Kako odabrati štampač

Odabir i kupovina printera nalikuje potrazi za prikladnim modelom automobila u smislu da ga ne kupujete kako biste ukrasili unutrašnjost, već ćete ga morati „voziti“. Običnoj osobi je prilično teško odabrati pravi model, prvo morate proučiti tehničke specifikacije pisača koje danas dobavljači nude. A izbor uređaja za ispis je tako širok i raznolik! U ovom ćemo članku pomoći odgovoriti na pitanje kako odabrati pisač? Kako odabrati pravi pisač i istaknuti tehničke specifikacije, na osnovu kojih ćete napraviti svoj izbor.

Prvo morate napraviti listu zadataka čije rješenje planirate implementirati novom akvizicijom. Na temelju karakteristika raznih pisača, analizirajte potrebe vašeg ureda: produktivnost, cijenu potrošnog materijala, cijenu samog uređaja. Nakon toga imat ćete jasniju ideju koji pisač odabrati za dom, a koji za ured.

Vrsta instalacije

Prema vrsti instalacije, svi štampači se mogu podijeliti u tri vrste:

podni raspored

raspored radne površine

prenosiv

Položaji na podu zahtijevaju posebno velike uređaje koji obrađuju značajan broj dokumenata. Najčešće su to multifunkcionalni uređaji značajnih dimenzija i težine, koji se ugrađuju u urede ili štamparije i napunjeni velikim brojem radova. Desktop štampači se koriste u malim kancelarijama ili kod kuće za stacionarne radove. Prijenosni se uglavnom uspješno koriste za ispis fotografija na poslovnim putovanjima. Oni su lagane i male veličine.

Što se tiče mogućnosti, štampači se takođe jako razlikuju. Od običnih pisača s funkcijom ispisa, jeftinih i praktičnih za rješavanje malih i jednostavnih zadataka kućnog mini ureda do multifunkcijskih uređaja koji kombiniraju više različitih mogućnosti pojedinačnog pisača, skenera, kopirnih uređaja, faks uređaja odjednom. Ako vam je potrebna oprema za ispis, obratite se Ural-Minolti!

Multifunkcijski uređaji

Naravno, cijena takvih pametnih uređaja je mnogo veća od cijena jednostavnih pisača za dom.

Multifunkcijski uređaji (MFP-ovi) lako se uklapaju u bilo koju računarsku mrežu i najsloženiji sistem rada.

I koliko prednosti multifunkcionalnosti ima - jedan uređaj troši prostor ekonomičnije od pet ili šest pisača. A cijena "multi-oružane mašine" je niža od čitavog skupa kopirnih uređaja sa faks-štampačem. MFP je jednostavnije instalirati i konfigurirati - možete se snaći s jednim pokretačkim i jednim interfejs kablom umjesto mnogo različitih.

Performanse resursa i pisača

Vrlo važan parametar. Skromni uređaji za kućne urede mogu mjesečno obraditi do 10 hiljada stranica. Tu spadaju inkjet i laserski štampači. Najpopularniji su mali uredski pisači s mogućnostima ispisa od 10 tisuća do 50 tisuća primjeraka mjesečno. MFP-ovi srednjih ureda mogu obrađivati ​​do 100 tisuća stranica, a za najveće urede tiskarski uređaji uglavnom se natječu s tiskarama.

Za radni učinak odaberite uređaj na osnovu opterećenja ureda. Za kućni štampač ovaj pokazatelj i nije toliko bitan, ali za prosječnog štampača već je potrebno da može doći do 30 stranica u minuti obrađenog materijala, a zahtjevi za uređajima visokih performansi uglavnom su visoki do 40 stranica u minuti.

Tehnologija štampanja

Razumjet ćemo tehnologiju ispisa modernih štampača. Laserskom tehnologijom možete dobiti otiske vrlo visokog kvaliteta na MFP-u ili pisaču. Kvaliteta se osigurava elektrografskim ispisom, ali cijena takvog uređaja je velika. Međutim, nadoknađuje se procesom niskom cijenom tiska.

Inkjet pisači su mnogo atraktivniji i izuzetno popularni. Koriste piezoelektrični ili termički inkjet štampu. Kvaliteta ispisa dokumenata nije lošija od laserske, ako su izrađene na foto papiru. Prilikom kupovine takvog štampača imajte na umu da su troškovi ispisa jednog dokumenta u ovom slučaju visoki. Razlog tome su visoki troškovi tintnih kertridža i značajka ovog uređaja koja zahtijeva stalan kontinuirani rad kako bi se izbjeglo isušivanje boje. Pored toga, trajanje štampanja na inkjet pisaču je veće i ovo svojstvo određuje njihovu upotrebu kod kuće vjerovatnije. Imajte na umu ove savjete pri odabiru inkjet pisača.

Princip rada pisača

Koji je princip rada svake vrste uređaja? Kod laserskih štampača snop formira sliku na bubnju koja ima fotosenzibilnost. A onda se ta slika prenosi na list papira pomoću praškaste boje. Valjak se zagrijava i topi čestice praha, formirajući tekst ili crtež. Boja može biti različitih boja, pa se u skladu s tim i broj metaka povećava. Uložak je dizajniran za jedan toner. Princip rada LED pisača vrlo je sličan gore navedenom, ali linija LED-ova je jeftinija za proizvodnju od lasera, što utiče na cijenu pisača.

Kod inkjet štampača matrica glave pisača isporučuje tintu na papir. Piezokristalna dijafragma formira kap mastila. Kad se primijeni električna energija, piezokristal se savija i pritisne na dijafragmu, gurajući kap iz mlaznice. Ova tehnologija je proslavila svjetski poznatu kompaniju štampača Epson. Uređaji ove kompanije poznati su po svojoj nevjerojatnoj izdržljivosti.

U sublimacijskim štampačima tinta se zagreva termoelementom i isparava na komadu papira. Dugo vrijeme tiskanja ovih pisača proizlazi iz činjenice da se svaka boja obrađuje zauzvrat i tek nakon toga se nanese zaštitni premaz.

U štampačima sa čvrstom mastilom tinta se prvo topi u spremniku, a zatim dovodi u glavu za ispis, a zatim na list papira.

U različitim modelima pisača broj patrona je različit. Loše je kada je kertridž jedan i za crno-bele otiske i za boju, jedna od boja se završava i morate promeniti celokupan uložak.

Kako ne biste konfigurirali ispis pomoću računala, odaberite pisač s tipkovnicom osjetljivom na dodir na ploči kućišta, kao i s tekućim kristalima ili zaslonom za primanje informacija tijekom rada.

Kako i u kojim količinama se papir unosi u štampač? Kućni štampači s niskim cijenama imaju jednu ladicu za ulaganje papira do 150 listova. Uređaji za srednje urede mogu primiti do 500 listova, za velike 1000 i više. Po pravilu, modularni MFP opremljeni su s nekoliko ladica, a mogućnosti se proširuju na 8700 listova. Takvi ozbiljni strojevi često su opremljeni automatskim uvlakom za originale tokom procesa skeniranja. Trebate samo staviti paket listova, a uređaj će sam kopirati prvo, a zatim i drugu stranu lista, okrećući je sam.

Uzmite u obzir svojstvo buke pisača prilikom rada. Što je štampač snažniji, to je buka veća od njega.

Vaš cilj je ispis fotografija na štampaču? Kupite štampač s mogućnošću ispisa na foto-papiru, samo tako ćete postići kvalitetan ispis. Što se tiče gustoće papira za štampače, njegova maksimalna vrijednost je 1190,0 g / m.

Kako se štampači povezuju?

U velikim preduzećima i institucijama, stručnjaci povezuju MFP-ove s nekoliko računala istovremeno, organizirajući tako besplatan pristup zaposlenima do uređaja za ispis dokumenata. U tu svrhu koristi se HTTP protokol. Iz redovnog internetskog pretraživača dolazi standardni postupak postavljanja.

A foto pisače više nije potrebno konfigurirati pomoću računala. Oni mogu ispisati samo kamerom. Za uređivanje slika i pregled fotografija takvi su štampači opremljeni zaslonom u boji.

Pitanje odabira računarskih operativnih sistema za normalan rad tandem-štampača-računara u naše vrijeme nije relevantno. Računalo se može opremiti s bilo kojim OS-om, a za odabir pisača na papir će se možda upisati podaci o količini RAM-a i vrsti vašeg procesora. Štampači imaju svoju RAM memoriju. Pohranjuje podatke za obradu slika, a pri visokoj rezoluciji količina ove memorije je vrlo značajna.

Kada je pisač jako učitan, važna je frekvencija njegovog procesora, a kod viših frekvencija red čekanja za ispis je brži.

Pribor i potrošni materijal

Vlasnici pisača trebali bi se prisjetiti izjave Exuperyja da smo odgovorni za one koje smo ukrotili. Ako parafraziramo to, možemo reći da ako ste kupili štampač, to ćete morati stalno voditi računa. A ta briga će biti održavanje u ispravnom stanju zamjenom komponenti i kupnjom zaliha.

Živi primjer je foto bubanj kao dio koji zahtijeva zamjenu nakon što proradi svoj resurs. Ovaj uređaj prenosi sliku na list papira. I u laserskim, kao i LED pisačima razvija svoj resurs prilično brzim ispisom. Ako foto bubanj postavite unutar spremnika, kao što je to učinjeno na MFP-u i jednostavnim pisačima, tada se povećava njegov radni vijek.

Resurs magnetskog praha u laserskom štampaču također ima svoj okvir - programer, to jest, ovaj prah može trajati do oko 600 000 stranica. Resurs tonera je još manji - na osobnim pisačima traje samo pet tisuća stranica, do trideset tisuća primjeraka na velikim proizvodnim uređajima. Neznatno veći resursi kertridža sa tonerom u boji - do pedeset hiljada, a crnih i belih toner kaseta - do sto hiljada stranica. Obratite pažnju na činjenicu da su na značajnoj razini cijena tintnih pisača resursi njihovih kertridža vrlo skromni. To je jednaka tristo stranica.

Koji interfejs koristiti?

Pomoću kojeg sučelja da svoj novi štampač prebacite na računar, odlučite ne nakon kupovine, već sve do onog sretnog trenutka kada potpuno nova mašina ukrašava vašu kancelariju. Pokušajmo razumjeti obilje ljudskih izuma na polju prenosa podataka s procesora na periferni uređaj. Sučelja su žična i bežična. Potonje je, naravno, u svakom pogledu pogodnije, a čovječanstvo se kreće u svojim izumima, odmičući se od potrebe da se zakače za žice pod nogama. Opet naglašavamo da je sve određeno cijenom, a vi odlučujete koji sučelje odabrati:

Ethernet je ožičeno sučelje, s RJ-45 priključkom, kabel se povezuje na pisač ili MFP. Neugodnost leži u žicama pod nogama i potrebi da kabel umotate u novi priključak, pod uvjetom da netko ipak padne, hvatajući se za njega. Opremite se konektorima i kupite uređaj za prešanje.

LPT je ranije vrlo popularan, ali danas nestaje paralelni interfejs za prijenos podataka s računala na štampač. Karakterizira je mala brzina i tiho preživljava svoje dane.

USB - budući da je do danas najpopularnije i najraširenije sučelje - preporučujemo da se zadržite s njim. Svaki moderni računar ima nekoliko USB priključaka. Zbog toga ne bi trebalo imati problema da zamijenite kupovinu.

FireWire - ovo sučelje je serijsko, a ne samo što se razlikuje od LPT-a. Brzina ove veze je mnogo veća i iznosi oko 400 Mbps.

Bluetooth je izuzetno pogodan bežični interfejs. Slažete se, zadovoljstvo je mijenjati pisač bez žica koje leže na podu.

Wi-Fi je moderna bežična opcija. Koristi se u velikim firmama i organizacijama za izgradnju bežičnih mreža. Pogodan i siguran, omogućuje vam da zaboravite na žice.

IRDA - infracrveni port. Ima nisku brzinu prijenosa podataka, ali koristi se za prebacivanje gotovo bilo kojeg uređaja opremljenog sličnim infracrvenim interfejsom.

Značajke faksa

Proizvođači multifunkcijskih uređaja radili su na proširenju mogućnosti najnovijih uređaja, a mi imamo priliku da koristimo ovu široku paletu. Da biste kopirali, skenirali, slali i primali faks poruke i istovremeno razgovarali telefonom bez slušalice - kao iz bajke? Ali ove su karakteristike odavno dostupne svima!

Među mogućnostima MFP-a nalaze se i sve prednosti punopravnog telefona, štoviše, neki od ovih pametnih mašina opremljeni su bežičnim telefonom. Stoga se prema primjeru Julija Cezara možete istovremeno nositi s nekoliko zadataka - odgovoriti na poziv, kopirati slike i popiti kafu. Ako je zvučnik uključen u vaš MFP, razgovor s spikerfonom nije problem za vas. Telefonska sekretarica preuzet će funkcije za rješavanje poziva korisnika ako niste na radnom mjestu.

Ako programirate konfiguraciju računara za upotrebu ugrađenog MFP faksa, dobit ćete značajne uštede u troškovima papira.

Značajke skeniranja MFP-a

Ovi čarobni multifunkcijski uređaji takođe se mogu pretvoriti u skener u boji. Ugrađeni skeneri u MFP-u podijeljeni su u dvije vrste - ravni i dugotrajni. Prvi su dizajnirani za skeniranje pojedinačnih dokumenata. Stavivši list na staklo skenera, kvalitativno ćete pročitati podatke iz svog dokumenta. Ako pokušate, možete napraviti ovu operaciju s knjigom. Ali dugotrajni skener neće vam dopustiti da radite sa stranicom knjiga ako je prethodno niste izbrisali. Ova vrsta skenera napravljena je za obavljanje potpuno različitih zadataka. Ako su slika ili poster veliki - višenamjenski pisač širokog formata sa skenerom dugog dometa samo je za vaše potrebe. U stanju je digitalizirati plakate i kalendare velikog formata, natpise, fotografije i objave. Prilikom odabira MFP-a obratite pažnju na to.

Proizvođači MFP-a ne bi bili lideri u prodaji ako nisu predstavili MFP-ove sa integriranim skenerima koji kombiniraju i tablet i uređaj za prostiranje! Da, postoje takvi kombinovani uređaji.

Treba naglasiti da troškovi ugrađenog skenera, a samim tim i trošak čitavog MFP-a, značajno ovise o vrsti senzora koji proizvođači koriste. U većini slučajeva u skeneru možete naići na kontaktni CIS senzor. Ova je opcija pristupačnija i dizajnirana za potrošače u sektoru kućnih ureda.

Ali ako su vaše profesionalne potrebe povezane s obradom grafike, visokokvalitetnom digitalizacijom slika i fotografija, tada vam je CCD skener na usluzi. Naravno, cijena takvog uređaja će biti veća.

Mogućnosti modernih MFP-a omogućuju vam da ne pribjegavate uslugama golubova nosača, već odmah pročitanu sliku pošaljete e-poštom, osim toga, bez pregledača u računalu, nego koristeći dodirnu ploču samog uređaja i adresar. I onda mi recite da se naš vijek ne može nazvati periodom novih ljudskih mogućnosti!

Značajke kopiranja MFP-a

Neki modeli MFP-a omogućuju kopiranje bez kontrole s računala. Kvaliteta i brzina postupka nisu inferiorni od standardnih analoga.

Brzina jednobojnog kopiranja za A4 papir iznosi 3 do 140 stranica / min, a kopija u boji 1 do 130 stranica / min.

Garancije za podršku servisima

Kupujući skupu opremu, svaki kupac za sebe sazna moguće mogućnosti usluge, jer složeni uređaji u određenom trenutku imaju tendenciju predstavljanja neugodnih iznenađenja za vlasnika. To se u pravilu događa u najnepogodnijem trenutku u jeku radnog dana pri maksimalnim opterećenjima i vremenskim ograničenjima za njegov popravak.

U takvim se situacijama beskrupulozni „specijalisti“ iz jednodnevnih firmi vrlo brzo pojave na pozivu u kancelariji, koji čak i uz velike zahteve za iznosom usluga, uspevaju da zamene vaše kvalitetne delove manje efikasnim.

Da biste izbjegli takve situacije, pokušajte unaprijed kupiti opremu od distributera, koji će vam dati garanciju za kvalitetnu zamjenu dijela koji nije uspio u kratkom vremenu. Bićete osigurani od zamjene komponenti skupog uređaja.

Rusifikacija menija

Modernim MFP-ovima je vrlo teško razumjeti njihove radne uređaje s ogromnim brojem različitih funkcija. Stoga će vam biti lakše savladati informacije o njegovim mogućnostima i raditi s njim ako je izbornik na vašem maternjem ruskom jeziku.

Zaključak

Postignuća u području IT - tehnologija svakako su impresivna, ali daleko je vrijeme kada potpuno zaboravimo na papirnu verziju dokumenata i prebacimo se na elektroničku. Mnogi čak smatraju da ta ideja nije izvediva.

Iz životnog iskustva svi znaju koliko je gorko izgubiti važan dokument u hitno potrebnoj situaciji zbog kvara na računaru. Ali dostojanstvo papirnate verzije dokumenta u njegovoj stalnoj sigurnosti, ne računajući požare.

Razvoj proizvodnje opreme za kopiranje ne zaostaje za općim trendovima u računarskoj tehnologiji, proizvođači osetljivo prate potrebe zaposlenih velikih firmi i kompanija. Zahvaljujući tome, u svakom trenutku možemo koristiti širok izbor visokokvalitetne opreme. Nadamo se da će vam savjeti za odabir pisača pomoći!

Kako odabrati štampač
Kako odabrati štampač
Kako odabrati štampač
Kako odabrati štampač Kako odabrati štampač Kako odabrati štampačHome | Articles

December 5, 2022 02:57:38 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting