Kako odabrati LCD televizor?

TV se uzalud smatra jednim od glavnih izuma prošlog stoljeća. Neko voli TV emisije, ali neko želi da gleda fudbal uz bocu piva. A kakva je radost na licima djece kada s entuzijazmom gledaju svoje omiljene crtane filmove. Gotovo svi gledaju televiziju, tako da se prije ili kasnije svaka obitelj suoči s problemom odabira ovog čuda tehnologije.

Izbor LCD televizora trebao bi biti napravljen ne samo na temelju estetskih sklonosti i izgleda određenog modela, već u skladu s tehničkim parametrima navedenim na televizoru. Dakle, ono što trebate znati pri odabiru LCD-a, ili kako kažu - LCD televizora.

Veličina dijagonale LCD televizora

Ovaj je parametar jedan od glavnih pri odabiru bilo kojeg televizora, a posebno modernih LCD televizora, čija je dijagonala već prešla oznaku 50 inča , odnosno 127 cm . Ako ćete spremiti oči od opterećenja i dobiti maksimalan komfor od gledanja novog televizora, zapamtite da bi udaljenost s koje će gledati vaše omiljene TV emisije trebala biti 4 - 5 puta veća od dijagonale TV ekrana. Stoga, ako ste kupili LCD televizor dijagonale 32 inča ( 1 inč = 2,54 cm ), udaljenost do točke gledanja trebala bi biti između 3,25 m i 4 m .

Ne pokušavajte juriti veličinu, to nije slučaj kada više znači bolje. Osjećaj da mi visi glava u pokušajima da pratim sliku koja se brzo mijenja neće biti najprijatniji trenutak.

Rezolucija LCD televizora

Na ovaj indikator treba obratiti posebnu pažnju. Rezolucija LCD televizora ili rezolucija TV matrice nije ništa drugo do broj svjetlosnih ćelija (piksela) koje stvaraju sliku vidljivu na ekranu. Piksel je mali kvadrat (točka) koji ima normaliziranu veličinu i sadrži informacije o svjetlini triju boja (RGB - crvena (crvena), zelena (zelena) i plava (plava). Od tih se mjesta na LCD ekranu formira slika).

Vrijednost koja karakterizira rezoluciju LCD televizora je prikazana kao omjer broja piksela vodoravno prema broju okomito. Na primjer, ako tehničke specifikacije televizora ukazuju na rezoluciju 1366? 768, to znači da je ekran širok 1366 piksela i visok 768 piksela.

Ako želite gledati samo televizijske emisije, zapamtite da preneseni signal u PAL ili SECAM formatu, koji se široko koristi u našoj zemlji, odgovara rezoluciji 720x576 (720 linija širine i 576 visine). Također se koristi da ova veličina ima 720 piksela širine i 576 piksela visine. Stoga, ako želite kupiti LCD televizor male dijagonale, pogledajte da je rezolucija veća od ove veličine. Za kvalitetno gledanje filmova s ​​DVD playera već je potrebna rezolucija 1366 × 768 i za dobivanje pune kvalitete iz digitalnog signala visoke rezolucije (HDTV) 1920 × 1080.

Iako digitalna televizija visoke razlučivosti u našoj zemlji još nije našla široku upotrebu, digitalne blu-ray tehnologije mogu ozbiljno zamijeniti DVD format koji je danas toliko čest za nekoliko godina. Već sada, imajući u ruci medije i blu-ray uređaj, možete uživati ​​u svom omiljenom filmu u HD kvaliteti. Naravno, ako vaš televizor podržava rezoluciju 1920x1080. Zbog toga, ušteda na rezoluciji LCD zaslona danas vam može oduzeti brojne prednosti i uživanje u budućnosti.

Ugao gledanja

Okomiti i vodoravni uglovi gledanja, parametri čija se vrijednost ne smije podcijeniti prilikom odabira LCD televizora. Ako pogledate ekran sa strane od njegovog centra, možete primijetiti nagli pad kontrasta i promjene boje. Sa povećanjem udaljenosti od središta LCD televizora, distorzija će se samo povećavati. Minimalni dozvoljeni uglovi gledanja u vertikalnoj i vodoravnoj ravnini su 160 stepeni. To znači da će gledati televiziju pod uglom od 80 stepeni, a kontrast će biti 10 puta manje nego ako gledate TV u centru.

Moderni LCD televizori trebali bi imati uglove gledanja od 176-178 stupnjeva. Stoga obratite pažnju na ovaj parametar kako ne biste kupili zastarjeli model LCD-a, u kojem su uglovi gledanja od manjeg značaja.

Vreme odgovora

Da bi se na ekranu pojavila slika u boji, koja se intenzivno mijenja pri gledanju bilo kojeg televizijskog programa, filmova itd. tečni kristali na kojima počiva tehnologija LCD televizora moraju se pomaknuti iz početnog položaja u krajnji. Na primjer, u vodoravnom položaju vidljiva je samo bijela boja, kad se okrenu uspravno, vidljiva će samo crna boja. Vrijeme u kojem se kretanje tečnih kristala od horizontalne do vertikalne naziva vrijeme reakcije tečnih kristala. Dakle, što je brže vrijeme odziva, to je bolja reprodukcija slike u boji. U suprotnom, ako će vrijeme odziva biti od velike važnosti, tada će se pri gledanju dinamičnih scena iza objekata velike brzine pojaviti "petlja" ili će se jedna slika postaviti na drugu. Za moderne LCD zaslone vrijeme odziva ne smije biti veće od 8 ms (milisekundi, tj. 1ms = 1x10-3 s).

Kontrast i svjetlina

Kontrast LCD televizora jedan je od najvažnijih parametara. Ako je kontrast televizora mali, na ekranu nećete vidjeti bogatu paletu boja i bogatu paletu tonova i srednjih tonova. Međutim, nedavno je ovaj parametar izgubio posebnu važnost, jer su njegove kvalitativne karakteristike već dostigle vrlo visoke vrijednosti. LCD televizori imaju kontrastni odnos od 600: 1. To znači da se najmračniji dijelovi slike razlikuju od najsvjetlijih 600 puta. Naravno, što je veći ovaj omjer, bolje je prikaz slike u boji. Moderni LCD televizori trebali bi imati najmanje 800: 1.

Neki proizvođači mogu navesti odnos kontrasta od 12000: 1. Govorimo o dinamičkom kontrastu koji se postiže primjenom posebnih adaptivnih algoritama, odnosno zbog dodatnog prilagođavanja slike. Stoga ne biste trebali obratiti pažnju na ovu vrijednost, već na glavnu vrijednost prilikom odabira statičkog kontrasta.

Drugi jednako važan parametar LCD televizora je svjetlina slike. Ako je svjetlina kupljenog TV modela mala, tada ćete morati jako napregnuti oči da biste dobro vidjeli prenesenu sliku slike, a u dnevnom gledanju TV programa može se pretvoriti u mučenje. Stoga bi svjetlina modernih LCD televizora trebala biti najmanje 450 cd / m2, ova vrijednost se smatra normalnom za gledanje televizije. Ako je vrijednost svjetline kupljenog modela veća od 450 cd / m2 (na primjer, 600 cd / m2), to definitivno neće biti nedostatak LCD-a. Neki modeli LCD televizora imaju ugrađeni detektor za određivanje razine osvjetljenja u radnoj sobi. Ovisno o izmjerenoj vrijednosti, svjetlina televizora se automatski mijenja kako bi se postigao maksimalan komfor prilikom gledanja TV emisija i video datoteka.

Zvuk

Prilikom odabira LCD televizora obratite posebnu pažnju na vaš postojeći stereo sistem. Većina modernih modela ima digitalno pojačalo, koje se koristi za postizanje maksimalne jasnoće. LCD televizor mora imati barem sistem zvučnika s 2 šupljine koji se sastoji od 4 zvučnika i visokotonca. Veličina zvučnika za udoban zvučni doživljaj treba biti najmanje 6 cm , a veličina visokotonca trebala bi biti najmanje 2 cm .

Uz to, obratite pažnju na prisustvo ekvilajzera u postavkama televizora, to će vam omogućiti da malo prilagodite iste frekvencijske karakteristike zvuka vašem ukusu.

Interfejs za povezivanje

Vlasnik modernog LCD televizora može stvoriti centar za kućnu zabavu uz pomoć povezanih uređaja i u potpunosti iskoristiti sve značajke televizora.

Ali da biste to postigli, vaš televizor mora imati najmanje minimalan skup standardnih ulaza i izlaza:

Ulaz za antene - dizajniran za povezivanje emitirane ili kablovske televizije. Možete spojiti VCR.

Kompozitni konektori - postoje na gotovo svim audio-video uređajima i dizajnirani su za prijenos analognih signala.

S-Video ulaz - poput kompozitnog konektora, dizajniran je za prijenos analognog video signala maksimalne rezolucije 480 i. Omogućuje vam bolju sliku, jer omogućava odvojeni prijenos signala osvjetljenja (Y) i dva kombinirana signala u boji (C) preko neovisnih kablova.

Komponentni ulazi - dizajnirani su za prijenos video signala komponentama u boji. Zbog odvojenog prenosa, slika je jasnija, stabilnija i sa preciznom reprodukcijom boja.

SCART (Syndicat des Constructeurs d 'Appareils, Radiorecepteurs et Televiseurs) univerzalni je 21-pinski audio-video interfejs za prijenos analognog signala u dva smjera.

RGB konektor - povezuje se sa računarom. Slika se prenosi direktno na ekran, zaobilazeći procesore obrade televizora.

DVI (Digital Video Interface) - digitalni priključak, kad se koristi, signal nije podvrgnut nikakvim transformacijama, što smanjuje verovatnoću šuma slike.

HDMI (High Definition Multimedia Interface) digitalno je multimedijsko sučelje koje može istovremeno prenijeti do 8 audio kanala i televizijskog signala visoke rezolucije (HDTV).

Koaksijalni konektor je takođe digitalni. Uvek je istaknut narančastom bojom i predviđen je za prenos s digitalnog izvora.

Optički - opet, digitalni, zasnovan na optičkoj vezi.

FireWire konektor - dvosmjerni digitalni sustav za povezivanje kamera ili drugih uređaja za digitalno snimanje.

Nažalost, nisu svi proizvođači opremljeni svojim LCD televizorima svim navedenim setom ulaza i izlaza. Stoga pri odabiru televizora obavezno imajte nekoliko digitalnih izlaza. U suprotnom, tokom rada, situacija je neizbježna kada morate ručno prebacivati ​​između različitih uređaja. To je, naravno, slučaj kada želite povezati nekoliko izvora signala odjednom, na primjer DVD uređaj, satelitski prijemnik, računar itd. I to ćete definitivno poželjeti, prije ili kasnije.

Dakle, ispitali smo gotovo sve karakteristike LCD televizora, na što ćete sigurno morati obratiti pažnju prilikom odabira. Korištenje svih ovih preporuka pomoći će vam da napravite pravi izbor u pogledu cijene i kvalitete.

Kako odabrati LCD televizor?
Kako odabrati LCD televizor?
Kako odabrati LCD televizor?
Kako odabrati LCD televizor? Kako odabrati LCD televizor? Kako odabrati LCD televizor?Home | Articles

December 6, 2022 16:07:21 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting