Kako izbrati napa?

Napa je polnopravni " prebivalec " modernega stanovanja. Če pogosto kuhajo v družini, brez te naprave ne gre. Nočete, da na novo obnovljena kuhinja v enem letu izgubi svoj sijaj, kajne? Odgovor je očiten, in če je tako, boste morali poskrbeti za boj proti maščobam in saj. Po vsakem kuhanju lahko seveda uredite splošno čiščenje, vendar je bolje, da kupite napo. Kako se ne boste zmotili pri izbiri te naprave - izvedeli boste iz našega gradiva.
Pred nakupom nečesa od gospodinjskih aparatov je priporočljivo vsaj na splošno opisati, kako deluje. Kapuca ni nobena izjema. Na srečo je ta naprava preprosta, zato je ne bo treba veliko časa, da se jo naučite.
Glavna naloga nape je zaščititi strop, pohištvo in aparate v kuhinji pred usedlinami saj in maščob. Čiščenje zraka pred neprijetnimi vonjavami, ki se pogosto pojavijo v procesu kulinaričnega čarovništva, je tudi njeno življenjsko delo. Poleg tega kuhinjska napa služi tudi za osvetlitev kuhinjske delovne mize. Seveda so sodobne nape videti dovolj privlačne, da lahko dobro okrasijo kuhinjo. Na splošno je naprava ena, vendar je veliko prednosti.
Zasnova kuhinjske nape je naslednja: telo iz kovine ali plastike, včasih z lesenimi ali steklenimi vložki, motorjem (včasih tudi dvema) in filtri za čiščenje vhodnega zraka.
Vrsta gradnje
Odvisno od mesta vgradnje je napa sama izdelana v ustreznem ohišju in ima nekatere druge tehnološke značilnosti. Po vrsti konstrukcije nape lahko razdelimo na:
Otočne nape so pritrjene na strop nad delovnim prostorom. Potreba po otoški nape nastane, če je peč v središču kuhinje ali se ne prilepi nobeni od sten (glede na lokacijo je peč nekakšen " otok " - od tod tudi ime nape).
Stenska (kupola ali kamin) To je najpogostejša vrsta nape, namenjena za pritrditev na steno. Izdelane so v kupolastih, piramidalnih, pravokotnih in drugih oblikah.
Kotne nape Ta vrsta se nanaša na stenske nape, katerih ohišje je optimizirano za vgradnjo v kot sobe.
Vgradne nape Napa je zasnovana za vgradnjo v spodnji del viseče omarice nad pečjo. Pogosto imajo takšne nape izvlečno ploščo, ki je namenjena povečanju območja dovoda zraka. Večina kuhinj je majhnih dimenzij, zato vam takšne vgradne nape omogočajo, da povečate svoj delovni prostor.
Kroži in teče
Po vrsti čiščenja zraka lahko nape razdelimo na obtočne in tekoče. Številni sodobni modeli nape lahko delujejo tako v načinu pretoka kot v načinu recirkulacije.
Obtočne nape s filtrirnim sistemom prečistijo zrak, ki ga vlečejo, in ga vrnejo nazaj v sobo ter tako ohranjajo toploto v stanovanju, kar je še posebej pomembno v hladni sezoni. Za začetek zrak prehaja skozi maščobni filter, ki zadrži dovolj velike delce, kot so kapljice maščobe, produkti zgorevanja itd. Takšni filtri so lahko za enkratno uporabo in za večkratno uporabo. Filtri za enkratno uporabo so običajno narejeni iz oblazinjenega poliestra, netkanega materiala ali papirja. Ko se ti filtri zamašijo, jih je treba zavreči. Zato je veliko bolj ekonomično uporabljati akrilne ali kovinske filtre za večkratno uporabo. Po filtru za maščobo se zrak končno očisti v filtru za oglje. Ti filtri so za enkratno uporabo in jih je treba znova kupiti, ker se umažejo.
Prednosti:
Sistem prezračevanja stavbe ni potreben.
Enostavno povezovanje.
Ohranjanje toplote v hladnem vremenu.
Minusi:
Zamenjava filtrov za oglje (ko se umažejo).
Nizka učinkovitost čiščenja. Ne glede na to, kako kakovostni so filtri, zraka ne očistijo za 100%, najpogosteje je ta številka bližja 70%.
Krožne nape priporočamo le, če obstajajo večje težave pri priključitvi nape na prezračevalni jašek.
Pretočna metoda čiščenja temelji na odstranjevanju onesnaženega zraka zunaj prostorov. To vrsto je težje namestiti, saj bo treba v steno vrtati tehnološke luknje za povezavo s prezračevalnim sistemom. Toda hkrati so nape, ki uporabljajo pretočno čiščenje, veliko bolj učinkovite, saj bo onesnažen zrak popolnoma izpuščen in ga bo nadomestil čist zrak.
V pretočne nape je nameščen samo maščobni filter. Potreben je, da se na stenah nape in lopatic ventilatorja ne nabere plast maščobe, kar lahko privede do okvare električnih delov.
Vrste filtrov, njihovo čiščenje in zamenjava
Mastni ali grobi filtri so treh vrst:
oblazinjeni poliestrski, netkani ali papirni filtri so za enkratno uporabo. Na njihovi površini so vidni znaki, ki jih lahko vidimo skozi zaščitni rešetki telesa nape. Zamenjava se izvede, ko se oznake nehajo pojavljati na površini filtra;
akrilni filtri se imenujejo filtri za večkratno uporabo. Občasno, približno enkrat na mesec, jih je treba umiti v topli milnici. V tem primeru ni treba močno stiskati filtra, saj ga je mogoče zlahka poškodovati;
aluminijasti filtri so tudi za večkratno uporabo. Ko se tak filter umaže, ga je treba približno enkrat na mesec očistiti z razmaščevalnim sredstvom ali postaviti v pomivalni stroj. Ker je aluminijast filter običajno sestavljen iz več tankih plasti perforiranega aluminija, je treba z njim ravnati previdno, da ne poškoduje njegove površine.
Ogljikovi filtri so sestavljeni iz aktivnega oglja. So za enkratno uporabo in jih je treba zamenjati približno vsake 4-6 mesecev. Natančen čas zamenjave filtra mora določiti proizvajalec nape. Poudarjamo, da je treba vse filtre stalno nadzorovati, saj bo zamašena površina filtra med aktivno uporabo nape drastično zmanjšala obratovalno zmogljivost in povečala obremenitev motorja, kar lahko znatno skrajša življenjsko dobo nape.
Zmogljivost ekstrakcije
Pri izbiri nape morate biti pozorni na takšen parameter, kot je prepustnost ali zmogljivost nape. Ta parameter prikazuje prostornino zraka, ki jo nape lahko prepušča skozi eno enoto časa. Meri se v kubičnih metrih zraka na uro. Za izračun tega parametra obstaja naslednja formula:
Produktivnost = (prostornina sobe) x (menjalni tečaj).
Za vas ne bo težko izračunati prostornine sobe tako, da kuhinjsko površino pomnožite z višino stropa. Za večjo natančnost lahko od dobljene prostornine odštejemo prostornino, ki jo zaseda kuhinjsko pohištvo.
Menjalni tečaj je vrednost, ki določa število sprememb zraka v sobi na uro. Za optimalno izmenjavo zraka mora biti ta parameter enak 12.
Vendar je v vsakem primeru bolje izbrati napo z rezervo zmogljivosti, saj bo stalno delovanje pri največji moči močno vplivalo na življenjsko dobo. Poleg tega bo napa pri največji hitrosti sprožila precej glasen hrup. Poleg tega, če ima zračni kanal, ki je zgrajen za napo, zavoje, bo to ustvarilo dodatno obremenitev nape. Kot smo že omenili, se filtri umažejo, zato se tudi zmogljivost ekstrakcije zmanjša, kar je treba tudi upoštevati.
Ta formula je samo okvirna. Tako se na primer v kuhinji majhne površine koncentracija škodljivih snovi med aktivnim kuhanjem lahko zelo hitro približa kritičnim vrednostim. Da bi se temu izognili, boste morda morali natančneje pogledati nape, katerih zmogljivost je 1,5-2-krat večja od priporočene.
Mere in raven hrupa
Pri izbiri velikosti je treba graditi na velikosti peči. Torej mora biti širina nape večja ali enaka širini plošče, nato pa bo zajel celoten zračni tok z hlapnimi snovmi, ki jih vsebuje. Standardne širine nape so 50, 60 in 90 cm.
Raven hrupa se meri v decibelih. Tako je na primer hrup 40 dB primerljiv s tihim človeškim govorom na razdalji nekaj metrov, 60 dB pa bo primerljivo s stopnjo človeškega govora na razdalji približno 1 m. Povprečna raven izvlečkov pri največja moč je približno 60-70 dB. Ker ljudje pogosto lahko veliko časa preživijo v kuhinji, lahko hrup zelo negativno vpliva na človekovo razpoloženje. Če se želite temu izogniti, morate biti pozorni na nape z dvema ventilatorjema in visokokakovostne elektromotorje.
Nadzor
Kot glavni nadzor nad pokrovom lahko izpostavite stikalo elektromotorja, regulator hitrosti in osvetlitev. Krmilnik hitrosti je uporaben v smislu, da ni vedno treba uporabljati nape v polni zmogljivosti. In v primerih, ko je to res potrebno, bo koristen turbo način (ni prisoten pri vseh modelih).
Samo preklapljanje je lahko tipkovno, občutljivo na dotik ali elektronsko.
Najenostavnejši tip je krmiljenje z gumbi, ki je sestavljeno iz skupine stikal, ki se nahajajo na sprednji plošči nape. Glede na določeno nalogo je treba vklopiti ali izklopiti želeno stikalo.
Z izklopom na dotik namesto velikih stikal obstajajo drobni gumbi, ki jih vklopite z rahlim pritiskom na tipke. V tem primeru je gumb na ravni plošče in ni vdolben vanjo, kar bo ugodno vplivalo na enostavnost čiščenja nape. Prednosti takšnega upravljanja vključujejo lep videz.
Najdražja kontrola je elektronska. Tako vam elektronska enota omogoča nastavitev različnih načinov delovanja nape v določenih časovnih intervalih. Poleg tega imajo te nape velike število dodatnih funkcij. Na primer samodejno povečanje zmogljivosti nape, ko je zrak močno onesnažen. Samodejni vklop med kuhanjem. Vklop razsvetljave, ko se oseba približa peči, indikator zamašitve filtra in še veliko več. Seveda lahko brez vsega tega preprosto storite, a vse dodatne funkcije takemu merilu dodajo številne prednosti, kot je enostavnost uporabe.
Uporabna bo funkcija zagon: ventilatorje pusti vklopljenih še 10 minut po tem, ko je pokrov že izklopljen. To zagotavlja končno čiščenje zraka po končanem kuhanju. Druga možnost ni nič manj uporabna - intervalni način. Pokrov se samodejno vklopi pri majhni moči vsako uro in s tem zagotovi dodatno prezračevanje v prostoru.
Kot lahko vidite, ni tako težko ugotoviti, katera napa je primernejša za vašo kuhinjo. Glavna stvar je upoštevati več osnovnih parametrov. Po tem boste dobili izvrstno napravo, o prednostih katere se je nenavadno pogovarjati, če ne želite imeti zadimljenega stropa in mastnega kuhinjskega pohištva in naprav. Stroški nape so drugačni. Obstajajo ekonomični modeli in obstajajo naprave z vgrajenimi radijskimi sprejemniki, televizorji, z možnostjo povezave z računalnikom z uporabo dragih materialov v dekoraciji. Izbira je vaša.

Kako izbrati napa?
Kako izbrati napa?
Kako izbrati napa?
Kako izbrati napa? Kako izbrati napa? Kako izbrati napa?Home | Articles

December 5, 2022 20:47:48 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting