Kako izbrati sesalnik?

Ko so se sesalci pri nas šele pojavili, so jih mnogi obravnavali le kot " igrače " za meščanstvo, raje pa imajo stari proletarski način ravnanja s prahom v obliki zajemalke in metle. Na srečo so minili ti dnevi in ​​tudi najstarejšo generacijo je že uspelo prepričati v prednosti sesalnikov. Poleg tega sodoben sesalnik že dolgo ni tista tuljava pošast, katere vreča je tako rekoč spustila polovico vsega prahu, ki ga je zbral ta mehanizem. Nasprotno, sodobni sesalniki ne uporabljajo samo posode z vodo kot zbiralnik prahu, temveč so lahko tudi v obliki robotov, ki bodo samostojno čistili vašo hišo.
Kako izbrati sesalnik?
Prvo vprašanje, na katerega bi moral odgovoriti potencialni kupec, je približno takšno: kakšne funkcije naj opravlja sesalnik? Odgovor " posesati " ne šteje - vsi sesalci to počnejo drugače in tukaj je pomembno določiti obseg nalog, s katerimi se sooča vaš prihodnji sesalnik.
Če je glavno delo naprave odstranjevanje prahu iz linoleja, pohištva in preprog, potem bo za vas najprimernejši preprost sesalnik, ki deluje samo v načinu kemičnega čiščenja in ima moč približno 300 vatov. Če hiša vsebuje živali z dolžino volne ali pa imajo preproge veliko površino, je bolje kupiti močnejšo napravo - do 500 W, saj ima močnejša oprema praviloma večji vir in bolje obvladuje onesnaženje.
Kemično čiščenje ni edina funkcija sesalnika. Pred približno tridesetimi leti so se pojavili " pralni " modeli - tj. sesalniki, s katerimi lahko izvajate mokro čiščenje prostorov. Takšni sesalniki so bistveno dražji od običajnih, vendar prinašajo veliko več koristi, saj lahko očistijo ne samo preproge in linolej, temveč tudi številne druge površine. Morda je lažje pojasniti, da pralni sesalniki ne morejo očistiti - to so parketna tla, preproge na osnovi pene in drago pohištvo, ki se sesuje, ko je izpostavljeno kapljanju tekoče vlage.
Najsodobnejši tip sesalnika je robotski. Po navedbah proizvajalcev takšni sesalniki sami lahko ugotovijo onesnaženost tal, ga očistijo in vrnejo na polnjenje. V praksi se izkaže nekoliko drugače: sesalniki-roboti so " dolgočasni ", zato kakovost njihovega dela pušča veliko želenega - torej noben od njih še ne more očistiti vogalov prostora.
Po odločitvi o funkcionalnosti in moči sesalnika se morate spoprijeti s tako pomembno točko, kot je vrsta rezervoarja, v katerem se nabira prah.
Danes obstajajo tri take vrste: vodni filter, posoda in vreča.
Najprimernejši so sesalniki z vodnim filtrom. Bistvo njihovega dela je, da sesalni zrak prehaja skozi vodno plast in ves prah ostane v rezervoarju. To je skoraj idealna vrsta filtra, vendar so takšni sesalniki praviloma nekoliko dražji: poleg tega je v nekaterih modelih postopek čiščenja filtra precej težaven.
Sesalniki za posode zbirajo prah v plastični ali kovinski posodi. Pod zračnim pritiskom se prah stisne v gosto kepo, ki jo nato preprosto zavržemo. Obstajata dve pomanjkljivosti sesalnikov za posode - velika velikost in precejšnja količina hrupa, povezanih s plastičnimi vibracijami.
Najpogostejši so sesalniki, opremljeni z vrečami za enkratno ali večkratno uporabo. Takšne naprave so lahko zelo kompaktne: poleg tega so tudi stroški sesalnika z vrečami razmeroma nizki. Edina možna težava v tem primeru je, da vrečk za enkratno uporabo slej ko prej zmanjka, novih pa ni vedno mogoče kupiti. To zapletenost je treba predvideti vnaprej - samo vprašajte prodajalca, ali je v prodaji rezervna torba ali enakovreden izdelek za večkratno uporabo.
Pomembna podrobnost sesalnika je kabel oziroma njegova dolžina. Nakup sesalnika z vrvico, dolgo manj kot šest metrov, je nenehno težaven pri njegovi uporabi, tri do štiri metrske vrvice pa običajno samodejno zahtevajo podaljšek. Poleg tega je treba biti pozoren na kakovost izolacije kabla, saj so vrvice sesalnikov na splošno dovzetne za mehanske poškodbe.
Eno najtežjih vprašanj, na katero mora kupec odgovoriti, je vprašanje velikosti sesalnika. Seveda si vsi prizadevajo za čim bolj kompaktno napravo, vendar bi se morali zavedati, da nihče ne more narediti kompaktnega, zmogljivega in zanesljivega elektromotorja hkrati - zato je vedno treba nekaj žrtvovati.

Kako izbrati sesalnik?
Kako izbrati sesalnik?
Kako izbrati sesalnik?
Kako izbrati sesalnik? Kako izbrati sesalnik? Kako izbrati sesalnik?Home | Articles

December 2, 2022 01:56:22 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting