliko novca trebate ostaviti u trgovini kako biste postigli dobar rezultat u kuhinji. Svaki proizvođač obično nudi različite mogućnosti opreme - od proračunskih do luksuznih modela, pa je sasvim moguće pronaći model za svoj džep. Međutim, vrijedno je zapamtiti da se, za razliku od ostalih vrsta kućanskih aparata, hladnjak obično kupuje dugi niz godina: njegove su dimenzije prilično velike, a težina ne dopušta da jednostavno izvadite staru i stavite novu. Stoga biste trebali dobro razmisliti hoćete li uštedjeti novac prilikom kupnje ili kupiti stvarno dobar model jednog od svjetski poznatih proizvođača.
Poznata " etiketa " na hladnjaku nije samo lijep dizajn vrata. Ovo je potvrda kvalitete, znak da je tvrtka odgovorna za svoju robu. S vremenom se sve mijenja, a kućanski uređaji imaju nove funkcije i mogućnosti. Znajući to, požurite sada kupiti jedan od najmodernijih modela hladnjaka, kasnije nećete požaliti zbog svoje odluke. Da, morat ćete platiti veliku svotu odjednom, ali tada ćete svoju kupnju moći koristiti dugi niz godina, pa čak i desetljeća, ne brinući se o njezinu popravku i potrebi da je zamijenite.
Jeftini modeli elitnih hladnjaka:
Ugradbeni hladnjak Miele K 9414 iF
Ugradbeni hladnjak Kuppersbusch IKE 247-8
Hladnjak Liebherr CP 40030
Kako odabrati marku
Izdvojiti iz opće mase proizvođača marku koja bi se mogla nazvati najboljom, pouzdanom, prestižnom, možda je nerealno. Vaš ukus, ili možda čak i intuicija, reći će vam kako pronaći pravi model među mnogima sa sličnim funkcijama, ali izrađenim od različitih proizvođača. U pravilu svaka marka, uz standardne značajke, nudi i nešto svoje, posebno. Miele je, na primjer, razvio jedinstveni sustav osvjetljenja GlassLight, a Bosch je razvio i implementirao novi način super zamrzavanja.
Pri odabiru proizvoda određene marke važno je prisustvo servisnog centra tvrtke u vašem gradu. Međutim, kada kupujete proizvode od ozbiljnih proizvođača kao što su Bosch, Siemens, Gaggenau, Miele, Kuppersbusch, Liebherr, Neff ili Zanussi, ne morate se brinuti oko ovoga.
Životni vijek i jamstva
Životni vijek modernih hladnjaka, podložan svim radnim pravilima, je od 10 do 15 godina, a neki proizvođači, na primjer, Miele, govore o ozbiljnijem razdoblju. Iskustvo pokazuje da dobri modeli traju puno duže, a ako zastarjeju, onda i moralno. To znači da se unutar određenog vremena pojavljuju savršeniji, promišljeni i opremljeni novim funkcijama hladnjaci, što ne ometa stare da rade, rade i rade. No, unatoč značajnom vijeku trajanja, jamstvo za rashladnu opremu prilično je skromno - od 1 do 2 godine, a druga će opcija koštati više kupaca.

Kako odabrati hladnjak?
Kako odabrati hladnjak?
Kako odabrati hladnjak?
Kako odabrati hladnjak? Kako odabrati hladnjak? Kako odabrati hladnjak?Home | Articles

December 3, 2022 18:37:21 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting