Kako izbrati mikrovalovno pečico?

Vsakdo določi vlogo mikrovalovne pečice v vsakdanjem življenju: za nekatere je to še ena modna " igrača ", za druge nujen in nenadomestljiv pomočnik v kuhinji. Nekdo ga kupi z namenom, da hitro in varno pogreje hrano, nekomu popolnoma zamenja kuhalno ploščo in pečico. V sodobni mikrovalovni pečici dejansko ne morete odtajati hrane, kuhati juh, dušiti zelenjave, rib, mesa, pa tudi peči pite, kuhati piščanca z apetitno hrustljavo skorjo in druge kulinarične dobrote. Pomembno je le, da izberete pravi model, nato pa bodo stroški novih gospodinjskih aparatov upravičeni in njihovi lastniki bodo zadovoljni.
Če govorimo o vgrajenih gospodinjskih aparatih, tudi izkušeni potrošniki ne vedo vedno, da ji lahko pripišemo tudi mikrovalovno pečico. Medtem že dolgo izdelujejo posebne okvirje, s pomočjo katerih so različni modeli mikrovalovnih pečic varno pritrjeni v niše stenskih omar, s čimer se sprosti prostor na kuhinjskih mizah in nočnih omaricah. Tako ima kupec na izbiro vgrajeno mikrovalovno pečico ali samostojno mikrovalovno pečico.
Kaj je mikrovalovna pečica? Najenostavnejša je omarica z vrati, ki vsebuje magnetron. On je tisti, ki ustvarja same mikrovalove ali znanstveno izrazito visoke frekvence (mikrovalovna pečica), s pomočjo katerih se izvaja toplotna obdelava izdelkov. Pod vplivom mikrovalovnih valov molekule vode, ki jih vsebuje hrana, začnejo vibrirati, segrevajo in ogrevajo vse, kar jih obdaja. Izdelki tako nekako zavrejo od znotraj. Meso, perutnina ali ribe, ki jih kuhamo v mikrovalovni pečici, ne zahtevajo maščobe ali vode, hrana pa čim bolj ohranja svoje uporabne lastnosti.
Vrste mikrovalovnih pečic
Vse mikrovalovne pečice lahko razdelimo na tri vrste:
mikrovalovna pečica;
mikrovalovne pečice in žari;
mikrovalovi, žar in konvekcija.
V katerem koli modelu prve vrste lahko odtajate, kuhate in pogrevate. A za bolj raznolike jedi zgolj mikrovalovni valovi niso dovolj, zato je veliko sodobnih modelov mikrovalovnih pečic opremljenih z žarom.
Žar je dveh vrst: grelni element in kremen.
Spirala rešetke grelnega elementa se nahaja v zgornjem delu delovne komore, včasih pa tudi na dnu. Ta možnost vam omogoča enakomernejše segrevanje hrane in ustvarjanje tiste zelo apetitne hrustljave skorjice, ki je ni mogoče doseči v preprosti mikrovalovni pečici. Pri nekaterih modelih lahko žar spremeni svoj položaj iz vodoravnega v navpični položaj. Z vsemi prednostmi grelnega elementa ima žar še eno stvar, ki se tako pogosto izkaže za odločilno pri izbiri mikrovalovne pečice: modeli z njo stanejo manj kot podobni, opremljeni s kremenčevo.
Na vrh mikrovalovne pečice je vgrajen kremenčev žar. Zavzame manj prostora kot grelni element, kar pomeni, da delovna komora zadrži večjo količino izdelkov. Kremenčev žar miruje, hitreje pridobiva operativno moč in ga je veliko lažje vzdrževati. Seveda boste morali za to plačati malo več.
Modeli s funkcijo žara in konvekcijo omogočajo ustvarjanje najbolj pravih kulinaričnih mojstrovin. Lahko jih kuhamo na pet različnih načinov: z uporabo mikrovalov, pečenje na žaru, pa tudi kombiniranje mikrovalov in žara, pečenje na žaru in konvekcijo, mikrovalovke in konvekcijo. Konvekcijske mikrovalovne pečice imajo grelni element in ventilator, ki distribuira zrak po kuhalni komori. Učinek je enak, kot če bi hrano pekli v pečici, hkrati pa se zrak v kuhinji ne segreje in tudi v ekstremni vročini poleti postopek kuhanja ne povzroča nevšečnosti.
Dobra mikrovalovna pečica z žarom in konvekcijo, če je v hiši električni grelnik za vodo in aparat za kavo, vam omogoča, da popolnoma opustite kuhalno ploščo in pečico. Zakaj bi zavzeli mesto zajetnega, čeprav že od otroštva znanega štedilnika, če pa je vse - od juhe do kompota in pite - mogoče kuhati v mikrovalovni pečici? Takšni modeli, nameščeni v majhnih kavarnah in pisarniških kuhinjah, odlično opravijo svojo nalogo, saj omogočajo ne le ogrevanje že pripravljene hrane, temveč tudi cvrtje piščanca ali rib, peko peciva in izdelavo kruhkov.
Za udobje pa je treba vložiti spodoben znesek, dimenzije pečice s konvekcijo in žarom pa presegajo mere preproste mikrovalovne pečice enake prostornine.
Glasnost mikrovalovne pečice
Temu parametru ne bi smeli biti namenjeni nič manj pozornosti kot vrsti mikrovalovne pečice in vrsti žara, ker prostornina delovne komore določa, koliko izdelkov lahko hkrati naložite in skuhate. Mikrovalovna pečica s prostornino delovne komore 8,5 litra zadostuje za eno osebo, model za 13-19 litrov je povsem primeren za dva, in če je vaša družina sestavljena iz 3 ali več ljudi, se morate osredotočiti na 23-32 litrov. Toda ta količina še ni meja! Za tiste, ki radi povabijo goste in prirejajo zabave, bodo raje našli pečico s prostornino od 38 do 41 litrov, v katero se zlahka prileže velik piščanec, raca in celo gos, kjer lahko skuhate pečen krompir ali velik plov lonec . Vendar ne pozabite, da vgrajeni žar zahteva določeno mesto, zato imajo zunanje enake pečice z mikrovalovkami ter z mikrovalovkami in žarom različno prostornino delovne komore.
Vrsta nadzora
Način upravljanja z mikrovalovno pečico v veliki meri določa, kako priročno ga boste uporabljali. Vsak od načinov, ki jih trenutno ponujajo proizvajalci te vrste gospodinjskih aparatov, ima svoje prednosti in slabosti.
Najenostavnejši in najbolj zanesljiv je mehanski nadzor. Dva vrtljiva gumba omogočata nastavitev moči naprave in njenega časa delovanja Običajno je časovnik zasnovan za 30-60 minut.
Elektronsko upravljanje je lahko na tipke ali občutljivo na dotik.
Gumbi omogočajo izbiro ravni moči, časa kuhanja, preklopa v način žara ali konvekcije. Danes ta vrsta mikrovalovnega nadzora velja za optimalno: je preprosta in dokaj zanesljiva. Včasih se vrtljivi gumb nahaja poleg tipkovnice.
Zaslon na dotik je popolnoma gladek in omogoča popolno avtomatizacijo postopka kuhanja. Običajno lahko z njegovo pomočjo predhodno programirate številne svoje najljubše recepte, pri nekaterih modelih pa so takšni recepti že vključeni v program. Navesti morate le težo izdelkov in vrsto jedi, ki jo želite prejeti. Pečica bo sama nastavila potreben čas, izbrala način in na koncu postopka zaslišala.
Za razliko od plastičnih gumbov gumbi na dotik nimajo izrazitega reliefa in jih sproži rahel dotik.
Dodatne funkcije in dodatki
Ena od dodatnih funkcij mikrovalovne pečice je zmožnost dovajanja pare, ki pomaga preprečevati preveč sušenja nekaterih živil med kuhanjem. Zahvaljujoč tej funkciji se hrana kuha dva do trikrat hitreje, hkrati pa ohranja naravno konsistenco.
Možnost prezračevanja delovne komore lahko imenujemo malenkost, a zelo prijetna. Vonj po ribah ali mesu z začimbami se odstrani v nekaj minutah, kmalu po pripravi vroče jedi pa lahko za peko postavite vdihe ali pite.
Večstopenjsko stojalo za krožnike omogoča ogrevanje več posod hkrati.
Z dvema rešetkama na žaru lahko v enem " seansu " skuhate dvakrat več hrane .
Nekatere pečice so opremljene s funkcijo samodejne uteži, to pomeni, da so opremljene z vgrajeno elektronsko tehtnico. V takih modelih ni treba navajati teže izdelkov, nameščenih v delovni komori - mikrovalovna pečica jo bo določila sama.
" Crusty Plate ", imenovan tudi " Crisp ", vam omogoča, da na njem cvrete hrano kot v ponvi. Izdelana je iz posebne kovine in se segreva do 200 ° C.
Funkcija „ dvojno sevanje “, ki jo je izjavil proizvajalec, pomeni, da je vir sevanja razcepljen. Ta ločitev prispeva k enakomernejšemu segrevanju izdelkov in poveča učinkovitost pečice.
Včasih so mikrovalovne pečice opremljene z interaktivnim načinom, s katerim lahko kuha celo otrok. Glavno vprašanje je označeno na zaslonu, nanj pa morate odgovoriti le, da se prikaže naslednje. Nekateri modeli izgovorijo podvojena sporočila, prikazana na elektronski plošči.
Elektronska kuharska knjiga - Ta funkcija vam bo ob nakupu močno olajšala denarnico in življenje po » pametni « mikrovalovni pečici bo dostavljeno domov. Tudi otrok lahko kuha s pomočjo zbirke receptov, le razumeti morate, kako ga uporabljati. V naši računalniški dobi pa so otroci veliko boljši prijatelji z elektroniko kot odrasli.
Notranja dekoracija kamere
Notranji premaz delovne komore je lahko drugačen.
Emajl je morda najpogostejši. Skrb zanjo je preprosta in ne traja veliko časa: stene mikrovalovne pečice preprosto obrišite z vlažno mehko krpo.
Keramične prevleke je skoraj nemogoče poškodovati, vsaj če peč uporabljate v predvidene namene, v skladu z navodili. Na njej se ne zadržujejo maščobni delci, tisti, ki po naključju ostanejo na stenah, pa jih zlahka speremo z gobico ali prtičkom.
Delovna komora iz nerjavečega jekla je privlačnega videza, visoke trdnosti in je sposobna dolgo prenesti visoke temperature. A na žalost skrb za njo traja malo več časa.
Nekatere poceni modele preprostih mikrovalov lahko preprosto pobarvamo " emajl ". Glede na to, da se takšne pečice pogosteje uporabljajo za ogrevanje že pripravljene hrane, lahko ta premaz traja precej dolgo. Toda pri dolgotrajni izpostavljenosti visokim temperaturam se mora natančno dogajati barva: preprosto se bo odlepila.
Kako izbrati blagovno znamko
Kot kažejo izkušnje z nakupovanjem - elektronskim in povsem resničnim - se cene mikrovalovnih pečic gibljejo med 100 in 2200 evri. In če je določena razlika v ceni med različnimi vrstami pečic razumljiva - vključuje stroške žara, konvekcijskega ventilatorja, zaslona in zaslona na dotik, potem mikrovalovne pečice z enakim naborom funkcij različnih proizvajalcev dajo na misel. Zakaj bi denimo plačevali šeststo, če je isto mogoče kupiti za štiri? Enako, ampak ne to. Poskusite primerjati nizkocenovne proizvodne modele z visokokakovostnimi, kjer so vse podrobnosti preizkušene in odpravljene za popolno delovanje! Mogoče je to malenkost, toda uporaba solidne drage opreme je veliko prijetnejša od poceni. V mikrovalovnih pečicah Miele, Bosch, Siemens, Gaggenau ali Kuppersbusch je prijeten že sam dotik površinskega materiala, stekla vrat, gumbov ali gumbov. Modeli tako znanih blagovnih znamk so eleganten dizajn, razpoložljivost dodatnih funkcij in prijetne malenkosti ter tudi zagotovilo za brezhibno delo.
Življenjska doba in garancije
Za mikrovalovne pečice običajno jamči proizvajalec za eno leto, njihova zahtevana življenjska doba pa je od 5 do 8 let. Izbrane trgovine dajejo triletno garancijo na modele uglednih proizvajalcev.
In končno
Ob vsej raznolikosti funkcij sodobne mikrovalovne pečice se velja spomniti, da v njej glavno ni vgrajen toaster, napa ali sprejemnik, zmožnost samostojnega dostopa do interneta in zagotovo ne zmožnost " govori ". Mikrovalovi, peka na žaru in konvekcija so tisto, kar potrebujete za dnevno kuhanje ali ogrevanje hrane.
Zaslon s tekočimi kristali je sicer lepa stvar, a ne preveč prilagodljiv " našim " padcem napetosti. Samo " boleče ", če izklopite elektriko, da reagirate in se dotaknete nadzorne plošče, zato, če ste odločeni kupiti ravno tak model, bodite previdni pri nakupu stabilizatorja. Vendar ne pozabite, da boste zanj morali plačati od 70 do 200 običajnih enot.
Ni važno, katero mikrovalovno pečico ste se odločili: vgradno ali samostojno, s celotno paleto funkcij ali najpreprostejšo, glavno je, da ustreza vsem vašim zahtevam in postane pravi asistent v kuhinji ter ni lepo drago pohištvo. V tem članku smo govorili o glavnih parametrih za izbiro mikrovalovne pečice. In samo vi lahko določite želeno barvo in obliko.

Kako izbrati mikrovalovno pečico?
Kako izbrati mikrovalovno pečico?
Kako izbrati mikrovalovno pečico?
Kako izbrati mikrovalovno pečico? Kako izbrati mikrovalovno pečico? Kako izbrati mikrovalovno pečico?Home | Articles

November 27, 2022 04:02:31 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting