Kako odabrati aparat za izradu hljeba?

Prvobitno su ukrajinske domaćice pekle domaći hljeb. Ustali su u zoru, zapalili peć, začarali tijesto, mijesili uredne kruhove i ubrzo se mirisom svježeg kruha miris proširio po kući. Pečenje hljeba zahtijevalo je puno strpljenja, pažnje i, naravno, vremena. Zato u naše vrijeme, sa svojom užurbanošću i stalnim brigama, nema mnogo porodica u kojima domaćice razveseljavaju svoje najmilije domaćim hljebom. Većina samo kupuje pečenu robu u najbližoj trgovini. Ali, ne poričite sebi zadovoljstvo!

Uostalom, uz nastup prekrasne mašine za hljeb u vašem domu, možete uživati ​​u pravim domaćim kolačima svaki dan!

Dakle, doznajmo više o proizvođaču hljeba. Izvana su svi proizvođači kruha slični jedni drugima, razlikuju se samo po boji i materijalu tijela - plastici ili nehrđajućem čeliku. Dizajn strojeva za kruh također ima mnogo toga zajedničkog: bilo koji model je radna komora s poklopcem, grijaćom cijevi (grijaćim elementom) unutar i motorom. U takvu „pećnicu“ koja se izvadi kanta je ubačena kanta, sa nosačem za nož (koji se naziva i lopata). Kopča ima prikladnu dršku, neljepljivi premaz i posuda za pečenje. Lopaticom se mešaju sastojci da se formira testo i deset pretvara testo u hleb. Vaše sudjelovanje u procesu kuhanja je svedeno na minimum: samo morate da stavite proizvode navedene u receptu u pećnicu, a da ih ne miješate. Ostalo će učiniti sama: miješat će komponente, zagrijati ih, pustiti da tijesto odstoji, mijesiti i peći hljeb. Kad je hljeb spreman, proizvođač hljeba će se oglasiti kako bi vas obavijestio o tome. Tako jednostavno!

Osim što direktno pečete kruh, mašina za kruh može vam pomoći da dobijete gotovo tijesto, ako nemate vremena ili mentalne energije. Zahvaljujući funkciji miješanja bez pečenja, dobiva se izvrsno tijesto za pite sa nadjevom, optimalno svježe tijesto za pice i knedle u dosljednosti. Miješane sa lepinjom, štednjak ćemo samo podijeliti na pite, staviti na lim za pečenje, pustiti ih da se dižu i peći u rerni. Postoji upravo suprotna funkcija - pečenje bez gnječenja, što je pogodno za proizvode od tijesta - muffine, charlotte. Prvo mikserom umutite testo, a zatim ga izlijte u kalup - pa u aparat za hleb! Ova će vam funkcija trebati ako je pećnica zauzeta, recimo, jelima od mesa.

Pored funkcija za hljeb, na nekim modelima postoji još jedna opcija s ukusnim nazivom „Jam“: od svježeg ili smrznutog voća i bobica možete napraviti džem, marmeladu. Tajna ovog načina rada je kombinacija niske temperature, optimalnog vremena kuhanja i stalnog sporog miješanja lopaticom.

Funkcionalnost uređaja za proizvodnju hljeba ovisi o vašim potrebama i željama. Kad birate aparat za izradu hljeba, obratite pažnju na sljedeće parametre:

Snaga - od 400 do 1650 vata u različitim modelima. Što je viši indikator, to brže radi pećnica. Većina modernih proizvođača hljeba ima prosječnu snagu od najmanje 600 vata. Težina i veličina štruce. Za obitelj od 2-4 osobe obično je dovoljan proizvod težak od 500g do 1kg, ali neki uređaji za hljeb mogu ispeći krušne hljebove do 1,5 kg ! Kako biste svaki put umjereno kuhali kruh, aparat za kruh omogućuje vam postavljanje veličine svakog kruha - male, srednje ili velike.

Dizajn i broj noževa: postoje modeli vertikalnog i horizontalnog dizajna, dizajnirani za jedan i dva noža. Proizvođači tvrde da se s dva noža tijesto ravnomjernije gnječi.

Prozor za pregled: postupak pečenja hljeba dogodit će se doslovno pred vašim očima, ako odaberete model s prozorom za gledanje. Što je veće, to je bolje: zaviriti u malenu kutiju bit će krajnje nezgodno, sigurno ćete htjeti otvoriti peć, a to se ne preporučuje. Ako ne namjeravate kontrolirati rad uređaja za pečenje kruha, kupite model s „praznim“ poklopcem.

Broj programa pečenja.

Mašine za hleb mogu imati od 3 do 17 programa. Programi se uglavnom razlikuju u mijesanju, pečenju i radnoj temperaturi. U modernim modelima možete pronaći i „standardne“ programe za pečenje „glavnog“ i „pšeničnog“ hleba, kao i originalne programe, na primer: pravljenje džema, pravljenje kolača, program za pečenje borodinskog hleba, pečenje hleba sa različitim dodacima, poseban program za raž. hljeb, pečenje uskršnjih kolača, pečenje dijetalnog nemasnog hljeba, pečenje kruha od kukuruza, riže, bisernog ječma, heljdinog brašna, program za pečenje od integralnog brašna, program slatkog pečenja s grožđicama, čokolade, meda, šećer i ostali aditivi itd.

Tajmer će vam olakšati podešavanje vremena do kojeg vaše pečenje treba biti spremno: ovisno o modelu, dizajnirano je 12-15 sati. To jest, preuzimanjem sastojaka i instaliranjem aplikacije, na primjer, navečer, dobit ćete svježe vruće pecivo odmah po doručku. Luksuzno! Mašina za hljeb sama će izračunati u kojem trenutku bi trebao započeti postupak.

Ekran je uvek tečni kristal, ponekad uz prikladno pozadinsko osvetljenje. Što je veća, to je bolje: na malom možete vidjeti samo brojeve koji označavaju početak i kraj procesa pečenja. Veliki zaslon s punim sadržajem pružit će sve informacije o postavkama pećnice, vremenu i trenutnom stanju procesa izrade kruha ili peciva.

Memorijska funkcija štiti od mogućih prekida napajanja. Gotovo sve mašine za kruh ga imaju: ako se isključi struja, pećnica štedi program od 30 sekundi do 40 minuta, ovisno o modelu, a kad uključite napajanje, automatski se vraća u prekinuti ciklus i nastavlja s radom.

Kako dodati sastojke: želite li praviti slatke lepinje, muffine od grožđica ili rustikalni kruh s orasima? Ovi sastojci se dodaju gotovom tijestu, tako da još uvijek morate otvoriti poklopac obične mašine za hljeb. Kako ne bi došlo do narušavanja mikroklime unutar pećnice, bolje je kupiti model s dozatorom: grožđice, orahe ili suho voće sipati u mali pretinac u poklopcu, a u pravo vrijeme automatski se izliti u kantu tijesta, ravnomjerno rasporediti po tijestu.

Pribor: pakovanje pećnice sadrži pomoćne dodatke poput mjerne čaše, kombiniranu mjernu žlicu s dva kraja, često uz uređaj, a naći ćete i četku za premazivanje pečenja glazurama. U modelima sa funkcijom izrade bageta postoje posebni stalci. I u svakom slučaju - knjiga brendiranih recepata za pečenje hleba s preciznim doziranjem proizvoda i korisnim savjetima za početnike.

Kako odabrati aparat za izradu hljeba?
Kako odabrati aparat za izradu hljeba?
Kako odabrati aparat za izradu hljeba?
Kako odabrati aparat za izradu hljeba? Kako odabrati aparat za izradu hljeba? Kako odabrati aparat za izradu hljeba?Home | Articles

November 28, 2022 02:37:41 +0200 GMT
0.005 sec.

Free Web Hosting