Kako izbrati sesalnik?

Dejansko je pojem " sesalnik " preprost in hkrati kompleksen. Po eni strani je namen naprave povsem očiten že iz njenega imena, po drugi strani pa ... Kot kažejo izkušnje, je izbira tovrstnih gospodinjskih aparatov tudi v trgovini, kjer je nabor blaga omejen na ducat modelov, lahko povzroči težave. Kaj lahko rečemo o nakupovalnih središčih, katerih okna ponujajo najrazličnejše vrste sesalnikov! Nekateri so kompaktni in lahki, drugi so presenetljivi v svoji moči, tretji se odlikujejo po stilskem dizajnu in se tako ujemajo z barvo novega pohištva, četrti pa osvajajo s popolno neodvisnostjo od lastnikov. Vendar je treba podrobneje preučiti vse možne vrste in vrste teh gospodinjskih aparatov.
Vrste sesalnikov
Začnimo z dejstvom, da obstajajo mobilni sesalniki, torej premični in vgrajeni. Slednji so cel sistem, sestavljen iz agregata, stenskih dovodov in cevi z različnimi ščetkami in šobami. Cev je priključena na enega od stenskih dovodov, nato pa se smeti skozi sistem zračnih kanalov odvajajo v zabojnik za smeti, nameščen zunaj hiše. Ta vrsta sesalnika ima nedvomno prednost: iz prostora se ne odnašajo samo smeti, ampak tudi prah, kar pa je z mobilnim sesalnikom preprosto nemogoče doseči. Do nedavnega so bili vgrajeni sesalniki namenjeni samo kemičnemu čiščenju, zdaj pa so se pojavili kombinirani modeli. Zdaj jih lahko uporabljamo za zbiranje prahu, osvežitev preprog, čiščenje razlite vode in celo čiščenje oken. Izkušnje kažejo, da morajo prednosti spremljati tudi pomanjkljivosti in tudi naš primer ni izjema. Glavna in morda edina pomanjkljivost takega sesalnika je njegova visoka cena. Morda zato vgrajeni modeli še niso zelo pogosti na ruskem trgu gospodinjskih aparatov. Zaenkrat jih predstavljajo izdelki KRONEMARK, BEAM, BVC SIEMENS, Husky, PUZER in nekateri drugi. Pa vendar se v vsakdanjem življenju uporabljajo bolj znani mobilni modeli.
Obe vrsti sesalnikov lahko izvajata suho ali mokro čiščenje, zato se pri izbiri modela za dom odločite, kakšno delo bi morali opraviti. Če boste čistili parket, preproge in pohištvo, pri katerem je vlaga kontraindicirana, se je vredno ustaviti pri najpogostejšem sesalniku za kemično čiščenje. Ti pa so razdeljeni na balonske, vertikalne in robotske sesalnike.
Cilindrični sesalniki
Valjaste sesalnike predstavljajo predvsem kompaktni modeli, katerih teža ne presega 7 kilogramov, ali naprave z velikim zbiralnikom prahu. Takšne enote lahko tehtajo do 10 kg zaradi številnih dodatnih funkcij in prisotnosti mehanizirane turbo krtače, ki iz preproge izbije prah. Za zadrževanje prahu in preprečevanje izpusta njegovih najmanjših delcev v zrak se uporabljajo različni filtri - od papirja in blaga do ogljika in sintetike. V nekaterih sodobnih modelih se uporabljajo aquafilters, kjer separator nevtralizira prah, tako da ga pomeša z vodo.
Navpični sesalniki
Vertikalni sesalniki, tako priljubljeni na Zahodu, so zdaj vstopili v življenje ruskega potrošnika. Takšni modeli so volumetrično valjasto telo, pritrjeno na talno krtačo. Zasnovani so tako, da odstranjujejo umazanijo in prah v velikih prostorih in se s to nalogo dobro obnesejo. Vendar imajo poleg svojih prednosti tudi svoje slabosti - sorazmerno visoko raven hrupa in impresivne dimenzije: nošenje takega modela po tleh koče je dvomljivo zadovoljstvo.
Roboti sesalnikov
Robotski sesalnik je bil v skoraj vseh knjigah znanstvene fantastike vedno eden najbolj znanih prebivalcev hiše. Toda ne tako dolgo nazaj so sanje o čistoči, ustvarjene brez človekovega posredovanja, postale resničnost. Številna podjetja za gospodinjske aparate strankam ponujajo modele, ki se lahko spopadejo s čiščenjem katere koli sobe. Izpopolnjen sistem krtač vam omogoča, da pobirate ostanke preprog in talnih površin, prav tako pa ste posebej pozorni na obloge in druga težko dostopna območja. Robot samostojno določi optimalno pot čiščenja, zahvaljujoč vgrajenim senzorjem obide ovire in po potrebi gre na bazno postajo, da napolni baterije. Ko je posoda za prah polna, čistilna enota zbrani prah odloži v velik koš na dnu in nato nadaljuje s čiščenjem. Raven hrupa takšnih modelov je precej nizka, pomanjkljivost pa je visoka cena, ki nikomur ne dovoli , da kupi " pametno " enoto.
Pranje sesalnikov
Tisti, ki želijo in lahko kombinirajo postopek odvoza smeti z mokrim čiščenjem, naj bodo pri izbiri sesalnika pozorni na linijo " pralnih " modelov. Praviloma so naprave za kombinirano čiščenje, to pomeni, da jih je mogoče očistiti tako v " suhem " načinu kot s tekočimi detergenti. Mokro delo se običajno izvaja na preprogah iz lateksa, tleh in stenah, popločanih ali pobarvanih z vodoodpornimi spojinami. Če imate ustrezne šobe (običajno jih je od pet do sedem), lahko s sesalnikom očistite okna, naberete razlito tekočino in odmašite zamašeno kad ali umivalnik.
Pralni sesalniki so opremljeni z dvema rezervoarjema: od prvega se do krtače dovaja čistilna zmes, ki se razprši po celotni površini šobe, v drugo pa je voda že onesnažena, zbrana s površine skupaj s prahom in ruševin. V načinu pranja mora sesalnik s polno močjo zbirati tekočino, preden se preproga ali tkanina za oblazinjenje zmoči. Kljub temu očiščene površine nekaj časa ostanejo vlažne. Ta " stranski učinek " je neizogiben pri uporabi katere koli enote, tudi največje moči.
Prednost pralnih modelov je zmožnost vlaženja in osveževanja zraka med čiščenjem. Glavna pomanjkljivost je velika velikost, teža in posledično nizka okretnost. Poleg tega je treba po vsaki uporabi sesalnik razstaviti, posode oprati in pustiti na prostem, dokler se popolnoma ne posušijo. Stroški pralnega sesalnika so nekoliko višji od modelov za suho zbiranje prahu. In ne pozabite tudi na stroške čiščenja tekočine.
Če ste se že odločili za vrsto in vrsto sesalnika, je čas, da se pogovorite o tem, na katere značilnosti morate biti pozorni pri izbiri modela.
Značilnosti
Moč. Ta značilnost je običajno navedena na primeru modela. Zavedati pa se morate, da sta poraba in sesalna moč popolnoma različna koncepta. In če je lahko prva od 1200 do 1800 W, potem vrednost druge verjetno ne bo presegla meje 440 aerovatov (A W). Vendar v vsakdanjem življenju ni potrebna velika sesalna moč: za vsakodnevno čiščenje razmeroma čistih prostorov zadostuje od 250 do 330 A W. Učinkovito odstranjevanje prahu zagotavljajo modeli z močjo od 350 do 440 A W. Ali obstajajo bolj " močni " sesalniki in če je tako, kje jih je mogoče uporabiti - ostaja skrivnost, saj že 400 A W lahko sčasoma pokvari tkanino na pohištvu ali kup preproge iz naravnih vlaken. Vsi sodobni modeli so praviloma opremljeni z regulatorjem moči sesanja.
Filtri. Cena sesalnika je v veliki meri odvisna od njihove količine in kakovosti: več filtrov, dražji vas bo stal izbrani model. Vendar ne pozabite, da so filtri najprej namenjeni čiščenju sesalnega zraka pred prahom, zato je zanje nerazumno varčevati. Učinkovitost filtracije je pogosto navedena v potnem listu za sesalnik in je izražena v odstotkih. Višja kot je ta številka, bolj čist bo zrak v vašem domu. Zaradi prisotnosti številnih sodobnih filtrov, ki zagotavljajo dobro čiščenje, je treba povečati porabo energije sesalnika, kar kaže na povečanje skupnih stroškov. Danes proizvajalci sesalnikov ponujajo modele s filtri iz papirja, blaga, ogljika, vode in sintetike.
Tip zbiralnika prahu. To je lahko odstranljiva vrečka - vrečka iz papirja ali blaga, trajna vrečka iz blaga ali plastična posoda. Slednji zahtevajo dodatno izpiranje in sušenje po vsakem odstranjevanju umazanije.
Število prilog. Praviloma so glavne, najpogosteje uporabljene šobe krtača za preproge, krtača za tla, nastavki za čiščenje pohištva, vključno z ozkimi nastavki za odstranjevanje prahu z težko dostopnih mest. Poleg tega lahko pritrdite krtačo za čiščenje oken, krtačo za čiščenje ploščic in bat (če sesalnik pere).
Garancija
Mobilni sesalniki različnih modelov imajo običajno eno ali dve leti garancije. Znani proizvajalec gospodinjskih aparatov Miele imenuje enako številko. Razvijalci dragih vgrajenih sesalnikov svojim kupcem ponujajo od treh (BEAM) do 7-8 (BVC SIEMENS) let garancijskega roka, proizvajalci robotskih sesalnikov pa si ne upajo dvigniti garancijske dobe nad 18 mesecev.
Kako se odločiti za izbiro znamke
Z enakim naborom funkcij so stroški sesalnikov, proizvedenih pod različnimi znamkami, različni. Znani, že dolgo uveljavljeni proizvajalci te vrste izdelkov ponujajo dražje modele. Verjetno bo znesek, ki je razlika v cenah med dvema podobnima modeloma, plačan za blagovno znamko. Ne pozabite pa, da prav promovirana znamka zagotavlja kakovost in zanesljivost: dolgoletna slava in podoba podjetja bodo postali ključ do učinkovitega dela vaše nove pridobitve.

Kako izbrati sesalnik?
Kako izbrati sesalnik?
Kako izbrati sesalnik?
Kako izbrati sesalnik? Kako izbrati sesalnik? Kako izbrati sesalnik?Home | Articles

November 28, 2022 03:39:34 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting