Kako izbrati projektor

Dokaj visoka cena projektorja pomeni njegovo skrbno izbiro. 30–60 tisoč rubljev je točno znesek, na katerega se morate osredotočiti. To gradivo vam bo pomagalo odgovoriti na vprašanje: kako izbrati projektor in razumeti nianse in pomembne točke te izbire.
Kot smo že omenili, je dokaj visoka cena za projektor predvsem posledica njegove zasnove. Najprej se morate pri izbiri katere koli digitalne naprave odločiti, za kaj jo potrebujete? Podobno velja za projektor, saj sta predstavitveni projektor in filmski projektor doma popolnoma različni stvari.
Vzemimo na primer predstavitveni projektor. Ker bo pogosto potoval z vami na razne prireditve, so njegova kompaktnost, teža in svetlost na prvem mestu. Za domače projektorje velja drugačna situacija in zahteve, saj sta tiho delovanje in visoka kakovost slike zanje pomembna.
Upoštevajte osnovna načela projektorja
CTR projektorji
Trije kineskopi tvorijo splošno sliko s pomočjo leče, poravnane na zaslonu. Takšni projektorji so običajno obsežni, težki (teža lahko doseže tudi več deset kg) in niso mobilni, zato niso primerni za predstavitev. Poleg tega je postavitev takšnih naprav težavna in zahteva pomoč strokovnjaka. pozitivna stran CTR projektorjev je kakovost slike. Natančna barvna reprodukcija in bogati toni, brez šuma in pikselacije. Zaradi vseh teh plusov je odličen projektor za ogled filmov v vašem domu.
Opozoriti je treba na visoko ceno, ki jo bo treba plačati za takšen projektor, zato je velika večina kupcev takoj izločena.
LCD projektorji
Načelo gradnje slike je naslednje: svetloba, ki prehaja skozi matriko tekočih kristalov, zadene zaslon. Ta fizika dela omogoča izdelavo dokaj kompaktnih modelov z dobro svetlostjo. Med resnimi pomanjkljivostmi velja omeniti hrup ventilatorja, ki hladi matrico, saj je sestavljen iz kristalov, občutljivih na visoke temperature. Poleg tega lahko na zaslonu najdete mrežo matričnih slikovnih pik.
Za izboljšanje kakovosti slike proizvajalci včasih uporabljajo več matric s tekočimi kristali. LCD projektorji so eden izmed najbolj priljubljenih segmentov na trgu projektorjev, stroški takšnih modelov se lahko gibljejo od 30.000 tisoč rubljev in več.
LP projektorji
Sorazmerno nov razvoj, ki že ima svoje stranke. Tehnologija temelji na odsevni matrici, ki jo sestavlja veliko mikrometrov. Svetloba te svetilke se skozi matriko odbije skozi poseben svetlobni filter in udari na zaslon. Pomembna prednost v primerjavi z LCD-projektorji je odsotnost odseka slikovnih pik na zaslonu, kar dosežemo z zmanjšano mejo med ogledali v primerjavi z matriko s tekočimi kristali. Druga pozitivna točka je visoka stopnja svetlosti. To pa zato, ker za razliko od LCD projektorjev svetlobni tok vstopi na zaslon brez izgub. In zadnji plus je pomanjkanje vztrajnosti.
Med minusi lahko ločimo ločeno slikanje, bodisi točka osvetljena ali ne.
Tehnologija je nepopolna, vendar proizvajalci najdejo pot iz situacije. S povečanjem števila matrik in povečanjem svetlobnih filtrov.
Ne kupujte poceni DLP projektorjev za ogled videa. ustvarjena slika je precej specifična in na zaslonu se pojavi utripajoč učinek, ki med dolgotrajnim gledanjem utrudi oči.
D-ILA projektorji
Najmočnejša tehnologija, ki vključuje pozitivne lastnosti LCD in DLP projektorjev. Deluje na odsevni kompleksni matrici tekočih kristalov. Sposoben za delo pri visokih temperaturah. Strokovnjaki menijo, da je ta tehnologija najboljša, proizvajalci pa jo razvijajo.
Vendar je treba omeniti, da ti projektorji v življenju niso pogosti. To je zato, ker je cena previsoka, zato bo vaša izbira verjetno omejena na LCD in DLP projektorje.
Ločljivost projektorja
V starih časih je bila ločljivost projektorja na ravni standardnih grafičnih kartic za osebne računalnike, z razvojem digitalnih tehnologij, televizije z visoko ločljivostjo in pojavom DVD-jev in FullHD pa je ločljivost projektorjev postala precej višja.
Upoštevajmo pogoste možnosti dovoljenj:
SVGA (800 x 600)
XGA (1024 x 780)
SXGA (1280 x 1024)
UXGA (1600 x 1200)
QXGA (2048 x 1536)
Full HD (1920 x 1080)
WUXGA (1920 x 1200)
HD 4K (4096 x 2400)
Poleg naštetih obstajajo tudi manj pogosti formati. Kot smo že omenili, so širokozaslonski modeli bolj sprejemljivi za ogled filmov. Omeniti je treba tudi, da so trendi sodobnih digitalnih tehnologij in televizije v veliki meri določili prehod proizvodnje projektorjev na matrike velikega formata med proizvajalci.
Sodobni projektorji podpirajo običajne barvne formate PAL, SECAM, NTSC4, vključno s HDTV.
Upoštevajte, da višja je ločljivost, boljša je slika na zaslonu in višji so stroški projektorja.
Svetlobni tok, svetlost
Enote svetlobnega toka so ANSI lm. Ne bomo se spuščali v tehnične trenutke, ampak bomo podali le vrednosti, po katerih boste lahko krmarili. Za projektorje, namenjene ogledu filmov v zatemnjeni sobi, zadostuje svetlobni tok od 700 do 1500 ANSI lumnov. Če se vaš projektor uporablja za predstavitve v osvetljenih prostorih, je priporočljivo kupiti projektor z visoko svetlostjo.
Pri nakupu velja razmisliti, da je svetlobni tok, naveden v tehničnih značilnostih projektorja, za približno 10%, v nekaterih primerih celo več, od realnih vrednosti.
Prav tako je vredno preprečiti padanje sončnih žarkov na zaslon. Ne, tudi najmočnejši projektor bo v tem primeru zagotovil dobro, kakovostno sliko, zato pri gledanju filmov obvezno uporabite žaluzije ali zavese iz debele tkanine.
Omrežni vmesniki
Brezžični prenos podatkov je danes v trendu. Odsotnost žic, tehnologij Wi-Fi in bluetooth je trdno uveljavljena v življenju vsakega aktivnega uporabnika osebnega računalnika. Današnji projektorji lahko prejemajo podatke prek omrežja, vključno z brezžičnim. Z nakupom posebnega adapterja lahko kateri koli projektor sprejme pretočni video.
Kontrast
Razmerje največje osvetljenosti zaslona do najmanjše se imenuje kontrast. Razmerje kontrasta je eden najpomembnejših dejavnikov pri izbiri projektorja za domači kino. Danes proizvajalci, ki tekmujejo med seboj, skušajo nekoliko povečati ta parameter v značilnostih izdelka. Ob vsem tem se proizvodne tehnologije hkrati ne spreminjajo in je skoraj nemogoče razumeti na podlagi tega, kaj proizvajalec določa to ali ono številko. Na žalost se vse to stranki ogrozi in izbira projektorja glede na kontrast je precej težka. Na primer, leta 2004 je bila ta vrednost enaka približno 3000: 1, za leto 2010 pa je v podatkih o potnih listih številka 10000: 1. Osredotočiti se morate na blagovno znamko in lastno percepcijo.
Objektiv projektorja
Sodobni projektorji so opremljeni z objektivi ZOOM s spremenljivo goriščno razdaljo. To močno poenostavi delo, velikost slike je mogoče spremeniti brez premikanja projektorja z enega kraja na drugega.
Sposobnost nadzora slike, prilagajanja ostrenja obstaja danes in z daljinskega upravljalnika.
V najnaprednejših modelih so leče opremljene z električnimi pogoni, ki omogočajo ne le ročno, temveč tudi z daljinskega upravljalnika spreminjanje merila slike in prilagajanje ostrenja. Ta kakovost je seveda priročna, še posebej, če je projektor nameščen na stropu, vendar poveča stroške naprave. Najpomembnejša značilnost leče je t.i. projekcijsko razmerje Pro je vrednost, enaka razmerju med projicirano razdaljo in širino slike. Standardne leče imajo Pro v območju od 1,8 do 2,2, dolge - do 4-8, kratke - 0,8 -1,2. V zadnjem času so se pojavili projektorji z izredno nizkim projekcijskim razmerjem. Ti projektorji so sposobni ustvarjati slike diagonalno 80-100 palcev (približno 180-200 cm široke) z razdaljo projiciranja samo 8-30 cm, namenjeni pa so predvsem uporabi z interaktivnimi tablami in drugimi posebnimi aplikacijami.

Kako izbrati projektor
Kako izbrati projektor
Kako izbrati projektor
Kako izbrati projektor Kako izbrati projektor Kako izbrati projektorHome | Articles

December 2, 2022 00:59:31 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting