Kako odabrati LCD TV?

TV se bez razloga ne smatra jednim od glavnih izuma prošloga stoljeća. Netko voli TV emisije, ali netko želi gledati nogomet s bocom piva. A kakva je radost na licima djece kada s oduševljenjem gledaju svoje omiljene crtiće. Gotovo svi gledaju televiziju, što znači da se prije ili kasnije svaka obitelj suočava s problemom odabira ovog tehnološkog čuda.
Izbor LCD televizora ne bi se trebao donositi samo na temelju estetskih preferencija i izgleda određenog modela, već u skladu s tehničkim parametrima navedenima u televizoru. Dakle, ono što trebate znati pri odabiru LCD-a, ili kako se to kaže - LCD televizora.
Veličina dijagonale LCD televizora
Ovaj je parametar jedan od najvažnijih pri odabiru bilo kojeg televizora, a posebno modernih LCD televizora čija je dijagonala već prešla granicu od 50 inča ili 127 cm. Ako ćete uštedjeti oči od stresa i dobiti maksimalnu udobnost od gledanja novog TV-a, imajte na umu da bi udaljenost s koje će se gledati vaše omiljene TV emisije trebala biti 4 - 5 puta veća od dijagonale TV zaslona. Stoga, ako ste kupili 32-inčni LCD televizor (1 "= 2,54 cm), udaljenost gledanja trebala bi biti između 3,25 m i 4 m.
Ne pokušavajte loviti veličinu, to nije slučaj kada je više bolje. Osjećaj lupanja glavom u pokušaju praćenja slike koja se brzo mijenja neće biti najugodniji trenutak.
LCD TV rezolucija
Na ovaj pokazatelj vrijedi obratiti posebnu pozornost. Razlučivost LCD televizora ili razlučivost TV matrice nije ništa više od broja svjetlećih ćelija (piksela) koje stvaraju sliku vidljivu na ekranu. Piksel je mali kvadrat (točka) koji ima normaliziranu veličinu i sadrži informacije o svjetlini tri boje (RGB - crvena, zelena i plava). Te točke tvore sliku na LCD zaslonu.
Vrijednost koja karakterizira razlučivost LCD televizora označena je kao omjer broja vodoravnih piksela i broja vertikalnih piksela. Na primjer, ako tehničke karakteristike televizora pokazuju rezoluciju 1366 × 768, to znači da se zaslon sastoji od 1366 piksela širine i 768 piksela visine.
Ako želite gledati samo TV programe, imajte na umu da odašiljani signal u PAL ili SECAM formatu, koji je široko korišten u našoj zemlji, odgovara razlučivosti 720x576 (720 linija u širinu i 576 u visinu). Također se koristi da je zadana veličina široka 720 piksela i visoka 576 piksela. Stoga, ako želite kupiti LCD televizor male dijagonale, potražite razlučivost veću od ove veličine. Za visokokvalitetno gledanje filmova s ​​DVD playera već vam je potrebna razlučivost 1366x768 i da biste dobili potpunu kvalitetu od digitalnog signala visoke razlučivosti (HDTV) 1920x1080.
Iako digitalna televizija visoke razlučivosti u našoj zemlji još uvijek nije našla široku uporabu, digitalne blu-ray tehnologije za nekoliko godina mogu ozbiljno istisnuti danas tako rašireni DVD format. Imajući pri ruci medij i blu-ray uređaj već možete uživati ​​u svom omiljenom filmu u HD kvaliteti. Naravno, ako vaš TV podržava rezoluciju 1920x1080. Stoga vam ušteda na razlučivosti zaslona LCD televizora danas može oduzeti brojne pogodnosti i užitak u budućnosti.
Kut gledanja
Okomiti i vodoravni kutovi gledanja, parametri koje ne treba podcijeniti pri odabiru LCD televizora. Ako zaslon gledate sa strane njegove sredine, možete primijetiti naglo smanjenje kontrasta i promjene boja. Kako se udaljenost od središta LCD televizora povećava, izobličenja će se samo povećavati. Minimalni dopušteni vertikalni i vodoravni kut gledanja su 160 stupnjeva. To znači da će pri gledanju televizije pod kutom od 80 stupnjeva kontrast biti 10 puta manji nego ako TV gledate u sredini.
Moderni LCD televizori trebali bi imati kutove gledanja reda 176-178 stupnjeva. Stoga obratite pažnju na ovaj parametar kako ne biste kupili zastarjeli LCD model koji može imati niže kutove gledanja.
Vrijeme odziva
Da bi se na ekranu pojavila slika u boji koja se intenzivno mijenja prilikom gledanja bilo kakvih TV programa, filmova itd. tekući kristali, na kojima se temelji tehnologija proizvodnje LCD televizora, moraju se pomaknuti iz početnog položaja u krajnost. Primjerice, u vodoravnom položaju vidljiva je samo bijela boja, kad se okrenu uspravno, bit će vidljiva samo crna. Vrijeme potrebno za pomicanje tekućih kristala iz vodoravnog u okomito stanje naziva se vremenom odziva tekućih kristala. Stoga je, što je vrijeme odziva brže, reprodukcija slike u boji bolja. U suprotnom, ako je vrijeme odziva od velike važnosti, tada će pri gledanju dinamičnih scena ostati " trag " iza objekata koji brzo djeluju ili će jedna slika biti postavljena na drugu. Za moderne LCD-ove, vrijeme odziva ne bi trebalo biti veće od 8 ms (milisekunde, odnosno 1 ms = 1x10-3 s).
Kontrast i svjetlina
Kontrast LCD televizora jedan je od najvažnijih parametara. Ako je kontrast televizora nizak, na zaslonu nećete vidjeti bogatu paletu boja slika i bogatu paletu tonova i srednjih tonova boje. Međutim, nedavno je ovaj parametar izgubio posebnu važnost, budući da su njegove kvalitativne karakteristike već dosegle vrlo visoke vrijednosti. LCD televizori imaju omjer kontrasta 600: 1. To znači da se najtamniji dijelovi slike razlikuju od najsvjetlijih za 600 puta. Prirodno, što je veći taj omjer, to će slika u boji biti bolja. Za moderne LCD televizore ovaj bi parametar trebao biti najmanje 800: 1.
Neki proizvođači mogu odrediti omjer kontrasta od 12000: 1. Govorimo o dinamičkom kontrastu koji se postiže uporabom posebnih adaptivnih algoritama, odnosno dodatnim podešavanjem slike. Stoga ne biste trebali obraćati pažnju na ovu vrijednost, već na glavnu vrijednost pri odabiru odavanja statičkog kontrasta.
Sljedeći podjednako važan parametar LCD televizora je svjetlina slike. Ako je svjetlina kupljenog modela televizora slaba, morat ćete jako naprezati oči kako biste dobro vidjeli prenesenu sliku, a tijekom dana gledanje TV programa može se pretvoriti u mučenje. Stoga svjetlina modernih LCD televizora mora biti najmanje 450 cd / m2, ta se vrijednost smatra normalnom za gledanje televizijskih emisija. Ako je vrijednost osvjetljenja kupljenog modela veća od 450 cd / m2 (na primjer, 600 cd / m2), to zasigurno neće biti nedostatak LCD-a. Neki modeli LCD televizora imaju ugrađeni detektor za određivanje razine osvjetljenja u radnoj sobi. Ovisno o izmjerenoj vrijednosti, svjetlina televizora automatski se mijenja kako bi se postigla maksimalna udobnost prilikom gledanja TV i video datoteka.
Zvuk
Pri odabiru LCD televizora, obratite posebnu pozornost na stereo sustav koji imate. Većina modernih modela ima digitalno pojačalo koje se koristi za osiguravanje maksimalne čistoće zvuka. LCD televizor mora imati sustav zvučnika s najmanje dvije šupljine koji se sastoji od 4 zvučnika i visokotonca. Veličina zvučnika za ugodnu percepciju zvuka trebala bi biti najmanje 6 cm, a veličina visokotonaca trebala bi biti najmanje 2 cm.
Osim toga, obratite pažnju na prisutnost ekvilajzera u postavkama televizora, omogućit će vam blago prilagođavanje istih frekvencijskih karakteristika zvuka vašem ukusu.
Sučelje za povezivanje
Vlasnik modernog LCD televizora može stvoriti centar za kućnu zabavu uz pomoć povezanih uređaja i u potpunosti uživati ​​u svim mogućnostima televizora.
Ali da bi to postigao, vaš televizor mora imati barem minimalni skup standardnih ulaza i izlaza:
Ulaz za antenu - dizajniran za povezivanje emitirane ili kabelske televizije. Možete spojiti videorekorder.
Kompozitni konektori prisutni su na gotovo svakoj audio-video opremi i dizajnirani su za prijenos analognih signala.
S-Video ulaz - poput kompozitnog priključka, dizajniran je za prijenos analognog video signala maksimalne razlučivosti od 480 i. Omogućuje vam da dobijete bolju sliku, jer omogućuje odvojeni prijenos svjetline (Y) i dva kombinirana signala svjetlosti (C) preko neovisnih kabela.
Komponentni ulazi - dizajnirani za prijenos video signala komponentama u boji. Zbog odvojenog prijenosa slika je jasnija, stabilnija i s točnom reprodukcijom boja.
SCART (Syndicat des Constructeurs d 'Appareils, Radiorecepteurs et Televiseurs) univerzalno je 21-pinsko audio-video sučelje za prijenos analognog signala u dva smjera.
RGB konektor - koristi se za spajanje na računalo. Slika se prenosi izravno na zaslon, zaobilazeći procesore televizora.
DVI (Digital Video Interface) je digitalni konektor koji ne prolazi pretvorbu signala, što smanjuje vjerojatnost šumova slike.
HDMI (High Definition Multimedia Interface) je digitalno multimedijsko sučelje koje može istovremeno prenositi do 8 audio kanala i televiziju visoke razlučivosti (HDTV).
Koaksijalni konektor je također digitalni. Uvijek istaknuto narančastom bojom i namijenjeno za prijenos s digitalnog izvora.
Optički - opet digitalni, zasnovan na optičkoj vezi.
FireWire konektor je dvosmjerni digitalni sustav za spajanje videokamera ili drugih digitalnih uređaja za snimanje.
Nažalost, nisu svi proizvođači opremljeni svojim LCD televizorima svim gore navedenim skupom ulaza i izlaza. Stoga, prilikom odabira televizora, pobrinite se da ima nekoliko digitalnih izlaza. Inače, tijekom rada neizbježna je situacija kada morate ručno prebacivati ​​između različitih uređaja. To je, naravno, slučaj kada želite spojiti nekoliko izvora signala odjednom, na primjer DVD uređaj, satelitski prijamnik, računalo itd. I to ćete zasigurno željeti, prije ili kasnije.
Dakle, pregledali smo gotovo sve karakteristike LCD televizora na koje ćete zasigurno morati obratiti pažnju prilikom odabira. Korištenje svih navedenih preporuka pomoći će vam da napravite pravi izbor u odnosu na omjer cijene i kvalitete.

Kako odabrati LCD TV?
Kako odabrati LCD TV?
Kako odabrati LCD TV?
Kako odabrati LCD TV? Kako odabrati LCD TV? Kako odabrati LCD TV?Home | Articles

December 3, 2022 07:29:49 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting