Kako odabrati e-knjigu

Elektronska knjiga koja prikazuje spremljene tekstualne datoteke različitih ekstenzija na ekranu i zamenjuje običnu papirnu knjigu. Nakon čitanja ovog materijala možete odgovoriti na pitanje: kako odabrati e-knjigu?

E-knjige imaju neospornu prednost u odnosu na papir, na jednom uređaju možete akumulirati mnogo megabajta tekstualnog materijala. Elektronička verzija lako se čita, za razliku od LCD paketa. Tekst je optimalan za čitanje, a sam uređaj ne zahtijeva ponovno punjenje duže vrijeme. još jedan plus je veličina uređaja.U pravilu su e-knjige mnogo manje od njihovih papira i teže su značajno manje.

Dalje ćemo razmotriti glavne razlike između e-knjiga

Veličina ekrana

Moguće je uslovno podijeliti e-knjige prema veličinama ekrana u:

- standard, čija dijagonala ekrana iznosi 6-7 inča

- kompaktni, njihova dijagonala je 5 inča

- velike knjige dijagonale veće od 8 inča

Ako želite udobno uočiti informaciju, tj. Gledati tekst kao cijeli odlomak, s velikim fontom, tada biste trebali obratiti pažnju na velike knjige, ako vam je kompaktnost važna, tada možete zanemariti veličinu i odabrati manju dijagonalu.

Obavezno obratite pažnju na rezoluciju ekrana, rezolucija 480x800 piksela smatra se minimalno prihvatljivom.

Vrsta ekrana

Današnji modeli e-knjiga češće se proizvode sa dodirnim zaslonima jer im kupci daju prednost. Vrijedno je napomenuti samo da su dodirni ekrani osjetljiviji na vanjske utjecaje od uobičajenih.

Prikaz u boji

Zasloni u boji nisu novost u e-knjigama. Postoje 2 vrste ekrana, e-tinta u boji i LCD displeji.

Bivši ne emituju svjetlost, odnosno ako neka lampica ne svijetli na takvom ekranu ili je svjetlost sunčana tada nažalost, na njemu nećete vidjeti ništa. Pozitivna poanta je potrošnja energije takvog ekrana, znatno je niža od potrošnje LCD-a, ali postoje još značajniji nedostaci, poput kašnjenja pri okretanju stranica i blijeđenja boja.

LED displeji su ista tehnologija koja se koristi u većini današnjih uređaja, mobitela, tableta, televizora i drugih uređaja. takvi ekrani imaju pozadinsko osvjetljenje i čitanje knjiga odvijaće se bez poteškoća, čak i u potpunoj tami, čak i pri svjetlu. Kvaliteta slike na njima je značajno veća nego u prethodnom slučaju. Među nedostacima se može izdvojiti veći negativan učinak na oči i brzu potrošnju baterije zbog energetski intenzivnog pozadinskog osvjetljenja.

Kapacitet memorije

Ugrađena memorija e-pošte knjige. Prisutan je u bilo kojim e-knjigama i imate ga dovoljno za preuzimanje čitave male biblioteke. Međutim, obratite pažnju na više memorije jer ćete morati gledati knjige sa ilustracijama, pa čak i video zapise.

Mogućnost proširenja memorije. Svi elektronski mobilni uređaji, uključujući e-knjige, imaju utore za proširenje. Najčešći format za kartice za proširenje su SD i microSD.

Maksimalan kapacitet memorije. Današnji uređaji sasvim normalno vide memorijske kartice do 32 GB. Ova sveska je dovoljna za sve vrste zabave, od preuzimanja muzike, filmova i knjiga.

Proširenje datoteke

Jedna od važnih tačaka je sposobnost čitanja knjiga različitog proširenja. Najpopularniji formati knjiga svima poznati su html, txt, rtf, pdf, fb2. Vrijedno je napomenuti da ćete, uprkos podržanoj mogućnosti čitanja PDF formata, te dokumente morati čitati s poteškoćama, prvo malo uređaja može ispravno prikazati tako velike datoteke ovog proširenja i održati čitljivost teksta, a drugo, ovaj format uopće ne postoji. u e-poruci knjiga, a ekran e-knjiga mnogo je manji od A4.

Arhiva zip. Mnoge moderne knjige mogu sigurno otvoriti datoteke iz arhiva ovog proširenja. Najpopularnije su knjige PocketBook-a. Oni savršeno razumiju DJVU, DOC, TCR, EPUB i sve gore navedene ekstenzije datoteka.

Reprodukujte muzičke datoteke. Bez izuzetka, svi modeli svih proizvođača savršeno razumiju MP3 glazbeni format, mnogi modeli imaju izlaz za slušalice i zvučnike, pri odabiru obratite pažnju na ovu točku, uz pomoć MP3 proširenja ne možete samo čitati, već i slušati audio datoteke.

Pogledajte fotografije i slike. Najčešći format slike je Jpeg. E-knjige ne razumiju samo ovaj format, već i gif, png, tiff i bmp.

Dodatne funkcije.

Diktafon. Njegova prisutnost nije obavezna funkcija za elektroničku knjigu, ali ako trebate zabilježiti bilo kakve misli ili važne točke tokom konferencije za novinare ili predavanja, tada ne možete bez diktafona.

Wi-Fi Potrebno je prisustvo modula bežične komunikacije za preuzimanje knjiga. Prilikom odabira obratite pažnju na ovaj detalj.

Ergonomski uređaj

Upravljanje e-knjigom možete procijeniti samo tako da je držite u rukama. Nemojte biti lijeni putovati u računarske supermarkete svog grada i saznati što vam je pogodnije, kako se nalaze tipke za upravljanje ili pomicanje, budući da ste pojedinačni, a ono što jednoj osobi ružno ili neugodno čini drugom.

Obratite pažnju na ove točke pri odabiru vaše e-knjige. Sretno!

Kako odabrati e-knjigu
Kako odabrati e-knjigu
Kako odabrati e-knjigu
Kako odabrati e-knjigu Kako odabrati e-knjigu Kako odabrati e-knjiguHome | Articles

December 8, 2022 01:24:15 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting