Kako izbrati vlažilec?

Naše zdravje in razpoloženje z vami sta odvisna od številnih dejavnikov, med katerimi pomembno mesto zavzema okoliška mikroklima, zlasti relativna vlažnost zraka. Vsi trpijo zaradi pomanjkanja vlage: tako razpadajoče pohištvo s parketom kot tudi sobne rastline, ki najprej upočasnijo rast, nato pa popolnoma odmrejo. Suho podnebje je še posebej slabo za otroke. Ob vdihu takšnega zraka se sluznica izsuši, zaradi česar se zaradi zmanjšanja zaščitnih funkcij telesa poveča tveganje za dihalne in nalezljive bolezni.
Zaključek je očiten - nujno je treba sprejeti ukrepe za boj proti povečani suhosti podnebja. To najlažje storite z nakupom posebne naprave - vlažilca zraka. Vsi modeli gospodinjskih vlažilnikov ne zahtevajo namestitve in so sposobni delati neprekinjeno v zaprti sobi (soba, pisarna, delovna soba itd.). Ne bojte se ga namestiti v spalnico, raven hrupa naprave je tako nizka, da ne bo motila vašega spanca.
Naprava za vlaženje je zelo enostavna za uporabo. Samo rezervoar morate napolniti z vodo in ga priključiti, ostalo bo naprava naredila sama.
Vlažnost zraka v zaprtih prostorih
Tako je relativna vlažnost zraka ena najpomembnejših komponent pri vzdrževanju človekovega zdravja in udobja njegovega življenja in dela. Za bivalne prostore obstajajo takšne norme temperature in relativne vlažnosti:
Obdobje leta Temperatura Rel. vlažnost (optimalna) Rel. vlažnost (sprejemljivo)
Hladno 18-24 C 45-30% 60%
Toplo 20-28 C 60-30% 65%
Običajno velja tudi, da je zrak z relativno vlažnostjo manj kot 50% suh, 50-70% zmerne vlažnosti, več kot 70% vlažnega. Otroški zdravniki priporočajo, da za zdravje otroka vzdržujemo vlažnost v prostoru na ravni 50-60%. S takimi vrednostmi zelo občutljiva sluznica dihalnih organov ne trpi, zato je verjetnost otrokove bolezni manjša.
A hkrati se je treba spomniti, da če ima zrak prevlažen zrak, ima to lahko negativne posledice, saj se v vlažnih toplih prostorih množijo škodljivi mikrobi, v hladnih pa se močno poveča možnost bolezni.
Vrste vlažilcev
Obstajajo štiri vrste vlažilcev, in če želite izbrati pravega za vas, se seznanite s prednostmi in slabostmi vsakega od njih.
Tradicionalno. Delujejo po principu naravnega, " hladnega " izhlapevanja. Veljajo za najprimernejše za stanovanja in predvsem otroške sobe. Voda se vlije v posebno posodo znotraj vlažilca, nato pa se dovaja v uparjalne elemente. Skoraj tihi vgrajeni ventilator poganja zrak skozinje, ga odnaša iz sobe in oddaja že navlažen. V tradicionalnih vlažilcih se lahko uporabljajo zamenljive kasete za papir z antibakterijsko impregnacijo (cenejša možnost) ali plastične plošče z vpojno površino (dražje). Tako zrak ni samo navlažen, ampak tudi očiščen prahu in tujkov, ki so v njem. Glavna stvar je, da ne pozabite vsak teden ali dva sperite filter in posodo s samo vodo.
Moč y takšnih vlažilnikov je praviloma majhna - 20-60 W, najmanj zvončkov, hkrati pa dokaj velika servisirana površina - do 150 kvadratnih metrov. m. Izhlapevanje vode v takih vlažilcih zraka poteka s hitrostjo do 300-400 gp / h, vendar je v mnogih pogledih odvisno od vlažnosti prostora. Nizke zmogljivosti ne bodo omogočile, da bi kratek čas relativno vlažnost dosegla zahtevano raven in ker je zrak nasičen z vlago blizu oznake 60%, se njihova učinkovitost zmanjša skoraj na nič. To je nedvomna prednost: vlažilec s hladnim izhlapevanjem nikoli ne bo povzročil prekomerne vlage v prostoru. Tradicionalni vlažilci se lahko uporabljajo tudi kot naprave za danes priljubljeno aromaterapijo. Dovolj je, da vanje vstavite kapsulo z aromatično snovjo.
Prednosti:
deluje po principu samoregulacije
iz njega ne izhaja para
uporaba vode iz pipe
možnost aromatizacije
možno je spremljati količino vode v rezervoarju
razpoložljivost filtrov za večkratno uporabo v nekaterih modelih
Slabosti:
največja vlažnost zraka - 60%
stopnja vlage narašča s sobno temperaturo
Parni vlažilci. Za razliko od tradicionalnih, kjer izhlapevanje poteka na " hladen " način, parne sobe delujejo po principu vrenja. Voda iz rezervoarja se dovaja v zbiralnik, v katerem so nameščene elektrode. Ko je elektroda priključena na omrežje, segreva vodo in pride do izhlapevanja. Parni vlažilci so opremljeni z varnostnim sistemom - če voda zavre, se naprava samodejno izklopi. Prav tako so ohišja vlažilnika iz varnostnih razlogov izdelana iz toplotno odporne plastike, sama zasnova pa ne bo omogočala, da se naprava prevrne, če se nenamerno potisne, in se vlažilec ne vklopi, če pokrov posode za vodo ni tesno zaprt. Para, ki prihaja iz vlažilca, ima temperaturo 50-60 C, zato je ni priporočljivo dajati v vrtec. Hkrati parni vlažilci ne potrebujejo potrošnega materiala (kartuše, kasete, filtri).
Zmogljivost tega tipa vlažilca je precej visoka: na uro izhlapijo do 700 ml tekočine. Parni vlažilci so dobri tudi za to, da jih lahko uporabljate kot inhalator (nekateri modeli imajo celo posebno šobo). V rezervoar aparata lahko dodajamo zeliščne ali zdravilne infuzije in decokcije ter aromatične snovi. Tovrstni vlažilci so priporočljivi tudi za uporabo v rastlinjakih in zimskih vrtovih, saj lahko zagotavljajo relativno vlažnost do 60%. Poraba energije parnih vlažilnikov je približno 320 W, prostornina rezervoarjev za vodo je 5-5,5 litra.
Prednosti:
ne potrebuje čiste vode
sterilna para
obstaja možnost vdihavanja, postopki aromaterapije
ni materialov, ki bi jih bilo treba zamenjati (filtri, kartuše)
ima priročen ročaj za nošenje
ima najvišjo zmogljivost med vsemi vrstami vlažilcev
ima indikator količine preostale vode
vlaži zrak za več kot 60%
razmeroma nizki stroški in enostavnost vzdrževanja
Slabosti:
porabi veliko električne energije - bistveno več kot druge vrste vlažilcev
nima higrostata, ki omogoča vzdrževanje dane vlažnosti v prostoru - treba ga je dodatno kupiti
ni priporočljivo v domovih, kjer so otroci in hišni ljubljenčki, ker lahko grobo ravna z grobim ravnanjem
Ultrazvočni vlažilci. Ta tip vlažilca zraka je še posebej zanimiv zaradi svojega načela delovanja. Vse enaka posoda z vodo, vendar voda iz nje ne pade v zbiralnik, temveč na ploščo, ki vibrira z visoko (ultrazvočno) frekvenco. Vibracije razcepijo tekočino na drobne kapljice - dobimo nekaj podobnega megli ali oblaku. Vgrajeni ventilator poganja zrak skozi to " meglo ". Videti je, da iz naprave prihaja prava, vroča para - vendar je popolnoma hladno, nad njo lahko varno držite roko.
Trenutno ultrazvočna metoda vlaženja velja za najučinkovitejšo. Ta tip vlažilca je opremljen z vgrajenimi higrostati - napravami, ki uravnavajo raven vlažnosti " na izhodu ", ki se lahko same vklopijo in izklopijo, pri čemer vzdržujejo določeno raven. Za delovanje ultrazvočnih vlažilcev so potrebni vložki z ionsko izmenjevalno smolo, ki čisti vodo iz soli težkih kovin in mineralnih nečistoč (kartuše je treba zamenjati vsake 3-4 mesece). Še posebej priporočljivo je, da takšne vlažilce vlagate v prostore s parketom, starinsko pohištvo, glasbila.
Poraba energije ultrazvočnih vlažilnikov je od 40 do 130 W, prostornina rezervoarjev za vodo je od 3,5 do 6,5 litra. V zadnjem času so se v prodaji pojavili novi modeli vlažilcev zraka, opremljeni z dodatnimi funkcijami: večstopenjsko čiščenje zraka (od neprijetnih vonjav, škodljivih snovi in ​​kemičnih spojin), ionizacija (tvorba negativnih kisikovih ionov, ki so koristni za zdravje in povzročajo svež zrak), filtri za čiščenje zraka iz grobega prahu in živalske dlake, razkuževanje vode v rezervoarju, ozonizacija (za razkuževanje zraka v zaprtih prostorih).
Prednosti:
vlažnost, ki jo potrebujete, se ohranja zahvaljujoč vgrajenemu higrostatu
vlažilec se vklopi in izklopi sam, nenehno ohranja nastavljeno vlažnost
različni modeli ultrazvočnih vlažilcev zraka vam omogočajo prikaz dejanske vlažnosti v prostoru, uničevanje mikrobov v vodi, gumbe na dotik
majhna velikost
vlaži zrak za več kot 60%
ima sodoben, eleganten dizajn
Slabosti:
prisilna zamenjava filtra vsake 2-3 mesece
pomanjkanje možnosti aromatizacije prostora
posebna občutljivost filtra na trdo vodo (potreba po uporabi posebne demineralizirane vode)
" Zračni čistilec " združuje funkcije vlažilca in čistilca zraka. V tem primeru pride do vlaženja zraka zaradi plastičnih diskov, ki pretvarjajo vodo v meglo. Posledično ne pride samo do vlaženja, ampak tudi do čiščenja zraka pred prahom, cvetnim prahom, mikroorganizmi itd. Temeljna razlika med "čiščenjem zraka" in tradicionalnimi vlažilci je, da ta naprava deluje brez zamenljivih filtrov in ne potrebuje potrošnega materiala.
Zasnova "čistilnika zraka" in njegovo načelo delovanja sta precej izvirna: sistem plastičnih diskov kompleksne hidrodinamične oblike se vrti v rezervoarju z vodo. Delci prahu, ki onesnažujejo zrak, ki vstopijo v napravo, se vgradijo v predionizacijsko napravo in se naselijo na diskih ter nato sperejo z vodo. Ionizirajoče elektrode ISS, ki se nahajajo v posodi, se uporabljajo za boj proti mikroorganizmom in bakterijam. Tako skupaj z vlaženjem "čistilec zraka" naravno očisti zrak - v zbiralniku se nabira prah in umazanija. Če želite v svoji sobi nenehno čutiti svež in čist zrak (na primer po dežju), potem se »pranje zraka« zlahka spopade s to nalogo, v prostorih z močno prašnostjo pa je ta naprava preprosto potrebna za hitro vzpostavitev normalne mikroklime.
Prednosti:
deluje po principu samoregulacije (brez higrostata)
obstaja kapsula za aromo
iz njega ne izhaja para
različni modeli imajo lahko posebne filtre z ionizirajočo palico za biološko čiščenje zraka iz različnih mikroorganizmov
Slabosti:
precej velike dimenzije
največja vlažnost zraka - 60%
filtri v nekaterih modelih zahtevajo redno zamenjavo
" Zračni čistilci " so primerni za ljudi, ki potrebujejo izredno čist zrak brez prahu (alergiki, ki trpijo zaradi bronhialne astme), pa tudi za hišo, ki je bila nedavno obnovljena.
Podnebni kompleksi so sodobni gospodinjski aparati, ki izvajajo številne ukrepe za izboljšanje kakovosti zraka v hiši.
Čiščenje zraka. V podnebnih kompleksih se praviloma uporablja več filtrov: antibakterijski filter tipa HEPA (visoko učinkovito zadrževanje delcev) za čiščenje zraka od najmanjših delcev prahu, pršic, bakterij in ogljikov filter za odstranjevanje neprijetnih vonjav , tobačni dim, mestni smog, izpušni plini. Proces vlaženja zraka v podnebnem kompleksu poteka z naravnim izhlapevanjem vode, tako kot pri običajnih vlažilcih. Zmožnost vlaženja je odvisna od zračne vlage v prostoru, torej višja kot je vlaga, nižja je hitrost izhlapevanja vode, tj. vlažnost zraka se samodejno vzdržuje na optimalni ravni.
Skoraj vsi podnebni kompleksi so opremljeni z vgrajenim ionizatorjem zraka za obogatitev zraka z negativnimi kisikovimi ioni, katerih količina je v zraku sodobnih mest, še bolj pa v stanovanjih, sobah z obilico pisarniške opreme. S pomočjo ionizacije se izboljša kakovost zraka, zrak postane "živ". Podnebni kompleksi omogočajo aromatizacijo zraka s posebno kapsulo. Vaša soba bo napolnjena s prijetno aromo, dišeča olja pa bodo pomirila živčni sistem, razbremenila in imela tonični učinek.
Podnebni kompleksi se učinkovito uporabljajo v stanovanjih, pisarnah, kozmetičnih salonih, podeželskih hišah in vrtcih. Zaradi izjemno učinkovitega kroženja zraka je idealen za izjemno prašna ali zadimljena okolja.
Prednosti:
večnamenskost
mobilnost
Slabosti:
omejevanje vlaženja zraka na 60%
dimenzije.
občasna zamenjava potrošnega materiala (filtri)
Povzeti morate, na kaj se morate osredotočiti pri izbiri določenega modela:
Površina sobe in oskrbovana površina določene naprave. Priznajte, nima smisla kupiti naprave, namenjene vlaženju 50-60 kvadratnih metrov. m, če je površina vaše sobe 15 kvadratnih metrov. m. Poleg tega je malo verjetno, da bo mogoče v vseh prostorih stanovanja hkrati uporabljati 1 napravo za klimatizacijo, ki jo boste morali prenesti z enega kraja na drugega
Prostornina rezervoarja za vodo. V kompaktnih ultrazvočnih vlažilcih je zaloga običajno majhna, do 5 litrov (sicer je naprava že precej resna). Ta glasnost je praviloma več kot dovolj, če vlažilec zraka ostane ponoči vklopljen. Poleg tega, če proizvajalec navede, koliko zraka lahko prehaja skozi napravo (na primer pri čiščenju ali " pranju "), je zaželeno, da lahko celotna količina zraka v prostoru skozi filtre prehaja vsaj 2 krat na uro
Funkcija vzdrževanja vlage na dani ravni. To bo omogočilo, da ne boste preveč vlažili zraka v prostoru, preprečuje pojav vlage
Poraba energije. Na splošno so naprave varčne, vendar več moči je, hitreje se hidrirajo. Tu bi morali že izhajati iz svojih potreb in izbrati tisto, kar je za vas pomembno - uspešnost ali ekonomičnost
Poraba vode se meri v litrih na grižljaj ali v gramih na uro. Večina gospodinjskih vlažilcev v situ odvede od 8 do 12 litrov in to je povsem dovolj
Časovnik bo dodal udobje med uporabo: na primer po določenem času delovanja bo napravo izklopil
Raven hrupa (5-70 dB) je odvisna od stalnosti naprave in hitrosti ventilatorja. Najmanj hrupni modeli so namenjeni spalnici. Nižji kot je ta parameter, bolj udobno bo spanje, ko naprava deluje.
Filtri. Vlažilec zraka je lahko opremljen s filtrom za predhodno čiščenje - to je mehanski " grobi " filter za velike namene. Bolj " napeti " filtri bodo očistili zrak iz pršic, spor gliv, cvetnega prahu rastlin, bolnih bakterij (HEPA, ULPA, elektrostatičnih in fotokatalitičnih). Fotokatalitični filtri veljajo za najboljše in v zgodovini najnovejše filtre, poleg tega pa so trajni
Pozorni bodite tudi na to, kakšno kakovostno vodo lahko napolnite v rezervoar: destilirano ali neposredno iz pipe.
Vsi vlažilci so zasnovani tako, da delujejo v istem zaprtem prostoru, so enostavni za uporabo in so zasnovani tako, da delujejo neprekinjeno. Ne glede na vrsto imajo vlažilci zelo nizko raven hrupa.
Uporaba vlažilcev ne bo koristila samo vam in vašim otrokom, ampak tudi vsemu, kar vas obkroža: hišnim ljubljenčkom, rastlinam in celo notranjim predmetom. Njihova uporaba bo ugodno vplivala na vaše počutje in razpoloženje.

Kako izbrati vlažilec?
Kako izbrati vlažilec?
Kako izbrati vlažilec?
Kako izbrati vlažilec? Kako izbrati vlažilec? Kako izbrati vlažilec?Home | Articles

November 27, 2022 05:08:29 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting