Kako izbrati klimatsko napravo?

Poleti klimatska naprava deluje kot " čarobna palica " in ustvarja prijeten hlad doma, v pisarnah, trgovinah.
In ko ste se že odločili za vrsto klimatske naprave (pri tem vam bo pomagal prejšnji članek " Vrste klimatskih naprav - katero izbrati? " , Je čas, da ugotovite tehnične lastnosti, da izberete najboljšo možnost zate.
Poraba energije klimatske naprave
Porabo energije pogosto zamenjamo s hladilno močjo. Dejansko je moč, ki jo porabi klimatska naprava, približno 3-krat manjša od hladilne moči, to pomeni, da klimatska naprava z močjo 2,5 kW porabi le približno 800 W - manj kot likalnik ali električni grelnik vode. Zato lahko gospodinjske klimatske naprave praviloma priključimo na navadno vtičnico brez strahu pred " izpuščenimi " vtiči. Tu ni paradoksa, saj je klimatska naprava hladilni stroj, ki ne " proizvaja " mraza, ampak ga prenaša z ulice v sobo.
Razmerje med močjo hlajenja in porabo energije je glavni pokazatelj energetske učinkovitosti klimatske naprave, ki jo v tehničnih katalogih navaja ERR (razmerje energijske učinkovitosti). Drugi parameter - COP (koeficient učinkovitosti - toplotni koeficient) je enak razmerju med močjo ogrevanja in porabo energije. ERR stanovanjskih split sistemov se običajno giblje med 2,5 in 3,5, COP pa med 2,8 in 4,0. Opazili boste, da je COP višji od ERR. To je posledica dejstva, da se kompresor med delovanjem segreje in prenese dodatno toploto na freon. Zato klimatske naprave vedno proizvedejo več toplote kot mraza. To dejstvo brezvestni proizvajalci pogosto uporabljajo, pri čemer pri oglaševanju za potrditev visoke energetske učinkovitosti svojih klimatskih naprav navajajo koeficient COP namesto ERR. Obstaja sedem kategorij za energetsko učinkovitost gospodinjskih aparatov, ki so označene s črkami od A (najboljše) do G (najslabše). Klimatske naprave kategorije A imajo COP> 3,6 in ERR> 3,2, kategorije G pa COP <2,4 in ERR <2,2.
Upoštevati je treba, da se poraba energije in hladilna zmogljivost običajno merita v skladu z ISO 5151 (notranja temperatura 27 ° C, zunanja temperatura 35 ° C). Ko se bodo ti pogoji spremenili, bo moč in izkoristek klimatske naprave nižji (na primer pri zunanji temperaturi zraka, ki je enaka minus 20 ° C, bo moč klimatske naprave le 30% nominalne vrednosti).
" Topla " klimatska naprava ali možnost ogrevanja zraka
Obstajajo klimatske naprave, ki lahko hladijo samo zrak, ki se imenuje samo hladen, in klimatske naprave s sposobnostjo ogrevanja zraka, imenovane toplotno hladno, toplotna črpalka, reverzibilna klimatska naprava ali preprosto " topla " klimatska naprava. Modeli z zmožnostjo ogrevanja zraka so dražji, v izven sezone (jeseni in spomladi) pa lahko zamenjajo grelec.
Ime toplotne črpalke ni naključno. Kaže, da klimatska naprava ne ogreva zraka z električno tuljavo ali grelnim elementom, kot je električni grelec, temveč s toploto, ki jo prevzame zunanji zrak (toplota se črpa z ulice v sobo). Tako se v načinu ogrevanja zgodi enak postopek kot v načinu hlajenja, zdi se, da sta zamenjani samo zunanja in notranja enota klimatske naprave. Skladno s tem je v načinu ogrevanja, tako kot v načinu hlajenja, poraba energije 3 - 4-krat manjša od moči ogrevanja, to pomeni, da klimatska naprava odda 1 - 4 kW toplote na 1 kW porabljene energije. Upoštevajte, da lahko vse klimatske naprave s toplotno črpalko učinkovito delujejo le pri pozitivnih zunanjih temperaturah, zato se pozimi s klimatsko napravo ne morete ogrevati!
Raven hrupa klimatske naprave
Če boste v spalnico namestili klimatsko napravo ali če je zraven zunanje enote sosedovo okno, bodite pozorni na raven hrupa kupljene klimatske naprave. Raven hrupa se meri v decibelih (dB) - relativni enoti, ki prikazuje, kolikokrat je en zvok glasnejši od drugega. Prag sluha je 0 dB (upoštevajte, da zvoki z nivojem, nižjim od 25 dB, dejansko niso slišni). Raven šepetanja je 25 - 30 dB, šum v pisarni, tako kot glasnost običajnega pogovora, ustreza 35 - 45 dB, hrup prometne ulice ali glasnega pogovora pa je 50 - 70 dB.
Pri večini gospodinjskih klimatskih naprav je raven hrupa notranje enote v območju 26 - 36 dB, pri zunanji enoti pa 38 - 54 dB. Opazili boste, da hrup delujoče notranje enote ne presega ravni hrupa v pisarniškem prostoru. Zato je smiselno biti pozoren na raven hrupa klimatske naprave, če jo nameravate namestiti v mirno sobo (spalnica, zasebna pisarna itd.).
Zdi se, da je zdaj dovolj, da izberemo klimatsko napravo z najnižjo stopnjo hrupa, udobje pa je zagotovljeno. A ni vse tako preprosto: lahko se izkaže, da bo klimatska naprava z nivojem hrupa 26 dB v praksi delovala glasneje kot klimatska naprava z nivojem 32 dB. Poleg tega tu ni prevare in vse meritve so bile izvedene pravilno. Tu je stvar. Vsaka klimatska naprava lahko deluje v več deset načinih, vsak način pa ima svojo raven hrupa. Ker je glavni vir hrupa v notranji enoti pretok zraka skozi ventilator, hladilnik in razdelilne reže, je logično, da izmerimo raven hrupa pri najnižji hitrosti ventilatorja in celo to hitrost čim manj.
Težava je v tem, da v tem načinu klimatska naprava ne bo oddala deklarirane moči in bo v vročem vremenu samodejno preklopila na višjo hitrost (s povečanim hrupom) ali ne bo mogla vzdrževati nastavljene temperature. V celotnem opisu klimatske naprave je praviloma podana raven hrupa za vse načine delovanja ventilatorja ali vsaj največje in najmanjše vrednosti. Hkrati je tipična raven hrupa notranje enote elitne klimatske naprave 27 - 31 - 34 dB za trihitrostni ventilator. V oglaševalski brošuri je mogoče navesti le najmanjšo vrednost 27 dB in ne pravilnejše največje vrednosti hrupa 34 dB.
Omeniti je treba, da so klimatske naprave lahko vir ne le monotonega hrupa, ki ga ustvarja zračni tok, ampak tudi nekaterih drugih zvokov - prasketanje, sikanje, klokotanje, kliki. Običajno so ti zvoki opazni le v popolni tišini, lahko pa motijo ​​miren spanec, saj so nenadoma pojavljajoči se zvoki veliko bolj moteči kot monoton hrup. Ti zvoki so drugačne narave. Pokanje se pojavi, ko se plastični deli ohišja razširijo in krčijo, kar povzročajo spremembe temperature. Freon lahko žvrgoli in sika, ko je kompresor vklopljen in izklopljen. In kliki se pojavijo pri preklopu relejev, ki nadzorujejo delovanje ventilatorja, kompresorja in drugih komponent klimatske naprave. Od vseh teh zvokov je pokanje ohišja najbolj neprijetno - takšni zvoki vas lahko celo zbudijo sredi noči. " Pokajočo " notranjo enoto prepoznate po poceni plastiki, ki se po videzu in otipu bistveno razlikuje od plastike, iz katere so narejene klimatske naprave elitne skupine.
Če res potrebujete " tiho " klimatsko napravo, lahko pred nakupom svetujete, da obidete več podjetij, ki imajo prodajne salone z delujočimi modeli klimatskih naprav, se dotaknete notranjih enot, poslušate, kako delujejo v različnih načinih. Na splošno so praviloma tudi najbolj " napredne " in drage klimatske naprave najtišje.
Nekaj ​​besed o zunanji enoti. Ko so okna zaprta, sicer klimatske naprave ni dovoljeno upravljati, hrup zunanje enote je praktično neslišen. Toda ta hrup je jasno slišen pri vaših sosedih, če sami nimajo klime in so vsa okna odprta. Čeprav hrup zunanje enote uporabne gospodinjske klimatske naprave nikoli ne preseže dovoljene ravni za bivalni prostor, lahko ta hrup še vedno močno moti prebivalce, zlasti ponoči. Upoštevajte, da je razlika v ravni hrupa zunanjih enot klimatskih naprav zgornje in spodnje cenovne skupine bistveno večja od razlike v ravni hrupa notranjih enot.
Zaščitni sistemi klimatske naprave
Če so potrošniške funkcije vseh klimatskih naprav enake, potem se funkcije zaščite pred nepravilnim delovanjem ali neugodnimi zunanjimi pogoji, nasprotno, bistveno razlikujejo. Popoln sistem za spremljanje stanja klimatske naprave poveča stroške za 20 - 30%. Hkrati je malo verjetno, da bo mogoče učinkovito oglaševati, recimo, prisotnost nizkotlačnega stikala in v skladu s tem ne bo mogoče hitro dobiti donosa vloženega denarja. Zato v " proračunskih " klimatskih napravah zaščitni sistemi tako rekoč ne obstajajo. Že v prvi skupini imajo številne klimatske naprave le delno zaščito pred zlorabo.
Glavni nadzorni in zaščitni sistemi:
Ponovni zagon. Ta funkcija omogoča, da se klimatska naprava vklopi po izpadu električne energije. Poleg tega se bo klimatska naprava vklopila v enakem načinu, kot je delovala pred okvaro. Ta najpreprostejša funkcija je izvedena na ravni vdelane programske opreme in je zato prisotna v skoraj vseh klimatskih napravah.
Spremljanje stanja filtrov. Če filtrov notranje enote klimatske naprave ne očistimo, se bo v nekaj mesecih na njih nabrala takšna plast prahu, da se bo zmogljivost klimatske naprave večkrat zmanjšala. Posledično bo moteno normalno delovanje hladilnega sistema in namesto plinastega freona bo na vstop v kompresor doveden tekoči freon, kar bo najverjetneje povzročilo zagozditev kompresorja. Toda tudi če kompresor ne odpove, se sčasoma prah prilepi na radiatorske plošče notranje enote, pride v drenažni sistem in notranjo enoto bo treba odpeljati v servisni center. Se pravi, da so lahko posledice uporabe klimatske naprave z umazanimi filtri najresnejše. Za zaščito pred temi posledicami je v klimatsko napravo vgrajen sistem za nadzor čistosti filtra - ko so filtri umazani, zasveti ustrezen indikator.
Nadzor uhajanja freona. V katerem koli split sistemu se količina freona sčasoma zmanjšuje zaradi standardiziranega uhajanja. Za človeka ni nevarno, saj je freon inertni plin, vendar lahko klimatska naprava brez polnjenja goriva " živi " le 2 - 3 leta. Dejstvo je, da kompresor klimatske naprave hladi freon in če je nezadosten, se lahko pregreje in odpove. Prej so z nizkotlačnim stikalom izklopili kompresor, ko je primanjkovalo freona - ko je tlak v sistemu padel, je ta rele kompresor izklopil. Zdaj večina proizvajalcev prehaja na elektronske krmilne sisteme, ki merijo temperaturo na ključnih točkah sistema in / ali tok kompresorja, in na podlagi teh podatkov se izračunajo vsi obratovalni parametri hladilnega sistema, vključno s freonskim tlakom.
Zaščita pred prevelikim tokom. Iz toka kompresorja je mogoče prepoznati številne napake hladilnega sistema. Zmanjšan tok kaže, da kompresor deluje brez obremenitve - kar pomeni, da je freon iztekel. Povečan tok signalizira, da se na vhod kompresorja dovaja ne plinasti, temveč tekoči freon, kar lahko povzročijo prenizka zunanja temperatura ali umazani filtri notranje enote. Tako lahko senzor toka kompresorja bistveno izboljša zanesljivost klimatske naprave.
Samodejno odtaljevanje. Ko je temperatura zunanjega zraka pod +5 ° C, se lahko zunanja enota klimatske naprave prekrije s plastjo zmrzali ali ledu, kar povzroči poslabšanje izmenjave toplote in včasih celo do okvare ventilatorja od udarca rezil na ledu. Karkoli se že zgodi, nadzorni sistem klimatske naprave spremlja pogoje njegovega delovanja in v primeru nevarnosti zaledenitve občasno vklopi sistem samodejnega odmrzovanja (klimatska naprava deluje 5-10 minut v hladilnem načinu, ne da bi vklopila notranjo ventilator, medtem ko se izmenjevalnik toplote zunanje enote segreje in odtaja) ...
Zaščita pred nizko temperaturo. Kategorično ni priporočljivo vklopiti neprilagojene klimatske naprave pri negativnih zunanjih temperaturah. Da bi preprečili okvare, se nekateri modeli klimatskih naprav samodejno izklopijo, če zunanja temperatura pade pod določeno oznako (običajno minus 5 - 10 ° C).
Zaščita klimatske naprave seveda ni omejena na naštete sisteme, vendar smo upoštevali tiste sisteme, katerih prisotnost je zelo zaželena, da bo klimatska naprava skrbela za vas, in ne vi za klimatsko napravo .
Razdalja med zunanjo in notranjo enoto klimatske naprave
Razdalja med enotami je zelo pomembna tako za stroške namestitve klimatske naprave kot za njeno življenjsko dobo. Ta razdalja je določena z dolžino medenotnih komunikacij - bakrenih cevi in ​​kablov. Standardna namestitev običajno vključuje 5-metrsko progo - v večini primerov je to povsem dovolj. Načeloma je največja dolžina proge za domače klimatske naprave 15 - 20 metrov, vendar iz več razlogov ni priporočljivo uporabljati proge te dolžine. Prvič, stroški namestitve klimatske naprave se znatno povečajo - za 15 - 20 dolarjev za vsak dodatni meter komunikacije, in če je treba kanalizirati steno, se lahko skupni stroški vsakega dodatnega števca povečajo na 40 - 50 dolarjev. Drugič, s povečanjem dolžine poti se moč klimatske naprave zmanjša in obremenitev kompresorja poveča.
Če je na primer pri postavljanju zunanje enote na streho stavbe treba uporabiti tir več kot 15 - 20 metrov, potem ne boste morali uporabljati gospodinjske klimatske naprave, temveč polindustrijski sistem. Tako sistemi VRV omogočajo razmik blokov za 100 metrov s 50-metrsko višinsko razliko, vendar so stroški takšnih sistemov veliko višji.
Vpliv temperature na delovanje klimatske naprave
Pravilno izbrana klimatska naprava lahko vzpostavi in ​​vzdržuje udobno temperaturo zraka v prostoru - običajno od +18 ° C do +28 ° C. Težje je z zunanjo temperaturo. Za način hlajenja: spodnja meja je od -5 ° C do +18 ° C za različne modele, zgornja meja je približno +43 ° C. Za način ogrevanja: spodnja meja je od -5 ° C do +5 ° C za različne modele je zgornja približno +21 ° C. Pomemben razpon spodnje temperaturne meje je razložen z dejstvom, da je za normalno delovanje klimatske naprave v širokem temperaturnem območju treba namestiti dodatne senzorje in otežujejo krog klimatske naprave, kar povečuje njene stroške. Če nameravate klimatsko napravo vklopiti za hlajenje, ko je zunanja temperatura zraka pod +15 ° C, potem svetujemo, da ste pozorni na območje delovanja izbranega modela. Območje delovne temperature je vedno navedeno v tehničnih katalogih ali v uporabniškem priročniku. Delovanje klimatske naprave pri temperaturi pod dovoljeno temperaturo vodi do nestabilnega delovanja in zmrzovanja radiatorja notranje enote, zaradi česar lahko iz klimatske naprave kaplja voda.
Če zunanja temperatura pade pod -5 ° C, potem močno ne priporočamo vklopa klimatske naprave. Pri nizkih temperaturah se fizikalne lastnosti freona in kompresorskega olja spremenijo. Posledično se lahko hladni kompresor ob zagonu zatakne in ga bo treba zamenjati. A tudi v primeru uspešnega zagona bo obraba kompresorja bistveno večja od dovoljene. Zato obratovanje klimatske naprave pozimi neizogibno privede do okvare kompresorja v 2-3 letih. Poleg tega pri nizkih temperaturah odtočna luknja odtočne cevi zmrzne in pri delu za hlajenje začne ves kondenzat teči v prostor.
Vendar ni vse slabo. Številni proizvajalci imajo klimatske naprave, prilagojene zimskim razmeram.
Za zaključek je tu nekaj majhnih praktičnih priporočil:
Moč klimatske naprave se določi na podlagi izračuna in ni odvisna od naših želja in želja. Poskus prihranka denarja in nakup klimatske naprave z manjšo močjo je lahko upravičen le z majhnim (10 - 15%) odstopanjem od izračunane vrednosti.
Če izberete klimatsko napravo z možnostjo ogrevanja zraka in porabite dodatnih 100 - 150 USD, se lahko ogrejete jeseni in spomladi, hkrati pa prihranite 65% električne energije. Vendar ne pozabite, da za isti denar lahko kupite dober grelec, ki se bo lahko ogreval tudi pozimi. Po statističnih podatkih se " tople " klimatske naprave kupujejo nekajkrat več kot " hladne ".
Klimatska naprava na ozonsko varnem freonu ima za 10-15% višjo ceno v primerjavi s podobnim modelom na freonu R-22, stroški namestitve takšne klimatske naprave pa se povečajo za 20-30%. Hkrati uporaba ozonsko varnega freona nikakor ne vpliva na potrošniške lastnosti klimatske naprave.
Inverterska klimatska naprava prihrani do 30% električne energije, natančneje vzdržuje nastavljeno temperaturo in ustvarja manj hrupa. Hkrati je veliko težje izdelati. Zato odsvetujemo nakup pretvornikov " priljubljenih " blagovnih znamk. Bolje je, da za isti denar kupite navadno klimatsko napravo prve ali druge skupine - bo bolj zanesljiva.
Ker v gospodinjskih klimatskih napravah ni možnosti zračnega prezračevanja, je potreben sistem za dovodno prezračevanje, ki ustvarja udobne pogoje v klimatiziranih prostorih. V nasprotnem primeru boste morali občasno odpreti okno za prezračevanje prostora.
Potrošniške funkcije vseh klimatskih naprav so približno enake, zato je pri izbiri klimatske naprave bolje biti pozoren na njeno zanesljivost in prisotnost zaščitnih sistemov pred nepravilnim delovanjem in neugodnimi zunanjimi pogoji.
Sodobne gospodinjske klimatske naprave imajo dovolj nizko raven hrupa, da v večini primerov niso pozorni na ta parameter.
Omejitve temperaturnega območja zunanjega zraka, ki so značilne za vse poceni klimatske naprave, v domačih razmerah ne igrajo velike vloge, saj se v hladilnem načinu klimatska naprava uporablja le, če temperatura zunaj okna presega 20 ° C. potrebujete stabilno delovanje klimatske naprave v širokem temperaturnem območju, potem je bolje izbrati model, posebej prilagojen zimskim razmeram.
Ko načrtujete namestitev enot s sistemom split, poskusite zmanjšati dolžino komunikacij med enotami. V tipični različici namestitve klimatske naprave (zunanja enota je pod oknom, notranja enota blizu okna) dolžina poti ne presega 5 metrov. Če je dolžina proge več kot 7 metrov, potem je priporočljivo, da ne uporabljate " proračunskih " klimatskih naprav.

Kako izbrati klimatsko napravo?
Kako izbrati klimatsko napravo?
Kako izbrati klimatsko napravo?
Kako izbrati klimatsko napravo? Kako izbrati klimatsko napravo? Kako izbrati klimatsko napravo?Home | Articles

November 26, 2022 22:20:03 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting